Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

LCD monitor Nikola Kodetová\1.L.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "LCD monitor Nikola Kodetová\1.L."— Transkript prezentace:

1 LCD monitor Nikola Kodetová\1.L

2 Monitor Monitor je čistě zobrazovací zařízení.
Díky němu s námi počítač komunikuje – sděluje nám potřebné informace, zobrazuje obrázky, pracovní plochu atd. Monitory LCD nové typy zobrazovací soustavy vytlačily klasické lampové monitory. Mezi hlavní výhodu LCD patří že zabírají málo místa na stole, jelikož mají minimální tloušťku a jsou ploché. Nejžádanější velikosti jsou 21´´ až 24´´ modely LCD monitorů.

3 Vybírání monitoru Monitory je možné vybírat podle:
Velikosti úhlopříčky Obrazové frekvence Doporučeného rozlišení Rozteče bodů Poměru stran Podle kontrastu Podle doby odezvy Podle úhlu pohledu

4 Podle Velikosti úhlopříčky
Je to délka monitoru na úhlopříčku. Velikost úhlopříčky podobě jako u televizorů je uvedena v palcích. Podle Velikosti úhlopříčky

5 Podle obrazové frekvence
Obrazovou frekvencí se rozumí, kolik obrazovek je monitor schopen zobrazit za jednu sekundu. Rozpětí se pohybuje mezi 60 Hz po cca 120 Hz. Vyhovující hodnota, která nezatěžuje zrak je 80 Hz a více.

6 Podle doporučeného rozlišení
Rozlišení určuje počet bodů na šířku krát počet bodů na výšku, ze kterých je obraz složen. Standartní řada rozlišení je 800 x 600, 1024 x 768, x 1200. U LCD monitorů je udávané tzv. doporučované rozlišení, udávané v pixlech. Rozlišení odpovídající fyzickému počtu bodů stran monitoru. Pokud rozlišení v počítači bude nastaveno přesně podle LCD monitoru, bude obraz dokonale ostrý.

7 Rozteč fyzických vyjadřujících bodů, ze kterých se skládá obraz.
Běžná vzdálenost je orientačně 0,25 – 0,27 mm dle typu a kvality monitoru. Podle rozteče bodů

8 Podle poměru stran V současnosti se setkáme v běžném prodeji pouze s modely s poměry stran 16:9 (širokoúhlé monitory a Wide LCD monitory)

9 Podle kontrastu Kontrastem se rozumí poměr svítivosti mezi bílou a černou barvou. Je udáván například ve tvaru : 1. Čím vyšší kontrast, tím lépe. Kvalitní monitory dosahují kontrastu : 1 a lepších hodnot.

10 Podle doby odezvy Dobou odezvy se u LCD monitorů rozumí čas, za který se dokáže změnit z černé barvy na bílou, nebo z bílé na černou. Platí, že čím nižší hodnota, tím lépe. Dnešní doby odezvy 5 ms (milisekund), u lepších monitorů pak 2 ms. Pokud je doba odezvy příliš dlouhá, bude obraz při pohybu, nebo při rychlých pohybech neostrý a bude budit dojem rozmazání.

11 Podle úhlu pohledu Úhel pohledu udává rozsah, v jakém by měl být pohled na obraz monitoru nezkreslený a kvalitní. Čím vyšší úhel pohledu, tím lépe.


Stáhnout ppt "LCD monitor Nikola Kodetová\1.L."

Podobné prezentace


Reklamy Google