Zdravotní politika v éře globalizace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Otakar Hampl, PhD, sdružení YMCA - Živá rodina
Advertisements

Střední zdravotnická škola, Brno, Jaselská 7/9
SPORT V ČESKÉ REPUBLICE OD ROKU 2012
Územní dimenze a priority Olomouckého kraje
SOCIÁLNÍ EKONOMIKA SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Cizinci Vláda České republiky v roce 1999 zahrnula problematiku integrace cizinců na území České republiky do státní politiky. Bylo to jedinečné a velmi.
Ekonomická krize, lidský a sociální kapitál Mgr. Ing. Petr Wawrosz.
Zdravotnictví po „velkém třesku“ Zdraví, zdravotnictví a evropské fondy Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České.
Aktuální úkoly MŠMT Odbor programů výzkumu a vývoje 2009.
Projekt „Dokážu to“ a Cena Kiron
DS Semin á ř I., Mgr KOMB VSP ZS2009 Seminář pro podporu tvorby diplomových prací Katedra veřejné a sociální politiky, UK FSV Praha 5, Jinonice, U kříže.
Školní stravování (úvod) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc
Příprava národních priorit výzkumu, experimentálního vývoje a inovací R. Haňka.
Odborný seminář „APLIKACE STRATEGICKÉHO HODNOTÍCÍHO RÁMCE PRO STRATEGIE MÍSTNÍHO ROZVOJE V ČR“ Odborný seminář Praha 20. září 2010.
Nástroj změny v místním prostředí
Představení projektu Seminář k projektu Vliv změn světa práce na kvalitu života Ing. Lenka Svobodová VÚBP Praha, 25. září 2006.
Ostrava, květen 2012 Oddělení politiky sociálního začleňování (901)
Předpokládaný vývoj počtu osob v produktivním a důchodovém věku Tomáš Fiala katedra demografie Fakulta informatiky a statistiky VŠE Praha.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
1 Mezinárodní konference 80 let sociálního pojištění „Současnost sociálního pojištění“ Svaz průmyslu a dopravy ČR Ing. Zdeněk Liška generální.
Projekt zavádění jednotné bezpečnostní politiky v prostředí VZP ČR
Předpokládaný vývoj počtu osob v produktivním a důchodovém věku
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
KONFERENCE projektu APSYS „ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe “ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Jsou potřebné,
1 VŠFS KSM MEI Společný rozpočet EU Společný rozpočet EU Osnova: 1. Obecná charakteristika společného rozpočtu EU 2. Příjmy společného rozpočtu.
Analýza REGULARIZACE JAKO JEDEN Z NÁSTROJŮ V BOJI PROTI NELEGÁLNÍ MIGRACI.
Léčiva u vzácných onemocnění (v kontextu dalších informací) PharmDr. Josef Suchopár Infopharm, a.s. Praha,
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
PHDZ2 Filozofie pro doktorské studium 2 1) Základní informace o organizaci studia 2) Úvod do komunikace vědy Zdeňka Jastrzembská
Řízení zdravotnictví z pohledu kraje – zdravotnické právo
„Požadavky na jakost a hodnocení jakosti zdravotnických informačních systémů“ Praha Možné přístupy k analýze hospodaření bývalých okresních nemocnic.
„Řízení lidských zdrojů /HR/ je jedním z hlavních úkolů managera a nikdo to za něho nemůže udělat“ Roman Vacho© City Hotel Park Dolný Kubín.
P RVŠ1 Zhodnocení činnosti Předsednictva RVŠ v r
Kongres 2006 Pardubice Poradenské služby v evropských souvislostech Ing. Zuzana Freibergová Národní vzdělávací fond Národní informační středisko pro poradenství.
ZDRAVÍZDRAVÍ Stav plné tělesné, duševní a sociální pohody, nikoliv pouze nepřítomnost nemoci nebo vady.
Vývoj terciárního vzdělávání
ORGANIZACE A ŘÍZENÍ NADNÁRODNÍCH SPOLEČNOSTÍ METODIKA A VÝSLEDKY VÝZKUMU Ladislav Blažek.
Odborný seminář KFÚ FSE UJEP v Ústí nad Labem Sociální ekonomika jako producent sociální a veřejné přidané hodnoty.
Vzdělávání osob se zdravotním postižením na ZČU v Plzni - Ing. Petr Šika.
Doc. Vladimír Rogalewicz, CSc. CzechHTA, České vysoké učení technické v Praze Fakulta biomedicínského inženýrství, Kladno Využití.
Pracovníci ve zdravotnictví a řídící pracovníci ve zdravotnictví - resortní analýza potřeb pracovníků jednotlivých profesí a oborů s výhledem do roku 2015.
Agendové IS MPSV a ÚP Plán konsolidace a rozvoje Petr Krůček 1. náměstek ministryně 29. května 2013.
Universitas semper reformanda? České reformní pokusy v evropských souvislostech Hodnocení kvality vysokých škol Telč,
MUDr. Jan Bruthans, CSc, FESC Centrum kardiovaskulární prevence 1.LF UK a TN Praha Zdravotnická komise KDU-ČSL.
Ekonomické a sociální aspekty diabetu MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA 20. květen 2014.
ESPON – Identifikace územních aspektů informační společnosti
VÝSLEDKY PRŮZKUMU Zúčastněné země:.
Systém zdaňování korporací jako determinanta daňového ráje
Aktuální otázky v oblasti kohezní politiky a rozvoje měst
Společensky odpovědné podnikání
Úvod do finanční vědy a financí
REFORMA VEŘEJNÉHO ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ Z POHLEDU ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNY
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Ekonomická dimenze sociálního vyloučení
Nástroj změny v místním prostředí
SPP728 Služby zaměstnanosti a práce s nezaměstnanými podzim 2010
Zaměření a funkce sociálního lékařství (SL)
Nástroj změny v místním prostředí
Stipendia města Ostrava
Důsledky oborově nerovnoměrné vzdělanostní expanze pro návratnost vzdělání na trhu práce Tomáš Doseděl, Tomáš Katrňák
Zdravotnictví: hospodářský kontext
Nástroj změny v místním prostředí
Rozpočtová a fiskální politika
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Transkript prezentace:

Zdravotní politika v éře globalizace Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně Společnost sociálního lékařství a řízení péče o zdraví ÚVOD K SEMINÁŘI: Zdravotní politika v éře globalizace Pavla Mašková Olga Angelovská Petr Háva středa 25. ledna 2009 v 9,30 hod., v sále Lékařského domu v Praze 2, Sokolská 31

Co jsme zde diskutovali před rokem a s čím přicházíme dnes? Leden 2008 V rámci výzkumu vývoje organizačně právních forem nemocnic jsme došli k externím příčinám těchto změn v rámci procesů globalizace Samotné globalizaci jsme však tehdy nevěnovali hlubší systematickou pozornost Leden 2009 Co nás nyní vede ještě naléhavěji k potřebě reflektovat zdravotní politiku v éře globalizace? Případová studie: Významná podobnost průběhu a výsledků reforem zdravotní péče ve Visegrádských zemích Příčiny se opět sbíhají v globalizaci!!

Zjištěné výsledky v průběhu 2008 Zdravotní stav V4 se vyvíjí odlišně v porovnání s EU15 (Old Member Countries) Zjištěné výsledky v průběhu 2008 Střední délka života, úmrtnost („health gap“ přetrvává a v některých případech se i zhoršuje) Zdravotnictví v těchto zemích je dlouhodobě podfinancované Rozdíl v celkových výdajích je o 1/3 až ½? Reformní agendy jsou poznamenány neoliberálními přístupy (redukce veřejných výdajů, tzv. reformy jejichž cílem je de facto výrazné omezení péče o zdraví, dvojí přístup, rozvoj nerovností, negace lidských práv se vztahem ke zdraví)

Otázky Proč mají V4 reformy jednotný scénář? Liší se diskurz a průběh reforem zdravotní péče ve V4 od EU15? Mění se aktivity sociálních států také v zemích EU15 Snižují tyto státy celkové výdaje na zdravotnictví např. s odůvodněním, že společnost stárne? Co je obsahem Lisabonské strategie 2000-2010? Rada Evropy Jsou cíle a aktivity globalizace ve shodě s Lisabonskou strategií a rozvojem lidských práv? Je ekonomický růst důležitější než zdraví a vzdělání, svobodný rozvoj? Co je to vlastně ekonomický růst? Proč se prohlubují nerovnosti? (Growing Unequal, OECD 2008)

Naše dnešní příspěvky 1. Zdravotní politika visegrádských zemí v éře globalizace Ing. Mgr. Pavla Mašková, PhD, Fakulta sociálních věd UK Praha, Katedra veřejné a sociální politiky 2. Dochází ke krizi sociálního státu? Ing. Mgr. Olga Angelovská, Fakulta sociálních věd UK Praha, CESES 3. Proč je snaha o pochopení ekonomicko-společenského vývoje významná pro tvorbu zdravotní politiky? MUDr.Petr Háva, CSc., Fakulta sociálních věd UK Praha, Katedra veřejné a sociální politiky