Projekt „Tančím pro tebe“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pěvecký sbor Ptáčata V pěveckém sboru Ptáčata zpívají žáci tříd pod vedením Mgr. Jany Wichrové, korepetitorem sboru je Mgr. Dana Kusinová. Ptáčata.
Advertisements

Klub UNESCO Kroměříž byl založen dne 9. září 1991 představiteli společenského, kulturního a politického života Kroměříže s cílem naplňování programu UNESCO.
Základní umělecká škola V. Petrželky, Edisonova 90, Ostrava – Hrabůvka
NIPOS TANEČNÍ A POHYBOVÁ VÝCHOVA z pohledu Národního informačního a poradenského střediska pro kulturu 1) výzkum 2) vzdělávání 3) příklady.
VZNIK A VÝVOJ PROJEKTU Mezinárodní festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět Projekt Vzdělávání o lidských právech s použitím dokumentárních.
NABÍDKA ZÁJMOVÝCH KROUŽK Ů pro školní rok 2012/2013.
Pěvecká hlasová výchova.
Základní škola a Mateřská škola Louňovice pod Blaníkem 15. srpna 2009
Deník veřejné knihovny na rok 2009 Změny v evidenci činnosti knihoven.
Základy sportovního tréninku mládeže
Nabídka pro partnery. Nabídka pro partnery Co jsou světové gymnaestrády Světové gymnaestrády pořádá Mezinárodní gymnastická federace (FIG) jedenkrát.
Tato prezentace podává základní informace o škole, o jejím technickém vybavení, o výuce a o školních akcích a aktivitách Informace o škole Vybavení.
Můžeme i tančit Projekt probíhá od listopadu 2010 do prosince 2011
Mgr. David Mánek Josefův Důl
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA SOCIÁLNÍ U MATKY BOŽÍ JIHLAVA
ČINNOST DĚTSKÝCH KNIHOVEN VE VSETÍNĚ
Základní škola Slavičín-Vlára Školní knihovna aneb naše Školní informační centrum.
Občanské sdružení ŽONGLÉR - organizace projektů, zabývajících se Novým cirkusem, sociálním cirkusem, hudbou, tancem apd.
“English Time“ – Angličtina s rodilým mluvčím v MŠ U Plavecké haly
Základní škola, Slavkov u Brna, Malinovského 280
Výukový program SmartMusic Studio, nástroj moderního vyučování hudby na ZUŠ SmartMusic Studio v dokumentech Školního vzdělávacího programu.
KYTAROVÝ ORCHESTR. HISTORIE KYTAROVÉHO ORCHESTRU dirigent pan Kamil Kotek  září 2003 – založení orchestru  prosinec 2003 – první veřejné vystoupení.
SK Joudrs Praha je mladý, ambiciózní sportovní klub, který již pět let patří mezi špičkové softballové kluby v České republice. Členskou základnu našeho.
MAŽORETKY BRNO LASSIES MUNI
Projekt: Integrace na druhou - šk.r. 2010/2011 Plánované projektové aktivity PPP FM v nejbližším období: a)Aktivita č.1 - Společné dílny: pedagog - šk.
TVÁŘ A MĚSTO - výtvarný projekt ZŠ T. G. M. ve Fulneku (se žáky 8. a 9
ROZVÍJEJÍCÍ AKTIVITY V PROCESU VÝUKY V PRAXI
 Taneční a pohybová škola pod vedením Mgr. Ilony Šulcové oslavila v loňském roce již 20 let svého trvání. Od r vychovala řadu tanečníků, z nichž.
Teorie atletické přípravy dětí a mládeže
Klub irských tanců Texty pro moderátory a do propagačních materiálů.
1 Roverský mikulášský víkend 2005 © Einstein, fotografie ©Nick.
Jaký smysl má takové setkání? - upevnit vztah s Bohem - nalézt inspiraci pro další dynamiku tohoto vztahu - týdenní program je zaměřen na rozvoj osobnosti.
Rozmarýn.
Program PĚT P. Pět P je… Sociálně preventivní volnočasový program Sociálně preventivní volnočasový program Zaměřuje se na: Zaměřuje se na: Přátelství.
Prezentace projektu „ CAVE BEAT 2012 “ mezinárodní hudební festival v jeskyních Jeskynní tep o.s. Správa jeskyní ČR Správa CHKO Moravský kras.
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
PREZENTACE akcí MC KAŠPÁRKOV o.s., podpořených v roce 2012 městem Rosice Mateřské centrum KAŠPÁRKOV o.s.
ZŠ Dambořice příspěvková organizace
Integrace na druhou PPP FM - Terapeutické techniky – školní rok 2010/2011 Od začátku září 2010 probíhalo ve Frýdku-Místku vzdělávání a odborná metodická.
Centrum pro rodinu a sociální péči o.s. 1.
KOMPAS = sociálně preventivní volnočasový program pro děti ve věku 8 – 15 let Zaměřený na:KOMunikaci PArtnerství Spolupráci V současné době je program.
Studijní zaměření Studijní zaměření vzniká buď ze vzdělávacího obsahu popsaného v RVP ZUV. Nebo si je škola vytvoří podle svých podmínek. Studijní zaměření.
Základní škola a mateřská škola Třebíč, Na Kopcích 342
Tak to jsme my. Družstvo dětí, které se nechtějí doma nudit a mají zájem se dobře bavit. Voltiž je atraktivní gymnastické cvičení na neosedlaném koni.
Strategický plán rozvoje školy pro období 2006 – Základní škola praktická a Základní škola speciální, Liberec, Orlí 140/7, příspěvková organizace.
Partnerství m ě st Brno a Rennes. Partnerství m ě st Brno a Rennes : od r Prvotní motivace: „napravit Mnichov“ V letech 1990 – 2000 d ů raz kladen.
Zdravá škola.
G A L A K O N C E R T tělocvična ZŠ Novosedlice, VE PROSPĚCH DĚTÍ POSTIŽENÝCH VLNOU TSUNAMI V JV ASII.
 repertoár obsahuje i široký výběr skladeb klasické hudební literatury  směřuje k interpretaci soudobé hudby Hra na elektronické klávesové nástroje.
PŘÍPRAVNÉ TŘÍDY ZÁKLADNÍCH ŠKOL v Městské části Praha 9
Oficiální webové stránky pěveckého sboru při ZUŠ Velké Meziříčí
web: tel.: ředitelka školy: Mgr. Milada Němcová KONTAKT:
Komunitní a otevřená škola
Logopedická třída MOTÝLCI
KLUB POHÁDKA Dům dětí a mládeže Praha Stodůlky. Dopolední blok pro rodiče s dětmi Klub Pohádka je určen pro rodiče s dětmi od 1 – 3 let. Cíl klubu: zapojení.
Hudební výchova Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/ Autor: Mgr. Michal Mynář.
Ředitel školy: PaedDr. Ivan Pospíchal
ZÁKLADNÍ ŠKOLA HOVORČOVICE
ZÁKLADNÍ ŠKOLA T. G. MASARYKA
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Stehlíková Název materiálu: VY_12_INOVACE_EVH.3.Ste.10_Balet Datum:
Evropa Česká republika Praha Základní škola Dědina.
ZŠ ZACHAR, Kroměříž Z D R A V Á Š K O L A.  Prostředí školy  Věcné  Sociální  Organizační  Zdravé učení  Smysluplnost  Možnost výběru, přiměřenost.
Projektová výuka. Historie projektové výuky První známky – 17. a 18. století – Itálie a Francie – součást závěrečných zkoušek 18. a 19. století - Killpatrick.
ZŠ Nové Veselí a prevence nežádoucího chování
Mateřská škola, Náchod, Havlíčkova 1848
PROJEKT MÁLOTŘÍDKY SPOLEČNĚ
Město Choceň Podpora integrace a inkluze ve školách a školských zařízeních Města Choceň CZ.1.07/1.2.00/ ČERVENC 2014.
Základní škola a Střední škola CREDO, o. p. s Číslo projektu: CZ. 1
MIKULOVSKÉ OZVĚNY 58. ZLÍN FILM FESTIVALU 8.–
Dobrovolnické programy
Transkript prezentace:

Projekt „Tančím pro tebe“ Vypracovala Ilona Malcharová dipl.um. vedoucí tanečního oddělení ZUŠ Sologubova 9/a, 700 30 Ostrava-Zábřeh, tel: 777 085 509

Obsah Taneční obor – STUDIO POHYBU ELKO, ZUŠ Sologubova Ostrava – Zábřeh Význam projektu „ Tančím pro tebe“ Realizace společných projektů Osobní vyjádření Připravovaný projekt „Oskar a jeho Koalové“ – hudební divadlo

1. Taneční obor – Studio pohybu Elko ZUŠ Sologubova Ostrava – Zábřeh Taneční oddělení na ZUŠ v Ostravě – Zábřehu vzniklo v roce 1997 a v současné době má 45 dětí ve věku od 5 do 23 let. Vyučování probíhá podle osnov pro taneční obory ZUŠ a po splnění těchto metodických pokynů si dopřáváme i různé „umělecké výlety“. U nejmladších dětí pěstujeme taneční průpravu a postupně přidáváme lidový tanec, klasickou taneční techniku a současný tanec. V repertoáru našeho souboru jsou i choreografie založené na cikánském lidovém tanci, či flamencu.

Žáci tanečního oddělení absolvují ročně spoustu vystoupení. Jsme pravidelnými účastníky tanečních přehlídek, soutěží a Každoročním vyvrcholením sezony je celovečerní koncert všech žáků TO a jejich hostů. Děvčata II. stupně již pátým rokem pracují na projektu „Tančím Pro tebe“, ve kterém se věnují integraci dětí s různým stupněm postižení. Při cvičení s těmito dětmi využíváme principů kontaktní improvizaci. Žáci spolu nastudovali již tři choreografie a mají za sebou několik veřejných vystoupení.

2. Význam projektu „Tančím pro tebe“ Při realizaci projektu „Tančím pro tebe“ jsme si stanovili tyto cíle: rozpoznávání a rozvíjení schopností dětí se specifickými potřebami vyrovnávání příležitostí s intaktní populací pěstování mezilidských vztahů integrace postižených do adekvátní reality

Prací na tomto projektu přispíváme k obohacení osobností dětí s postižením a k dotažení maximálního stupně socializace. Rozvíjením schopností můžeme specifické potřeby těchto dětí přiblížit potřebám ostatní populace a snížit tím znevýhodnění. Během pěti let, kdy naše spolupráce se Základní školou ve Slezské Ostravě probíhá, se projektu účastnilo víc než 30 dětí s různými stupni mentální retardace. Při našich kontaktních setkáních se věnujeme spastickým partiím, pracujeme s prostorovou orientací, pohybovou pamětí, pěstujeme samostatnost a zároveň smysl pro kolektiv. K pohybovému rejstříku jsme postupem času přidali i práci s rekvizitou a v letošní, školním roce využíváme k rozvíjení pohyblivosti gymnastické míče.

Naše pohybové hodiny jsou založeny. na technice kontaktní improvizace Naše pohybové hodiny jsou založeny na technice kontaktní improvizace. S dětmi ze speciální školy pracují děvčata II.stupně tanečního oboru, a to takovým způsobem, že jedna dívka se osobně věnuje jednomu dítěti. Mezi dětmi vznikají krásné vztahy, což bylo hezké sledovat na všech společných akcích. Dle vyjádření pedagogů a vychovatelů se děti na tančení vždy těší a dobrá pohoda a koncentrace v další práci jim vydrží i několik dní.

3. Realizace společných projektů 12.5.2004 Výroční koncert tanečního oddělení ZUŠ v DK NH Ostrava – Zábřeh 6.11.2004 „Motýlek“ – celostátní přehlídka tvořivosti handicapovaných dětí v Kopřivnici 24.11.2004 Festival tanečních oddělení ZUŠ města Ostravy na JKO 12.5.2005 Výroční koncert tanečního oddělení ZUŠ v 5.11.2005 „Motýlek“- celostátní přehlídka tvořivosti 30.5.2006 Výroční koncert tanečního oddělení ZUŠ v DK Akord, Kombinovaný blok věnovaný handicapovaným dětem – „Nemůžeš chodit, můžeš tančit!“ 3.10.2006 Česko-francouzské dny, účinkování na galakoncertu v DK města Ostravy

4.11.2006 „Motýlek“ – celostátní přehlídka tvořivosti handicapovaných dětí v Kopřivnici 26.11.2007 Festival tanečních oddělení ZUŠ města Ostravy na JKO 13.12.2007 Vánoční koncert ZUŠ v DK Akord 17.12.2007 Sdružení Podkova – Vánoční dopoledne pro handicapované děti v DK Akord

4. Osobní vyjádření vedoucí TO Ilona Malcharová dipl.um. Na přípravě projektu „Tančím pro tebe“ jsem pracovala poprvé. Při přípravě choreografie „Kulatý svět“ v letošním školním roce jsem poznala, že i handicapované děti, můžou ztvárnit radost a štěstí tancem a pohybem. Díky práci s handicapovanými dětmi jsem se rozhodla projekt zviditelnit. Proto chystáme Taneční večer nejen pro okolní veřejnost, rodiče a přátelé žáků naší školy. Ale hlavně chci zaplnit hlediště diváky jako jsou handicapované děti a děti z dětských domovů. vedoucí TO Ilona Malcharová dipl.um.

5. Připravovaný projekt „OSKAR A JEHO KOALOVÉ“ hudební divadlo Cíl projektu: Cílem projektu je vytvořit dětské hudební divadlo ztvárněné handicapovanými i zdravými dětmi, určené pro dětského diváka. Dále pak propojení všech oddělení naší ZUŠ - dechové, klávesového, bicího, tanečního, výtvarného a začlenění handicapovaných dětí ze školy, se kterými naše škola již několik let spolupracuje. Motivace dětí k samostatné práci a uvědomění si, své schopnosti realizovat celý projekt bez pomoci dospělého, tedy dramatickou, hudební, taneční a výtvarnou složku. Projekt si klade za cíl efektivně naplnit dětem volný čas, všechny děti se tak naučí pracovat v kolektivu a budou lépe připraveny na zkoušky v běžném životě.

Divadelní hra je napsána na motivy skladby Stručný obsah: Divadelní hra je napsána na motivy skladby Oskar a jeho Koalové jejichž autorem je Matias Maute. Hra se skládá ze 13 dílů propojených tancem. Hlavní hrdina Oskar je žákem běžné ZUŠ. Poctivě cvičí na svůj nástroj, ale něco tomu stálé chybí. Až mu jeho kamarádka poradí založit společně s kamarády kapelu. To také Oskar udělá a po několika zkouškách mohou již nadšeně vystupovat a čeká je velký aplaus. Obsazení: V této hře hraje flétnový kvartet doprovázený perkusemi, keyboardem a zvukovými efekty. Herecké role ( Oskar, Líza, Tom, Jonáš, Barča, kocour Nero) ztvární děti z tanečního oddělení spolu s handicapovanými dětmi, které také mezi částmi tančí. Důležitou roli v tomto příběhu má vypravěč. Kulisy vytvoří děti z výtvarného oddělení. Představení nabízí možnost zapojení handicapovaných dětí a jejich začlenění mezi žáky ZUŠ.