Integrované operativní řízení

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jednatel Cargologix, s.r.o.
Advertisements

Projektové řízení Modul č.1.
Jdeme do hloubky: týdenní report
Hodnocení způsobilosti procesů
Projektový management
Výroční konference ROP Střední Morava Využití nového modelu administrace pro přípravu projektových záměrů z ROP Střední Morava OlomoucZlín
Metoda standardních nákladů a výnosů a analýza odchylek
Kalkulační třídění nákladů Technická univerzita v Liberci
Matematické metody v ekonomice a řízení II
II. Aplikace projektového managementu na výstavbové projekty
Projekt – úkoly, zdroje, vazby úkolů, náklady Ing. Jiří Šilhán.
Lenka Fialová Martina Procházková Ondřej Soukup Martin Valenta Cyril Vojáček 1.
Proces řízení projektu
ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY Ekonomické hodnocení podniku.
1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
Hodnocení, realizace a kontrolní etapa. Hodnotí se tři skupiny kriterií: A)Prospěšnost – žádoucnost 1. Jak navržená strategie pomáhá dosažení cílů? 2.
Jaromír Skorkovský ESF MU KAMI
Manažerské přístupy k informačnímu systému města
Management  Je umění řízení, působení na určitou soustavu (např.společnost) a ovládání její činnosti  Tento název může také označovat skupinu vedoucích.
1 O programu pro Informační Systém Investičního Controllingu n Dovolujeme si Vám představit základní schémata informačního systému ISIC n Programové řešení.
ROZPOČTY REŽIJNÍCH NÁKLADŮ
Finanční analýza.
Analýza rozvahy a výkazu zisků a ztrát
Rizika v projektech spojených s výstavbou
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Metody Finančního řízení firmy Tomáš Sobotka A09B0008PMAB.
Tvorba simulačních modelů. Než vznikne model 1.Existence problému 2.Podrobnosti o problému a o systému 3.Jiné možnosti řešení ? 4.Existence podobného.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 34Číslo.
Jak chápeme kalkulační systém
EKO VY_32_INOVACE_EKO_12 MARKETINGOVÉ ŘÍZENÍ. Autor: Ing. Hana Motyčková „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: Klíčová slova:
Rozdílové metody řízení hospodárnosti Normová metoda
BUSINESS VOCABULARY IN USE INTERMEDIATE UNIT 42 Time and time management VOCABULARY.
SYSTÉM PLÁNŮ A ROZPOČTŮ V PODNIKU
FINANČNÍ ANALÝZA A HODNOCENÍ INVESTIC
1 NÁKLADOVÉ ÚČETNICTVÍ (MU_305). 2 Ing. Jaroslav Wagner, PhD. Katedra manažerského účetnictví Místnost: 285 NB KH: Pondělí 15,00 – 17,00 hod.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
8. přednáška Value Based Management (řízení hodnoty) – propojení cílů akcionářů s cíli managementu pro maximalizaci tvorby hodnoty pro vlastníky (shareholder.
Opakování: Co to je rozpočet režijních nákladů
Personální plánování.
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
8. přednáška Value Based Management (řízení hodnoty) – propojení cílů akcionářů s cíli managementu pro maximalizaci tvorby hodnoty pro vlastníky (shareholder.
1 Název celé následující kapitoly Řízení hospodárnosti režijních nákladů.
Vztahy mezi útvary charakter průběhu hlavní podnikatelské činnosti
Praktické souvislosti projektového managementu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je.
Eva Dufková, Jan Matyáš VSRR, 3.ročník
VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ o.p.s. CONTROLLING Ing. Jan Cedl AŘ KONTAKT s.r.o.
Plánování a controlling 1
ŘÍZENÍ STAVEBNÍHO DÍLA I Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Projektové procesy.  Podrobné procesní modely (PMBOK)  Zjednodušený procesní model  COBIT.
Autorita Schopnost získat si respekt podřízených. Rozlišujeme formální, neformální a odbornou autoritu Autoritativní styl řízení Styl řízení založený.
Hospodaření nepodnikateských organizací 1 Finance a řízení - rozpočty.
KEM / PEPL2 Modelování hodnoty podniku Jan Cedl 2015.
Téma 13: Finanční plánování
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 8: Finanční řízení MSP.
NÁSTROJE A TECHNIKY PROJEKTOVÉHO MANAGEMENTU Projektová dekompozice.
Hospodaření nepodnikateských organizací 2008 (Analýza) 1 Analýza hospodaření.
Marketingový systém řízení KontrolaRealizacePlánování.
Ověření modelů a modelování Kateřina Růžičková. Posouzení kvality modelu Ověření (verifikace) ● kvalitativní hodnocení správnosti modelu ● zda model přijatelně.
Organizace výroby Organizace a řízení výroby. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Kontrola. Kontrola Kontrola Kontrola je proces sledování reality, zjišťování, zda se vyvíjí žádoucím směrem, rozbor příčin případných odchylek a přijetí.
IAS 18 VÝNOSY.
Metody FINANČNÍ ANALÝZY:
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
Název projektu Název společnosti Jméno lektora
Digitální učební materiál
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
Vyhodnocení stavební zakázky
Management Je umění řízení, působení na určitou soustavu (např.společnost) a ovládání její činnosti Tento název může také označovat skupinu vedoucích pracovníků.
DALŠÍ KROKY V OBLASTI RACIONALIZACE SÍTĚ ŠKOL
Transkript prezentace:

Integrované operativní řízení Vyžadujeme nejen hlášení o okamžitém stavu, ale i odhad možného vývoje událostí Metody: Procentuální hodnocení plnění činností Metoda SSD (Structure -Status -Deviation) -vyhodnocení stavu rozpracovanosti projektu Metoda Analýzy dosažené hodnoty projektu (Earned Value Analysis - EVA) označovaná též zkratkou C/SCSC (Cost/Schedule Control Systém Criteria) Milníková metoda

SSD (Structure - Status – Deviation) analýza Vyhodnocení stavu rozpracovanosti projektu. Pro jednotlivé plánované činnosti se zjišťují definované odchylky, které charakterizují stav rozpracovanosti projektu. Stanovíme časový plán činností a jejich plánované náklady - STRUCTURE Stanovíme k okamžiku kontroly projektu stav činností - STATUS Stanovíme odchylky od plánu – DEVIATION Základní dokument – přesně definovaný časový plán (Structure). Ke dni kontroly se hodnotí stav (Status) každé činnosti: činnost dosud nezačala, činnost právě probíhá, činnost skončila.

SSD (Structure - Status – Deviation) analýza Obdobně lze vyhodnotit činnost z hlediska nákladů. Pro každou činnost je nutné určit plánované náklady a stanovit přípustnou odchylku. Ke dni kontroly se pro každou činnost zjišťuje stav čerpání nákladů: činnost překračuje plánované náklady, (-1) činnost dodržuje plánované náklady, (0) činnost nečerpá plánované náklady. (+1)

Analýza vytvořené hodnoty (Earned Value Analysis - EVA) označovaná též zkratkou C/SCSC (Cost/Schedule Control Systém Criteria) Je vhodná pro rozsáhlé projekty Je vhodná kdy se sledují především náklady v souvislosti s časovým plněním Je vhodná pro investiční projekty, grantové výzkumné projekty a jiné kontraktační projekty Slouží pro posouzení rozpracovanosti investičního projektu.

Výpočet ukazatelů Časová (prováděcí) odchylka – porovnání rozpočtových nákladů provedených prací (BCWP) s rozpočtovými náklady plánovaných prací (BCWS) SV = BCWP – BCWS SV > 0 práce jsou v předstihu oproti plánu SV < 0 práce jsou ve zpoždění oproti plánu Nákladová odchylka – porovnání rozpočtových nákladů provedených prací se skutečnými náklady provedených prací CV = BCWP – ACWP AC účetní odchylka (skutečné náklady od začátku projektu do daného stavu) VAC odchylka nákladů při dokončení VAC = BAC – EAC

Výpočet ukazatelů Index plnění plánu – poměr rozpočtových nákladů provedených prací k rozpočtovým nákladům plánovaných prací SPI = BCWP/BCWS Nákladový index – poměr rozpočtových nákladů ke skutečným nákladům provedených prací CPI = BCWP/ACWP Index rozpracovanosti CWR

Analýza vytvořené hodnoty (EVA) S křivka při rozboru uprostřed realizace EAC – odhad nákladů v okamžiku dokončení FAC – prognóza nákladů na dokončení SV – odchylka plánování – rozdíl mezi rozpočtovými náklady provedených a plánovaných prací SV=BCWP-BCWS CV – odchylka nákladů – rozdíl mezi plánovanými a skutečnými náklady plánovaných prací CV=BCWP-ACWP VAC – odchylka nákladů při dokončení VAC=BAC-EAC CPI – ukazatel čerpání nákladů CPI=BCWP/ACWP SPI –ukazatel plnění plánu SPI=BCWP/BCWS

Analýza dosažené hodnoty projektu

1 0.5 1.5 CPI Úspora nákladů Projekt je v předstihu SPI Náklady jsou překračovány Projekt je v předstihu Projekt se zpožďuje Úspora nákladů Projekt je v předstihu

Způsoby a postupy zjišťování dosažené hodnoty Obvykle se vychází ze snadno zjistitelných popř. měřitelných hodnot: plánované termíny plánované náklady skutečně dosažené termíny skutečné náklady – s jednoznačnou odpovědí, zda byl výkon proveden

Časový plán projektu

Stav rozpracovanosti projektu

SSD - Strukture - Status - Deviation