Služebnosti Věcná práva k věci cizí v římském právu, pojem, základní znaky, práva a povinnosti subjektů, právní ochrana Druhá přednáška letního semestru.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastObčanské právo Datum vytvoření
Advertisements

Právní vztahy k nemovitostem
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastObčanské právo Datum vytvoření
Absolutní majetková práva
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastObčanské právo Datum vytvoření
Smlouvy kupní smlouva, smlouva o smlouvě budoucí, předkupní právo, smlouva o dílo, mandátní smlouva Mgr. Petra Malaníková.
Vlastnické právo Úvod do problematiky vlastnictví podle klasického a justiniánského práva římského s přihlédnutím k právu pandektnímu. První přednáška.
Občanské právo - zásady
VY_32_INOVACE_06_EKO_313_Dri
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Zákon č. 266/1994 o dráhách zákon upravuje
Předměty práv. Věci Přednáška římského práva Zimní semestr ©Mgr. Petr Dostalík, Ph.D.
Občanskoprávní minimum 2. část „Učíme se pro život“ Mgr. Tomáš Pavlů.
Oceňování věcných břemen
Dědění a práva k cizím věcem Petr Machala. 1.Která listina nám garantuje právo vlastnit majetek? 2.Který zákoník upravuje majetkové vztahy fyzických a.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Rekodifikace soukromého práva Nový občanský zákoník.
Obecně o věcných právech, právo stavby, věcná břemena
OBČANSKÉ A OBCHODNÍ PRÁVO
PRÁVNÍ ASPEKTY VLASTNICTVÍ
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Výkon rozhodnutí – obecná část I.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_06_ABSOLUTNÍ.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Majetkové daně Nejstarší typy daní vůbec; v současnosti omezený význam; povinnost platit vzniká na základě vlastnického či uživatelského vztahu k majetku.
VLASTNICKÉ PRÁVO Milana Reichlová.
Obchodní závazkové vztahy
POJEM OBČANSKÉHO PRÁVA
OCEŇOVÁNÍ LESA Vlastnictví a vyvlastnění Jiří Matějíček Listopad 2014.
Právní vztahy k nemovitostem Držba a vydržení, věcná práva k věci cizí a katastr nemovitostí Mgr. Jakub Kříž.
Vlastnické právo Úvod do problematiky vlastnictví podle klasického a justiniánského práva římského s přihlédnutím k právu pandektnímu. Druhá přednáška.
Hospodaření s majetkem obcí a krajů. Úvodem právní úprava obsažená v OZř a KZř je velmi kusá široký prostor pro uplatnění obecných předpisů (občanský.
Pojem a význam právní metodologie
OBČANSKÉ A OBCHODNÍ PRÁVO Předmět občanskoprávních vztahů
AEB_34 Právní rámec archeologického výzkumu Aktuální změny v legislativě v důsledku přijetí nového občanského zákoníku.
Systém věcných práv Ius quod ad res pertinet
Oceňování věcných břemen OCMB David Slavata. Definice Věcné břemeno je právní vztah ze kterého vyplývá právo na určité plnění na straně jedné a povinnost.
Věcná práva v právu římském
Věcná práva k věci cizí v občanském zákoníku
Res. Mgr.Ivana Stará.
Základy občanského práva
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Věci a jejich rozdělení Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5.
Knížová N, Nováková. 1.právo stavby 2.věcná břemena 3.zástavní právo 4.zadržovací právo.
KURZ OCEŇOVÁNÍ LESA Vlastnictví a vyvlastnění Jiří Matějíček duben 2014.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastObčanské právo Datum vytvoření
KURZ OCEŇOVÁNÍ LESA Vlastnictví a nucené omezení vlastnického práva (věcná břemena – služebnosti inženýrských sítí) Jiří Matějíček.
VĚCNÁ PRÁVA Mgr. Pavel Petr, Ph.D., LL.M. Právnická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci Katedra soukromého práva a civilního procesu.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_07.
Bezdůvodné obohacení § 2991NOZ. kdo se na úkor jiného bez spravedlivého důvodu obohatí, musí ochuzenému obohacení vydat musí být vydáno vše, co bylo nabyto.
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny.
Spoluvlastníctví. § 1115 (1): Osoby, jimž náleží vlastnické právo k věci společně, jsou spoluvlastníky § 1116: Vzhledem k věci jako celku, se spoluvlastníci.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_16.
Knížová N, Nováková. 1.právo stavby 2.věcná břemena 3.zástavní právo 4.zadržovací právo.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_10.
Vlastnictví Mgr. Michal Oblouk.
Práva a povinnosti mezi manželi
Název vzdělávacího materiálu
Státní pozemkové vlastnictví - prameny právní úpravy -
Majetkové daně Nejstarší typy daní vůbec;
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:
Absolutní majetková práva I. Věcná práva
Iura in re aliena věcná práva k věci cizí
IURA IN RE ALIENA - VĚCNÁ PRÁVA K VĚCI CIZÍ JUDr. Pavel Salák jr. , Ph
Právní problematika břehových porostů
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Ekonomický základ veřejné správy MP313K Úvod do studia veřejné správy 9. přednáška doc. JUDr. Petr Havlan, CSc. Definujte zápatí - název.
EXEKUCE X VÝKON ROZHODNUTÍ.
Transkript prezentace:

Služebnosti Věcná práva k věci cizí v římském právu, pojem, základní znaky, práva a povinnosti subjektů, právní ochrana Druhá přednáška letního semestru. ©Petr Dostalík

Služebnosti užívání cizí věci k vlastnímu prospěchu kvůli konfiguraci terénu v Itálii zvláštnostem italského podnebí potřeba využívat cizí pozemky pro průhon, zdroj vody apod. oprávněný využívá cizí věc v omezeném rozsahu výkon služebnosti musí probíhat civiliter

Právní konstrukce služebnosti Povinnému je zachováno tzv. holé vlastnictví (nuda proprietas) Omezení služebností ve prospěch soukromý Rozdělení věcných práv k věci cizí Služebnosti Pozemkové Osobní Zvláštní případy VpkVC Emphyteusis Superficies Zástavní právo

Služebnosti základní znaky Služebnost je spjata s panujícím pozemkem, nemůže být oddělena nebo převedena na jiný pozemek Služebnost pozemková omezuje trvale v malém rozsahu Služebnost osobní ve značném rozsahu po omezenou dobu, nemůže být převedena na třetí osobu nebo na dědice, zastavena, zaniká smrtí. Nulli servit sua res

Služebnosti základní znaky Servitutes in faciendo consistere nequit pouze v pasivní povinnosti něco nekonat (nestavět přes určitou výšku) nebo strpět (užívání své věci) Obsahem služebnosti může být vše, co je ku prospěchu pozemku nebo osoby určitý trvalý stav nebo zařízení periodicky se opakující úkony Služebnosti civilní a služebnosti praetorské starší, zavedeny právem civilní novější, zavedeny praetorem

Pozemkové služebnosti Pojem pozemkové služebnosti Pozemek panující a pozemek služebný Podle pozemku se určuje oprávněná osoba Znaky pozemkových služebností Pozemky musí sousedit v případě vodovodu i několik sousedních pozemků Služebnost musí být užitečná pozemku panujícímu pouze tolik hlíny, kolik je potřeba pro víno, které se na mém pozemku urodí, ne hlínu potřebnou pro vázy na prodej

Pozemkové služebnosti Výkon pozemku musí probíhat civiliter modo vlastník může zřídit právo služebnosti více osobám vlastník může sám vykonávat obsah práva služebnosti Výkon pozemkové služebnosti není možné zcizit Trvalý výkon pozemkové služebnosti služebnost vodovodu pouze k přirozenému prameni, ne k nádrži nebo bazénu není možné zřídit služebnost na čas a pod podmínkou

Pozemkové služebnosti Nedělitelnost pozemkové služebnosti nelze zřídit služebnosti pouze jedním ze spoluvlastníků ani jednomu ze spoluvlastníků pokud se jeden ze spoluvlastníků vzdá práva služebnosti, služebnost nezanikne pokud dojde k reálnému rozdělení pozemku na dva nové, každý z těchto dvou nových bude zatížen služebností ve stejném rozsahu jako ten původní

Služebnosti pozemkové Podle hospodářského určení pozemku Pozemkové služebnosti polní slouží k hospodářskémnu využití panujícího pozemku zavedeny Zákonem XII desek podle Gaia patří mezi res incorporales res mancipi Pozemkové služebnosti domovní slouží ke stavbě souvisí s rozvojem měst

Pozemkové služebnosti polní Služebnosti cesty Iter, via, actus Služebnosti vodní Aquae haustus Ius apellandi Aquae ductus Služebnost pastvy Ius pascendi, ius tugurii Služebnost na užitky pozemku

Pozemkové služebnosti domovní Zákaz stavby přes určitou výši Zákaz stavby, která by stínila moje okna Právo vypouštět dým na sousedův pozemek Právo odvádět splašky sousedovou stokou Právo umístit svůj balkon nad sousedův pozemek Zasadit trám do sousedovy zdi Ius tignum immitendi Ius oneris ferrendi

Služebnosti osobní Ususfructus Usus Habitatio Servitutes irregulares právo požívat věc Usus právo užívat věc Habitatio právo bydlet v cizím domě Servitutes irregulares nepravidelné služebnosti – přísluší osobě, ale obsah mají jako služebnosti pozemkové

Ususfructus Právo požívací Usufruktář má detenci a právo na plody pravidelné hospodářské výtěžky přirozené i civilní od okamžiku sklizně (do té doby patří vlastníkovi) vlastník má právo na přírůstky naplavenina plod otrokyně maso zvířete polovina pokladu

Předmět usufruktu nezuživatelná věc movitá nemovitá zuživatelné věc – quasi ususfructus nabytí práva vlastnického ke spotřebovatelným věcem (penězům) obligační závazek vrátit tytéž věci stejného druhu, množství a jakosti quasiusufructus bonororum usus a quasiusus celého majetku

Práva a povinnosti usufruktáře udržovat věc v dobrém stavu platit daně a veřejné dávky střežit věc před poškozením fyzickým i právním aby nedošlo k zániku služebnosti nevykonáváním k zániku práva promlčením odpovídá i za nedbalost

Práva a povinnosti usufruktáře Salva rerum substantia Nesmí provádět změny na věci i kdyby vedly ke zvýšení výnosu Užívat pouze ke stanovenému účelu Nesmí věc zcizit, zastavit, prodat, zatížit služebností ani po dobu trvání usufructu to nesmí ani vlastník, pouze se souhlasem usufruktáře

Práva a povinnosti usufruktáře Usufruktář nese běžné náklady na věc doplňuje stádo z mláďat mimořádné náklady nese vlastník Usufruktář může přenechat výkon služebnosti jinému – je chráněn věcnou žalobou

Práva a povinnosti usufruktáře Cautio usufructaria žalovatelný slib zajištěný rukojmími; závazek řádně věc užívat a po skončení vrátit neporušenou věc; vlastník mohl požadovat věc zpět, pokud nebyla cautio uzavřena nebo mohl žalovat na její uzavření;

Usus Právo na detenci věci a na její užívání nezahrnuje právo na plody nedělitelný, nezcizitelný zřizován nejčastěji v závěti právníci interpretací dovodili, že má usuář právo na určité množství plodů, které slouží k jeho osobní potřebě musí zřizovat kauci odpovídá za nedbalost náklad na věc nese pouze do výše svého výnosu z věci

Servitiutes iregulares Obsahem osobní služebnosti může být jakékoli užívání i ty, které bývají obvykle obsahem pozemkových služebností právo pastvy právo chodit přes cizí pozemek stejná pravidla jako pro služebnosti osobní

Habitatio právo bytu součást vyživovací povinnosti patera familias nezanikalo neužíváním ani capitisdeminutio přístupné i pro peregriny do osoby oprávněného byla počítána jeho rodina mohlo být přenecháno jinému za úplatu

Vznik služebnosti Právním jednáním Soudním rozsudkem Vydržením Ze zákona

Zánik služebnosti Zánik nebo podstatná změna věci Splynutí Smrtí oprávněného Vzdáním se služebnosti Non usu Vydržením svobody práva vlastnického

Právní ochrana služebnosti Ochrana práva služebnosti Actio confessoria Actio confessoria utile Objekt žaloby

Právní ochrana služebnosti Právní ochrana držby služebnosti Služebnosti spojené s detencí věci Držební interdikty Utrubi, Uti possidetis utilis De vi, De vi armata utilis Služebnosti polní Individuální interdikty Interdictum de itinere privato Interdictum aquae

Superficies a emphyteusis Pojem Základní znaky Práva a povinnosti superficiáře Právní ochrana Interdikt de superficiae

Superficies a emphyteusis Pojem Práva a povinnosti emphyteuty Práva a povinnosti vlastníka

Zástavní právo Pojem zástavního práva Historický vývoj zástavního práva Personální zajištění závazku Fiducia Actio fiduciae Usureceptio fiduciae

Zástavní právo Historický vývoj zástavního práva Personální zajištění závazku Fiducia Actio fiduciae Usureceptio fiduciae Ruční zástava Interdictum Salvianum Actio Serviana a quasi Serviana