Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Bedřich Šupčík Lžičarová Veronika a Schleiderova Michaela

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Bedřich Šupčík Lžičarová Veronika a Schleiderova Michaela"— Transkript prezentace:

1 Bedřich Šupčík Lžičarová Veronika a Schleiderova Michaela
Gymnázium Frýdlant Prima 2011/ 12

2 Bedřich Šupčík byl český sportovní gymnasta a první československý olympijský vítěz. Narodil se 22.října 1898 v Trumau u Vídně v Rakousku Narodil se v početné rodině Františka a jeho ženy

3 Životopis Vyrůstal u tety Evy Skaličkové (sestry Františka Šupčíka), která se pro něj stala „adoptivní matkou“ S tetou bydlel v Kvasicích u Kroměříže, kde začal chodit cvičit do Sokolovny Po návratu z I. světové války se usadil jako domovník Bánské a hutní společnosti v Brně, Brně se začal intenzivně věnovat tělovýchově v místní Sokolské jednotě – Sokol Brno I.

4 Na poslední chvíli se dostal do nominace pro VIII
Na poslední chvíli se dostal do nominace pro VIII. olympijské hry v Paříži v roce 1924. Zde v samotném závěru olympiády získal jako první Čech a Čechoslovák zlatou medaili ve šplhu na laně.

5 Krátce po návratu z olympiády se oženil se služebnou Marií (rozenou Ledinskou) a společně založili rodinu v Brně. I když Šupčík i nadále startoval na světových šampionátech, úspěchů dosahoval především v soutěžích družstev a medaile za individuální discipliny příliš nevozil.

6 V roce 1948 jej postihl infarkt a na naléhání rodiny se přestěhoval z Prahy do klidného prostředí Horosedel. Zanedlouho jej však stihl další infarkt, který jej odkázal do invalidního důchodu. Začal si tedy přivydělávat jako pojišťovací agent. Třetí infarkt se mu stal osudným a z písecké nemocnice se domů nikdy nevrátil. Zemřel 11.července 1957 ve věku nedožitých 59 let. Je pohřben v urnovém háji na novém hřbitově v Mirovicích u Písku.

7 Sportovní úspěchy 1924 – zlatá medaile ve šplhu na laně na VIII. olympijských hrách v Paříži. Zvítězil 20. července ve šplhu bez přírazu na osmimetrovém laně 1924 – bronzová medaile na VIII. olympijských hrách v Paříži za víceboj. 1926 – mistr světa z Lyonu v soutěži gymnastických družstev. 1930 – mistr světa v soutěži gymnastických družstev. 1928 – stříbrná medaile na IX. olympijských hrách v Amsterdamu v soutěži gymnastických družstev. 1930 – stříbrná medaile z mistrovství světa v Lucembursku ve cvičení na kruzích. 1931 – bronzová medaile z mistrovství světa v atletice ve cvičení na kruzích

8 Památky Památku tohoto sportovce připomíná pamětní deska v Horosedlích (odhalena 16. října 2003) a též hrob v nedalekých Mirovicích. Od roku 1993 se na jeho paměť koná každoročně v Příbrami Memoriál Bedřicha Šupčíka ve šplhu na laně.

9 Konec


Stáhnout ppt "Bedřich Šupčík Lžičarová Veronika a Schleiderova Michaela"

Podobné prezentace


Reklamy Google