Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Sokolově reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/02.0005.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Sokolově reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/02.0005."— Transkript prezentace:

1 METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Sokolově reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/ Sada metodických listů: BIOLOGIE, PŘÍRODOPIS, EKOLOGIE Název metodického listu: JEHLIČNANY

2 MODŘÍN EVROPSKÝ, OPADAVÝ
(Larix decidua)

3 Znaky opadavý jehličnatý strom
štíhlá kuželovitá koruna s pravidelným hustým větvením dorůstá až do 40 m

4 Borka mladá šedohnědá nebo zelenohnědá, hladká
později růžovohnědá, hluboce rozpukaná, šupinatá

5 Jehlice po 20-40 na brachyblastech jasně zelené měkké, 2-3 cm dlouhé
na podzim jehličí opadává

6 Samičí šištice mladé červené zralé tmavohnědé 2-3 cm dlouhé
vejčitého tvaru na stromě zůstávají i několik let

7 Zajímavosti, využití původně v Alpách, v Tatrách, v polských nížinných oblastech lesnickou kultivací dnes velmi rozšířen ve městech se jim nedaří kvůli znečištění kouřovými plyny rychle rostoucí dřevina dřevo velmi pružné a odolné vůči vlhkosti, používá se v nábytkářství, dříve stožáry lodí a potrubí z modřínové pryskyřice se v Alpách vyráběly léky proti kašli a léčivé masti


Stáhnout ppt "METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Sokolově reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/02.0005."

Podobné prezentace


Reklamy Google