Základy informatiky část 13

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Stín a polostín.
Advertisements

ERGONOMIE PRÁCE NA PC Petra Spáčilová, 4. Z
Hygiena práce u počítače pro 6. ročník
Hygiena, ergonomie a pravidla bezpečnosti práce s PC
Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov
typologie obytné stavby 1.roč.APS FAST 4. Přednáška ČLÁNKY NORMY
FÁZE OBLOUKU.
HYGIENA PRÁCE U POČÍTAČE
Jak přežít sezení u počítače?
Zásady práce u počítače
Počítačová grafika.
Zásady při práci s počítačem
Základy informatiky část 13
Seznámení s počítačem.
koncepce rozvoje IT učeben ve škole
Správné sezení u počítače
Senzomotorika prevence proti zranění, návrat po zranění, rozvoj koordinace, posilovací cvičení … Zásady: chodidlo (a) stojné musí být vždy mírně nakloněné.
SOFTWARE a HARDWARE Název školy
Strečink Je možné provádět denně před i okamžitě po tréninku nejméně však 3x týdně nejlépe 2-3 hodiny po posledním tréninku dne (svaly již nejsou tak zakyselené.
Elektrotechnická měření Výpočet umělého osvětlení - Wils
Zpracování a využití informací Autorem materiálu je Mgr. Eva Švarcová ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz.
KLASIFIKACE DRŽENÍ TĚLA
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
MONITOR.
Anotace Žák dokáže popsat a zařadit výstupní zařízení HW Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže definovat typy výstupního zařízení HW Speciální.
Hygiena práce s osobním počítačem
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
BEZPEČNOST PŘI PRÁCI S POČÍTAČEM
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Mgr. Ivana Pechová Mimimum fotografa Mgr. Ivana Pechová
Části lidského těla Vypracovala: Mgr. Miloslava Tremlová.
Seznamujeme se s počítačem II. hygiena práce
Jak správně sedět u počítače
Ergonomie a hygiena práce s osobním počítačem
LCD displeje + princip zobrazení
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Tomáš Burian Zš Bří. Jandusů VII.B Úvod. HYGIENA Vsoučasnosti je velkým problémem právě hygiena práce s počítačem a není to jen hygiena v úzkém slova.
Základy informatiky část 13
Výrok "Jak může být něco takového problémem v zemi, kde máme Intel a Microsoft?" (Al Gore, problém Y2K, 1999)
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Monitory.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_390_Hygiena u počítače AUTOR: Ivana Mikulenková ROČNÍK, DATUM:
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Světelné podmínky a možnosti zobrazovačů.  Jakou „nejsvětlejší“ bílou může monitor zobrazit? Bílá Nejsvětlejší plocha, jakou tady můžete vidět:
ČLOVĚK – NAŠE TĚLO Pracovní listy
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
VY_32_INOVACE_401, 21. sada, Přírodověda
Monitor CRT Monitor LCD Monitor
BOZP – Práce s počítačem
Ergonomické požadavky na pracoviště s počítačem
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 HARDWARE Autor: Mgr. Aleš Kozák.
Rizika práce na PC Kontrolní prezentace Autor: Pavel Broža Datum: Cílový ročník: 5. a 6. Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Ergonomické požadavky na pracoviště s počítačem
Inf Ergonomie a hygiena práce s technikou. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název:VY_32_INOVACE_ICT_5B_01 Škola:Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:Mgr. Milena Vacková Ročník:5. Tematický okruh,
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Petra Hejlová ČísloVY_32_Inovace_3356 NázevLidské tělo Téma hodinyLidské tělo PředmětPřírodověda.
Zásady práce u počítače  Práce s počítačem může být zábavná, ale přináší i různá rizika.  Nevhodné prostředí a chování u počítače může přivodit i některé.
Vliv IKT na lidské zdraví 2013 O. Kánský
Správné držení těla obr.1. Při tomto postoji jsou nohy volně u sebe, kolena a kyčle nenásilně nataženy. Pánev je v takovém postavení, aby hmotnost trupu.
Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast dle RVP:Základy výpočetní techniky Okruh dle RVP:Základy informatiky.
Předmět: Informační a komunikační technologie 1 Hygiena práce s počítačem Autor: Milan Franek.
MONITORY Michaela Fraiová.
PC Vstupní periferie.
NÁZEV ŠKOLY 2. ZŠ J. A. Komenského Milevsko, J. A. Komenského 1023, okres Písek ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ ČÍSLO ŠABLONY III/2 Inovace a zkvalitnění.
Hlavní části těla: hlava krk trup horní končetiny dolní končetiny
Pracovní prostředí, pracovní místo
Č. DUMu: VY_32_INOVACE_18_lidské tělo
LCD monitor Nikola Kodetová\1.L.
Ergonomie práce na počítači
LIDSKÉ TĚLO ANOTACE DATUM AUTOR JAZYK OČEKÁVANÝ VÝSTUP
ČLOVĚK – NAŠE TĚLO PODPORA PRO VÝUKU
Transkript prezentace:

Základy informatiky část 13

13 Ergonomie a práce na počítači

Počítačové pracoviště Zdroj: www.zdrave zidle.cz

Správné vybavení pracovního prostoru Správný sed je základ. Záda mají být držena zpříma. Ruce volně v loktech. Lokty ohnuté zhruba v úhlu 90°. Židle by měla být nastavitelná. Hlava co nejvíce v jedné linii s tělem. Nevychylovat hlavu do stran.

Počítačové pracoviště Zdroj: www.zdrave zidle.cz

Když přijdete na pracoviště Upravte si židli, pokud možno ze sedu. Lýtko by mělo se stehnem svírat v koleni úhel 90°. Chodidlo by se mělo celé dotýkat podlahy. Pokud jste nižší postavy, můžete použít pro větší pohodlí opěrku pod nohy.

Když přijdete na pracoviště Zkontrolujte si výšku pracovní plochy. (Zápěstí má zůstat rovné a přímé pří práci s myší a klávesnicí.) Úhel v lokti mezi předloktím a paží by měl být v rozmezí 70 až 90° Je výhodné využít opěrky předloktí na sedačkách.

Nastavení monitoru Monitoru stavte kolmo ke zdrojům světla a oknům. Neumísťujte monitor před okno nebo rovnoběžně se zdroji světla. Naklonění obrazovky mírně vpřed pomůže snížit odlesky.

Nastavení monitoru Proti odleskům pomůže snížení jasu a zvýšení kontrastu Výška monitoru – linie pohledu má být na úrovni horní hrany obrazovky. Celý monitor musíte přehlédnout bez naklánění hlavy Menších monitory – použití podstavce. Větší monitory dát dál

ANSI/HFS 100-1988 Běžné pracoviště s obrazovkou Menší žena Průměrný uživatel Vyšší muž Výška sedačky 41 cm 46 cm 52 cm Výška pracovní plochy (myš, klávesnice) 59 cm 65 cm 71 cm Výška roviny pohledu 103 cm 118 cm 133 cm Vzdálenost obrazovky >30.5 Zorný úhel 0–60°

Počítačové pracoviště Zdroj: Technet

Počítačové pracoviště Zdroj: Technet

Počítačové pracoviště Zdroj: Technet

Počítačové pracoviště Zdroj: our-teacher.com

Počítačové pracoviště Zdroj: our-teacher.com

Oči máme jen jedny Monitor a oči Monitor zhruba 50–70 cm od očí V úhlu 15–20° pod úrovní očí Horní část monitoru zhruba ve výšce očí

Monitor a oči CRT monitory – vertikální frekvence nejméně 70 Hz, čím více tím lépe LCD monitory – vertikální frekvence nejméně 60 Hz, není nutné nastavovat vyšší

Monitor a oči Vhodné barevné kombinace Kontrastní barvy

Modrý text na tmavém pozadí Monitor a oči Modrý text na tmavém pozadí naprosto špatná kombinace Světlé písmo na tmavé obrazovce také chyba! (střídavě se díváme na bílý papír a temnou obrazovku)

Monitor a oči Ztlumit jas pozadí tak, že není možné rozeznat rastr obrazovky POZOR – pro každé světelné podmínky je to trochu jiné Neexistuje zcela univerzální nastavení

Ale nepřehnat to Monitor a oči Velikost zobrazeného písma co největší Používání menšího typu písma vede ke zvýšení krevního tlaku a vyšší úrovni stresování uživatelů (studie 1988)

Obecně Není vhodná poloha Nejvhodnější je nepřímé osvětlení proti oknu zády k němu Nejvhodnější je nepřímé osvětlení Nábytek a stěny místnosti málo odrazivé Okna se žaluziemi

Obecně Pokud nosíte brýle Možnost pořízení speciálních brýlí „Vyladěné“ na fixní vzdálenost oči – monitor

Kancelář Zdroj: ergo interier

Kancelář Většina lidí má pocit, že na seřízení pracoviště nemá čas. Všechny prohřešky proti ergonomii se nám sčítají Nepodceňujte prevenci, je jednodušší a příjemnější než náprava následků