Tis červený a riziko otravy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
LISTNATÉ LESY Skupina: Elicerová a Hrubý Téma: Listnatý les.
Advertisements

Natálie Prachařová 3.B ZŠ Lesní
Rostliny okolo naší školy
NÁPRSTNÍK ČERVENÝ DIGITALIS PURPUREA
Dožívá se vysokého věku až 1000 let
LES – PŘÍRODNÍ SPOLEČENSTVO
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Vytvořili nej borci z devítky…
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“; Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Nahosemenné rostliny VY_32_INOVACE_009 – 1. sada, Př Přírodopis
LESY MÍRNÉHO PÁSU – VÝZNAM ZELENĚ PRO ČLOVĚKA
Keře a jejich plody.
Puchýřník lékařský Kristýna Švecová Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity České Budějovice.
Moje první prezentace Panda velká ŽIRAFA AFRICKÁ ŽIRAFA AFRICKÁ
BYLINY A KEŘE LESA 14..
Rostliny semenné Semenné rostliny se rozmnožují semeny.
Rostliny rybníka a jeho okolí 2
M1: LESNICKÁ BOTANIKA JINAN DVOULALOČNÝ TIS ČERVENÝ
 Zásluhou člověka proniklo do evropských zemí už více než jedenáct tisíc nepůvodních druhů rostlin a živočichů.  Některé z nich působí obrovské škody,
Dřeviny – listnaté stromy
NAJZNÁMĚJŠÍ NAHOSEMENNÉ RASTLINY JEHLIČNATÉ STROMY A KEŘE
Konvalinka vonná.
Čeleď: Bukovité (Fagaceae)
Jehličnany.
BYLINY A KEŘE LESA 2.
NAHOSEMENNÉ ROSTLINY Rozmnožují se pohlavně - semeny, ta jsou holá bez oplodí, oplození není závislé na vodě jako u výtrusných rostlin,rostliny mají pouze.
PŘÍRODOVĚDA.
NAHOSEMENNÉ rostliny.
Jehličnany.
Jehličnany NAHOSEMENNÉ ROSTLINY.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Iveta Adamová Název šablonyIII/2.
SEMENNÉ ROSTLINY NAHOSEMENNÉ ROSTLINY.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“; Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Puchýřník lékařský Kristýna Švecová Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity České Budějovice.
Jehličnany.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“; Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
 Z vajíček vznikají semena  Semena jsou nahá, nejsou v plodech  Neplodí (nevytvářejí plody)
Les-Lesní patra.
Připravil JAN KOMÍNEK© 2016
Jedovaté rostliny.
AS 2 O 3. Základní informace = arsenik, otrušík, dříve utrejch, utrých  bílá pevná látka  velmi toxický  krystalický nebo amorfní prášek nebo hrudky.
L ilek černý S o l a n u m n i g r u m. Říše: rostliny (Plantae) Podříše: vyšší rostliny (Cormobionta) Oddělení: krytosemenné (Magnoliophyta) Třída: vyšší.
RULÍK ZLOMOCNÝ říše:rostliny podříše:cévnaté rostliny oddělení:krytosemenné třída:vyšší dvouděložné řád:lilkotvaré čeleď lilkovité rod:rulík Vypracovaly:
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,Smetanova 123C AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_115_Jehličnany TEMA: Živá.
Charakteristika  Alkaloidy dusíkaté látky zásaditého charakteru  Vznikají jako produkty metabolismu aminokyselin v některých rostlinách (čeleď lilkovitých,
Jedlé houby. Bedla vysoká ➲ Roste na horách i v nížinách, v lesích i ve vyhřáté trávě. ➲ Je dobrá v polévce, k masu. Můžeme ji smažit i sušit.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_13_15A_Vyšší houby - jedovaté Téma: Přírodopis.
Rostliny z našeho okolí Přírodní společenstvo V lese.
Zpracoval : Petr Kuryviál. Děvín Největší vrchol pavlovských vrchů s nadmořskou výškou 549 metrů. Jedná se o podlouhlý hřeben s dvěma vrcholy. Na větším.
Zoo Praha - Hadi
Ekosystém les Stromy Přírodověda 4. ročník
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace
Chráněné rostliny na Slovácku
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
CHRÁNĚNÉ ROSTLINY V ČR Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Jana Procházková Datum: 15.
projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Vliv radiace na člověka
LISTNATÉ DŘEVINY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola a mateřská škola Bukovec
METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Sokolově reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/
VY_32_INOVACE_04-47 Ročník: VII. ročník Vzdělávací oblast:
VY_32_INOVACE_04_Rozmanitost přírody-lesy v ČR
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
Rulík zlomocný- Atropa bella-donna
Jedovaté rostliny Dominika Soudková 3.B.
Chráněné rostliny na Slovácku
  ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
Rostliny semenné rozmnožují se semeny
Transkript prezentace:

Tis červený a riziko otravy Jana Hlásková Zdravotně sociální fakulta JU České Budějovice

Tis červený (Taxus baccata) Je velmi pomalu rostoucí stínomilná stále zelená jehličnatá dřevina z čeledi tisovitých. Jde o třetihorní relikt, patřící do skupiny silně ohrožených druhů a patřící mezi zákonem zvláště chráněné druhy. Má nádherné husté dřevo, nejtěžší z našich domácích dřevin, s širokým červeno-hnědým jádrem a úzkou světlejší bělí. Celá rostlina s výjimkou dužnatého nepravého míšku (epimatium), který se semenem požírající ptáci, je prudce jedovatá.

Tis červený, větvička se zralými semeny

Vzhled Tis je keřovitého nebo stromovitého vzrůstu, může dorůst výšky až 20 metrů a šířky 15 m. Vyhovuje mu vlhčí stín až polostín s hlubší živnou půdou. Celá rostlina je až na sladce chutnající červený dužnatý obal okolo semene (nepravý míšek, dozrávající v září až v říjnu), prudce jedovatá. Hlavním jedem je velice účinná směs alkaloidů, souhrnně nazývaná taxin. Roste velmi pomalu - velmi staré stromy si zachovávají neobvyklou štíhlost.

Vzhled Jde o velice dlouhověký strom, jsou známy stromy staré přes tisíc let. Kůra je zpočátku červenohnědá a hladká, posléze se mění na červeno-hnědo-černou a odlupuje se v plátech. Z našich jehličnanů má nejtmavší zbarvení. Asi 2 mm široké a 20-30 mm dlouhé a špičaté a měkké jehlice mají leskle tmavozelenou svrchní stranu, spodní strana je světlejší a matná. Jsou dvouřadé, na stromě vytrvávají 5-8 let.

Tis červený

Rozšíření a ekologie Vyskytuje se v suťových lesích v Evropě od Středomoří až po jižní Švédsko a Norsko, od Velké Británie až po Litvu, Lotyšsko a Estonsko, dále v Malé Asii a v Zakavkazí. V České republice je původním druhem. Dříve býval relativně hojný ve spodním patru listnatých a smíšených lesů, na sutích a skalnatých svazcích v nadmořské výšce 400-1000 m např. na Šumavě. Je považován za silně ohrožený druh a je přísně chráněn. Jedna z dosud dochovaných lokalit u nás je v okolí Křivoklátu a za pozornost stojí i jeho hojný výskyt na Slovensku v okolí Velké Fatry. Nejbohatší lokalita na výskyt tisu červeného v Česku je přírodní rezervace V Horách u vsi Terešovská Huť (dnes již sloučená s Terešovem). Nachází se zde až 3400 jedinců a majitelé lesa chrání toto území již od první poloviny 19. století.

Vzrostlý strom tisu (v parkové úpravě)

Otravy Zralý nepravý míšek, který je sladký a červený, není jedovatý. Jedovaté semeno se doporučuje vyplivnout, ale ani při jeho pozření by se nemělo nic stát, pokud je člověk nerozkouše. Jed (taxin) se vstřebává velmi rychle trávicím traktem a závažné příznaky otravy se projeví většinou do 30 minut. Zaznamenány jsou smrtelné otravy po čaji z jehličí tisu nebo žvýkání větviček či jehličí. Za smrtelnou dávku je považován nálev z 50-100g jehličí. Nejsou vzácností ani otravy domácích zvířat, ty někdy umírají dřív, než stihnou své hodování dokončit. Projevy otravy:nevolnost, bolest břicha, zvracení, průjem, dochází k nápadnému rozšíření zornic, rychlému nástupu ospalosti a následnému bezvědomí

Účinek taxinu Výrazný je vliv taxinu na kardiovaskulární systém. Intoxikace končí zástavou srdce v diastole a spolu s obrnou dechu jde o bezprostřední mechanismus smrti. Během otravy dochází též k narušení sodíko-draslíkové pumpy (zvýšení hladiny draslíku a snížení hladiny vápníku), poškození buněk a závažnému poškození jater. Vzhledem k tomu že se taxin v žaludku velmi rychle vstřebává je na záchranu velmi málo času. V první řadě je nutné okamžitě vyvolat zvracení a přivolat lékařskou pomoc. Zatím není známa protilátka, lékaři sou tudíž omezeni na výplach žaludku, hemodialýzu, kardiostimulaci...

Větvička se zralými i nezralými míšky

Použití Má velmi husté dřevo, nejtěžší z našich domácích dřevin. Krásný vzhled, široké červenohnědé jádro. Dříve se používalo na výrobu vzácného nábytku a vyřezávaných šperků V dávné minulosti byl vzhledem k velice pružnému dřevu používán především na výrobu luků a z tohoto důvodu byl také téměř vyhuben. Kromě toho se jedovatý extrakt používal k otrávení hrotů šípů, případně bodných zbraní. Lékařství Derivát paclitaxel, vyráběný polosynteticky z baccatinu III, se užívá jako cytostatikum u rakoviny vaječníků a plic. Cytostatika jsou léčiva inhibující buněčné dělení, užívají se při léčbě různých typů rakovinného bujení.

Kmen tisu

Použitá literatura Horst Altmann: Jedovaté rostliny, jedovatí živočichové Květena ČSR,díl 1/B.Slavík(Edsl.-Praha:Academia,1988) http://cs.wikipedia.org

Děkuji za pozornost….