Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vlastnosti střídavého proudu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vlastnosti střídavého proudu"— Transkript prezentace:

1 Vlastnosti střídavého proudu
Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název materiálu: Vlastnosti střídavého proudu Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_10_12 Autor: Jindřich Bielčik Datum vytvoření: Vyučovací předmět: Fyzika Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Tematický okruh: Elektřina a magnetismus Téma: Střídavý proud Druh učebního materiálu: Prezentace Potřebný čas pro výuku DUM: 15 min. prezentace Anotace / Metodický list: Prezentace má sloužit jako digitální pomůcka k výuce o střídavém proudu.

2 Vlastnosti střídavého proudu

3 Historie Koncem 19. století se elektrická energie začala vyrábět a používat ve stále větším rozsahu. Proti sobě stály dva systémy - stejnosměrný a střídavý. Nejvýznamnějším zastáncem stejnosměrného proudu byl slavný americký vynálezce Thomas Alva Edison, u nás to byl František Křižík.

4 Střídavý proud je termín označující elektrický proud, jehož směr se periodicky střídá, na rozdíl od stejnosměrného proudu. Například při běžné síťové frekvenci 50 Hz se směr proudu změní každých 10 milisekund. V síťových obvodech se dnes již výhradně používá střídavý proud. Střídavý proud je vyráběn alternátory.

5 Výhody Střídavý proud se používá především kvůli snadnější výrobě v elektrárnách a dálkovému přenosu. Snížení přenosových ztrát se dosahuje především transformací elektrického napětí na vysoké nebo velmi vysoké napětí a nízký proud, čímž se snižují provozní ztráty vzniklé zahříváním elektrického vedení. Vyšší střídavé napětí nepotřebuje velké průřezy vodičů, což vede k pořizovacím úsporám.

6 Zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/St%C5%99%C3%ADdav%C3%BD_proud


Stáhnout ppt "Vlastnosti střídavého proudu"

Podobné prezentace


Reklamy Google