TB 6_2012. Autonomní agent: rozmnožování práce Autonomní agent je fyzikální systém, který je – podobně jako ta bakterie – schopen v jistém prostředí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Znalostní zázemí organizace
Advertisements

Úvodní konference projektu Úvodní konference projektu.
Nikola Malá, 3.A Gymnázium U Balvanu březen 2013
Co je to logika? KFI/FIL1 Lukáš Košík Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ ,
TB 5_2012. Je-li tradice skutečně stále zpřítomňovaným výtěžkem lidské zkušenosti a sedimentem, na kterém jako na starší geologické vrstvě stále stojíme.
Podnikatelské organizace (firmy, podniky, popř. jejich dílčí části) tvoří součást sociálně ekonomické struktury společnosti. Z tohoto hlediska je pro.
Pro úspěch práce manažera a jím vedeného kolektivu je důležité i to, v jakém prostředí společně pracují, co je spojuje, jaké hodnoty a cíle sdílejí, jaká.
VESMÍR A HVĚZDY.
TEORETICKÉ OTÁZKY BEZPEČNOSTI
Projekt Zkvalitnění vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti udržitelného rozvoje na školách Jihočeského kraje RČ: CZ.1.07/1.3.06/
Klíčová aktivita: 32 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
EVVO - magické slovo. Co to je EVVO ? E NVIRONMENTÁLNÍ V ZDĚLÁVANÍ V ÝCHOVA a O SVĚTA ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA je výchova týkající se životního prostředí.
Psychické stavy.
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř. 17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Ve společenství s Matkou Boží
Žijeme ve společném světě Stav, vývoj, rizika a možnosti v soudobé „multikulturní“ společnosti a globálním světě.
Ernst Mach jako filosof Těleso je komplexem počitků Hlavním principem je ekonomie myšlení.
Emoce (city).
Psychologie test.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Zdroje energie.
VY_32_INOVACE_Př-b 6.,7.06 Anotace: Prezentace popisuje vlastnosti, vysvětluje rozdíly mezi viry, bakteriemi. Vzdělávací oblast: Viry, bakterie, sinice.
Systémy pro podporu managementu 2
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ VII. přednáška
Rozsáhlé oblasti se specifickým historickým vývojem, během kterého se vyvinuly charakteristické kulturní znaky obyvatelstva. SVĚTOVÉ.
KVARTÉR - VĚDA A VÝZKUM. Interaktivní graf výdajů na vědu a výzkum.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Hledání ztracené pravdy 1.Pravda Boží – zjevená v Písmu...já jsem cesta, PRAVDA i život. 2.Pravda jako skutečný stav věcí (pozemských)
Za dobrovolnickými příběhy na severní Moravu do Slezské diakonie.
Biologie.
Společenské a hospodářské prostředí
Systémy pro podporu managementu 2 Inteligentní systémy pro podporu rozhodování 1 (DSS a znalostní systémy)
VESMÍR A HVĚZDY.
Úvod do ekologie.
Teorie motivace Adéla Furiková.
Svět není, děje se. Bytí (ve smyslu předmětného, věcného bytí, nikoli bytí např. pojmů a dalších ideálních entit) ve filosofii je něco podobného jako.
Systemický přístup v SP
Bi1BP_ZNP2 Živá a neživá příroda II Biologické vědy
Jiří Dvořák  vědomé úsilí směřující k dosažení cíle  motivované chování, které umožňuje vědomou regulaci chování tzv. volní akt  znaky vůle.
knowledge management, řízení znalostí, management znalostí
IDEOLOGIE A STÁT I. IDEOLOGIEANTISEMITISMUSNACIONALISMUS.
MANAGEMENT - Pojetí managementu
Vlastnosti kyseliny sírové Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Martin Rolek VY_32_INOVACE_8A6.
1.1. Formování veřejného mínění dr.Ján Mišovič, CSc
Tajemství mikrosvěta České vysoké učení technické v Praze
Základní pojmy v automatizační technice
Definice hmoty Vzorem (pravzory, pralátka…) Identifikací (redukce na známou vlastnost) Gnoseologicky.
Přírodovědná gramotnost aktuální téma současnosti Ladislav Podroužek.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
Osobní bezpečí. Sebepojetí Sebepojetí - znamená porozumět sám sobě, svému JÁ, svým náladám, chování Sebepojetí – zahrnuje sebepoznávání, sebehodnocení.
Tvořivost žáka Tvořivost – vymezení pojmu: Tvořivost je činnost, jejímž výsledkem jsou nové, originální, výtvory. DRUHY TVOŘIVOSTI: Objektivní: přináší.
10 Evoluce fyzika rozumění schopnost konat (agency) sítě.
POZNÁVÁNÍ MIKROSVĚTA. Okolní svět vnímáme smysly vysvětlujeme rozumem necháváme působit na sebe ovlivňujeme svou činností 1/8.
Práva a povinnosti mezi manželi
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
Sociologie pro SPP/SPR
Strukturace učiva Příprava učitelova.
Smrt Vypracoval: Jakub Polášek Obor: Technické lyceum Třída: 1L
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Cíle, vize a obsah projektu PPUČ
Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_BUŇKA 1_P1-2
Paměť Mgr. Vladimír Velešík.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Socializace Kejřová.
Název prezentace (DUMu): Vlastnosti živých soustav
5. Kultura jako řešení problémů přežití
Základní filozofické otázky
Rekreace a věk Miroslav Kyselý.
Transkript prezentace:

TB 6_2012

Autonomní agent: rozmnožování práce

Autonomní agent je fyzikální systém, který je – podobně jako ta bakterie – schopen v jistém prostředí konat ve vlastním zájmu. Všechny volně žijící buňky a organismy bezpochyby autonomními agenty jsou. A důvěrně známou, přesto však naprosto udivující vlastností autonomních agentů – bakterií, nálevníků, kvasinek, řas, hub, ploštěnců, kroužkovců, všech nás – je to, že neustále, dennodenně, manipulují okolním vesmírem. Plavou, přetlačují se, mrskají sebou, stavějí si úkryty, skrývají se, čenichají a loví.

S. Kauffman Biosféry autonomních agentů péče o sebe spoléhání na zkušenost a tradice heuristika, sémiotika, hermeneutika spolubytí

Obecným, tj. dlouhodobým, trendem biosféry je co nejvíce rozšiřovat prostor možností, nových typů událostí, které mohou nastat v následujícím časovém okamžiku. Jinak řečeno, obecným trendem je skutečnost, že biosféry rozšiřují počet svých rozměrů tak rychle, jak jen to jde. Kauffman 4Z

Biosféry dlouhodobě produkují autonomní agenty, a to tak rychle, jak jen to jde. Umožňují také účinný vývoj nových způsobů jejich „obživy“, takže se agenti mohou dál rozmnožovat. Jinak řečeno, biosféry neustále zvyšují různorodost toho, co má nastat v nejbližším příštím. Mohou tedy, jak uvidíme dále, udržovat vysoké průměrné hodnoty udržitelného růstu své vlastní „dimenzionality“. Kauffman 4Z

Kde se vzala podobná zařízení v rozvíjejícím se vesmíru a v naší biosféře? Kde se v biosféře vzal ten ohromný spletenec usměrňovačů a usměrněné energie, využívané ke konstrukci ještě dalších usměrňovačů? Jde snad o obecnou vlastnost vesmíru? Odpověď na tyto otázky v současné fyzice, chemii ani biologii nenajdete. Ne že by to vyvíjející se biosféře nějak bránilo ve výstavbě a šíření své uspořádanosti.

zrod z podobného systému

Zkušenost (před-porozumění) * není začátek * interpretace nikoli dekódování * nejednoznačný, nejistý výsledek Novinky ALE: rychlost inovací (expanze do nejbližšího příštího) je hlídána

Teze: (i) Existuje historická kontinuita „mluvčích“ udržovaná přes bezpočet generací rozmnožováním jedinců, ať už jsou jimi buňky, komunity buněk, anebo příslušníci populace či druhu, ekosystému nebo kultury; ke kontinuitě komunity nutně patří i smrt jedinců. (ii) schopnost rozčlenit signály a zprávy do lineárních kvázidigitálních řetězců, a s tím spojená znalost gramatických pravidel, jak s nimi zacházet a transformovat je dál; s tím souvisí schopnost zápisu „poznámek“, „podtrhávání“ apod., a jejich následné čtení; (iii) Čtení i zapisování vyžaduje mluvčí, a jejich existenci lze prokázat; doklady z evodevo dokonce dovolují předpokládat existenci druhově specifické řeči.

A tak se organismy, niky a vyhledávací procedury spoluvytvářejí, společně budují. Vytváříme svět, ve kterém žijeme, a to tak, že můžeme – a také to děláme – tento vyvíjející se svět nějak zvládat: jak rychle jej vytváříme, tak se v něm i zabydlujeme. A totéž platí, jak budu tvrdit, i pro ekonosféru. Tato síť tvořená ekonomickými aktivitami, firmami, úkony, pracovními místy, pracovníky, dovednostmi a učením se vynořila během posledních let lidské evoluce.

Navíc se společenstva agentů neustále prodírají do něčeho nového – objevují se nové molekuly, nové druhy chování, nové struktury. Tento hlad po novinkách se pokusím matematicky vyjádřit jako „nejbližší příští“. Vesmír neustále prozkoumává kapacitu svého nejbližšího příštího. Nemůže se v něm odehrát všechno: i kdyby existoval mnohokrát déle, než existuje, nebude nikdy schopný vyrobit všechny teoreticky možné řetězce proteinů, zplodit všechny možné druhy bakterií nebo vyzkoušet všechny zákonné systémy. Náš vesmír má tu vlastnost, že se neopakuje, že – mluvou fyziků – je silně neergodický.

Život je „exekuce“ programu Život je homeostat

Obvykle není třeba rozumět: Homeostáze Algoritmy vývoje s nastavitelnými parametry Systém se musí „vyznat“ ve svém prostředí – anebo „hádá“ – abdukce

Plastická fáze Elastická fáze

Objekty a věci

Lorenz Stoer, 16.st

A. von Krzesimowskii: Christlicher Wanders-mann, 1756 „Žijeme totiž z víry, ne z toho co vidíme“ 2K 5,7

Objekty = „věci“ věčné a neproměnné, nikoli pomíjivé!

objektivní týkající se objektu, věcný (objekt = předmět, věc) nestranný, neutrální neosobní, nezaujatý držící se faktů vědecký srv. spravedlivý (soudce), pravdivý srv. „Dějiny mají svůj objektivní smysl“

Hmota je filosofická kategorie k označení objektivní reality, jež je dána člověku v jeho počitcích, jež je kopírována, fotografována, obrážena našimi počitky, existujíc nezávisle na nich (115). Neboť pojem hmoty, jak již jsme řekli, neznamená gnoseologicky nic jiného než objektivní realitu, existující nezávisle na lidském vědomí a jím odráženou. (248) Lenin: Materialismus a empiriokriticismus

Objektivní je to, co se dá předávat skrze školu, učebnice, atd.: sdílené znalosti

Objektivní realita je náš vynález objekty x věci Znaky