Karel Čapek R.U.R..

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
HARRY POTTER.
Advertisements

Jehličkové tiskárny.
Robotika a Roboti.
Den Země. Den Země v datech  Roku 1970 poprvé slaven v Americe.  Rok poté začala Den Země slavit OSN.  Jakožto mezinárodní den se začal slavit roku.
Den Země Dvaadvacátého dubna lidé na celém světě opět oslaví Den Země - svátek naší modré planety. Svátek to není příliš starý, daly mu vzniknout studentské.
Filtry Prezentace Petra Vlachová. Zadání: Ředitel Spolany, akciové společnosti, získal od svých stálých zákazníku možnost rekreace. Pan Sýkora chce.
PROJEKT „VAŘÍME SE ŠKOLOU“. Smysl projektu: Děti si vyzkouší různé možnosti, jak lze prostřít stůl a na něj připravit různé druhy pokrmů. Uvědomí si,
I AM LEGEND Matěj Žaloudek. DĚJ Robert Neville je sice špičkový vědec, ale ani on nedokázal zabránit šíření nebezpečného viru, který byl vyvinut lidmi.
FYZIKA VÝZNAM FYZIKY METODY FYZIKY.
Musilová Kateřina – začalo se tu těžit uhlí.
Vývoj člověka Lidé i jejich život na Zemi se postupně mění, vyvíjejí se. Gorila Gorila je jedním z lidoopů, který žije volně v některých pralesích. U nás.
Slovo života listopad 2012 „Kdo mě miluje, bude zachovávat mé slovo a můj Otec ho bude milovat a přijdeme k němu a učiníme si u něho příbytek.“ (Jan.
Bratři Čapkové.
Dominik nedzbala Svět TECHNIKY A JÁ Můj pohled na věc
Nerosty Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.07
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_12.
OSOBNOST.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Holocaust českých Židů a Romů
Psychologie štíhlé postavy
Lustig – Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou Celkový rozbor textu
Victor Hugo ( ).
Zpracovaly:Veronika Jandová,Dominika Bolomová
Portréty literárních osobností světové literatury.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
DRAMATICKÁ TVORBA KARLA ČAPKA
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.02 Název pro školu:
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST – „Spolu to dokážeme“ Registrační číslo CZ.1.07/1.400/ Číslo materiálu:
ZŠ a MŠ Olšovec, příspěvková organizace a informační gramotnosti I/2
Jakub Stojaník,Matouš Falout,Fabián Strecker
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Vynálezy.
Karel Čapek – 1. část tvorby Vypracovala: Mgr. Monika Vlková SPŠ Uh. Brod OB21-VVP-HUM-CJL-MVLK-U
Michal Vosáhlo Karel Čapek Michal Vosáhlo.
Robotika a historie informatiky
RUR Karel Čapek. Informace  Sci-fi drama, 3 dějství  1920  Ovlivněno první světovou válkou  Varování před špatným vlivem techniky na lidstvo  Slovo.
Albert Camus Barbora Vaňková.
Odpuštění a smíření 4 teze. 1. Proces smíření začíná u oběti cílem je obnovit lidskou důstojnost oběti, kterou viník poničil cílem je obnovit lidskou.
Bukovina Pyžamový den.
Na to aby jsi mohl začít hrát RPG Numínia budeš potřebovat znalost spisovného jazyka českého / slovenského, znalost RPG pravidel a především pořádnou.
Karel Čapek.
Svět plný dobrodružství, středověké hrady, města a vesnice, krajina plná skal, lesů potoků a řek. To je Naturalis. Celý příběh začíná v podhradí Naturalisu,
Než začnete podnikat Kdo je můj klient. Kdo je můj klient? S touto otázkou souvisí spousta dalších: Jak velký je „můj trh“? Je tam pro mě místo? Kolik.
KOMUNIKACE.
R. U. R. Karel Čapek. K AREL Č APEK představitel demokratické prózy autor románů, povídek a divadelních her autor utopických děl - varování před následky.
Kodexy Výtvarná dílaSochy & plastiky Věda & vynálezy ČLOVĚK - VYNÁLEZCE - GÉNIUS „Mezi malířstvím a sochařstvím neshledávám jiný rozdíl, nežli že sochař.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_12 Český jazyk a literatura – Příběh, který nikdy.
Karel Čapek Boj proti fašismu 2. část. Čapek reaguje na nebezpečí fašismu Mezi lety 1935 – 1938 se snaží připravit a vyzbrojit českého člověka na boj.
DĚJEPIS 8. a 9. ročník Autor: Miroslav Janata Škola: ZŠ,PŠ a MŠ Česká Lípa VY_32_INOVACE_17_ 19_opakování 1. sv ě tová válka.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ Karel Čapek Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
ZŠ Brno, Řehořova 3 Autoři české a světové literatury Český jazyk 9.ročník III
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_12_INOVACE_14_ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST_KARLŮV MOST Název: KARLŮV MOST.
SVĚT TECHNIKY A JÁ Vojta Hanke. LOGO ROZCESTNÍK auta Válečná technika Počítače zbraně.
Název školy: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu: VY_12_INOVACE_1B_18_Karel Čapek - drama Téma.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_01_PRVNI_SVETOVA_VALKA Název materiálu:První světová válka Předmět:Člověk a jeho světRočník: 5. Časová dotace:45 minutDatum.
MANUFAKTURY A PRVNÍ STROJE
Co možná nevíte aneb 5 zajímavých faktů ze světa literatury
Směřujeme k samostatnosti
Ježíš.
Slovo života Listopad 2012.
VÝVOJ OLYMPIJSKÝCH HER
Komety, meteority a jiná vesmírné tělesa
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
PROČ JSEM SI VYBRAL … Za týden to bude jeden rok od doby, kdy jsem se zaregistroval na facebook.Důvod proč jsem se na něj zaregristroval je takový: používám.
Sociálně psychologické aspekty kulturní historie lidstva
Otázka za 100 bodů Jak se jmenuje hlavní postava knihy Harry Potter? Harry Potter.
VY_32_INOVACE_63_Karel Čapek
VEDLEJŠÍ VĚTA PODMĚTNÁ
CÍSAŘOVNA MARIE TEREZIE A CÍSAŘ JOSEF II.
Transkript prezentace:

Karel Čapek R.U.R.

R.U.R. napsáno roku 1920, premiéra o rok později kolektivní drama o vstupní komedii tři dějství varování před technikou - obavy o budoucnost lidstva poprvé použito slovo robot přeloženo do více jak 30 jazyků vč. esperanta

Hlavní postavy Helena Gloryová Harry Domin Dr. Galla Alquista robot Primus robotka Helena

Hlavní děj: Helen přijíždí na ostrov, aby se podívala na jejich výrobu. Uzavírá manželství s ředitelem továrny Dominem. Děj se posunuje o deset let dopředu, kdy už jsou roboti rozšířeni do celého světa. Pracují všude – lidstvo degeneruje. Postupně jsou nasazeni nejen na práci, ale jsou vysláni do bojů – válčí mezi sebou bez jakéhokoli přemýšlení, otázek, ostychu, svědomí. Helen se snaží přemluvit Dr. Galla, aby dal robotům duši, neboť ačkoli jsou lidem velmi podobní, nemají city.Postupně si ale začne uvědomovat, že nelze roboty takto využívat, stále v nich hledá živé bytosti. Chce zachránit lidstvo před úplnou degenerací, přeje si, aby se opět začali rodit děti a svět se vrátil do původních kolejí. Proto spálí recept na jejich výrobu.

Roboti si uvědomí svou fyzickou i psychickou převahu, zmocní se zbraní a pozabíjí lidstvo. Poslední lidé jsou na tomto ostrově. Roboti ale bez váhání postřílí i tyto poslední. Ušetří pouze Alquistu. Jediný on si jako vrchní stavitel robotů může vzpomenout na recept, podle něhož byly roboti vytvořeni. Alquista byl nucen pracovat celé dny v laboratoři, přes všechny pokusy si však nevzpomíná na složení enzymu, který roboty oživil. Jednou v laboratoři usne. Probudí ho dva roboti – Helen a Primus. Když chce pitvat jednoho z nich, druhý se nabízí místo něj, záleží jim na sobě. Alquista je posílá pryč, neboť to byla poslední naděje na udržení lidstva. Roboti nemají city.

„Roboti světa, nařizujeme vám, abyste vyvraždili lidstvo „Roboti světa, nařizujeme vám, abyste vyvraždili lidstvo. Nešetřete mužů, Nešetřete žen. Uchovejte továrny, dráhy, stroje, doly a suroviny. Ostatní zničte. Pak se vraťte do práce. Práce se nesmí zastavit.“

Závěr: Zde je jasně vidět Čapkův postoj k technice a pokroku, na který se svět díval až moc nadšeně. Plně si uvědomoval, že techniku je nutné správně využívat, ne jako to bylo za první světové války - výtvor člověka vede ke zničení lidstva. Závěr má symbolický charakter.