Globální klimatické změny

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POČASÍ PODNEBÍ je okamžitý stav troposféry v určitém místě na Zemi, který lze vyjádřit pomocí tzv. meteorologických prvků je dlouhodobý stav troposféry.
Advertisements

ATMOSFÉRA.
Zemská atmosféra - stavba - soustředné vrstvy - různé vlastnosti
Počasí a podnebí Počasí Podnebí ( klima )
Fyzikální aspekty zátěží životního prostředí
Atmosféra Země.
Globální oteplování Marek tecl 2L.
ATMOSFÉRA Obecná část Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Globální oteplovaní.
Člověk a Příroda Člověk až do historicky nedávných dob byl přirozenou součástí přírody. Byl přímo závislý na tom, co dokázal z prostředí ve kterém žil,
ATMOSFÉRA - vzdušný obal Země.
Globální změny Zpracoval: Jakub Mach. Osnova prezentace 1.Úvod 2.Osnova prezentace 3.Skleníkový efekt 4.Globální klimatické změny 5.Konec.
Záleží na tom, že dochází ke změně klimatu? Martin Hedberg, meteorolog Švédské meteorologické středisko.
Snižování růstu koncentrací CO 2 v ovzduší. Co je to CO 2 ? Oxid uhličitý je bezbarvý plyn bez chuti a zápachu; při vyšších koncentracích může mít v ústech.
GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ Matěj Martinák IX.A.
Globální oteplování Vít Kmoch.
Vzduch Je stejnorodá směs plynných látek: 78%dusíku, 21% kyslíku, 1% ostatních plynů (oxid uhličitý, vodní pára, vzácné plyny (argon) a případně další.
Globální oteplování Ondřej Málek, 2.L.
Globální oteplování Vojta Voborník 8.B.
David Juran.  je proces, při kterém dochází ke snadnému pronikání slunečního záření do naší atmosféry  ale také zároveň špatné propouštění tepelného.
Vzduch Předmět: BiologieTřída: 2L Obor: Technické lyceumŠkolní rok: 2014/2015 Vyučující: Mgr. Ludvík KašparJméno: Lukáš Kříž.
Globální oteplování Štěpánka Štindlová.
ATMOSFÉRA atmosféra = plynný (vzdušný) obal Země Složení vzduchu:
ZEMĚ výjimečná? ...nebo jen jedna z mnoha?.
Tereza Černá Globální oteplování.
Tlak a proudění vzduchu
POČASÍ.
ATMOSFÉRA Vzdušný obal Země Video: počasí, klima, tornádo a hurikán.
Složky krajiny a životní prostředí
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Atmosféra Opakování – znáte z P: vzdušný obal Země
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Stavba a složení atmosféry. Globální oteplování.
Globální oteplování VY_32_INOVACE_ 09 Globální oteplování.
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY LIDSTVA
Atmosféra Země a její složení
Skleníkový efekt.
Vliv ozónové vrstvy na životní prostředí
J. Schlaghamerský: Ochrana životního prostředí - ochrana ovzduší – globální oteplování Globální oteplování.
ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento.
Říční povodně Tsunami Atmosférické katastrofy
Životní prostředí. Rešovské vodopády Životní prostředí Zhoršující se stav životního prostředí přímo souvisí s globálními problémy dnešního světa. Řada.
její znečištění a důsledky
Vznik a vývoj atmosféry Země
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
Jak učit o změně klimatu?.  Tato prezentace vznikla v rámci vzdělávacího projektu Jak učit o změnách klimatu?  Projekt byl podpořen Ministerstvem životního.
Podnebí, podnebné pásy.
Skleníkový efekt Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Atmosféra Složení a stavba Projekt: Mozaika funkční gramotnosti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.02/ ZEMĚPIS.
= vzdušný obal Země (atmos = pára z řečtiny) - zabraňuje výkyvům teplot na Zemi - chrání Zemi před kosmickým zářením, meteority - umožňuje život na Zemi.
Atmosféra.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – jezera, bažiny, rašeliniště, slatiniště – rybníky, přehradní nádrže – podpovrchovou.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_PR_04_ATMOSFÉRA.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Význam ovzduší, vodstva, půd, rostlinstva a živočišstva na Zemi
Atmosféra Země.
6. ATMOSFÉRA VY_32_INOVACE_11_Z4
GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ.
Globální problémy lidstva globální problémy týkají se celého lidstva ohrožují samotnou existenci člověka.
Globální oteplování Vypracoval: Adam Čada
VY_32_INOVACE_C9-013 Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy
ATMOSFÉRA.
Environmentální problémy
11. e Mírný podnebný pás Zelená Mezi 40o až 60o 4 roční období
KRAJINNÁ SFÉRA PŘÍRODNÍ SLOŽKA ČLOVĚKEM TVOŘENÁ SLOŽKA
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-07
ATMOSFÉRA Plynný obal Země
Důsledky globální změny klimatu
Transkript prezentace:

Globální klimatické změny Anna Hriadelová Michal Palát Prokop Štěpánek

Globální změny klimatu Změny vyvolávané vnějšími faktory (přirozené nebo antropogenní – vyvolané, způsobené člověkem) Klima se v čase mění neustále – např. teplota, vlhkost, vývoj organismů, sociální, kulturní i ekonomický vývoj člověka My nepozorujeme skoro žádnou změnu Podnebí ovlivňuje lidská činnost – znečišťování ovzduší a životního prostředí obecně

Znečištění ovzduší

Základní pojmy POČASÍ – stav ovzduší v jakémkoli okamžiku na určitém místě, je určeno všemi atmosferickými jevy na daném místě v daný krátký okamžik KLIMA neboli PODNEBÍ – dlouhodobý stav atmosféry, pozorováním a měřením určujících faktorů podnebí vznikly názvy pro klimatické pásy VARIABILITA KLIMATU – hodnota odchylek od očekávaných průměrných hodnot faktorů, faktory se nemění, mění se klima

Př. Mapy srážek

Činitelé ovlivňující klima Absorbované energie Oblačnost Sněhová a ledová pokrývka planety Přenos energie na povrchu Země atmosférou a oceány Způsob re-radiace zpět do kosmu

Značky oblačností

Faktory působící na činitele Sluneční záření (nejdůležitější faktor, dopadá v mnoha formách – UV, infračervené, rentgenové, gama…., největší podíl – viditelné světlo, nerovnováha viditelného světla a energie vyzáření zpět do kosmu – způsobí přehřátí nebo ochlazení Země – globální dopady) Oceánské proudění (přesun energie z vyšších do nižších zeměpis.šířek – z trop. do polár. oblastí, oceánských proudů je mnoho, např. Golfský proud – obrovský vliv na počasí v Evropě a části Asie) Jakákoli změna způsobí klimatické změny

Vulkanická činnost (Zvyšuje koncentrace oxidu siřičitého v horních vrstvách atmosféry (mezi 15 až 30 km) oblaka proto nadměrně pohlcují přicházející záření. Důsledek - ohřívání stratosféry (horní vrstva atmosféry obsahující ozónovou vrstvu) a ochlazování ve vrstvách nižších. Důkaz - erupce sopky Tambora v Indonésii v roce 1815 způsobila pokles letních teplot na 2 – 3 roky Lidská činnost (zanedbatelné – oteplování měst, redukce větrů a viditelnosti, nejvíce viditelný – skleníkový efekt

Sopka Tambora

Příčiny globálních klimatických změn Skleníkový efekt v atmosféře Dlouhodobé změny (miliony let) Změny v uspořádání kontinentů, orogeneze Změny v množství vyzařování sluneč.energie Změny v rychlosti rozpínání středooceánských hřbetů Střídání dob ledových a meziledových Krátkodobé změny (stovky až tisíce let) Vulkanismus Sluneční cykly

Skleníkový efekt Jev, který umožňuje život na Zemi, částečně zabraňuje teplu odrážet se zpět do vesmíru. Bez něj by byla planeta asi o 10°C chladnější Děj ve skleníku je trochu rozdílný. Ve skleníku je snaha zabránit přílišným ztrátám ohřátého vzduchu a v přiměřené míře omezit cirkulaci vzduchu. Atmosféra obsahuje přirozeně se vyskytující plyny, tzv. skleníkové, mají schopnost částečně pohltit infračervené záření. Tyto plyny - nižší vrstvy atmosféry (ozón - jediný plyn pouze ve  vysokých vrstvách) Problém - skleníkové plyny pocházející z fosilních paliv – uhlí, ropa, zemní plyn, rostou posledních 150 let od rozvoje průmyslu Zvyšování množství skleníkových plynů - oteplování při povrchu planety a horní vrstvy - ochlazování kvůli zachování energetické rovnováhy. Nejznámější plyny – CO2, CH4, N2O, Freony

důsledky GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ – růst globální teploty => zmenšování polárních oblastí, tání ledovců a zvýšení hladiny moří, celková odchylka až 6 °C v ČR se za poslední uplynulé století průměrná teplota zvýšila o 1,1 – 1,3 °C Počasí – extrémní jevy – silné bouře s větry, tornáda nebo přívalové povodně Zvýšení hladin oceánů (do konce roku až o 20 – 60 cm) Vyhynutí rostlin a živočichů – silně ohrožen Medvěd lední

Letos má být v ČR chladná zima

zdroje www.wikipedie.org www.wiki.rvp.cz http://www.ekolog.jsemin.cz/Globalni-zmena- klimatu.html Home

DĚKUJEME ZA POZORNOST   Anna Hriadelová  Mýša Palát  Prokop Štěpánek 