Celní kodex unie SPS, 7.6.2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Všeobecný systém preferencí (GSP) od
Advertisements

Spolupráce s Evropskou komisí při řešení případů veřejné podpory Ondřej Dostal Stálé zastoupení ČR při EU.
Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)
PŘÍSTUP CHORVATSKA A TURECKA DO SPOLEČNÉHO TRANZITU
Revize Nového přístupu
Aktuální informace z oblasti NCTS
Smíšená pracovní skupina pro e-Customs
Účast veřejnosti ve veřejné správě Výkon ústavně zaručených práv II. 31. března 2014.
Nová směrnice o energetické účinnosti
Modernizovaný celní kodex
mimořádná Valná hromada SPŘ Praha 1 Zpráva komise k tvorbě Stanov SPŘ Složení komise: Ing. Jan Doležal Ing. Jaromír Pitaš Ing. Jaroslav Švec.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Aktuální úkoly celní správy v oblasti práva duševního vlastnictví
Nové právní předpisy v oblasti rostlinolékařského vzdělávání Seminář MZe
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. 22. května IFA. 1. Příjmové daně 2. Věcný záměr nového zákona o daních z příjmů 3. Nový zákon o daních z příjmů (NZDP)
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
Čl. 290 SFEU: akty v přenesené pravomoci
Vzájemné uznávání výrobků v neharmonizované sféře
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 5. května 2014.
platnost a účinnost celního kodexu unie a souvisejících předpisů
1 „Zájmy České republiky a přijetí společné měny“ Stav příprav v jednotlivých sektorech a úkoly pro další období Vladislav Flek vedoucí Organizačního výboru.
OMC Pracovní expertní skupina
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
Rozpočet EU - změny vyplývající z Lisabonské smlouvy
Pracovní skupina Dopravní politika Dopravní sektorové strategie 2. fáze.
Lisabonská smlouva a tvorba práva Evropské unie
PŘETRVÁVÁ KRIZE VE STAVEBNICTVÍ? 1 Přetrvává krize ve stavebnictví? Praha, Žofín, 7. října 2014 Ing. Jiří Koliba náměstek ministra pro stavebnictví.
Aktuální vývoj v oblasti DPH Blanka Mattauschová
Historické milníky evropského práva
Pracovní jednání k problematice mléka Praha Odbor živočišných komodit Ministerstvo zemědělství ČR.
Celní správa České republiky
Celní správa České republiky
Komise pro strategii a rozvoj - Strategický rámec VŠ politiky / shrnutí Inovační strategie (+analýza) / shrnutí doc. Kebo - Pracovní návrh VZ zákona.
Legislativní záměry v oblasti e-Governmentu Mgr. Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra Ing. Jaroslav Krupka předseda podvýboru pro VS a IS.
Státní energetická inspekce Vliv novely energetického zákona na činnost Státní energetické inspekce Ing. Petr Holoubek Žofín
Jsme v EU, buďme v obraze. EU jako politický organismus Eva Pluskalová.
Lekce III – Antidopingová politika Cíle antidopingové politiky
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Mgr. Michal ŠAFRA DOHLED NAD OBECNOU BEZPEČNOSTÍ VÝROBKŮ (OBV) V RÁMCI DOVOZU ZE TŘETÍCH ZEMÍ Mgr. Michal ŠAFRA
Koncepce podpory místní Agendy 21 v ČR zpracování strategického dokumentu 2010.
Licenční správa říjen 2008 KONTROLA EXPORTU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ- SOUČASNÝ VÝVOJ PRÁVNÍ PŘEDPISY ES V OBLASTI KONTROLY VÝVOZU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ A.
Mezivládní organizace – jediná úroveň
Spotřebitelská legislativa EU a nejnovější vývoj
Přístup k řešení bezpečnosti IT Nemochovský František ISSS Hradec Králové, dubna 2005.
EU legislativa v oblasti kontroly vývozu zboží dvojího použití Ing. Zora Ondrejčíková Licenční správa Oddělení mezinárodních kontrolních režimů 10. listopadu.
Evropské právo životního prostředí Přednáška č. 2 Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 11. května 2015.
Evropská občanská iniciativa
Strukturální fondy a Fond Soudržnosti EU. Struktura kursu Legislativní a institucionální rámec Legislativní a institucionální rámec SF a CF – Agenda 1999.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Celní správa České republiky ZMĚNY V PROVÁDĚCÍCH PŘEDPISECH – CELNÍ HODNOTA (Stručný přehled k IA a DA k UCC)
Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o elektronické identifikaci a důvěryhodných službách pro elektronické transakce na vnitřním trhu (eIDAS) Lucie.
Kohezní politika v ČR Kohezní politika v ČR JUDr. Olga Letáčková ředitelka úseku řízení kohezní politiky Poslanecká sněmovna PČR 24. dubna 2014, Praha.
Akční plán Strategie vzdělávání pro udržitelný rozvoj Materiál je připravován na základě usnesení vlády č. 851/2008, o Strategii vzdělávání pro udržitelný.
Registr smluv JUDr. Vít Šťastný vedoucí oddělení civilně-správní legislativy; odbor legislativy a koordinace předpisů Ministerstva vnitra Plzeň 26. března.
O ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK
Veřejné projednání P olitiky územního rozvoje ČR 2008 a Vyhodnocení vlivů PÚR ČR 2008 na udržitelný rozvoj území (včetně Zprávy o uplatňování PÚR ČR 2006)
Proces komitologie Mgr. Ondřej Veselský Ředitel odboru Evropské unie a mezinárodního práva Ministerstvo vnitra.
Rozpočet Evropské unie
Rozpočet Evropské unie
Celní správa České republiky
Důvodová zpráva a RIA 2. listopadu 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Obecně k legislativě 18. října 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Digitální učební materiál
Městská část Praha 6 Postup příprav GDPR Ing. Jan Holický, MBA
Aktuální informace z odpadového hospodářství
Transkript prezentace:

Celní kodex unie SPS, 7.6.2012

Základní celní legislativa od roku 1992 Nařízení Rady (EHS) č.2913/1992 ze dne 12.října 1992, kterým se vydává celní kodex Společenství (Customs Code) Nařízení Komise (EHS) č.2454/93 ze dne 2.července 1993, kterým se provádí nařízení Rady (EHS) č.2913/92, kterým se vydává celní zákoník Společenství (Customs Code Implementing Provisions) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 450/2008 ze dne 23.dubna 2008, kterým se stanoví celní kodex Společenství (Modernizovaný celní kodex)

Důvody ke změně legislativy Rozšíření ES z 15 na 27 členských zemí (+HR, IC, TR - ?...) Větší důraz na protektivní roli celní správy – větší důraz na ochranu spotřebitele a práv duševního vlastnictví WCO – Revidovaná Kjotská úmluva (RKC)– dosažení souladu mezi zjednodušením celního řízení (zrychlením toku zboží) a zvýšením bezpečnostních standardů Čl.7 obecné přílohy RKC – elektronizace celního řízení – vytvoření bezpapírového prostředí Změny v celním řízení v globálním měřítku (bezpečnost dodavatelského řetězce) Větší důraz na analýzu údajů a řízení rizik dle celosvětových standardů – pokles počtu fyzických kontrol zboží na úkor auditu apod.

Modernizovaný celní kodex – původní plán Zásadní problém – neexistence platného prováděcího předpisu, předložena 2.konsolidovaná verze Omezení finančních prostředků na tvorbu IT systémů na úrovni EU, restrikce rozpočtů celních správ ČS Lisabonská smlouva – „nová komitologie“ – rozdělení prováděcího předpisu na 2 dle způsobu přijetí Delegovaný akt - tvořen EK a předložen Radě a EP k případným námitkám (!) Prováděcí akt – EK tvoří ve spolupráci s ČS – jednotlivé podvýbory Výboru pro celní kodex (!)

Union Customs Code Dne 21. února 2012 představen EK – DG TAXUD Celní kodex unie (UCC) Vychází z MCC a obsahuje 4 druhy změn: redakční změny struktury a znění přizpůsobení textu vývoji legislativy EU (tyto první dvě skupiny změn nebudou diskutovány v rámci CUWP) substantivní změny textu (mj. rezultující z přípravných prací na tzv. Business Process Modelingu (BPM) a prováděcích předpisech k MCC) změny rezultující z LS – mj. rozdělení prováděcích ustanovení na delegované a prováděcí akty

UCC – předlegislativní fáze, 1.čtení Posouzení v rámci jednotlivých ČS CS ČR – připomínkové řízení v rámci celé celní správy Podnikatelská veřejnost – návrh UCC zveřejněn přes měsíc na internetu CS s možností odeslání podnětů do 31.března 2012 (děkujeme!) Dne 8.dubna odeslány podněty CS ČR předsednickému Dánsku a EK Dne 1.června zahájeno v rámci Rady EU první čtení (čl.294 LS – není časově omezeno) Paralelně s tím projednáváno Evropským parlamentem – nejprve ve výborech (IMCO apod), posléze v plénu. Společné stanovisko – bude podána informace na webu CS ČR EK – společné pracovní zasedání se zástupci podnikatelské sféry (Trade Contact Group – TCG)

UCC – možné problémy Postupné nabývání účinnosti – od 24.června 2013 až do 2020 (finanční prostředky na tvorbu IT + tvorba prováděcích předpisů) Kontroverze – delegace moci na EK v souvislosti s LS při tvorbě prováděcích předpisů Některé substantivní změny – dočasné použití – problém pro námořní přepravce (informace World Shipping Council) EEA – snaha o úplnou elektronizaci výměny dat, zjednodušené postupy (80 mil.EUR roční úspora) x předložení zboží celním orgánům k fyzické kontrole

3 fáze přípravy a nabytí účinnosti prováděcích předpisů Fáze č.1 : nyní → leden 2013 – start příprav tvorby prováděcích předpisů Fáze č. 2 : leden 2013 – červen 2013 – nabytí platnosti UCC Fáze č. 3 : červen 2013 – říjen 2014 – nabývání platnosti jednotlivých prováděcích předpisů

Fáze č.1 Zhodnocení BPM Požadavky na výměnu dat, tvorba vzorů rozhodnutí a přechodných opatření Projednání UCC v Radě a EP Účast podnikatelské sféry – TCG, IT a právní experti

Fáze č.2 Zahájení tvorby prováděcích předpisů – bude využit návrh MCCIP v souvislosti s UCC Nalezení sporných bodů Podnikatelská veřejnost – stejně jako u fáze č.1

Fáze č.3 Projednání návrhu a přijetí prováděcích předpisů, vstup v platnost TCG – řešena implementace – eliminace možných problémů

Práva duševního vlastnictví Přijetí nového nařízení Posílení práv držitelů práv duševního vlastnictví Rychlejší postup u malých zásilek (nákup padělků přes internet) Lepší koordinace mezi ČS EU Hmotná úprava – stále v pravomoci ČS