Veřejný sektor a regionální rozvoj Jiří Guth Úvodní povídání.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZKUŠENOSTI S VYUŽÍVÁNÍM PŘEDVSTUPNÍ POMOCI EU PHARE / ISPA Ministerstvo financí Centrum pro zahraniční pomoc Ing. Ludmila LEFNEROVÁ.
Advertisements

Správní právo Pojem správního práva.
Veřejná moc a veřejná správa
Osnova přednášek: 1.Základní právní pojmy, zásady správního řízení, státní správa a územní samospráva 2.Základy struktury a orgánů Evropské unie Zásady.
SPOLUPRÁCE ZDRAVÝCH MĚST A ZDRAVÝCH ŠKOL Chrudim, 17. května 2005.
Konference MUNICIPALITY 2011
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Samospráva 1 SP1 Přednáška.
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
ReStEP – Základní informace Plný název: ReStEP – Regional Sustainable Energy Policy based on the Interactive Map of Sources (Regionální udržitelná energetická.
KULATÝ STŮL S OBČANY – DISKUZE O BUDOUCNOSTI. Místní akční skupina (dále MAS) je na politickém rozhodování nezávislým společenstvím občanů, neziskových.
© NSZM ČR 2006 Budování partnerství, projektové kapacity a posilování strategického řízení v Olomouckém kraji.
STÁTNÍ SPRÁVA A SAMOSPRÁVA
Evropská strategie zaměstnanosti a víceúrovňové vládnutí – sen nebo skutečnost? Milena Jabůrková, Ondřej Mátl a Gabriela Nováková Zpráva zpracována pro.
Vzdělávací program k sociálnímu podnikání Vzdělávací program k sociálnímu podnikání „Sociální podnikání jako efektivní nástroj snižování nezaměstnanosti“
Evropské fondy v kontextu rozvoje města Brna Marie ZEZŮLKOVÁ Kancelář strategie města.
VZDĚLÁVÁNÍ ÚČASTNÍKŮ KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB VE SPRÁVNÍCH OBVODECH HL. MĚSTA PRAHY.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE PARTICIPACE a KOMUNIKACE. Role participace „Každá centrální moc, i když má minimální pravomoci, má stálou tendenci ve jménu efektivity.
Program švýcarsko-české spolupráce Předkládání záměru projektu Konečný termín k předkládání projektových záměrů: ve 14:00 Místo předkládání.
Cena za podporu místní demokracie S o u t ě ž O LIDECH S LIDMI.
© Moravskoslezský kraj DATABÁZE NEJLEPŠÍCH PRAKTIK Spolupráce veřejné správy s podniky.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Cena za podporu místní demokracie S o u t ě ž O LIDECH S LIDMI.
Národní síť Zdravých měst ČR Místní Agenda 21 Brno, NKQ, 20. února 2013.
Místní Agenda 21 podpora místní udržitelnosti Ing. arch. Marie Petrová Praha, 23. března 2012.
„Místní partnerství ve Vsetíně“ Seminář Knihovny a strukturální fondy EU II – využití prostředků EU na podporu rozvoje knihoven.
Místní Agenda 21 Hodnocení místní udržitelnosti v ČR Ing. arch. Marie Petrová Hradec Králové, 18. února 2014.
Lucie Dvořáková, Markéta Foglová, Tomáš Gargulák
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Účast veřejnosti při naplňování Karpatské úmluvy Setkání se zástupci krajů Barbora Šafářová Ústav pro ekopolitiku, o.p.s.
Základní informace Veřejná správa – činnost veřejnoprávní korporace spravující veřejné záležitosti ve veřejném zájmu financovaná z veřejných prostředků.
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
Euro Net. Projekt Euro Net OP PCS SK-CZ 2007 – 2013 je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF)
VOLEBNÍ PROGRAM Sdružení nezávislých kandidátů PERSPEKTIVA Komunální volby 2014 Drahelčice.
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
Správa stavební 2 Filip Dienstbier, 2010 Nástroje územního plánování Územně plánovací podklady Politika územního rozvoje.
Regionální politika RP ČR.
LOKÁLNÍ A REGIONÁLNÍ POLITIKA VEP ZS 2007_2008. Kritéria členění veřejné politiky Segmenty veřejného zájmu (VeP obranná, kulturní, vzdělávací, energetická,
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
1 Referendum Jitka Bělohradová. 2 Referendum Projev přímé formy demokracie –Jeho zvláštní projevy: plebiscit, veto –Další formy přímé demokracie: lidová.
1 Účast veřejnosti na rozhodování ve veřejné správě – základní pojmy Jitka Bělohradová.
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Veřejný sektor a regionální rozvoj Jiří Guth Úvodní povídání 2. října 2007.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Současné prostředí v České republice pro víceúrovňové vládnutí RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo vnitra.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
RODINNÁ POLITIKA Rodinná politika na úrovni krajů a obcí, Metodické „doporučení“ MPSV ČR, 2008) souhrn aktivit a opatření za účelem podpory rodiny podpora.
Komunitní a akční plánování v praxi Co je to zapojování veřejnosti.
Informace o aktualizaci Politiky územního rozvoje ČR Ing. Filip Novosád, OÚP MMR 14. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území.
© NSZM ČR Národní síť Zdravých měst ČR Setkání Zdravých měst a realizátorů MA21 v Kraji Vysočina Jihlava, 12. ledna 2015.
9. Stát, politický systém, demokracie 10. Nástroje veřejné politiky Prameny: Dvořáková, Vladimíra – Kunc, Jiří Demokracie a ústavnost. Praha: Karolinum.
Projekt Jihlava Zdravé město.  město Jihlava je členem Národní sítě Zdravých měst ČR od června 2007  politikem zodpovědným za PZM a MA21 je náměstkyně.
1 Rada vlády pro udržitelný rozvoj Mikrotým k implementaci Strategie udržitelného rozvoje ČR ve spolupráci ústřední státní správy s územní veřejnou správou.
Podpora kvality ve výzvách Analýza výsledků proběhlých výzev
5 POTŘEBNÝCH SOUČÁSTÍ místní Agendy 21
Regionální politika ČR
Rozpočtová a fiskální politika
Postavení PS ve struktuře orgánů Rady vlády pro udržitelný rozvoj
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
LIPSKÁ CHARTA o udržitelných evropských městech
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Informační zdroje české veřejné správy
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Hospodářská a sociální soudržnost EU
Rozpočtová a fiskální politika
Rozpočtová a fiskální politika
Aktuální informace z odboru strategického rozvoje Milan Filip 25. 5
Transkript prezentace:

Veřejný sektor a regionální rozvoj Jiří Guth Úvodní povídání

Proč právě já 1)Kdo jsem, jaké mám zkušenosti a kvalifikaci (studia, práce, bydliště, nevládky,...) 2) Co nabízím a co očekávám

Proč právě vy kdo jste a co očekáváte

VSRR – co to je a co to není ANO: občanská výchova pro starší a pokročilé průřezová a užitečná NE: věda meritorní/profilující

Co budeme dělat Struktura státní správy (zákonodárná, výkonná a soudní složka, zvláštní význam MV a MMR) Struktura územní samosprávy (kraje, pověřené obce, obce, mikroregiony) Neziskový sektor „veřejný“ (typy a strategie veřejnoprávních, neziskových a ne přímo občanských organizací – státní, krajské a obecní instituce, média, církve, odbory, komory, …) Neziskový sektor „občanský“ (občanské iniciativy a organizace, účast veřejnosti ve správních, územních a jiných řízeních, správní řád, komunikace s legislativci a lobbování, petice, kampaně a nátlakové akce) Komunitní a mikroregionální rozvoj a nástroje aktivizace komunity (ZG) Územní plánování. Strategické plánování (strategický plán rozvoje organizace a územního celku, základní metody strategického plánování) (ZG) Zásady tvorby rozpočtů, finanční zdroje, možnosti a limity PPP Město a venkov a obnova obojího. Státní správa v oblasti ŽP (MŽP, ČIŽP, kraje, obce) (LM) Udržitelná Evropa a regiony (instituce, vztahy a kompetence) (LM) Udržitelná Evropa regionů (politiky a peníze, přeshraniční spolupráce) (LM) 3B - Borovany, Budějovice a Brusel (konkrétní příklady a beseda, kromě ZG a LM možná i někdo z kraje nebo z města)

Způsob práce a komunikace –Literatura a web, viz dále –Okružní mejly –Turnus L. Mika: ? –Za co bude zápočet BURIANOVÁ CINKOVÁ DOHNAL FRANCOVÁ KAMENÍKOVÁ KŘÍŽ LECHNER OPLATKOVÁ RÖSCHOVÁ STRAKOVÁ PAVELCOVÁ SVOBODOVÁ K. ŠAFARČÍKOVÁ S.

Literatura a infozdroje Sbírka zákonů ČR Veřejná správa v ČR, MV ČR 2004 Hloušek et al.: Posilování rozvoje občanské společnosti v regionech ČR, ICN Praha, 2000 Frič et al: Strategie rozvoje neziskového sektoru, Fórum dárců Praha 2001 Anonym: Statní politika ŽP, MŽP Praha 2001 Anonym: Práce s veřejností a místní agenda 21, MŽP Praha, 2001 Anonym: Metodika vypracování územních rozvojových strategií, DHL Praha a MMR ČR, 2002 Blažek: Venkov, města, média, SLON Praha 1998 Blažek: Venkovy: anamnéza, diagnóza, terapie, ERA Brno 2004 Kružíková, Adamová, Komárek: Právo životního prostředí Evropských společenství, Linde Praha 2003 EEA (1999): Environment in the European Union at the Turn of the Century (souhrn česky MŽP 1999) primární eurozdroje – Amsterodamská smlouva, Smlouva o ústavě pro Evropu. Smlouva o přistoupení, apod. Weby: MV, MMR, MŽP, ÚÚR, Econnect, Euroskop, EC - zvl. DG ENV

Veřejná správa zlatá rovnice: veřejná správa = státní správa + samospráva zlatá nerovnice: úředník ≠ politik

Místní rozvoj Zbořený mýtus: Venkov se nevylidňuje!

Co je „neziskové“ NE co zisk nevytváří NE co zisk nesmí vytvářet ANO co zisk musí reinvestovat do předmětu činnosti

Třetí sektor? Zisk majiteli/zřizovateli? Zájmy majitele/zřizovatele? Soukromý sektor ANO Veřejný sektor ANO i NE „Třetí sektor“NEANO i NE