LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MLÁDEŽ V AKCI Cíle programu  Podpora aktivního občanství mladých lidí  Rozvoj solidarity a tolerance mezi mladými lidmi  Posílení vzájemného.
Advertisements

  MOŽNOSTI STUDIA V ZAHRANIČÍ Andrea Klapuchová Dům zahraničních služeb MŠMT Národní agentura pro Evropské vzdělávací programy
Jak využít programy EU v oblasti vzdělávání
Ludvík Eger, FEK ZČU v Plzni
Od eTwinningu Od eTwinningu Národní konference eTwinning, Most, 11. května 2012 k eTwinningu? k eTwinningu?
ECVET v Programu celoživotního učení
Možnosti studia v zahraniční prostřednictvím evropských vzdělávacích programů Jana Pávková 27. října 2011 v Praze.
Analýza dotazníků projektu National Teams of ECVET Experts
Program Mládež v akci. Program MLÁDEŽ V AKCI  Největší grantový program na podporu volnočasových aktivit  Podpora a rozvoj neformálního vzdělávání 
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Národní centrum Europass ČR | Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků.
ERASMUS 2012/2013 mobilita studentů Oddělení mobilitních programů Rektorát VUT v Brně Antonínská 1.
Evropské vzdělávací programy - Dům zahraniční spolupráce Petr Chaluš –
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
PROGRAM LEONARDO DA VINCI aktivity programu Seminář pro žadatele Výzva 2012.
FM EHP /Norska Fond pro podporu spolupráce škol. Norsko.
ZAHRANIČNÍ AKCE. ŠKOLNÍ AKCE – povinná cestovné učitelů ubytování učitelů stravné učitelů pracovní doba (nepřímá ped. činnost) dozor nad žáky kryto pojištěním.
Představení Domu zahraničních služeb/ Národní agentury pro evropské vzdělávací programy Barbora Nájemníková , Bratislava.
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
GRUNDTVIG evropský program pro podporu vzdělávání dospělých.
GRUNDTVIG evropský program pro podporu vzdělávání dospělých.
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Příležitosti (nejen) studia v zahraničí spravované NAEP.
Comenius - Individuální mobilita žáků Slovensko český tematický monitoring Bratislava, 10. a
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Program celoživotního učení Ústí nad Labem
Dům zahraničních služeb Vypracovala: Eva Jermanová.
Možnosti mezinárodní spolupráce v rámci Programu celoživotního učení (LLP)
Erasmus+ Info Day – DIFA 2014 Hana Matějková Institucionální koordinátor programu Erasmus Rektorát JAMU, zahraniční oddělení Beethovenova.
AKADEMICKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA a možnosti studia v zahraničí Vypracovala: Eva Jermanová.
Národní konference eTwinning 28. – 30. dubna 2011 Praha Petr Chaluš.
GRUNDTVIG evropský program pro podporu vzdělávání dospělých.
FINANČNÍ MECHANISMY EHP/ NORSKA FOND PRO PODPORU SPOLUPRÁCE ŠKOL.
Program EU MLÁDEŽ V AKCI. Program Mládež v akci  tvoří rámec Evropské unie pro podporu neformálních vzdělávacích aktivit pro mladé lidi  pro období.
EU - V PRAXI Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Národní centrum Europass ČR | Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků.
GRUNDTVIG VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Zuzana Kozáková/
EUROPASS EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
Prezentace NAEP INFORMAČNÍ SEMINÁŘ NAEP Hradec Králové, Pardubice.
PROGRAM CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ ( ) Dům zahraničních služeb MŠMT Národní agentura pro evropské vzdělávací programy (NAEP) ________________________________________________.
Akce 2 – Evropská dobrovolná služba EDS je součástí programu EU Mládež v akci Akce 1 - Mládež pro Evropu Akce 2 - Evropská dobrovolná služba Akce 3 -
Jak připravit town- twinningový projekt v rámci programu Evropa pro občany Gabriela Hermannová.
Program celoživotního učení Veletrh komunitárních programů, Krajský úřad Ústeckého kraje, Ústí nad Labem, Zdeněk Nebřenský (DZS)
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Evropská jazyková cena Label Praha, Historie programu iniciativa vycházející z dokumentu vydaného EK v roce 1992 – „White Paper“ v ČR od.
Dům zahraničních služeb. Dům zahraničních služeb (DZS)  Příspěvková organizace zřízená Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy České republiky.
Možnosti projektové spolupráce a individuálních stáží Jihočeská univerzita Norské fondy a fondy EHP Spolupráce škol a stipendia (CZ07)
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy (NAEP) Tomáš Bort,
Zahraniční stáže- Evropské programy
PRACOVNÍ SKUPINA VZDĚLÁVÁNÍ A ZAMĚSTNANOST 11. září 2015.
Co je program Mládež v akci? Největší evropský grantový program na podporu NEFORMÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ.
Program ERASMUS+ - základní přehled - odborné vzdělávání a příprava Program ERASMUS+ - základní přehled - odborné vzdělávání a příprava
Erasmus+ Certifikát mobility v odborném vzdělávání a přípravě (OVP) – VET Charter Erasmus+ Certifikát mobility v odborném vzdělávání a přípravě (OVP) –
Možnosti podpory celoživotního učení v programech financovaných Evropskou unií Ing. Marek Mora Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 10. května.
Možnosti mezinárodní spolupráce v mateřských školách Národní konference Erasmus+/eTwinning 13. – , Zámek Štiřín.
EVROPSKÁ DOBROVOLNÁ SLUŽBA ….
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Bohemia EU Planners, s.r.o. PhDr. Vendulka Raymová
Rozvoj výuky cizích jazyků
Prezentace NAEP INFORMAČNÍ SEMINÁŘ GRUNDTVIG
Program celoživotního učení Comenius
Internacionalizace škol v aktivitách DZS
Internacionalizace škol v aktivitách DZS
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy
Prezentace NAEP INFORMAČNÍ SEMINÁŘ GRUNDTVIG
Prezentace NAEP INFORMAČNÍ SEMINÁŘ GRUNDTVIG
eTwinning – digitální technologie smysluplně a zábavně
Transkript prezentace:

LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš

Dům zahraničních služeb Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Na Poříčí 1035/ Praha 1

Program celoživotního učení (LLP) Program celoživotního učení (LLP)  Comenius – primární vzdělávání;  Leonardo da Vinci – odborné vzdělávání a příprava;  Erasmus – vysokoškolské vzdělávání;  Grundtvig – vzdělávání dospělých a celoživotní učení;  Průřezový program:  SVES – studijní návštěvy pro experty ve vzdělání;  Evropská jazyková cena LABEL;  eTwinning

Program celoživotního učení (LLP)  schválen rozhodnutím Evropského parlamentu a Evropské rady pro období 2007 – 2013  Zapojeny jsou všechny členské země EU i některé další země Národní koordinace a administrace : Národní agentura pro evropské vzdělávací programy (NAEP) - součást Domu zahraničních služeb (DZS) – programy LLP - i další mezinárodní aktivity v oblasti vzdělávání (např. EUN)

COMENIUS

Kdo se může zapojit? učitelé a žáci mateřských, základních a středních škol Studenti a absolventi vysokých škol (pedagogické zaměření) další pedagogičtí pracovníci osoby a instituce zodpovědné za organizaci a poskytování vzdělání na místní, regionální a národní úrovni asociace, nevládní a neziskové organizace zapojené do školního vzdělávání vysokoškolští pedagogové vzdělávající učitele výzkumná centra a instituce zajišťující poradenství a informační servis v oblasti školního vzdělávání

Co Comenius nabízí Finanční podporu v podobě grantů na mezinárodní partnerství i individuální mobilitu Projekty: – Partnerství škol – Partnerství Comenius Regio Mobility: – Asistentský pobyt Comenius – Hostitelské instituce (grant získává asistent) – Další vzdělávání pedagogických pracovníků – Individuální mobilita žáků

Projekty Partnerství škol Finančně podporují mezinárodní spolupráci škol v rámci EU – místní aktivity a zahraniční mobility Umožňují studentům a učitelům pracovat na společně vybraných tématech Typy: Multilaterální partnerství MP (min. 3 země) Bilaterální partnerství BP (2 země) – BP jazykově zaměřené, výměna žáků od 12 let., min.10 dní Délka trvání: 2 roky Paušální částka na mobility

Individuální mobilita žáků Mobilita navazuje na Partnerství škol Comenius Studijní pobyt na partnerské škole 3 – 10 měsíců Pro žáky starší 15 let ( v den odjezdu na pobyt) Vzájemné uznávání studia (studijní smlouva) Grant na administraci vysílající i hostitelské školy, pokrytí nákladů studentů, jazykovou přípravu Žádost podává vysílající instituce

Projekty Partnerství Comenius Regio Podpora a rozvoj bilaterální spolupráce na úrovni obcí a regionů v oblasti školního vzdělávání Zapojení min. 3 subjektů – škola, obec/kraj a další instituce se vztahem k projektu Vzájemné předávání zkušeností, návštěvy partnerských obcí/regionů, posílení vazeb mezi formálním a neformálním vzděláváním v regionu Paušál na mobility + částka na nemobilitní náklady Délka trvání projektu 2 roky

Hledání partnera Vlastní kontakty Využití kontaktů rodičů, místních a regionálních úřadů, sponzorů, partnerských měst apod. eTwinning: Prostřednictvím české NA sekce „Hledání partnerů“

Hostitelské školy a Asistentské pobyty Školy si mohou žádat o umístění zahraničního asistenta, budoucího učitele libovolného předmětu Absolvent pedagogických studií na VŠ může vycestovat na asistentský pobyt do zemí EU Délka pobytu zahraničního asistenta: měsíců Finanční příspěvek/grant získává asistent u své národní agentury.

Další vzdělávání pedagogických pracovníků cílem je umožnit pedagogickým pracovníkům účastnit se na vzdělávací akci v zahraničí a zlepšit tak znalosti, praktické profesní dovednosti a poznat vzdělávací systémy v Evropě. typy vzdělávacích akcí: kurzy - jazykové, odborné stínování – job-shadowing) seminář nebo konference termíny podání žádosti: leden, duben, září 2012

EVROPSKÁ JAZYKOVÁ CENA LABEL

Evropská jazyková cena Label Cílem je ocenění a propagace výjimečných projektů a aktivit zaměřených na výuku a studium cizích jazyků. Přihlásit se může jakákoli instituce, škola, která působí v oblasti jazykového vzdělávání Ocenění je spojeno s evropským prestižním logem, certifikátem a národní odměnou. Evropský učitel roku 2012 Evropský učitel roku 2012

Kontakt Comenius Label