Olejniny K olejninám řadíme rostliny obsahující ve svých plodech, semenech, příp. jiných částech hodně tuku (oleje), který se vyplatí průmyslově získávat.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lipidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek . Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Advertisements

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Tuky ve stravování dětí
TUKY (LIPIDY).
Lipidy jsou estery vznikající reakcí vyšších mastných kyselin a alkoholů alkohol glycerol =propan – 1,2,3 - triol = glycerin.
VY_32_INOVACE_05_PVP_249_Hol
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
Příprava a vlastnosti tuků
Lipidy.
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
LIPIDY I Rozdělení, vlastnosti
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
LIPIDY.
LIPIDY.
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
.  Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_15
CZ.1.07/1.1.10/
Lipidy Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-2 Organická chemie,
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
CZ.1.07/1.1.10/
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Tuky = Lipidy Přírodní látky
TUKY.
Estery vyšších mastných kyselin a alkoholů
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Lipidy Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc
LIPIDY 1.
CHEMIE 9. ROČNÍK TUKY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
Bílkoviny a lipidy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Tuky Výživa ve sportu I.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Lipidy - I. Obsah: Charakteristika a význam lipidů Složení lipidů - VMK, třídění Jednoduché lipidy trimyristoylglycerol.
Biochemie ve výživě- tuky. Funkce tuků v těle: - tuky (lipidy) tvoří 30% našeho jídelníčku - jsou tvořeny glycerolem a v něm rozpuštěnými mastnými kyselinami.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12 _INOVACE_OV2 Název školy SPŠ a.
Ch_049_Lipidy Ch_049_Přírodní látky_Lipidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH18 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
Skladování, použití. Vady tuků – vliv mikroorganizmů žluknutí tuků – MO a enzymy rozkládají tuk – tento proces podporuje světlo a teplo příměs cizích.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
TUKY = LIPIDY. Tuky Jsou estery vyšších (mastných) karboxylových kyselin a glycerolu.
Chemie pro 9.ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_12_Tuky.
KARBOXYLOVÉ KYSELINY VÁZANÉ V TUCÍCH
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
TUKY (LIPIDY).
Suroviny pro cukráře II. ročník
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Tuky jsou vydatným zdrojem energie (1 g tuku = 38 kJ),
TUKY Autor: Eva Hrušková.
TUKY Autor: Eva Hrušková.
Výukový materiál VY_52_INOVACE_31_ Tuky Název materiálu (téma): Tuky
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
JAKUB ŠULC 9.B VYŠŠÍ MASTNÉ KYSELINY. CO TO JSOU VYŠŠÍ MASTNÉ KYSELINY ? V biochemii = vyšší monokarboxylové kyseliny. Mají většinou sudý počet uhlíkových.
Tuky = Lipidy Přírodní látky
Transkript prezentace:

Olejniny K olejninám řadíme rostliny obsahující ve svých plodech, semenech, příp. jiných částech hodně tuku (oleje), který se vyplatí průmyslově získávat. Chemické složení: glycerol mastné kyseliny – nasycené (palmitová C16, stearová C18) - nenasycené (olejová, linolová, linolenová) lipoidy (látky rozpustné v tucích), fosfolipidy – lecitin, tokoferoly – alfa-tokoferol (vit. E), antioxidanty, karotenoidy

Charakteristika tuků tuky jsou sloučeniny mastných kyselin a glycerolu - nasycené MK - jednoduché vazby mezi uhlíkovými atomy, způsobují tužší konzistenci tuků (kyselina palmitová, stearová) - nenasycené MK způsobují kapalnější konzistenci tuků (kyselina olejová, linolová a linolenová)

rostlinné tuky živočišné tuky kapalné – oleje tuhé tuky většinou pevného skupenství – loje, sádlo a máslo kapalné – z ryb, z mořských savců, tzv. trány

Vlastnosti tuků jsou lehčí než voda a jsou v ní nerozpustné nevypařují se nejsou těkavé silným zahříváním se rozkládají-denaturují na látky škodlivé zdraví žluknou a mýdelnatí působením různých látek snadno pohlcují různé pachy a vůně

Rozdělení podle: původu konzistence způsobu úpravy Charakteristika tuků Rozdělení podle: původu rostlinné oleje – olivový, řepkový, slunečnicový, podzemnicový,sójový, ricinový, lněný rostlinné tuhé tuky – kokosové, palmové, palmojádrové a kakaové máslo živočišné tuky – máslo, sádlo, lůj, rybí tuk konzistence tekuté, mazlavé, tuhé způsobu úpravy ztužené pokrmové tuky, margariny

Složení tuků Poměr mezi mastnými kyselinami určuje fyzikální vlastnosti tuku čím je větší počet nasycených kyselin, tím má tuk vyšší bod tání čím větší podíl nenasycených kyselin, bod tání klesá a tuk je za normální teploty tekutý (oleje), pro výživu jsou hodnotnější

Vady tuků Kažení tuků ovlivňuje: stupeň nasycenosti MK v tuku přítomnost bílkovin v tuku vlhkost přístup vzduchu a mikroorganismů teplo světlo

Žluknutí je způsobeno mikrobiálním enzymovým rozkladem projevuje se u tuků, které obsahují vodu, bílkoviny a cukr tuky se štěpí na nižší mastné kyseliny a glycerol okysličením vznikají zapáchající látky - aldehydy a ketony

Skladování tuků za nižší teploty, ve vhodných skladech nebo v chladírnách sklady musí být čisté, suché, bez cizích pachů, dobře větratelné, bez přístupu slunečních paprsků, okna zamalována modrou barvou

Rostlinné oleje Rozdělení olejů podle chování podle reakce při přístupu vzdušného kyslíku nevysychavé (netuhnoucí) – olej olivový, ricinový aj. polovysychavé (polotuhnoucí) – podzemnicový, řepkový, bavlníkový, sójový, slunečnicový aj. vysychavé (tuhnoucí) – makový, konopný, ořechový, lněný aj.

Rostlinné oleje Rozdělení olejů podle surovin olivový olej řepkový je považován za nejkvalitnější řepkový slunečnicový velmi kvalitní a biologicky hodnotný

sójový podzemnicový klíčkový bavlníkový lněný makový ze sójových bobů, velmi kvalitní podzemnicový ze semen podzemnice olejné, kvalitní olej klíčkový z obilních klíčků, velmi hodnotný bavlníkový lněný makový