Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Monitory.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Monitory."— Transkript prezentace:

1 Monitory

2

3 Monitor je základním výstupním zařízením osobního počítače.
V minulosti se LCD displeje používaly pouze u přenosných počítačů, zatímco u stolních počítačů se používalo téměř výhradně CRT obrazovek. Díky zdokonalování a zlevňování LCD technologie dostávají LCD panely do popředí i na poli stolních osobních počítačů.

4 Vlastnosti monitorů Úhlopříčka – udávaná v palcích, běžně používané monitory mají od 14" do 21„. Rozlišení obrazovky udává počet bodů (pixelů) na šířku a na výšku obrazovky. Pixel se skládá ze tří barevných bodů,  na něž dopadá světlo jeden je červený, jeden zelený , jeden modrý. Aby monitor mohl vytvořit miliony barev, musí umět vytvořit ke každé barvě 256 odstínů. Čím vyšší rozlišení má monitor, tím víc se na obrazovku vejde, ale o to je obraz na monitoru menší.

5 Důležitá je i obnovovací frekvence
Důležitá je i obnovovací frekvence. Od monitorů s nízkou obnovovací frekvencí můžou bolet oči a hlava. Obnovovací frekvence udává, kolikrát za sekundu se obnoví obraz na obrazovce. Obrazovky typu CRT s katodovým dělem se při ozáření rozsvítí jen na kratičký okamžik a pak pohasnou, proto musí být opět rychle osvíceny. Nejnižší obnovovací frekvence CRT typu obrazovek je 75krát za sekundu = 75 Hz. Obrazovky typu LCD nepohasínají tak rychle, proto jim postačí obnovovací frekvence 60 Hz.  

6 Jak bylo řečeno výše, každý pixel se skládá ze tří sub-pixelů, což v praxi znamená, že LCD monitor s rozlišením x má vedle sebe ve skutečnosti ne bodů, ale sub-pixelů. Velikost těchto bodů je velmi malá a pohybuje se standardně v rozmezí od 0,24 - 0,29 mm. U vyspělejších LCD monitorů může velikost těchto bodů klesnout až na pouhých 0,12 mm. Velikost bodů tak ovlivňuje maximální úhlopříčku LCD monitorů, proto se jen velmi málo vyskytují malé LCD monitory s vysokým rozlišením. Pro osvětlení se začínají využívat i speciální LED diody, jejichž jas je možné regulovat pro každou zvlášť.

7 RGB Barevný model RGB neboli červená-zelená-modrá je aditivní způsob míchání barev používaný ve všech monitorech a projektorech. Každá barva je udána mohutností tří základních barev – komponent (červené - red, zelené – green a modré – blue, odtud RGB). Mohutnost se udává buď v procentech (dekadický způsob) nebo podle použité barevné hloubky, přičemž čím větší je mohutnost, tím s vyšší intenzitou se barva komponenty zobrazuje

8 CRT monitor Elektronická obrazovka, jejíž katodová trubice obsahuje tři elektronové trysky. Luminiscenční vrstva se skládá z tří oddělených č, z a m fosforeskujících bodů.

9 LCD monitor Zobrazovač nebo plochá obrazovka využívající schopností kapalných krystalů polarizovat procházející světlo podle polohy jejich tyčinkových molekul, ovládané jejich elektrickým pólem.

10 Projektory Data video projektory se využívají pro velkoplošné zobrazování počítačového nebo video signálu. Nejsou tedy zdrojem signálu (až na výjimky) , musí být připojeny na nějaké zařízení jako např. PC, notebook, video, DVD, digitální fotoaparát, atd. Projektory se rozdělují podle několika parametrů: - váha, rozlišení (SVGA, XGA, SXGA) - svítivost (udáván v ANSI lumen) - technologie zobrazení (DLP, LCD).

11 Plazmové obrazovky Plazmové panely jsou založeny na miniaturních barevných fleorescenčních reflektor (luminoferů), které vytvářejí samotný obraz. Každý pixel je tvořen trojicí luminoferů – červeným, zeleným a modrým. Každý plazmový panel je složen ze dvou skleněných desek mezi kterými jsou umístěny miniaturní skleněné buňky do kterých byl během výrobního procesu vstříknuta a zapečetěna směs vzácných plynů neonu a xenonu. Pokud pustíte do panelu elektrický proud vytvoří proud volných elektronů reakcí s netečným plynem plazmu, která rozzáří jednotlivé luminofery z nichž je tvořen obraz.


Stáhnout ppt "Monitory."

Podobné prezentace


Reklamy Google