Dopady klimatické změny na zemědělství

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lidstvo, potraviny a trvale udržitelný rozvoj Lubomír Nátr.
Advertisements

Změny klimatu a adaptace stromů na ně
Vliv fenologických a meteorologických podm í nek na koncentrace CO 2 na rozhran í biosf é ry a atmosf é ry Daniel Bareš, Martin Možný, Jiří Novák Český.
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
Obecná Limnologie 02: Hydrosféra
Hodnocení krajinných změn, příklad z ČR
MUDr. Eva Rychlíková Zdravotní ústav se sídlem v Kolíně Prostředí kolem nás.
Rostlinná produkce obsah přednášky
Mechanizační prostředky na ochranu rostlin
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Zemědělství České republiky.
Úpravy krmiv.
Geneticky upravované potraviny Mazurová, Jeřábková, Vančurová, Kuttelwascherová.
Trvale udržitelné systémy
ZEMĚDĚLSTVÍ.
Globální oteplování Ondřej Málek, 2.L.
Globální oteplování Vojta Voborník 8.B.
Rostlinná produkce a prostředí
HYDROLOGIE věda, která se systematicky zabývá poznáváním zákonů výskytu a oběhu vody v přírodě Voda - nejrozšířenější látka v přírodě. Vyskytuje se trvale.
Magisterský studijní program FVL a FVHE
ATMOSFÉRA Vzdušný obal Země Video: počasí, klima, tornádo a hurikán.
Zemědělství Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
PRIMÁRNÍ SEKTOR.
Pěstování trav na semeno
Jedna ze základních hospodářských činností člověka Není zcela ovlivnitelná člověkem ( závisí na přírodních podmínkách a sociálně-ekonomických podmínkách)
Pěstování trav na semeno Lipnice bahenní (Poa palustris)
Krajina a životní prostředí
Působení ekologických faktorů. Světlo Intenzita světla – fotosyntéza a limitní faktor výskytu Délka působení – biologické rytmy Směr dopadu – orientace.
Ochrana rostlin v ekologickém systému hospodaření
Pěstování trav na semeno
01.12 Práce s meteorologickou stanicí Ing. Magda Pavezová Projekt Praktický výcvik žáků v Malém hospodářském dvoře byl spolufinancován Evropským sociálním.
Písemka č. 4  jméno, kruh, varianta 5, 6  Odpověď – 1 a b, 2 b 3 a c b  6 x 50 sekund opisování 
Kukuřice setá (Zea mays)
SUCHOZEMSKÉ EKOSYSTÉMY I
Abiotické faktory Výukový materiál EK
Životní prostředí. Rešovské vodopády Životní prostředí Zhoršující se stav životního prostředí přímo souvisí s globálními problémy dnešního světa. Řada.
Téma: Vybrané zemědělské plodiny ječmen setý III
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
Opakování: Co je to SWOT analýza? Z jakých prvků se skládá SWOT analýzy? Co je to krajinný prvek?
Faktory ovzduší Klimatické faktory Antropogenní znečištění.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Jak učit o změně klimatu?.  Tato prezentace vznikla v rámci vzdělávacího projektu Jak učit o změnách klimatu?  Projekt byl podpořen Ministerstvem životního.
Produkce obilovin Obiloviny výrazně ovlivňují výživovou bilanci světové populace ve všech světadílech a mají mezi ostatními zemědělskými produkty výsadní.
Životní prostředí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
ZEMĚDĚLSTVÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Titul. Jméno Příjmení. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Skleníkový efekt Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
VODA Vodní režim rostlin.
PRIMÁRNÍ SEKTOR. A) Světové zemědělství Zemědělství poskytuje –potraviny, suroviny pro průmysl, chov zvířat Státy: 1)ZEMĚDĚLSTVÍ VYSPĚLÝCH ZEMÍ: –produkce.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 8. Půda a produkce potravin Název sady: Základy ekologie pro střední.
Granici Olga Pařík Radim. Klimatické změny - změny v klimatické charakteristice jako je teplota, srážky, atmosférický tlak, nebo vítr.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Atmosféra - test Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Budoucnost zemědělství a výživy v rozvojových zemích
VY_52_INOVACE_63_Zemědělství ČR
Technologické platformy podpora ve výzkumných programech MZe
Šlechtění rostlin pro zmírnění dopadů sucha
PODNEBÍ SLOVÁCKA.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Klimatická změna v reálném světě
Ekologická fyziologie či fyziologická ekologie fotosyntézy
Globální oteplování Vypracoval: Adam Čada
ZEM Ě D Ě LSKÝ PR Ů MYSL Karafiátová Jana. Zemědělství je nedílnou součástí hospodářství Důležité nejen ve výrobě potravin a zemědělských produktů, ale.
Environmentální problémy
Předpokládané dopady klimatické změny na lesy v příštích desetiletích
Biopotraviny.
Ochrana rostlin v ekologickém systému hospodaření
Porovnání epizod vysokých koncentrací přízemního ozonu v létě 1994 a 2003 Karel Dejmal Observatoř Košetice.
Důsledky globální změny klimatu
Půdy.
Transkript prezentace:

Dopady klimatické změny na zemědělství Olga Bohuslavová, Petr Halas, Veronika Vlková, Libuše Vodová

Musí nás zajímat klimatické změny vzhledem k zemědělství? ekonomická situace výživa obyvatelstva

Řešení? – „adaptace“ zemědělství Biologická šlechtění nových odrůd geneticky modifikované plodiny alternativní plodiny Technologická alternativní postupy Ekonomická otevření celosvětového zemědělského trhu

Příklady šlechtění Biologické adaptace obilovin pšenice – v teplých, suchých oblastech výběr rostlin s malou plochou listu (snížení příjmu tepla a výparu) příklad adaptace – stepní kostřava luční

Příklady šlechtění Biologické adaptace obilovin rýže – zvýšená koncentrace CO2 → zvýšená koncentrace škrobu, snížení koncentrace Zn a Fe a proteinů (důležité pro lidskou výživu) - nízké teploty limitující, teploty nad 35 st. Celsia → sterilita

State – Pressure – Impact – Response – Adaptation model dopady klimatických změn na zemědělství reakce a adaptace zemědělství v oblasti sociální, ekonomické, technologické a environmentální

Souvislost klimatických změn s degradací půd degradace půd – eroze + chemické a strukturní změny největší ohrožení v semiaridních oblastech - změna v množství srážek ( frekvence a intenzita bouřek) a převažujícího směru větru

Koncentrace CO2 a O3 v souvislosti s produkcí biomasy zvýšená koncentrace přízemního O3 nepříznivě působí na biomasu (sterilita, inhibice růstu) zvýšená koncentrace CO2 v atmosféře podporuje produkci biomasy zvýšená koncentrace CO2 mění podíl C:N v zásobních pletivech některých plodin (sója, čirok, bavlník) a současně zpomaluje humifikaci - nestabilita struktury půdy, ovlivnění vodního režimu a dostupnost některých živin – postupná ztráta organického C

Dopady klimatických změn na chov dobytka Přímé ovlivnění - tepelná výměna: zvíře x okolí (růst, produkce mléka a vlny, reprodukce, zdravotní stav) Nepřímé ovlivnění - vliv na kvalitu pastvin a potravy

Příklad přímého ovlivnění krátkodobé extrémní teploty, horká léta v teplých oblastech snižují produkci mléka, zhoršují zdravotní stav

Dopady klimatické změny vyvolané zesílením skleníkového efektu na zemědělství v ČR zaměřeno převážně na sektor rostlinné výroby – zvl. nejdůležitější plodiny pšenice ozimé závěry vychází z konkrétních lokalit (v různých zemědělsko-výrobních oblastech a různých klimaticko-půdních podmínkách)

Přehled vybraných lokalit

Základní podklady agroklimatického hodnocení uzemí sledované období – 1961 – 2000 denní sumy globálního záření max, min, prům. teploty vzduchu tlak vodní páry rychlosti proudění vzduchu

Očekávaný vývoj agroklimatických poměrů zvýšení T vzduchu → prodloužení vegetačních období s rizikem překročení fyziologicky únosných hodnot (teplotní stres) nárůst potenciální evapotranspirace (hlavně v letním období) nárůst vláhového deficitu ve vegetačním období daný nárůstem potenciální evapotranspirace zvýšení aridity zemědělských oblastí relativní snížení agroklimatologické variability krajiny

Metodika studia - růstové modely posuzují dopady změny klimatu na produkci základních plodin vstupní data – meteorologická, fyziologická, pedologická, informace o agrotechnice výstupy – charakteristiky popisující růst a vývoj včetně výnosů model CERES–Wheat – adaptován na podmínky ČR

Růst, vývoj a pěstební technologie vzroste význam určitých odrůd pro konkrétní oblasti (ruské, ukrajinské x západo- a jiho-evropské odrůdy) bezorebné setí + lepší struktura půdy, lepší vláhový režim - více hlodavců, houbových chorob a dalších škůdců

Choroby a škůdci více generací v jednom veget. období noví škůdci vázaní na bezorebném způsobu (slimáček polní a s. síťkovaný, bodruška obilná)

Dopady změny klimatu na růst a vývoj pšenice ozimé (Hana) – modelový přístup zvýšení koncentrace CO2: - stimuluje intenzitu fotosyntézy - snižuje intenzitu transpirace → lepší hospodaření s vodou ALE – ovlivnění srážek, T a globální radiace → SNÍŽENÍ VÝNOSU, pokud nebudou nové odrůdy

Růstový model pro pšenici ozimou CERES Wheat existuje přímá úměrnost mezi zvýšením koncentrace CO2 a výnosem, ALE dochází ke snížení obsahu bílkovin → snížení kvality a klíčivosti ŘEŠENÍ? - změna režimu hnojení N

Změna délky doby vegetace zvýšení T → urychlení vývoje = zkrácení vegetační doby (v. d.) o 6 – 30 dní dle scénáře vliv lokality – nevýznamný nejpříznivější scénář → zkrácení v. d. o 6 – 7 dní → bez praktických důsledků

Změny doby vegetace způsobené změnou klimatu – rok 2005

Změna délky doby vegetace nejméně příznivý scénář → zkrácení v. d. o 20 a více dní → „posun“ zemědělských výrobních oblastí (např. z pícninářské do řepařské nebo kukuřičné)

Nepřímý vliv koncentrace CO2 na vodou limitované výnosy (bez stimulačního efektu CO2) vyšší poklesy výnosů – řepařská a obilnářská oblast (největší pěstební plochy pšenice ozimé) nižší citlivost – bramborářská, pícninářská , ale i kukuřičná oblast!

Přehled očekávaných hodnot změn potenciálních výnosů pšenice ozimé

Kombinovaný vliv změny klimatu (zahrnut stimulační efekt CO2) při zvýšení konc. CO2 o 100 ppm → zvýšení výnosu o 9,5 % (± 2,7 %) dynamika stimulačního vlivu CO2 na rostliny se při vyšších konc. zvolna snižuje → při dalším růstu T → snižování výnosů (pokud ne nové odrůdy) největší nárůst ve vyšších polohách

Přehled očekávaných hodnot změn potenciálních výnosů pšenice ozimé

Závěr v ČR díky své geografické poloze nebude vlivem oteplování klimatu ohroženo pěstování ozimé pšenice v globálním pohledu nelze jednoznačně prognózovat dopady změny klimatu

Děkujeme za pozornost