Environmentální výchova v zemědělských a zahradnických školách CZ.1.07/1.1.00/08.0042 Učebnice Ekologie a ochrana životního prostředí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÝUKOVÝ MATERIÁL V RÁMCI PROJEKTU OPVK 1.5 PENÍZE STŘEDNÍM ŠKOLÁM ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ROZVOJ VZDĚLANOSTI ČÍSLO ŠABLONY:
Advertisements

Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“  Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Environmentální výchova pro základní školu
ÚVOD DO EKOLOGIE 1. lekce.
Inovace vzdělávání na školách zaměřených na ochranu osob a majetku Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.07/ Zahájení a ukončení:
Den Země – svátek planety
Inovace vzdělávacího programu Zahradní a krajinná tvorba Projekt OPVK, oblastní podpora 2.1.
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.
Základy informatiky Ing. Roman Danel, Ph.D.
Příprava výzkumného projektu I. Bakalářský seminář Jan Vávra Miloslav Lapka 12. října 2011.
Projekt „Další vzdělávání pedagogických pracovníků v environmentálním vzdělávání, výchovy a osvětě (EVVO )“ CZ.1.07/1.3.45/
Učebnice Ochrana zahradních plodin
KONCEPT ÚZEMNÍHO PLÁNU ODOLENA VODA pro veřejné projednání –
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř. 17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Postup výzkumného šetření v projektové fázi I. V projektové části směřují výzkumné práce k přípravě výzkumného šetření pro získání empirických informací.
Připravované výzvy Lucie Pudivítrová odbor fondů EU, MŽP.
Učebnice Ekologie a ochrana životního prostředí
Ekologické aspekty liniových staveb
Koncepce environmentální bezpečnosti
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Význam strategie EU pro Podunají v klíčových oblastech ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Eva Kubešová Odbor Evropské unie a politiky životního prostředí 21. října 2011.
Institut environmentálního inženýrství 546
Registrační číslo projektu:
Zpráva pro poradní sbor Aktivita 05 Učebnice květinářství.
NS-LEV 21 PRO ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_16_VEDENÍ.
I Operační program vzdělání pro konkurenceschopnost 1.1. Globální grant: Zvyšování kvality ve vzdělávání ve Zlínském kraji Projekt CZ.1.07/1.1.08/
1 Představení projektu ENET – Energetické jednotky pro využití netradičních zdrojů energie Prof. Ing. Václav Roubíček, CSc., Dr.h.c. prof. Ing. Radim Farana,
Poznatky a zkušenosti z projektu CZ / /0058 „Prohloubení manažerských dovedností řídicích pracovníků malých a středních podniků“ Jiří Vaněk.
Učebnice VINOHRADNICTVÍ Číslo aktivity: 3 Název klíčové aktivity:
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Environmentální výchova v zemědělských a zahradnických školách CZ.1.07/1.1.00/ Učebnice Ekologie a ochrana životního prostředí.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
EKOSYSTÉM L E S Autorem materiálu a veškeré fotodokumentace, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Enviromentální výchova na zahradnických školách
Ekologie jako věda Obory ekologie.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
RNDr. Jiří Kocián, RNDr. Josef Glos AGERIS s. r. o. Jeřábkova 5, Brno
OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY
Kyselé deště Rozpouštění CO2 ve vodě
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Úvod do ekologie Zkus na kousek papíru napsat co si myslíš že znamenají tyto pojmy: 1.Ekologie 2.Environmentální výchova 3.Udržitelný rozvoj.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
PROJEKT R E G I O N PROGRAM ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVY V ÚSTECKÉM A KARLOVARSKÉM KRAJI CZ.1.07/1.1.00/
Zkvalitnění výuky německého jazyka na Vyšší odborné škole Zahradnické v Mělníku CZ.1.07/2.1.00/
Projekt Spolupráce Zlínska a Stredného Ponitria Přeshraniční spolupráce Kroměříž 13. –
Most, 24. ledna 2008 Univerzita půl třetího věku Závěrečný seminář Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Prezentace na konference k projektu „Inovace ŠVP“ - leden 2010 Ing. Radoslav Kučera, OA Pelhřimov.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 23 AnotaceNástroje.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 17. Přírodní rezervace Název sady: Základy ekologie pro střední školy.
Problémy návratu k přírodě Doc. PhDr. Jan Neuman, CSc. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
TVIP 2017 Institut environmentálního inženýrství
VŠICHNI MÁME STEJNOU CESTU
16-01-M/01 Ekologie a životní prostředí Speciální vzdělávací potřeby
Společné setkání „minitýmů“
Ekonomika životního prostředí
Název školy: Základní škola Městec Králové
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Biota ČR - Prezentace s výkladem
Název prezentace (DUMu): Vlastnosti živých soustav
Ekologie.
Ekonomika životního prostředí
Transkript prezentace:

Environmentální výchova v zemědělských a zahradnických školách CZ.1.07/1.1.00/ Učebnice Ekologie a ochrana životního prostředí

Klíčová aktivita 01

Program 1.Úvod – činnost do minulé porady 2.Úkoly z minulé porady 3.Probíhající činnost 4.Závěr – plán činnosti na další období

Personální zabezpečení Řešitel klíčové aktivity 01: Ing. Miroslav Ezechel Lektoři klíčové aktivity 01: Ing. Jana Zichová, CSc. PhDr. Ladislav Pytloun, Ph.D.

Činnost do minulé porady Rozbor stávajících učebnic Stanovení cílů Stanovení zásad pro formální úpravu Osnova učebnice

1. Ekologie 1.1. Základní ekologické pojmy 1.2. Ekologické faktory prostředí 1.3. Koloběh látek v přírodě a tok energie 1.4. Organismus, populace a společenstvo 1.5. Potravní řetězce 1.6. Základy etologie 1.7. Vegetační pásy Země 1.8. Vegetace České republiky 2. Ekologie krajiny 2.1. Základní pojmy krajinné ekologie 2.2. Územní systémy ekologické stability 2.3. Typy krajiny 3. Člověk a životní prostředí 3.1. Vzájemné vztahy mezi člověkem a životním prostředím 3.2. Dopady činností člověka na životní prostředí 3.3. Invazní druhy 3.4. Přírodní zdroje energie a surovin 3.5. Odpady 3.6. Zásady udržitelného rozvoje 3.7. Globální problémy 4. Ochrana životní prostředí v ČR 4.1. Nástroje společnosti na ochranu životního prostředí 4.2. Ochrana přírody a krajiny 5. Odpovědnost za životní prostředí 5.1. Odpovědnost jedince za ochranu přírody a životního prostředí

Rozvržení kapitol mezi řešitele Ing. Miroslav Ezechel: 1.6. Základy etologie 2.1. Základní pojmy krajinné ekologie 2.2. Územní systémy ekologické stability 2.3. Typy krajiny 3.1. Vzájemné vztahy mezi člověkem a životním prostředím 3.2. Dopady činností člověka na životní prostředí 3.4. Přírodní zdroje energie a surovin 3.5. Odpady 4.2. Ochrana přírody a krajiny Ing. Miroslav Ezechel a PhDr. Ladislav Pytloun, Ph.D.: 4.1. Nástroje společnosti na ochranu životního prostředí Ing. Jana Zichová, CSc.: 1.1. Základní ekologické pojmy 1.2. Ekologické faktory prostředí 1.3. Koloběh látek v přírodě a tok energie 1.4. Organismus, populace a společenstvo 1.5. Potravní řetězce 1.7. Vegetační pásy Země 1.8. Vegetace České republiky 3.3. Invazní druhy PhDr. Ladislav Pytloun, Ph.D.: 3.6. Zásady udržitelného rozvoje 3.7. Globální problémy 5.1. Odpovědnost jedince za ochranu přírody a životního prostředí

Úkoly poradního sboru V učebnici by měli být informace o CITES Použít při tvorbě učebnice jako zdroj publikaci: Štorch, David; Mihulka, Stanislav. Ekologie.

CITES S informacemi o CITES je počítáno v rámci podkapitoly 4.2. Ochrana přírody a krajiny.

Štorch, D. Mihulka, S. - Ekologie. Štorch, David; Mihulka, Stanislav. Ekologie. Biologická olympiáda , 32 ročník, přípravný text pro kategorie A,B, Praha, Institut dětí a mládeže MŠMT ČR, 1997, 72 s., ISBN

Štorch, D. Mihulka, S. - Ekologie. Tato publikace byla nalezena v elektronické podobě. Je poskytnuta společně s dalšími publikacemi z biologických olympiád členům řešitelského týmu.

Probíhající činnost Porady řešitelského týmu Studium odborné literatury Fotografování a úprava fotografií Převzetí techniky a publikací Psaní odborného textu

Porady řešitelského týmu

Studium odborné literatury Probíhalo na jaře a v létě. Většina potřebné literatury je již nastudována.

Fotografování a úprava fotografií Probíhalo zejména v létě. Průběžně úprava fotografií. Domluva mezi řešiteli o vzájemném využití fotografií. Zpracovány jednotlivými řešiteli tematické okruhy nafocených fotografií.

Převzetí techniky a publikací V průběhu léta řešitelský tým obdržel: notebook fotoaparát publikace

Převzetí techniky a publikací Problémem při realizaci byla nutnost sladit výběrové řízení s dalšími projekty probíhajícími na škole, čímž došlo k tomu, že potřebnou techniku, jako je notebook a fotoaparát obdržel řešitelský tým až v srpnu Aby nedošlo ke zpoždění, bylo fotografováno soukromými fotoaparáty, které ale mají nižší rozlišení a nebo bude nutné klasické fotografie naskenovat.

Psaní odborného textu V současné době probíhá psaní kapitol: Vegetační pásy Země Vegetace České republiky Základní pojmy krajinné ekologie Územní systémy ekologické stability Globální problémy

Plán další činnosti Psaní textu učebnice Zpracování grafů a tabulek Popis pojmů do terminologického slovníčku Stanovování postupů pro ověřování učebnic Průběžně pokračovat v dosavadních činnostech

Děkuji Vám za pozornost.