Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Google Earth (Google Maps)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Google Earth (Google Maps)"— Transkript prezentace:

1 Google Earth (Google Maps)
a možné využití pro firmu Tomáš Menzl (xment03)

2 Google Earth Vychází z Google Maps (maps.google.com)
Satelitní snímky – celý svět Letecké snímky – některé části světa Různé vrstvy Procházení ulicemi Vyhledávání firem a institucí Plánování tras Od 0 do 400 USD za rok Rozdíl mezi Google Earth a Google Maps je v možnostech využití a v uživatelském rozhraní. Zatímco Google Maps jsou dostupné přes webový přohlížec, Google Earth je samostatná aplikace. Pomocí aplikace Google Earth je možné se podívat kamkoliv na světě pomocí satelitních snímků, na určitých místech i leteckých snímků. Vychází z Google Maps, dostupných na Google Earth ale na rozdíl od Google Maps umožňuje přizpůsobit práci s tímto programem podle přání uživatele. Je možné přidávat různé vrstvy, a to jak ty, které jsou součástí tohoto programu, tak vrstvy vytvořené uživateli. Databáze znalostí se neustále zvětšuje. Různé vrstvy propojují Google Earth s dalšímy servery, jako např. Wikipedia, nebo Panoramio. Využít se dá zejména pro osobní potřebu, ale existuje několik možností použití ve firmě, jak v případě Google Earth, tak v případe Google Maps. Cena záleží na uživateli. Domácí uživatel, který má zájem si jen prohlížet svět, nezaplatí za tuto aplikaci nic. Pro použití pokročilejších funkcí je ale třeba zaplatit.

3 Uživatelské rozhraní:
První označené místo ukazuje na tři položky: Přelétnout: po zadání názvu místa dojde k zoomu na zvolené místo Najít firmy: hledání firem Trasy: plánování tras Dále je možné ukládat svá oblíbená místa. Třetí rámeček označuje okno s vrstvami, kde si můžeme zobrazit, co chceme kromě satelitních/leteckých snímků také zobrazit. Rámeček napravo označuje navigační tlačítka při pohybu mapou. Vpravo dole je uvedena výška, ze které se právě „díváme“.

4 Letecké snímky Na některých místech rozlišení až 10cm/1px
Aktualizace již pořízených snímků Přidávání nových snímku Včetně názvů ulic Významnější místa světa jsou v aplikaci Google Earth zobrazeny leteckými snímky, v různém rozlišení. V poslední době byly obnoveny např. snímky České Republiky, kdy v Praze byly snímky pořízeny v rozlišení 10cm na 1 pixel a např. v Brně 20cm na 1 pixel. Součástí map je i vrstva s názvem ulic, která lze zobrazit i při procházení leteckých snímků. Postupem času přibývá míst, kam je možné se podívat v lepším rozlišení. Firma by mohla snímky využít k popisu cesty například do sídla firmy pro své zákazníky.

5 Vrstvy Fotografie nebo videa z daného místa Počasí Zajímavá místa
Různé plány Vlastní vrstvy Při prohlížení, ať už satelitních, nebo leteckých snímků, můžeme využívat různé vrstvy. Mezi ty základní patří například hranice států, nebo zobrazení silnic (včetně jejich čísel). Další vrstvy jsou například zobrazení fotografií a videí z daných míst, aktuální počasí, zajímavá místa a v pokročilejší verzi i různé plány, dopravní situaci, atd. Lze vytvářet i vlastní vrstvy, například s místy týkajícími se určitého projektu, které se uloží do externího souboru a poté je možné je komukoliv předat.

6 Vrstvy Fotografie vložené uživateli (panoramio.com)
Diskuze k fotografiím V Google Earth můžeme vidět fotografie, které jednotliví uživatelé vložili na server panoramio.com. Po kliknutí na každý čtverec se fotografie zobrazí. Fotografie se neobjeví v Google Earth ihned, podléhají schválení. Nevhodně umístěnou fotografii lze označit, aby autor zvážil její přemístění. Stejně tak lze ke každé fotografii vést diskuzi. Nevýhodou je, že čím déle toto existuje, tím více je dostupných fotografií, až se tato výhoda stává poměrně nepřehlednou.

7 Vrstvy Jedna z dalších vrstev je počasí. Můžeme si zobrazit jak aktuální stav oblačnosti na Zemi, tak aktuální srážky. Součástí vrstvy „počasí“ jsou např. i aktuální teploty, nebo předpověď.

8 Vrstvy Plány stavenišť, nemovitostí Možnost sdílení
Placená verze Google Earth, vhodná pro firemní využití, umožňuje zobrazovat předem zvolené informace. Je možné dokoupit různá nadstandardní data. Placená verze umožňuje také export fotografií ve vyšším rozlišení, nebo tvorbu videí, které poté může firma využívat ke své prezentaci. Při spojení s aplikací SketchUP (také od Google) lze vytvářet a zobrazovat na zvolených místech i vlastní 3D modely budov. Plány stavenišť, nemovitostí Možnost sdílení Aplikace SketchUp – 3D modely

9 Plánování tras Zvýraznění trasy v mapě Itinerář trasy
Informace o zpoplatnění Pro firmu může být užitečná také funkce plánovaní tras, kdy je výsledkem kompletní itinerář trasy, včetně informací kdy a kam odbočit atd.

10 Procházení ulic 360° snímky z jednotlivých ulic vybraných měst
Možnost „pohybu“ po ulicích Rozšiřování na více míst Procházení ulic souvisí s plánováním tras, protože díky této funkci lze ve vybraných místech změnit pohled z leteckých snímků na snímky pořízené přímo na ulicích. Poté se můžeme pohybovat po městech přímo v ulicích. Počet měst neustále přibývá, aktuálně lze procházet mnoha místy v USA, Austrálii, Japonsku, ale i v Evropě, a to ve Francii, Španělsku, nebo Itálii.

11

12 Google Maps Tvorba vlastních popisů k mapám Zobrazení budov
Zobrazení cesty k budovám Firmy mohou využít hlavně vlastních map, v Google Maps. Například pro zobrazení sídla firmy, cesty jak se k dané firmě dostat a další informace, související s firmou nebo institucí. Na obrázku je příklad SÚZ VŠE a umístění kolejí.

13 Podmínky použití Výsledky hledání pouze pro nekomerční, nebo interní použití Firmy - zpřístupnění dat jen pomocí tzv. „API aplikace“ Aplikace a její výsledky jsou určeny pouze k nekomerčnímu využití. V případě firmy lze výsledky používat pouze interně. Jediný způsob, jak prezentovat výsledky aplikace veřejně je přes tzv. „API rozhraní“ – vložené okno do stránky, kde je zřetelné, že mapa patří Google Maps.

14 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Google Earth (Google Maps)"

Podobné prezentace


Reklamy Google