Studie zahraničních volně dostupných API mapových služeb

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Využití cloudových služeb ve školství
Advertisements

Webové rozhraní pro datové úložiště
Vyhledávání informací na mapových serverech Ing. Zdeňka Javorková Základní škola Ostrava-Stará Bělá Určeno pro 6. ročník základní školy Vytvořeno v prosinci.
Microsoft 4. Windows Live Messenger. Co je to Messenger ? Nástroj pro komunikaci s přáteli Textová komunikace formou chatu Videokomunikace přes.
Regionální knihovní systém Clavius REKS
Realizace podpůrného mapového software pro autonomní robot Ondřej Švehla.
Dana Sigmundová E-books jako zdroj odborných informací ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Studie a zhodnocení domácích volně dostupných API mapových služeb Diplomová práce Vysoká škola Báňská – Technická univerzita Ostrava Hornicko – geologická.
Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava
Internet Definice Historie Použití Programy pro práci s internetem
Školení internetového vyhledávače
Školení internetového vyhledávače. Co je to internetový vyhledávač Aplikace na internetu,která dokáže podle klíčového slova najít internetovou.
Školení internetového vyhledávače. Co je to internetový vyhledávač Aplikace na internetu, která dokáže podle klíčového slova najít internetovou.
Google Maps v našich aplikacích Lukáš Zeman
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky.
Vedoucí:Dr.Ing.Bronislava Horáková Řešitel:Bc.Ondra Richard.
Základy informatiky Internet Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Tvorba webových aplikací
Prezentace webu studentské společnosti FimArt, o. s. – 1. Internetová strategie webu  Prolinkování s partnerskými weby  Microsite festivalu.
Microsoft Access Prezentace základních uživatelských nástrojů
OS Windows 7 I. Úprava a nastavení PC Práce se složkami a soubory
Google Earth (Google Maps)
Vít PÁSZTO - Katedra geoinformatiky PřF UP Olomouc
Tutoriál Vlastní složka My EBSCOhost
Operační systémy.
ICQ. Co je ICQ? ICQ je nejpoužívanější a nejpopulárnější komunikační program. ICQ je zkratka slangového výrazu „I seek you“ (hledám tě). Slouží ke komunikaci.
Reklamní programy „Za málo peněz hodně reklamy.“.
Autor: Jakub Dubrovský www:  Analýza procesu kontroly silnic  Získat data z GPS  Zobrazit data na mapě  Odesílat data do GPS  Vytvoření.
Vyhledávání českých regionů a měst uživateli Google autor bakalářské práce: Markéta Návratová vedoucí bakalářské práce: doc. Dr. Ing. Jiří Horák BAKALÁŘSKÁ.
Telefonování přes Internet
AJAX nejmodernější webová technologie… seminář pro učitele ZŠ a SŠ Mgr. Marek Osuchowski Ostravská univerzita © 2011.
Informační podpora při krizovém řízení
doc. RNDr. František STANĚK, Ph.D.
2OP483 Manažerská informatika 3Access 2013Snímek 1 2OP483 Manažerská informatika 3 Microsoft Office Access doc.
Aplikační programy, programovací jazyky, formáty datových souborů
Diplomová práce Valašské muzeum v přírodě - virtuálně vedoucí: doc. Ing. Petr Rapant CSc. kontakt: konzultant VMP : Jaroslav Polášek.
Posouzení možnosti využití ArcIMS pro prezentaci rozsáhlých rastrových dat Diplomová práce Vedoucí: Dr. Ing. Bronislava Horáková Zpracovatel:Tomáš Ježek.
Analýza rozmístění prodejen a služeb na vybraném území
Podnikání na Internetu internet - zdroj informací Letní semestr 2005 Jana Holá III.
PRESENTATION NAME Description Webová GIS aplikace pro lokalizaci nezákonného ukládání odpadu Autor: Hana Hálová Vedoucí práce: Ing. Katarína Slezáková.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava Hornicko-geologická fakulta Institut ekonomiky a systémů řízení obor Geografické informační systémy.
GIS - úvod Rozcestník internetových stránek s GIS problematikou
Pagination pro formuláře ASP.NET Petr Jelínek Vedoucí práce Ing. Václav Novák, CSc.
Vzdálená správa Tomáš Kalný.
OPERAČNÍ SYSTÉMY.
Geografický informační systém jako nástroj pro plánování údržby veřejného osvětlení Zpracovatel projektu: Jiří Kostelníček Vedoucí.
Vedoucí projektu:Doc. Dr. Ing. Bronislava Horáková Konzultant:Ing. Tomáš Minarčík Zpracovatel:Martina Sochorová Datum: VYSOKÁ ŠKOLA BAŇSKÁ – TECHNICKÁ.
INTERNET.
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty SPSP Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 11. dubna 2013 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií.
Počítačová síť a internet Radek Pinc
„ Rozšíření možností vizualizace geodat
GIS systémy a ArcGIS Engine
ZÁKLADY GEOINFORMATIKY
Zpracovatel : Bařinka Antonín Vedoucí : Dr.Ing. Horák Jiří Konzultant : RNDr. Jiří HIESS Vysoká škola báňská- Technická univerzita Ostrava Hornicko-geologická.
Databázové systémy Úvod, Základní pojmy. Úvod S rozvojem lidského poznání roste prudce množství informací. Jsou kladeny vysoké požadavky na ukládání,
Dana Mazancová Databáze Anopress a ČTK ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Publikování výsledků skenování Ntrip Casters pomocí mapového serveru Autor: Bc. Filip Lombart Vedoucí: Ing. David Vojtek Ph.D.
Databáze MS ACCESS 2010.
INFORMAČNÍ SYSTÉM GEOLOGICKÝCH SBÍREK
Jiří Prášek WLM: Mail: Web:
Internet. je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů.
Internet (služby Internetu, WWW) Služby Internetu WWW (World Wide Web) – dnes nejrozšířenější služba; spoustě lidí splývá s Internetem jako takovým WWW.
Pojmy internetu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastInternetové technologie, programování Datum vytvoření2012.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
TIPY A RADY PRO PRÁCI S WEB OF SCIENCE – SLUŽBY DOSTUPNÉ PO REGISTRACI
Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary
Přizpůsobení webu Microsoft SharePointu Online
Nové webové mapové aplikace ČGS RNDr. Vít Štrupl, PhD. Nesuchyně 4. 4
Transkript prezentace:

Studie zahraničních volně dostupných API mapových služeb VYSOKÁ ŠKOLA BAŇSKÁ – TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA HORNICKO – GEOLOGICKÁ FAKULTA OBOR GEOINFORMATIKA Studie zahraničních volně dostupných API mapových služeb Diplomová práce Vedoucí projektu: Doc. Dr. Ing. Bronislava Horáková Konzultanti: Ing. Tomáš Minarčík, Zpracovatel: Martina Sochorová Datum:5.5.2008

Obsah Cíl Úvod Co je to API? Co je to Mashup? API Mapových služeb Výhody, Nevýhody Licenční podmínky Funkce API mapových služeb Prostorová data Srovnání prostorových dat pro Českou republiku Pro co využít API Mapových služeb Vlastní aplikace

Cíl Cílem projektu bylo pečlivě prostudovat API nejvýznamnějších zahraničních mapových služeb, popsat je a porovnat. Jednalo se o tyto poskytovatele: Google Maps API Yahoo! Maps Microsoft virtual earth interactive SDK (software development kit)

Úvod V dnešním světe se s informacemi setkáváme všude Většina informací se vztahuje k určitým místům Zvyšování potřeby tyto informace zobrazovat na mapě Mapové servery dnes umožňují mnoho funkcí Nároky uživatelů rostou Uvolnění API mapových služeb

Co je to API? API (application programming interface) Je rozhraní, které umožňuje komunikaci jednoho programu s druhým Slouží k zpřístupnění funkcionality programu a umožňuje programátorům využívat funkcionality jiného programu Určuje, jakým způsobem se funkce knihovny mají volat ze zdrojového kódu programu

Co je to Mashup? Výsledek použití API Nová aplikace složená ze dvou a více zdrojů dat a API. Slouží k informačním účelům.

API Mapových služeb Pomocí API Mapové služby můžete na své stránky umístit mapy, jaké znáte ze služby Google, Yahoo, Seznam atd Pomocí API si můžete vytvořit vlastní Mashup

Ukázka Mashup Upozornění kolik záznamů soubor obsahuje Ostrava (mapy Virtual Earth) NAKUPOVÁNÍ Ostrava-Poruba

Licenční podmínky 1/2 Smíte: Vytvářet internetové nebo intranetové aplikace nebo webové sítě, které používají mapové API pro osobní nebo obchodní použití, pokud jsou aplikace volně dostupné a nepřekračují denní limit. Použití dokumentace a příkladů k vytvoření vlastní aplikace. Obsahovat reklamu na stejné stránce nebo webové síti kde zobrazujete mashup. Nesmíte: Použít API k produkci papírových map k prodeji, reklamě nebo propagaci. Obsahovat mapy (Google, Yahoo!, Virtual Earth) v aplikacích, které účtujete uživatelům i kdyby tyto mapy byly jen malou částí z účtované služby; toto zahrnuje i předplatné, software jako službu aplikace a balíkové aplikace. Vytvářet vedení, navigaci, směrování, aktivní sledování nebo jiné aplikace, které používají data reálného času. Opětovné použití obrazu map Yahoo! bez API pro uskladnění uložených mapových obrazů a sloužící pro vlastní síť.

Licenční podmínky 1/2 Denní limit Google – 50 000 dotazů na IP za den Yahoo! - 50 000 dotazů na IP za den Virtual Earth - 50 000 dotazů na IP za den

Funkce API mapových služeb 1/2 Google Maps API Yahoo! Maps Microsoft virtual earth interactive SDK Zobrazení mapy na vlastní URL Použití API klíče (api klíč) (idapi) - Standardní navigační ovládací prvky mapy (zoom, pan) Vlastní navigavční ovládací prvky mapy (zoom, pan) Ovládání pro změnu typu mapy Přidání bodu na mapu Přidání lomené čary na mapu Přidání polygonu na mapu Umístění ukazatele

Funkce API mapových služeb 2/2 Google Maps API Yahoo! Maps Microsoft virtual earth interactive SDK Informační okno Zobrazení dopravních informací Navigace - Streetview Zobrazení typu mapy “Bird’s Eye” Vložit vlastní překryv Přidání KML souboru na mapu Přidáni GeoRSS souboru na mapu Přidáni JSON souboru na mapu Možnost zobrazení v 3D režimu

Ukázky funkcí mapových API Standardní navigační ovládací prvky mapy (Google) Zobrazení dopravních informací (Yahoo!) Vložit vlastní překryv (Google) Navigace (Virtual Earth)

Prostorová data Google, Yahoo! ani Microsoft nemohou poskytnout přesné informace o tom, kdy bude jaká oblast aktualizována. Převážně jsou jejich prostorová data od společností: Mapy Google - NAVTEQ a TeleAtlas Mapy Yahoo! – NAVTEQ Mapy Virtual Earth - NAVTEQ

Srovnání prostorových dat pro Českou republiku město Břeclav vpravo nahoře – Mapy Google vpravo dole – Mapy Virtual Earth vlevo dole – Mapy Yahoo!

Pro co využít API Mapových služeb Běžné události Doprava Počasí a Země Pivo & Víno Bydlení & Nemovitosti Zaměstnání Obchod Teroristické dění a jiné podezřelé aktivity (Google) Prodej/Pronájem nemovitostí v Londýně (Virtual Earth)

Pro co využít API Mapových služeb Statistika & Demografie Historické mapy Rekreace & Fitnes Přeprava & Turismus Významné osobnosti Knihy Námořní mapy Rekreace (Google) Námořní mapy (Google)

Microsoft Google Yahoo!

Alternativy ke Google Maps Google Sky Google Moon

Vlastní aplikace 1/3 Google

Vlastní aplikace 2/3 Yahoo! Neumí načítat soubory typu KML Umí načítat soubory typu GeoRSS Převod KML na GeoRSS přes GeoCommunity Nastavení cesty převodu v Yahoo! Pipes

Vlastní aplikace 3/3 Virtual Earth

Výhody Pro uživatelé, kteří nejsou závislí na prostorových datech: Služba je poskytována zdarma Nemusí nakupovat prostorová data Nemusí nakupovat software, ve kterém zpracují prostorová data Nemusí si dělat starosti v jakém operačním systému pracuje zákazník Pro neprogramátory Pro programátory

Nevýhody Připojení na síť Závislost na poskytovateli mapového API a mapového serveru

Zdroje http://googlemapsmania.blogspot.com/ http://www.mashupsoft.com/maps/downloads http://maps.google.com/ http://dev.live.com/virtualearth/sdk/ http://developer.yahoo.com/maps/ajax/index.html

Děkuji za pozornost