Strategické plánování rozvoje územních celků a neziskové organizace Zuzana Guthová, Rosa - společnost pro ekologické informace a aktivity.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Představení MAS Zubří země, o. p. s.
Praktické informace k programu Škola pro udržitelný život.
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
Zelené stezky Greenways
Financování komunitních projektů Tento příspěvek vznikl při řešení grantu podpořeného Vzdělávací nadací Jana Husa Ing. Jana Krbová.
Vize, Strategie, Cíle.
Tvorba integrované strategie území MAS Ekoregion Úhlava.
Veřejná správa 5RE901Teorie a management veřejné správy Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání.
Evropský sociální fond
Strategický plán Městské části Praha-Libuš postup zpracování, výstupy, metody.
Strategický plán rozvoje města Tišnov Úvodní prezentace
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
Strategie udržitelného rozvoje města Horní Slavkov na období Strategie udržitelného rozvoje města Horní Slavkov Metodika řešení, základní informace.
Implementace strategie prostřednictvím akčního plánu
Škola pro udržitelný život 2010 Plánovací procesy ve škole a vzdělávání Jiří Kulich, Michal Veselý.
Integrovaný plán rozvoje města Kutná Hora 21. srpna 2007.
Ing. Šárka Horáková, statutární město Karviná
KULATÝ STŮL S OBČANY – DISKUZE O BUDOUCNOSTI. Místní akční skupina (dále MAS) je na politickém rozhodování nezávislým společenstvím občanů, neziskových.
VZOR PREZENTACE – ÚVODNÍ JEDNÁNÍ PRACOVNÍ SKUPINY
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Strategické plánování v obcích (Víme, kam jdeme) Zlín
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Management a rozvoj obcí
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Proč „komunitní knihovna“ Knihovnická dílna Zlata Houšková.
Společenská odpovědnost organizací
Partnerství u projektů financovaných z Globálních grantů Sociální inkluze v kontextu přípravy na nové programovací období – zkušenosti, problémy a překážky.
Místní Agenda 21 Hodnocení místní udržitelnosti v ČR Ing. arch. Marie Petrová Hradec Králové, 18. února 2014.
CCO JE PARTNERSTVÍ  PARTNERSTVÍ A SOV  PARTNERSTVÍ A BUDOUCNOST Ing. Zdeňka Škarková.
Komunitní a otevřená škola
RNDr. Jana Sýkorová SOŠ a SOU technické, Třemošnice, Sportovní 322
Euro Net. Projekt Euro Net OP PCS SK-CZ 2007 – 2013 je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF)
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
Regionalistika 2 Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR.
Proces řízení kvality projektu Jaromír Štůsek
Prezentace společnosti GOLFER s.r.o Konference Partnerství pro budoucnost – CÍLOVÝ SYSTÉM ŘÍZENÍ MÍSTNÍHO ROZVOJE STRATEGIE A PROJEKTY.
Eva Dufková, Jan Matyáš VSRR, 3.ročník
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
Jana Žáčková.  Bílá kniha v sociálních službách definuje komunitní plánování jako „plánování komunitou pro komunitu a lidi v ní žijící“  sociální.
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Strategie regionu, obce. Strategický plán rozvoje Má úzký vztah k územnímu plánu Měl by být flexibilní, slaďuje představy subjektů Vymezeny perspektivní.
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2011 setkání RRLZ,
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Komunitní a akční plánování v praxi Co je to zapojování veřejnosti.
Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji a jeho návaznost na plány komunitní plány na místní úrovni setkání k zahájení tvorby Komunitního.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Strategický plán města Vodňany Setkání představitelů partnerských měst na téma plánování rozvoje Vodňany
© Berman Group. Komise pro strategický rozvoj 10. března 2015 Jana Hanušová Jan Vozáb Vilém Čekajle Město Písek.
Principy KPSS Zlín Co KPSS přineslo do procesu plánování důraz na aktivní roli uživatelů sociálních služeb a zastoupení jejich zájmů v procesu.
MAP – Místní akční plán ORP RK
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Strategie regionu, obce
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Ekonomika malých a středních podniků
Místní akční plány rozvoje vzdělávání
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Mezioborový přístup v SP východiska, podmínky, metody
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Klíčové aktivity projektu
Strategie rozvoje obce - tvorba koncepčního dokumentu Shrnutí
Intenzivní podpora škol
Transkript prezentace:

Strategické plánování rozvoje územních celků a neziskové organizace Zuzana Guthová, Rosa - společnost pro ekologické informace a aktivity

Co je to strategický plán rozvoje je směrem (cestou) dalšího rozvoje vycházející ze současného stavu do stavu cílového. je směrem (cestou) dalšího rozvoje vycházející ze současného stavu do stavu cílového. Jeho předpokladem je dobrá a konsenzuální definice těchto bodů, měl by být dlouhodobý a komplexní Jeho předpokladem je dobrá a konsenzuální definice těchto bodů, měl by být dlouhodobý a komplexní Plán by měl být výsledkem spolupráce širokého okruhu klíčových hráčů. Plán by měl být výsledkem spolupráce širokého okruhu klíčových hráčů. Pozor na externí konzultanty a firmy Pozor na externí konzultanty a firmy

Klíčoví hráči - stakeholders územní celek – představitelé všech zájmových skupin, místní experti a kreativci územní celek – představitelé všech zájmových skupin, místní experti a kreativci organizace – střední a vyšší management organizace – střední a vyšší management

Proč strategicky plánovat strategický plán optimalizuje zacházení s lidskými a finančními zdroji strategický plán optimalizuje zacházení s lidskými a finančními zdroji a vede ke konsensu uvnitř komunity (organizace) a vede ke konsensu uvnitř komunity (organizace) nutné zapojení všech dotčených!! nutné zapojení všech dotčených!!

Přínosy SP pomáhá si jasně uvědomit slabiny i přednosti pomáhá si jasně uvědomit slabiny i přednosti udává směr dalšího vývoje a soustřeďuje úsilí a zdroje na řešení klíčových problémů, udává směr dalšího vývoje a soustřeďuje úsilí a zdroje na řešení klíčových problémů, učí řídící pracovníky strategicky myslet a systematicky pracovat. učí řídící pracovníky strategicky myslet a systematicky pracovat.

Kroky a nástroje tvorby SP Profil Profil MISE MISE VIZE VIZE vymezení STRATEGICKÝCH OBLASTÍ vymezení STRATEGICKÝCH OBLASTÍ VNITŘNÍ ANALÝZA a VNĚJŠÍ ANALÝZA VNITŘNÍ ANALÝZA a VNĚJŠÍ ANALÝZA SWOT ANALÝZA - stanovení faktorů úspěchu SWOT ANALÝZA - stanovení faktorů úspěchu formulace STRATEGICKÝCH ZÁMĚRŮ formulace STRATEGICKÝCH ZÁMĚRŮ formulace DÍLČÍCH CÍLŮ formulace DÍLČÍCH CÍLŮ zpracování AKČNÍHO PLÁNU zpracování AKČNÍHO PLÁNU

Naplňování a hodnocení SP ● Volba INDIKÁTORŮ ● REALIZACE akčních plánů ● MONITORING ● ADAPTACE SP a akčního plánu

Tvorba SP ➲ Ne výhradně poradci či poradenské firmy, ale samotní „uživatelé“: ● znají významné možnosti a problémy ● jsou schopni vidět možnosti a problémy vzájemných souvislostech ● jsou nadáni představivostí a tvořivými schopnostmi, které jim dovolí vytvářet si představy o žádoucí budoucnosti ● mají pocit odpovědnosti za rozvoj a chuť i možnosti se v něm osobně angažovat.

Role externího poradce ● zpracovává projekt a řídí průběh strategického plánování, ● pomáhá shromažďovat a analyzovat data a zpracovávat podkladové materiály, ● pomáhá zpracovávat strategické dokumenty ● povzbuzuje vytváření konsensu a upevňování týmového charakteru práce a ● konzultuje propagaci plánu a zveřejnění výsledků.

● Mise Borovany ➲ Koncepční, harmonický a proporcionální rozvoj města ve všech jeho složkách a funkcích pro aktivního, spokojeného a hrdého občana žijícího v kvalitním životním i kulturním prostředí ➲ Mise ROSY ➲ Šířit myšlenky souladu člověka s přírodou a princip trvalé udržitelnosti, a to výchovou, osvětou a vlastním příkladem, pomáhat jejich uvádění do života. U vědomí naléhavosti globálních problémů nabízet řešení na osobní, místní, regionální i vyšší úrovni.

● SP expertní versus participativní zmapování všech zdrojů a schopností (jednotlivců, občanských sdružení, zájmových spolků, podnikatelů, místních institucí apod) propojování jednotlivých zdrojů komunity pro vzájemně výhodné řešení problémů uvnitř komunity - budování vztahů mobilizace zdrojů komunity pro potřeby – rozvíjení místní ekonomiky a posilování schopnosti obce vytvářet a vyměňovat si informace. sdružení co nejširší reprezentativní skupiny pro potřeby tvorby vize a plánu komunity. vnášení externích zdrojů a investic k podpoře místně definovaného rozvoje, založeného na místních zdrojích.

Strategický plán rozvoje mikroregionu SR Strategický plán rozvoje Borovan Strategický plán rozvoje Rosy PRK Komunitní plánování sociálních služeb Tvorba vize komunity popis stavu cílový stav analýza stavu směr rozvoje

Děkuji za pozornost