POŘÁDEK SLOV VE VĚTĚ Mgr. Michal Oblouk.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Advertisements

Klasifikace větných členů, rozbor věty jednoduché
VĚTA DVOJČLENNÁ VĚTA JEDNOČLENNÁ VĚTNÉ EKVIVALENTY
ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY
Úvod do studia jazyka – 5. Syntax Japonština.
Mgr. Michal Oblouk SLOVESNÝ ROD.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_370_Slovosled českých vět AUTOR: Mgr. Markéta lyková ROČNÍK,
ZVUKOVÁ STRÁNKA SLOVA Mgr. Michal Oblouk.
PODMĚT Mgr. Michal Oblouk.
Větné členy a věty vedlejší podmět a přísudek
ČÍSLOVKY Mgr. Michal Oblouk.
PŘÍSLOVEČNÉ URČENÍ (Pu)
Vedlejší věty Vedlejší věta (VV) zastupuje větný člen své věty řídící
PŘÍVLASTEK (Pk) Mgr. Michal Oblouk.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá.
Vedlejší věty - obecně Vedlejší věta (VV) zastupuje větný člen své věty řídící Na VV se ptáme stejně jako na větný člen Ptáme se na ni větou řídící Větou.
Přívlastek (Pk).
STAVBA VĚTY A TEXTU POŘÁDEK SLOV VE VĚTĚ
STRUKTURA A JAZYK LITERÁRNÍHO DÍLA
VEDLEJŠÍ VĚTY Mgr. Michal Oblouk.
PŘÍVLASTEK Mgr. Michal Oblouk.
PODMĚT ● Vyjadřuje, o kom, o čem vypovídá přísudek ● Ptáme se 1. pádem – Kdo, co? ● Nejčastěji vyjádřen podstatným jménem, zájmenem. ● Může být vyjádřen.
PODMĚT Mgr. Michal Oblouk.
VĚTA JEDNODUCHÁ, SOUVĚTÍ, sklaDEBNÍ VZTAHY
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Větné členy.
Věta, výpověď, promluva Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ3r0101
DOPLNĚK Mgr. Michal oblouk.
ZVUKOVÁ STRÁNKA SLOVA A VĚTY
Základní principy anatomického názvosloví
Zvuková stavba souvislého projevu (slovní přízvuk) Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec.
Skladba souvětí.
PŘÍSUDEK Mgr. Michal Oblouk.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Větné členy.
PŘÍVLASTEK DOPLNĚK Mgr. Michal Oblouk.
Mgr. Michal Oblouk OHEBNÉ SLOVNÍ DRUHY.
(PREZENTACI SPUSTÍTE STISKNUTÍM KLÁVESY F5) Přívlastek.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_08.
Slovní přízvuk 9. ročník ZŠ Polešovice Eva Andrýsková.
Rozvíjející větné členy Přívlastek 6.ročník ZŠ Polešovice Eva Andrýsková.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu)Základní větné členy: PODMĚT a PŘÍSUDEK Tematická oblast:Česky jazyk a literatura.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku, slouží k výkladu nového učiva Datum: Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace.
OB 21 – CJL VĚTNÉ ČLENY - PODMĚT A PŘÍSUDEK. PODMĚT ● Je základním větným členem ● Ptáme se na něj kdo? Co? ● Nejčastěji bývá vyjádřen podstatným jménem,
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba pro 8. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_17_VV-přívlastková a doplňková Autor Fulínová.
Větný rozbor věty jednoduché krok za krokem. Na úvod Zopakujeme si postup při rozboru věty jednoduché.
VY_32_INOVACE_Jir_ II_11 Věta a souvětí Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
VY_32_INOVACE_Jir_II_20 Slovosled Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4.
Základní škola Jablonec nad Nisou – Mšeno, Mozartova 24, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_CJIIb-03 Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_10A_CJ9_17_SLOH_A_KOMUNIKACE.
POPIS Mgr. Michal Oblouk.
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_03 přívlastek
STAVBA VĚTY A TEXTU POŘÁDEK SLOV VE VĚTĚ
Vy_32_INOVACE_79_Přísudek 7.třída
POPIS Mgr. Michal Oblouk.
SUBJEKTIVNĚ ZABARVENÝ POPIS
Čárka v souvětí VY_32_INOVACE_03-40 Ročník: 8. Vzdělávací oblast:
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Přívlastek Mgr. Renata Pospiechová
VĚTA DVOJČLENNÁ VĚTA JEDNOČLENNÁ VĚTNÉ EKVIVALENTY
Český jazyk 6. ročník ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Jiřina Homolová
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_276_ČJ8
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Digitální učební materiál
Zvláštnosti větné stavby
Rozvíjející větné členy – 6. ročník
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
Přívlastek Rozvíjí podstatné jméno Ptáme se: jaký, který, čí? Je vyjádřen: podst. jménem, příd. jménem, zájmenem, číslovkou, popř. infinitivem.
VĚTNÉ ČLENY 7- 9 PŘÍVLASTEK
VY_32_INOVACE_65_Přívlastek několikanásobný a postupně rozvíjející
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Transkript prezentace:

POŘÁDEK SLOV VE VĚTĚ Mgr. Michal Oblouk

Ranní deštík byl mírný a teplý. POŘÁDEK SLOV VE VĚTĚ souvislý jazykový projev se skládá z vět v každé větě sdělujeme nějaký obsah po významové stránce můžeme ve větě rozlišit dvě části: v jedné se vyjadřuje, co je známé, o čem se už mluvilo, a ve druhé se sděluje to, co je nové, důležité, co je vlastním jádrem našeho sdělení Ranní deštík byl mírný a teplý. a) Ranní deštík – jde o vyjádření toho, co je známé z předchozí věty (z té jsme se dověděli, že za úsvitu pršelo) b) byl mírný a teplý – jde o sdělení toho, co přináší věta nového, kvůli čemu se vypovídá

ZÁSADY POŘÁDKU SLOV VE VĚTĚ pořádek slov se řídí určitými pravidly 1) v klidné výpovědi se začíná tím, co je známé ze souvislosti nebo situace (VÝCHODISKO VÝPOVĚDI), potom teprve následuje to, co je nové (JÁDRO VÝPOVĚDI) V → J Byl jsem zkoušený z rozboru věty. Dostal jsem z toho jedničku. 2) ve vzrušené výpovědi bývá často pořádek slov obrácený, nejprve se uvádí to, co je nové nebo nejdůležitější, na čem je důraz J → V Jedničku jsem dostal!

ZÁSADY POŘÁDKU SLOV VE VĚTĚ přívlastek shodný stojí zpravidla před svým řídícím podstatným jménem, výjimky: odborná názvosloví (kyselina sírová) ustálené starobylé názvy (Univerzita Karlova) bohatě rozvitý přívlastek (žena zpívající oblíbenou píseň) přívlastek, na kterém je důraz (hrajeme pouze hry počítačové) přívlastek neshodný stojí pravidelně za svým řídícím podstatným jménem (koruny stromů, barvy podzimu), výjimku najdeme v uměleckém stylu (v básních)

ZÁSADY POŘÁDKU SLOV VE VĚTĚ nepřízvučná slova, PŘÍKLONKY (tvary slovesa být, krátké tvary osobních zájmen), se kladou za první přízvučný výraz ve větě, ve vedlejších větách za spojovací výraz Podíval jsem se oknem ven a zjistil jsem, že se venku stmívá. je-li ve větě více příklonek, mají ustálené pořadí …jsem se mu, …bych se ti byl… nepřízvučná slova, PŘEDKLONKY (a, až, že), se kladou před přízvučný výraz

UPRAVTE POŘÁDEK SLOV Zarostlé pole plevelem mnoho úrody nepřinese. Chodil pod ovocem obsypanými stromy. Nádraží se plnilo přestupujícími lidmi z osobního vlaku do rychlíku. Přerušená doprava vánicí byla brzy obnovena. Na kraji silnice ležel rozbitý vůz neopatrností šoféra. Do před stavením stojícího topolu uhodil blesk. Mám rád smažené vdolky na sádle. Zakoupené zboží v jiné prodejně hlaste u pokladny. Zdaleka ovšem nešlo o v sebe uzavřeného chlapce. Do posledního místečka naplněný vlak cestujícími konečně vyjel z nádraží.