Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Opakování 8.ročník Absolutismus a parlamentarismus v Evropě.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Opakování 8.ročník Absolutismus a parlamentarismus v Evropě."— Transkript prezentace:

1 Opakování 8.ročník Absolutismus a parlamentarismus v Evropě

2 Část 1. Zařaď jednotlivé panovníky do správné země. Kateřina II., Fridrich Vilém I., Jakub II., Petr I. Veliký, Vilém III., Karel I., Fridrich I., Jakub I., Ludvík XIV., Fridrich II. Veliký

3 Část 2. Vysvětli následující pojmy. Absolutismus, konstituční monarchie, Dohoda lidu, junkeři, puritáni, merkantilismus, Listina práv, armáda nového typu, intendanti, hugenoti

4 Část 3. Ve kterých zemích se prosadil merkantilismus jako oficiální hospodářská politika? Které státy patřily k největším ve Svaté říši římské a které byly nejsilnější? Ve které bitvě porazil Cromwell se svou armádou královské vojsko? Do jakého rodu patřili Jakub I. a Karel I.?

5 Část 3. Jaké město založil Petr I. Veliký a vyjmenuj jeho reformy. V jaké válce se Ludvík IVX snažil získat španělskou korunu pro svého syna, jaký byl výsledek této války. Který pruský panovník získal královský titul a za jaké zásluhy? Který stát zanikl ve druhé polovině 18.století po trojím dělení a které státy si ho rozdělily?

6 Část 3. Kdo vedl povstání ruských nevolníků? Kdo byl autorem merkantilismu? Jak se jmenovala dynastie, která nastoupila na ruský trůn v roce 1613 a jak dlouho vládla (uveď rok)? Petr I. Veliký získal přístupy ke dvěma mořím, napiš jejich názvy. Jakou válku vedl Fridrich II. Veliký a jaký byl výsledek? Který pruský panovník vybudoval čtvrtou nejsilnější armádu v Evropě?

7 Část 3. Kdo z ruských panovníků získal přístup k Černému moři? Kdy vznikla Velká Británie a z jakých se skládala částí? Který evropský panovník byl popraven?


Stáhnout ppt "Opakování 8.ročník Absolutismus a parlamentarismus v Evropě."

Podobné prezentace


Reklamy Google