24. Obsah katastru nemovitostí a jeho uspořádání

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Souřadnice v geometrickém plánu a ZPMZ
Advertisements

JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 20. listopadu 2013.
19.11., Brno Obsah GP a ZPMZ.
4. Správa katastru nemovitostí, listy vlastnictví
Zápisy právních vztahů k nemovitostem
VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV GEODÉZIE
Dopad nového stavebního zákona do praxe KÚ
Komplexní pozemková úprava
Otázka č.16 ZÁSADY PLATNÉ V KATASTRU NEMOVITOSTÍ V ČR
13. MicroGEOS, DIKAT, informace KN
Zákon č. 184/2006 o odnětí nebo omezení vlastnického práva k pozemku nebo ke stavbě (zákon o vyvlastnění) Zákon upravuje podmínky a)odnětí nebo omezení.
Vyhotovování neměřických záznamů Milan KOCÁB VÚGTK,v.v.i.
Povodně 2010 Realizace převodu státních pozemků ze správy PF ČR do vlastnictví obcí nebo fyzických osob postižených povodněmi roku 2010, za účelem výstavby.
PROLAND Nástroj geodeta, projektanta pozemkových úprav a pracovníka pozemkového úřadu 5. listopadu 2007.
Návod pro obnovu katastrálního operátu a převod
Zásady katastrálního zákona ČR ______________________
DIGITÁLNÍ KATASTRÁLNÍ MAPA (DKM)
Obnova katastrálního operátu
VYHLÁŠKA č.26/2007 Sb., ze dne (katastrální vyhláška) ve znění č. 164/2009 Sb. Ing. Milan Kocáb, MBA.
Problematika zavedení věcného břemene do KN
TÉMA: Daň z nemovitostí
Katastr nemovitostí ČR
7. Vytyčení hranice pozemku
Právo a katastr nemovitostí
Obnova katastrálního operátu
První rok s novým katastrálním zákonem (z.č.256/2013 Sb.) Daniela Šustrová.
Rezidenční development a SOSB Stavební fórum, 14. června 2006 Magda Pokorná.
Zákon č. 344/1992 Sb. o katastru nemovitostí České republiky
Finanční a rozpočtové právo Přednáška č. 11 Daň z nemovitostí.
Katastr nemovitostí Zákon č. 344/1992 Sb. o katastru nemovitostí České republiky (katastrální zákon), Vyhláška190/1996 Sb. Českého úřadu zeměměřického.
Majetkové daně Nejstarší typy daní vůbec; v současnosti omezený význam; povinnost platit vzniká na základě vlastnického či uživatelského vztahu k majetku.
PRÁVNÍ PŘEDPISY V OBLASTI OCEŇOVÁNÍ
Základní registry ve veřejné správě
Právní vztahy k nemovitostem Držba a vydržení, věcná práva k věci cizí a katastr nemovitostí Mgr. Jakub Kříž.
Daniela Adámková Radka Folvarčíková
Katastr nemovitostí pozemkové právo podzim 2011 I.Průchová
(od veřejný seznam) advokátní koncipienti
Správa katastru nemovitostí
Právní vztahy k nemovitostem Kupní smlouva o převodu vlastnictví k nemovitosti Mgr. Jakub Kříž.
Správa na úseku katastru nemovitostí Zákon o katastru nemovitostí č. 344/1992 Sb. a Zákon o zápisech vlastnických a jiných věcných práv do katastru nemovitostí.
1 BDS, PVN, jaro 2007, I.Průchová Vytyčování hranic pozemků teze Jaro 2007.
Daň z nemovitých věcí 1. 2 okruhy (zákon č. 338/1992 Sb.) – POZEMKY na území ČR evidované v katastru nemovitostí (§ 2) – STAVBY (budovy a inženýrské stavby)
Daň z nemovitostí 1. 2 okruhy – POZEMKY na území ČR vedené v katastru nemovitostí (§ 2) – obecně STAVBY s kolaudačním rozhodnutím a stavby užívané, dále.
KATASTR NEMOVITOSTÍ. Je soubor údajů o nemovitostech v ČR, který zahrnuje jejich soupis a popis a jejich polohové a geometrické určení. Tvoří ucelený,
MAJETKOVÉ DANĚ (DAŇ Z NEMOVITOSTÍ) Úvod 2  Daňová soustava ČR  Přímé daně Důchodového typu (DPFO, DPPO) Majetkového typu (daň z nemovitostí,
Katastr nemovitostí Josef Weigel (5/2015). Katastr nemovitostí České republiky (KN) je veřejný seznam, který obsahuje soubor údajů o nemovitých věcech.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
EKONOMIKA MAJETKOVÉ DANĚ II. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Základní registr územní identifikace a nemovitostí Zbyněk Havelda Úřad pro veřejné informační systémy Seminář sdružení Nemoforum.
1 Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního.
Majetkové daně Michal Radvan.
Pozemkové právo podzim 2015 Ivana Průchová
Majetkové daně Nejstarší typy daní vůbec;
Povolení kácení dřevin rostoucích mimo les
HISTORICKÝ EXKURZ. Vybrané otázky veřejné správy a správního práva II Správa na úseku katastru nemovitostí.
Krajíčková, Krčmářová, Matušková, Rubešová Brno prosinec 2008
Daň z nemovitých věcí 23. listopadu 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Zkvalitňování katastrálních map po roce 2017
Konzultace : středa , kancelář č. 506
Daň z nemovitostí.
Katastr nemovitostí přednáška 6-5
Katastr nemovitostí Geometrický plán Karel Benda.
SOUČASNOST KN OCMB David Slavata.
Katastr nemovitostí (od veřejný seznam).
Daň z nemovitých věcí 29. listopadu 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Úkoly katastrálních úřadů
ROČNÍ SEMINÁŘ PRO VODOPRÁVNÍ ÚŘADY SKALSKÝ DVŮR
Stavební pozemky (teze)
Majetkové daně II. Daň z nemovitých věcí Daň z nabytí nemovitých věcí
Seznámení vlastníků s postupem obnovy Mladoňovice
Transkript prezentace:

24. Obsah katastru nemovitostí a jeho uspořádání Dne 17. 2. 2014 Lenka Bocková, H2IGE1

Obsah katastru Zákon 256/2013 Sb. O katastru nemovitostí(KZ) §4, §5 geometrické určení a polohové určení nemovitosti a katastrálních území Geometrické určení: tvar, rozměr. Polohové určení: poloha ve vztahu k ostatním nemovitostem.

Obsah katastru druhy pozemků, čísla a výměry parcel, údaje o budovách, kterým se přiděluje číslo popisné nebo evidenční včetně čísel těchto budov, údaje o budovách, kterým se číslo popisné ani evidenční nepřiděluje, pokud jsou hlavní stavbou na pozemku, nejedná-li se o drobné stavby, vybrané údaje o způsobu ochrany a využití nemovitosti a čísla jednotek.

Obsah katastru Druh pozemku - pozemkové parcely -orná půda -chmelnice -vinice -zahrada -ovocný sad -trvalý travní porost -lesní pozemek -vodní plocha -ostatní plocha - stavební parcely -zastavěná plocha a nádvoří Čísla a výměry parcel 1234/123(max 4místné/3místné) 10 m2 evidován s přesností 0, 1, 2 (výměra vypočtená graficky nebo ze souřadnic)

Obsah katastru Typ stavby -budova s číslem popisným -budova s číslem evidenčním np. garáž -budova bez čísla popisného nebo evidenčního np. stodola Kromě drobných staveb – stavba s jedním nadzemním podlažím, menší než 16 m2 a doplňková stavba ke stavbě hlavní. Způsob využití: np. lesní školka, rybník, bytový dům, …

Obsah katastru cenové údaje, údaje pro daňové účely a údaje umožňující propojení s jinými informačními systémy, které mají vztah k obsahu katastru. u evidovaných budov údaj o tom, zda se jedná o dočasnou stavbu. údaje o právech včetně údajů o vlastnících a údaje o oprávněných z jiného práva, které se zapisuje do katastru.

Obsah katastru upozornění týkající se nemovitosti. úplná znění prohlášení o rozdělení práva k domu a pozemku na vlastnické právo k jednotkám. eviduje se podílem dohoda spoluvlastníků o správě nemovitosti. údaje o bodech podrobných polohových bodových polí. místní a pomístní názvosloví.

Obsah katastru Fyzické osoby jméno a přijmení, rodné číslo (popř. datum narození), adresa místa trvalého bydliště ( popř. adresa bydliště) Právnické osoby název nebo obchodní firma, identifik. číslo osoby nebo jiný identifik. údaj, sídlo.

Uspořádání katastru Obsah katastru je uspořádán v katastrálních operátech podle katastrálních území (je jednotka, kterou tvoří místopisně uzavřený a v katastru společně evidovaný soubor nemovitostí). Katastrální operát tvoří: soubor geodetických informací (SGI), který zahrnuje katastrální mapu a její číselné vyjádření, soubor popisných informací, který zahrnuje údaje podle bodů obsahu katastru, dokumentace výsledků šetření a měření pro vedení a obnovu SGI, včetně místního a pomístního názvosloví,

Uspořádání katastru sbírka listin, která obsahuje rozhodnutí orgánů veřejné moci, smlouvy a jiné listiny, na jejichž podkladě byl proveden zápis do katastru, úplná znění prohlášení vlastníka domu a dohody spoluvlastníku o správě nemovitosti, protokoly o vkladech, záznamech, poznámkách, dalších zápisech, opravách chyb, námitkách proti obnovenému katastrálnímu operátu, výsledcích revize katastru a o záznamech pro další řízení.

Uspořádání katastru Zápisy týkající se práv se do katastru provádějí: - vkladem (np. vlastnické právo, věcné břemeno, zástavní právo, předkupní právo, spoluvlastnictví, … - záznamem- práva odvozená od vlastnického práva (np. právo hospodařit s majetkem státu nebo územního samosprávního celku [obec, kraj]) - poznámkou- zápis významných informací týkajících se nemovitostí nebo vlastíků, popř. jiných oprávněných (np. Exekuční příkaz, usnesení soudu o nařízení prodeje, zahájení pozemkových úprav, podané žaloby, …

Uspořádání katastru Revize údajů – zjištění souladu údajů katastru s jejich skutečným stavem v terénu. Oprava chyb v katastru – podává písemný návrh vlastník nebo i bez návrhu opraví KÚ chybné údaje, které vznikly - zřejmým omylem při vedení a obnově katastru, - nepřesností při podrobném měření, zobrazení předmětu měření v KM a při výpočtu výměr, pokud byly překročeny mezní odchylky stanovené předpisem.

Použité zdroje www.cuzk.cz Úplné znění zákonů z roku 2014 Katastr nemovitostí

Děkuji za pozornost