Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

František Křižík.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "František Křižík."— Transkript prezentace:

1 František Křižík

2 Život Narodil se jako jediný syn venkovského ševce a posluhovačky 8. července 1847 v Plánici. Ve dvanácti letech odešel studovat do Prahy. Kvůli nedostatku peněz nemohl odmaturovat. Přesto ho profesor Zenger přijal jako mimořádného posluchače. Během studia musel pracovat v továrně která se zabývala telegrafních a signalizačních zařízení. Po ukončení studia pracoval jako železniční opravář a úředník u různých drah.

3 Cesty Za první vynálezy mohl odcestovat do Paříže na světovou výstavu.
Tam narazil na elektrickou obloukovou lampu ruského vynálezce Jabločkova.

4 Vynálezy Jeho první uznaný vynález bylo zdokonalení železničních signalizací. Zdokonalil elektrické návěstidlo. Sestavil ústřední stavění výhybek. Dále zdokonalil obloukovou lampu. Vybudoval tramvajovou trať na Letné a světelnou fontánu na Výstavišti.

5 Křižíkova fontána

6 Podnikání Odstěhoval se do Plzně a založil si tam vlastní dílnu na obloukové lampy. V roce 1880 zavedl osvětlení v papírně podnikatele Pieta a ten mu zato pomohl dostat obloukovou lampu na český a zahraniční trh. Jeho lampa velmi konkurovala Edisonově žárovce.

7 Problémy v podnikání Vyrostl mu nový konkurent Emil Kolben.
Křižík stále věřil ve stejnoměrný proud ale Kolben pochopil že lepší je proud střídavý. K rozhodující konfrontaci došlo při vyhlášení soutěže o výstavbu pražské elektrárny kterou vyhrál Kolben. Křižík tím ztratil všechny zakázky. V roce 1917 mu banka sebrala podnik.

8 Pocty V roce 1883 mu byl udělen Řád Františka Josefa I.
Roku 1905 byl jmenován členem Panské sněmovny a v roce 1906 obdržel doktorát.

9 Úmrtí a pohřeb Zemřel 22. ledna 1941 ve Stádlci u Tábora.
Když zemřel odvezli ho do Prahy na Vyšehradský hřbitov. Pohřeb proběhl při německé okupaci jako symbol tiché manifestace proti okupaci. Na jeho počest je pojmenováno mnoho ulic a v rodném městě je malé muzeum.

10 http://cs. wikipedia. org/wiki/Franti%C5%A1ek_K%C5%99i%C5%BE%C3%ADk#


Stáhnout ppt "František Křižík."

Podobné prezentace


Reklamy Google