Název projektu: „Žijeme spolu, komunikujeme spolu, potřebujeme se a obohacujeme se vzájemně.“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praktické informace k programu Škola pro udržitelný život.
Advertisements

Poučení od motýla Jednoho dne se v zámotku objevil malý otvůrek; člověk seděl a několik hodin pozoroval motýla, jak se usilovně snaží protlačit tělo tímto.
Reforma systému péče o ohrožené děti a služby pro rodinu
Vyhodnocení velké vánoční rodinné soutěže Tak už jste se konečně dočkali! Po důkladném vyhodnocení všech zaslaných prací již známe výherce vánoční soutěže.
Hodnotová orientace svobodné generace
Několik rad, jak si udělat život krásnější … Každ ẏ den běž na procházku s úsměvem na tváři.
ROVERING co nabízí a přináší
Definice zapomínání: 1. Zánik vzpomínky. 2. Zánik nežné náklonnosti.
Regionální literatura ve venkovských knihovnách Přibližování historie regionu a vytváření vztahu k místu, kde žijeme.
Vlivy skupinové terapie SUR na rodinná či partnerská témata  Skupinová terapie může být předskokanem pro rodinnou či párovou terapii  Skupinová terapie.
Rotary Exchange Columbus, Wisconsin Columbus, Wisconsin Město v jižní části státu Wisconsin Město v jižní části státu Wisconsin Přibližně.
© NSZM ČR1 Zdravé město C H R U D I M Fórum, 11. dubna 2011.
Mgr. Gabriela Trojánková :: Vyšší policejní škola Ministerstva vnitra v Praze :: vedoucí oddělení německého jazyka Úsek dalšího profesního vzdělávání.
Společně Měníme a Rozvíjíme Venkov – SMARV PRV ČR III /005/3310a/672/
Bratrská jednota baptistů
Soutěž Recept na šťastné manželství. Manželé Mendrokovi 6. února 2015 oslavili 50. výročí svatby.
Pohár mléka Endless love. way H.P..
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rodina, ve které žiji Není nejmenších pochyb o tom, že je to v prostředí rodiny a domova, kde se všechny největší ctnosti, veškeré ctnosti, které vévodí.
Každý den jsme trochu starší…
Víkend rodin dětí se syndromem Prader-Willi HOTEL PAVLA NOVÉ MĚSTO NA MORAVĚ
Jak to bylo doopravdy Tereza Kohoutová.
1. výročí Danielka a Jaroušek 2007.
Stará čínská moudrost (s hudbou) Jedna starší čínská žena měla dvě velké hliněné nádoby. Visely na obou koncích váhadla, které nosila zavěšené na ramenou.
STROMY V SUCHÉM DOLE 2008.
eTwinningové odpoledne s rodinou ZŠ Hustopeče, Nádražní ul.
Vyhodnocení besed a ankety studentů SŠ o neobnovitelných přírodních zdrojích VŠB - TU Ostrava, katedra společenských věd Ing. Jiří.
Stará čínská moudrost Zapni hudbu.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
 Studenty ze Sulzbachu-Rosenbergu jsme v sobotu přivítali na našem gymnáziu  Poté jsme si je odvezli do svých rodin.
Expertní panel pro GS JPD Propagace rovnosti šancí mužů a žen prostřednictvím médií - prezentace - Šance pro společnost, občanské sdružení.
O.s. PREVENT působí v Jihočeském kraji od roku 1999 na poli protidrogové prevence a vzdělávání. Zastřešuje několik zařízení a projektů. Mezi jinými i Kontaktní.
Dětská sobotní škola Les liens de la Grâce Los eslabones de la Gracia Pouta milosti.
František Weiss Zabývá se modelingovou a výtvarnou fotografií, fotografováním společenských akcí, fotografováním svateb a životních událostí. „Doufám,
Prvouka 3.ročník ZŠ „DOMOV-RODINA-TRADICE -VÁNOCE“
MARKETINGOVÝ MIX.
Pro svého miláčka na dobré ráno ….. Já a Ty Jsme my.
Představování. Free Template from Představování partnera Trvání: asi 30 min. Skupina: 8-20 členů Materiál: šňůrky (provázky stejné.
Význam dané problematiky Výsledky, přínosy a pokračování Struktura práce, ukázka postupu ověřování vybrané hypotézy Nízký sociální status ► ageismus.
Ponoř se do modra …
WOSA – výchovou a vzděláváním k občanské společnosti, reg. čís. CZ.1.07/1.1.32/ Žadatel: Sdružení obcí Sedlčanska Projektový manažer:Štěpánka Barešová.
MAPOVÁNÍ ŠKOLY ŠKOLA PRO DEMOKRACII. PRÁCE S KRITÉRIEMI ♦ s materiálem škola pro demokracii jsme pracovali v měsících únor a březen ♦ do práce byli především.
„Pestří“ a jejich děti Přenáší se ekologicky příznivý způsob života z generace na generaci? Mgr. Vojtěch Pelikán, Lukáš Kala, Ph.D., Lucie Galčanová, Ph.D.
Co je program Mládež v akci? Největší evropský grantový program na podporu NEFORMÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ.
Rodičovství. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce– Rodičovství.
CLIL zkušenosti Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.
Co je to domov? DOMOV Domov je máma, táta a sourozenci … Domov je můj pokoj, hračky, knížky … Domov je náš dům, byt, obývák, kuchyň, ložnice,
ŽIVOTNÍ PŘÍBĚH RENÁTY A JARDY Příspěvková organizace, Bruntál.
GABRIEL GARCÍA MÁRQUEZ (1928 – 2014), s. 85. Magický realismus směr v latinskoamerické próze od 50. let 20. stol. Propojují se prvky nadpřirozena, popisy.
 Kde: chata Radost, Plasnice, Orlické hory  Kdy: 12. –  Účast: 28 žáků  Inspirace: publikace Michal Dubec, Adaptační (stmelovací) soustředění.
Pracovní stáž v Londýně
Projekt GDA návrh PR podpory etapa: červen – srpen
PROJEKTY FINANČNĚ PODPOŘENÉ SKIP VELKÁ MORAVA
KDO VLÁDNE A JAK VLÁDNE? Lekce 4A.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
VŠUDE DOBŘE, DOMA NEJLÍP!
Aleš 2016 pro soutěž bajtik Klubal
ŽĎAS PRO STUDENTY.
Senioři s vnoučaty Velké Losiny 2017.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Každý den jsme trochu starší…
NEPODMÍNĚNÁ LÁSKA Tento příběh je o vojákovi, který se navrací domů po válce ve Vietnamu. Volá ze San Francisca domů svým rodičům.
Dobrovolnické programy
LVK Sobota ráno Karolína Siřínková
Pohár mléka Endless love. way H.P..
On.
Poučení od motýla Jednoho dne se v zámotku objevil malý otvůrek; člověk seděl a několik hodin pozoroval motýla, jak se usilovně snaží protlačit tělo tímto.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA TURNOV TŘÍDA 8.C
NEPODMÍNĚNÁ LÁSKA Tento příběh je o vojákovi, který se navrací domů po válce ve Vietnamu. Volá ze San Francisca domů svým rodičům.
Naše zkuše nosti: #2 Pokoj především KDE A JAK NALÉZT POKOJ? POKOJE
Transkript prezentace:

Název projektu: „Žijeme spolu, komunikujeme spolu, potřebujeme se a obohacujeme se vzájemně.“

Obsah a cíle projektu Prostřednictvím různých aktivit směřovat k odstranění nezájmu a časté lhostejnosti ke starší generací. Zaměření na tradice udržování rodinných vazeb, paměť rodiny. Zdůraznění často opomíjených hodnot životních zkušeností starých lidí.

Cílové skupiny Přímá skupina - aktivní účastníci projektu: žáci I. ročníku školy a jejich rodinní příslušníci Nepřímé skupiny: všichni žáci a zaměstnanci Střední odborné školy Olomouc spol. s r. o žáci jiných středních i základních škol v Olomouci a okolí veřejnost

I. A SOŠ Olomouc spol. s r. o.

Aktivity a jejich výsledky Aktivita: Hledání zajímavých příběhů u nejstarších členů rodiny a jejich možných paralel v životě dospívajících Obsah projektu: Obsahem projektu je několik na sebe navazujících nebo paralelně realizovaných aktivit, směřujících k odstranění nezájmu a časté lhostejnosti ke spoluobčanům starších generací. Projekt směřuje k navázání na tradice udržování rodinných vazeb, paměť rodiny. V širším kontextu se snaží zdůraznit často velmi cenné avšak opomíjené hodnoty životních zkušeností starých lidí. Cílem projektu je vytváření pozitivních vztahů ke starší generaci spoluobčanů, hledání úcty, porozumění i poučení se z životních zkušeností starých lidí.

Ukázky příběhů

Dědeček vypráví: Bylo to jednoho krásného, sobotního odpoledne asi v roce 1967, když jsem jel na rande do Králik, kde na mě čekala má láska. Za svoji láskou jsem vždycky jezdil na svém pinďovoru a s „tranďákem“ na krku. V tu sobotu jsem měl zpoždění, a tak jsem jel na svým pinďovoru rychle, abych to stihl, za svojí láskou jsem ujížděl jako o závod. Ale co se nepřihodilo, narazil jsem na vlakový přejezd a závory byly dole. Láska byla silnější, a tak jsem vzal pinďovora a podlezl jsem závory. A ouvej, na druhé straně byl příslušník VB a já mu vjel přímo do rukou. Vymlouval jsem se na všecko možné, ale pravdu příslušníkovi VB o tom, že spěchám za láskou, jsem nakonec říct musel. Pokuta mě neminula. Rande bylo kratší, ale vše jsem stihl. Má láska mě litovala, ale na pokutu mi nepřispěla. Po 10 letech mě příslušník VB požádal o pracovní služby v mé profesi a říká mi: „Doufám, že nejsi naštvaný, nějakou pokutu jsem ti dát musel, ale byl jsi mladý a mohl jsi přít i o řidičské oprávnění.“ Pracovní služby se dále opakovaly, až nakonec jsme spolu známí přátelé. Na příběh si rádi zavzpomínáme i po svatbě, která nakonec dopadla v říjnu O 1 rok později se nám narodila dcera.

Aktivita: Fotodokumentace (generace v naší rodině) Cíle: Soubor fotografií z rodin žáků Sblížení generací

Ukázka práce V. Lucké

Aktivita: Společný výtvarný happening – otisky dlaní zástupců všech generací Cíle: Výtvarná práce jako další možnost sbližování

Ukázky z happeningu

Aktivita: Tvorba komiksu na motivy jednoho z příběhů Cíle: Uchování a šíření „rodinného“ příběhu jinou formou

Ukázka komiksu

Další aktivity Výstava zkomponovaná z výše uvedených aktivit Prezentace výstavy formou mobilních panelů v jiných školách i na veřejnosti Anketa v Olomouckém večerníku Prezentace projektu v regionálním tisku Příprava CD + www prezentace

Vyhodnocení projektu formou úvahy Proč jsem se projektu účastnil/-a? Co mi přinesl/-a? Byly naše aktivity smysluplné? Vnímám nyní jinak problémy života starých lidí, jejich svět a potřeby? Změnil/-a jsem v průběhu projektu své postoje ke starým spoluobčanům a jak? Cítil/-a jsem odezvu u starší generace? Pozitivní/negativní?

Rozpočet Položka JednotkaCena za jednotkuPočet jednotekCELKEM MATERIÁLNÍ NÁKLADY výtvarný materiál 3750 diktafon 1500 USB disk laserové ukazovátko 500 podložka s klipsem k anketním lístkům obal na identifikační vizitky kancelářský papír A3 80g 2501 materiální náklady celkem 7250 SLUŽBY práce DTP studia náklady na služby celkem 5000 OSTATNÍ NÁKLADY 0 0 ostatní náklady celkem 0 CELKEM 12250

Anketa pro veřejnost Umím si vážit spoluobčanů starší generace? Ano | Ne – 19 Mám hezké vztahy se svými prarodiči? Ano | Ne - 32 Jsem ochotna/ochoten pomoci starším spoluobčanům. Ano | Ne - 27 Poučil jsi se někdy ze zkušeností starších spoluobčanů? Ano | Ne - 79