VZESTUP PRUSKA © http://www.prezentace-pro-dejepis.freeeee.net.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název vzdělávacího materiálu: 18. století
Advertisements

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
MARIE TEREZIE (1740 – 1780) VY_32_INOVACE_146.
Bitva u Kolína 18. června 1757.
Vzestup Pruska za Fridricha II.
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
Amerika v 18. století.
Evropa za napoleonských válek
Od Karla V. po Filipa II. Nizozemské povstání
Osvícenský absolutismus Marie Terezie a Josefa II.
Marie Terezie 1717 – 1780 …z Boží vůle římská císařovna, uherská a česká královna, arcivévodkyně rakouská, vévodkyně burgundská a hraběnka tyrolská.
Název vzdělávacího materiálu: 18. století
Evropa po třicetileté válce
Pilátová Gabriela, 8.B, školní rok 2013/2014
Registrační číslo projektu:
Marie Terezie.
MARIE TEREZIE (vládla 1740 – 1780).
Marie Terezie.
VÍDEŇSKÝ KONGRES září červen 1815.
Habsburkové 1526 – 1918 II. část.
Vyber , co sem nepatří absolutismus osvícenství despocie
8. ročník Novověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
Cesta k 1. světové válce 1. část
SITUACE: Jste panovníkem habsburské monarchie v roce Právě jste přišli ve válce s Pruskem o Slezsko. Vaše země se nachází ve stavu chaosu a nemáte.
Marie Terezie
Válečné konflikty v Evropě
Autor: Mgr.Martin Šimek, Masarykova ZŠ Plzeň
Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380
Německé oblasti a Prusko v 17. a 18. století
8. ročník Novověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
Prusko-Francouzská válka
Hospodářská a zahraniční politika Ludvíka XIV. Mgr. Žaneta Janečková Dějepis Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Francie po 30leté válce Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Marie Terezie Pragmatická sankce Karel VI. 1713
Osvícenský absolutismus v rakouské monarchii
Šlechtická republika v Polsku © H.Trešlová
Velká francouzská revoluce
ABSOLUTISMUS Představitelé absolutismu. ANGLIE Jindřich VIII. Kateřina Aragonská rozvod.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin Dějepis 8.ročník III
Nová evropská velmoc-Prusko Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3613_ Nová_evropská_velmoc_Prusko Autor: Mgr.
FRANCOUZSKÝ ABSOLUTISMUS absolutismus = samovláda: absolutismus = samovláda: politický systém, ve kterém má veškerou státní moc jedna osoba, která vládne.
NAPOLEON BONAPARTE  vládne jako první konzul  má velké pravomoci: a)Výkonná moc b)jmenuje ministry c) zákonodárná moc – dohlížel i na schvalování zákonů.
České země za Marie Terezie Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3604_ České_ země_ za_ Marie_Terezie Autor:
Opakování 8.ročník Absolutismus a parlamentarismus v Evropě.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
České země v období osvícenského absolutismu
Počátky a první porážka Mgr. I. Roubalíková
Války o rakouské dědictví
OSVÍCENSKÝ ABSOLUTISMUS
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Jaklová
MARIE TEREZIE.
Sedmiletá válka Mgr. Jiří Žilka.
Marie Terezie a Josef II.
Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Prusko-rakouské války I
Válečné konflikty v Evropě v 18. století
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Dějiny významných států v evropě
Název a číslo materiálu:
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
OSVÍCENSKÝ ABSOLUTISMUS
Vídeňský kongres Svatá aliance
Státy v 18. st..
Vídeňský kongres 1814 –1815 Bláhová Simona, 4.B.
Nové typy monarchií 18. – 19. stol..
SJEDNOCENÍ NĚMECKA.
Adam Nápravník Bitva u Slavkova.
Název: VY_12_INOVACE_D_13   Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
Transkript prezentace:

VZESTUP PRUSKA © http://www.prezentace-pro-dejepis.freeeee.net

Svatá říše římská po 30leté válce rozdrobenost snaha Pruska využít mocenské vakuum Po třicetileté válce přestala Svatá říše římská národa německého existovat jinak, než podle jména. Skládala se z asi 300 států, které se snažily udržet si svá práva a svobody. Střední Evropa tedy byla regionem starých, slábnoucích státečků – byla mocenským vakuem. Mocenské vakuum pobízelo ambiciózní vůdce, aby v této oblasti získávali území. Dva rody těžily z tohoto mocenského vakua: Hohenzollerni, původem ze severního Německa (konkrétně Pruska) Rakouští Habsburkové ti ovšem měli dost starostí s udržením celistvosti svého impéria ohrožovaného Francií a Osmanskou říší.

Původně vládcové Brandenburska (kurfiřství) a menších území Hohenzollerni Původně vládcové Brandenburska (kurfiřství) a menších území Jaké další kurfiřství znáte? Fridrich I. – Velký kurfiřt Fridrich Vilém I. - vybudoval silnou armádu Důstojníky junkeři Militarizace Hohenzolerni vytvořili své impérium ze skupiny menších, roztříštěných držav. Nejcennějším územím bylo Brandenbursko, součást Svaté říše římské. Markrabě braniborský byl jeden ze sedmi kurfiřtů, kteří volili císaře Svaté říše římské. Fridrich I. – velký kurfiřt Syn Fridricha Viléma I. Povznesl prestiž Brandenburska po třicetilté válce, jako první získal královský titul. Braniborsko a Východní Prusko byly Utrechtským mírem uznány za království. Fridrich Vilém II. – Syn Fridricha I. Byl posedlý myšlenkou na zvýšení vojenské moci Pruska (byl mírně slabomyslný). Vybudoval silnou Pruskou vojenskou tradici. Všichni důstojníci pocházeli z řad vyšší šlechty (známé jako junkeři) a měli mnohem více moci a prestiže než ostatní obyvatelé – Prusko se stalo vojenskou společností: „Prusko není stát, který vlastní armádu, ale armáda, která vlastní stát.“

Narozdíl od otce osvícenský panovník Fridrich II Veliký (1740-1786) Narozdíl od otce osvícenský panovník Pomocí skvělé armády chce získat Slezsko – porušuje pragmatickou sankci Válka o dědictví rakouské 1740-1748 Francie, Španělsko, Prusko a Bavorsko napadají Rakousko (na jeho straně Velká Británie) Marie Terezie uhájí trůn, ale ztrácí Slezsko ve prospěch Pruska Narozdíl od otce osvícenský panovník Fridrich II nesdílel posedlost svého otce ve vojenství. Byl učencem, hudebníkem, filozofem a vášnivým čtenářem. Na jeho dvoře nalezl útočiště osvícenec Voltaire, vyhnaný z Francie. Reformuje stát (náboženská tolerance…) Při zavádění brambor jako nové zemědělské plodiny prý osobně objížděl Prusko a mimo jiné vysvětloval poddaným, že mají jíst hlízy a nikoli nať Francie, Španělsko, Prusko a Bavorsko napadají Rakousko (na jeho straně Velká Británie) Tak začala válka o Rakouské dědictví, v níž se mnohé Evropské státy pokusily těžit z předpokládané ženské slabosti následovnice rakouského trůnu – Marie Terezie.

Zemětřesení v aliancích Tradiční rivalové Francie a Rakousko se (spolu s Ruskem) spojují proti Prusku Prusko se spojuje s Velkou Británií Tradiční spojenci (Válka o Rakouské dědictví 1740-1748) Noví spojenci (Sedmiletá válka 1756-1763)

Sedmiletá válka (1756-1763) Válka i v koloniích Anglie získává Francouzské kolonie v Kanadě a Indii Sedmiletá válka (1756-1763) Fridrich udeřil – tváří v tvář stahujícímu se kruhu přesily – jako první, aby vyřadil nepřátele postupně dřív, než se jejich vojska spojí. Tato válka, známá jako Sedmiletá válka (1756-1763), zasáhla většinu evropských zemí i jejich kolonie. Severoamerické kolonie Francie a Velké Británie bojovaly v konfliktu, který se nazývá Francouzská a Indiánská válka Dokonce válka probíhala i v asijských koloniích… - byl to první globální konflikt. Válka skončila roku 1763 Pařížským mírem. Marie Terezie nezískala z války nic (v Rusku se po dobytí Berlína dostal na trůn car Pavel, který měl rád vojáčky a obdivoval vojenskou taktiku Fridricha II. a uzavřel s Pruskem příměří). Francie ztratila Kanadu a své Indické kolonie ve prospěch Británie. Zbylé státy žádné zisky neměly. Jediný stát se zisky byla Velká Británie – konstituční monarchie. Tento vývoj povzbudil osvícenství – nový směr, který mimo jiné usiloval o nahrazení absolutismu demokratičtějšími formami vlády.

Shrnutí Kdo to byli Hohenzollerni a které znáš? Čím se vyznačovala vláda Fridricha II.? Které války, kdy a proti komu vedl? Jaké byly důsledky těchto válek?

Nashledanou! O Mém Prusku ještě uslyšíte… © http://www.prezentace-pro-dejepis.freeeee.net