Definice pojmů : * pedagogický dialog * pedagogický profil.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Gymnázium Jana Nerudy.
Advertisements

CLIL Content and Language Integrated Learning
Duševní (mentální) gesta
Environmentální výchova pro základní školu
Vysvětlení pojmů PROJEKT (ve vztahu s «mentálními gesty » - viz dokument o mentálních gestech) Vědomé projekty a.
Absolutistická monarchie ve Francii
Návod k použití Je dobré vědět dvě věci... Jen dvě věci! A jdeme na to!...abyste se dozvěděli z dokumentů, které definují základní pojmy, co nejvíc. Dřív.
Základní škola, Slavkov u Brna, Malinovského 280
Modelování jako prostředek vytváření předmatematických představ
Mosty mezi pedagogickou a psychologickou diagnostikou
Introspekce Auto- observace a. Introspekce Proces, ve kterém si subjekt na základě pedagogického dialogu (interakce) uvědomuje své vlastní „mentální fungování“
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
INFORMATIKA 8 MS Word III2 – I ANOTACE Materiál obsahuje prezentaci ve formátu Microsoft PowerPoint (.ppt) pro učivo v předmětu Informatika, respektive.
Vzdělávání a jeho kategorie
Metodologie historického výzkumu volného času
Dotyková zařízení ve výuce​ KA4 Evaluace
Kurikulární reforma a pedagogický sbor ZŠ Vrané nad Vltavou.
KEG Použití vzorů při vyhledávání na webu Václav Snášel.
Základní škola a mateřská škola Třebíč, Na Kopcích 342 Tým pro inovaci Pedagogický pracovník nahlásí A. Byrtusové do 5. daného měsíce písemně (elektronicky)
Výuka ekonomických předmětů VOŠ a SPŠ Šumperk. Výuka ekonomických předmětů SPECIFIKUM NAŠÍ ŠKOLY: – řada studijních oborů denního studia na SPŠ rozdílná.
On-line forma výuky Cvičení z techniky a technického vzdělávání Zpracoval: Jan Drobný (209671)
Popis projektu Termín realizace projektu: březen 2010 Cílová skupina: Žáci 4. a 5. tříd Použitý titul: Dahl, Roald: Matylda. Vyd. 1. Praha : Knižní klub,
PRIMÁRNÍ PREVENCE PRÁVNÍ VĚDOMÍ
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
1 Úvod do modulu: Evaluace distančního vzdělávání Miroslava Dvořáková Olomouc 2007 akademie distančního vzdělávání.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Cíle studia didaktiky pedagogiky
Didaktika distančního vzdělávání Základní pojmy a vztahy.
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
VYUČOVACÍ PROCE S A JEHO FÁZE
Teorie vzdělávání dospělých
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
INFORMATIKA 9 MS Excel IV. III2 – I ANOTACE Materiál obsahuje prezentaci ve formátu Microsoft PowerPoint (.ppt) pro učivo v předmětu Informatika,
RVP ZV a tvorba ŠVP Jak dojít k cíli : zpracovat efektivní
UČENÍ EVA JEŘÁBKOVÁ.
ZÁSADY KONCIPOVÁNÍ LOGISTICKÝCH SYSTÉMŮ KAPITOLA 5: VZTAH STRATEGIE PODNIKU A LOGISTICKÉHO PLÁNOVÁNÍ, CÍLE, METODY A NÁSTROJE PLÁNOVÁNÍ, POSTUPOVÉ KROKY.
ORGANIZAČNÍ FORMY VÝUKY
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
Didaktika geografie.
Praxe ve školní psychologii Školní psychologie jako aplikovaná psychologická disciplína.
SPOLEČNÁ ŘEŠENÍ PRO LEPŠÍ UČENÍ reg. č. CZ.1.07/1.1.00/ LOKÁLNÍ STRATEGIE ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ OHROŽENÝCH ŠKOLNÍM NEÚSPĚCHEM v lokalitě ORP Karviná.
Profese učitele z pohledu praxe střední školy (vážně i nevážně) Duben 2008.
Organizační formy vzdělávání Anotace: Výukový materiál je určen pro učitele jako osnova při výkladu učiva ORGANIZAČNÍ FORMY VZDĚLÁVÁNÍ. V prezentaci je.
Pedagogické zásady. 1. Zásada cílevědomosti Znamená: - jasně stanovit cíle - cíle zdůvodnit a motivovat - přiměřeně cíle objasnit - důležitá je i aktivní.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
K ONSTRUKTIVISMUS Zora Syslová. T RANSMISE VERSUS KONSTRUKCE Transmisivní pedagogika klade důraz na fakta a jejich zapamatování. Konstruktivistická pedagogika.
Popis projektu Termín realizace projektu: březen 2011 Cílová skupina: Žáci 4. a 5. tříd Použitý titul: Lindgren, Astrid: Pipi Dlouhá punčocha. 8. rozšíř.
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Příjemce podpory: TRIALOG
Autor: Linda Dufková Vedoucí práce: PhDr. Pavla Kovářová, Ph. D.
Množina bodů dané vlastnosti
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Požadavky RVP PV Úloha diagnostiky při sledování
INTERAKCE KOMUNIKACE PEDAGOGICKÁ KOMUNIKACE
Projekt Impuls / Seminář
Projekt Impuls / Seminář
VYUČOVÁNÍ A UČENÍ A/ B/ a/ cíle výuky b/ klíčové kompetence
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 6 didaktických pojmů + zodpovědět 2 otázky.
Teorie vzdělávání dospělých
Zážitková pedagogika ve výuce Etiky
Ing. Veronika Dostálková MBA
Konstruktivismus Zora Syslová.
INTERAKCE KOMUNIKACE PEDAGOGICKÁ KOMUNIKACE
Komunikace učitele se žáky
aneb vyvážený plán hodiny s prvky konstruktivismu
Množina bodů dané vlastnosti
VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_ 5.ročník_ 08_Nervová soustava
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
Množina bodů dané vlastnosti
Transkript prezentace:

Definice pojmů : * pedagogický dialog * pedagogický profil

Pedagogický dialog Pedagogický dialog je nástroj umožňující subjektu uvědomit si své mentální zvyklosti. Probíhá formou reálného dialogu mezi pedagogem, kterého nazýváme « průvodcem », a studentem.

Pedagogický dialog Pedagogický dialog má přesný cíl: dovést subjekt k tomu, aby si uvědomil mentální postupy, které použil při práci na konkrétním úkolu. Pouze student zná odpovědi na naše otázky. Průvodce vede studenta pomocí otázek; poslouchá jeho odpovědi a snaží se je přeformulovat, aby si ověřil, že jim dobře porozuměl. Student si tak může postupně uvědomovat co provádí ve své hlavě, jaké mentální postupy v různých situacích používá vzhledem k úkolu, který plní.

Pedagogický dialog Co děláš v hlavě ... ? Příklady otázek, které klade průvodce. - aby ses naučil nazpaměť gramatické pravidlo abys porozuměl návodu k použití abys vyřešil matematické cvičení - abys našel řešení aby sis zapamatoval kuchařský recept - abys našel význam - ... …když čteš román, když píšeš slohovou práci, když se snažíš porozumět textu, atd.

Pedagogický dialog Příklady možných studentových odpovědí ... Popíšu si svými slovy květinu odshora dolů: nejdříve květní lůžko, které je žluté a oranžové, potom 8 trojúhelníkových okvětních lístků; pak si řeknu, že má 4 listy, atd. V jaké podobě existuje květina v tvé hlavě ? nebo Vidím květinu jako ve skutečnosti a hned hledám, do které patří čeledi. Kvůli tomuto hledání vidím ve své hlavě různé čeledi rostlin a pak je porovnávám s touto květinou tak dlouho, dokud nenajdu podobnost, atd.

Pedagogický dialog Obě odpovědi z předchozího snímku jsou malými příklady, které pouze naznačují neobyčejnou různorodost možných odpovědí. Existuje mnohem více mentálních postupů! (viz také evokace) V jaké podobě existuje květina v tvé hlavě ?

Pedagogický dialog Díky pedagogickému dialogu si student osvojí kroky poznávání a získá nové znalosti o možných způsobech poznávání » (A. de La Garanderie). během kroků poznávání si student uvědomí jaké mentální postupy použil a jaké by ještě mohl použít. pozornost představivost memorování získávání vědomostí Těchto úkonů (viz toto slovo), nazývaných také mentální gesta, je 5 : přemýšlení porozumění

Pedagogický dialog Je dobré, aby si student uvědomil jaké mentální postupy používá při nejrůznorodějších aktivitách a zvláště při těch zdařilých. Dosud popisovaný pedagogický dialog se odehrává mezi dvěma osobami. Může též probíhat mezi pedagogem a skupinou studentů, například ve třídě. Je tedy buď individuální nebo kolektivní. V tomto posledním případě kromě uvědomění si vlastních mentálních postupů, je přínosem i interakce mezi studenty: svědectví jednotlivých studentů umožní ostatním obohatit své vlastní evokace.

Pedagogický dialog Student, který si uvědomí používané i použitelné mentální postupy si zároveň uvědomí, že si může vytvářet své vlastní poznávací strategie ; stává se tak skutečným tvůrcem vlastního úspěchu. « Mentální gesce je pedagogikou odpovědnosti, každý si uvědomí, jakou roli hraje.»  (A. de La Garanderie) . Pedagogický dialog je nástroj, který to umožňuje.

Pedagogický dialog Mentální fungování je z hlediska poznání tak různorodé, že při pedagogickém dialogu nelze improvizovat. Proto existují a jsou nezbytná školení, která musí nutně být doprovázena praxí. Poznámky: Pedagogický dialog není hledáním psychologických, sociálních či rodinných příčin problémů, které má daná osoba s učením. 2. Nelze ho směšovat s dialogem o obsahu učiva, který má při vyučování také své místo, ale nesleduje stejný cíl.

Pedagogický dialog A jaký je rozdíl mezi pedagogickým dialogem a pedagogickým profilem? Pedagogický profil se snaží objasnit subjektu jeho kognitivní osobnost, tzn. mentální postupy, které používá při přemýšlení, ať už se jedná o jakoukoliv úlohu. Části této prezentace jsou inspirovány nebo převzaty z dokumentu « Le Dialogue pédagogique par un groupe de formateurs », GM Recherche.

Pro evropský projekt Co-nai-sens Realizace : Michèle Giroul z Mezinárodního Institutu Mentální Regulace Anne Moinet, Hélène et Pierre-Paul Delvaux z Initiative et Formation Belgie. 2007 Pro evropský projekt Co-nai-sens Photos : PP. Delvaux Images : clipart -http://office.microsoft.com Tvorba power point : Hélène Delvaux.