Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů"— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba pro 8. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_09_PK (těsný a volný) Autor Fulínová Šárka

2 PŘÍVLASTEK TĚSNÝ A VOLNÝ
Šárka Fulínová 2.ZŠ Dobříš

3 Přívlastek postupně rozvíjející
několikanásobný Přívlastek těsný PŘÍVLASTEK Přívlastek volný Přívlastek postupně rozvíjející

4 -stojí za podstatným jménem -vyjadřuje jeho podstatnou vlastnost
Přívlastek těsný -rozvitý -přívlastek shodný -stojí za podstatným jménem -vyjadřuje jeho podstatnou vlastnost -zužuje jeho význam -nemůžeme ho z věty vypustit -nepíšeme čárky Př.: Žáci přihlášení do pěveckého kroužku půjdou s námi.

5 -stojí za podstatným jménem -nezužuje jeho význam
Přívlastek volný -rozvitý -přívlastek shodný -stojí za podstatným jménem -nezužuje jeho význam -můžeme ho z věty vypustit -oddělujeme čárkami. Př.: Dlouhý stůl, obklopený židlemi, byl zaplněný ovocem.

6 ROZLIŠTE PŘÍVLASTEK TĚSNÝ A VOLNÝ
A DOPLŇTE INTERPUNKCI Žena sedící zády k nám se otočila. Chlapci vybraní do reprezentačního družstva pojedou na soustředění. Růže zářící romantickými barvami nádherně voněly. Zařízení užívaná v řemeslné výrobě byla vystavena v muzeu. V lese plném letní pohody jsme se procházeli dlouho do noci. Socha stojící uprostřed je od Feidia.

7 ŘEŠENÍ Žena sedící zády k nám se otočila. (PK-T) Chlapci vybraní do reprezentačního družstva pojedou na soustředění. (PK-T) Růže, zářící rozmanitými barvami, nádherně voněly. (PK-V) Zařízení užívaná v řemeslné výrobě byla vystavena v muzeu. (PK-T) V lese, plném letní pohody, jsme se procházeli dlouho do noci. (PK-V) Socha stojící uprostřed je od Feidia. (PK-T)

8


Stáhnout ppt "Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů"

Podobné prezentace


Reklamy Google