Lipidy jsou estery vznikající reakcí vyšších mastných kyselin a alkoholů alkohol glycerol =propan – 1,2,3 - triol = glycerin.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lipidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek . Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Advertisements

Lipidy.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
LIPIDY II Reakce tuků a olejů
Olejniny K olejninám řadíme rostliny obsahující ve svých plodech, semenech, příp. jiných částech hodně tuku (oleje), který se vyplatí průmyslově získávat.
VY_32_INOVACE_05_PVP_249_Hol
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
Příprava a vlastnosti tuků
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Lipidy.
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
Mastné kyseliny a estery
LIPIDY I Rozdělení, vlastnosti
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Estery Jsou to produkty reakce karboxylových kyselin a alkoholů (karboxylová kyselina + alkohol = ester + voda). Jsou významnou skupinou přírodních látek.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
LIPIDY.
LIPIDY.
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
biomembrány a membránový transport
LIPIDY VY_32_INOVACE_3.3.CH3.01/Cc CZ.1.07/1.5.00/
Lipidy Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-2 Organická chemie,
Struktura a funkce lipidů
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
CZ.1.07/1.1.10/
Tuky = Lipidy Přírodní látky
TUKY.
Estery vyšších mastných kyselin a alkoholů
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Číslo šablony: Číslo.
Lipidy Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc
LIPIDY 1.
CHEMIE 9. ROČNÍK TUKY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
Bílkoviny a lipidy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
LIPIDY.
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Chemická stavba tuků Mgr. Lenka Fasorová.
Lucie Palašová; Oktáva B
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Tuky Výživa ve sportu I.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Lipidy - I. Obsah: Charakteristika a význam lipidů Složení lipidů - VMK, třídění Jednoduché lipidy trimyristoylglycerol.
Lipidy - II. Obsah: Ztužování tuků, hydrolýza tuků Vosky Složené lipidy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH18 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
TUKY = LIPIDY. Tuky Jsou estery vyšších (mastných) karboxylových kyselin a glycerolu.
Chemie pro 9.ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_12_Tuky.
KARBOXYLOVÉ KYSELINY VÁZANÉ V TUCÍCH
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Lipidy - struktura, rozdělení, vlastnosti
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Funkce tukové tkáně Energetická rezerva (lipolýza→FFA→zdroj energie)
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Lipidy.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
[11] Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Pavlátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
Buňka  organismy Látkové složení.
Lipidy Gabriela Uherčíková, Bakalářská práce,
Lipidy obecný popis.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Lipidy (lípos = tuk, řec.)
Tuky = Lipidy Přírodní látky
VY_32_INOVACE_C9-012 Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy
Transkript prezentace:

Lipidy jsou estery vznikající reakcí vyšších mastných kyselin a alkoholů alkohol glycerol =propan – 1,2,3 - triol = glycerin

vyšší mastné kyseliny k. palmitová k. stearová k. olejová

d) k. linolová e) k.linolenová f) k. arachidonová g) k. laurová h) k. myristová

lipidy dělíme na jednoduché a složené jednoduché lipidy – tuky, oleje a vosky b) složené lipidy – fosfolipidy, glykolipidy, lipoproteiny

úlohy lipidů: stavební látky buňky – tvoří membránové organely zdroj energie - rozpouštědla vitamínů (A,D,E,K) tepelná izolace těla organismů ochrana těla organismů

Molekuly fosfolipidů tvoří membránové organely (cytoplazmatickou membránu apod.)

tuleň grónský

tuleň grónský – podkožní vrstva tuku má termoizolační úlohu

zdroje vitamínů A,D

zdroje vitamínů E, K

vrstva vosku chrání plody (slivoň švestka)

Jednoduché lipidy pevné - tuky (rostlinné - tzv. margaríny, živočišné) – estery glycerolu a nasycených MK kapalné – oleje (rostlinné, živočišné) – estery glycerolu a nenasycených MK

margaríny (rostlinné tuky)

živočišné tuky

olivový olej

slunečnicový olej

palmový olej

rybí olej

esterifikace – reakce, kterou vznikají tuky nebo oleje (triacylglyceroly, estery) př. esterifikace reakce 3 molekul kyseliny palmitové s glycerolem produkty: 3 molekuly vody a tripalmitoylglycerol = triacylglycerol =tuk

Výroba margarinu suroviny potřebné pro výrobu: rostlinný olej (palmový, řepkový), rostlinný tuk, voda, emulgátory, barviva, syrovátka, sušené mléko, vitamíny rozpustné v tucích, barviva, chlorid sodný, nenasycené MK

kyselá hydrolýza tuků – produktem jsou karboxylové kyseliny a glycerol využití: výroba svíček zásaditá hydrolýza tuků – produktem jsou soli karboxylových kyselin a glycerol touto reakcí se vyrábí mýdla (pevná a kapalná)

referát: Mýdla - výroba mýdla, typy mýdel, čistící schopnost mýdla, srážení mýdel tvrdou vodou, výroba mýdel v ČR

ztužování olejů – v této reakci reagují nenasycené MK obsažené v olejích s vodíkem, vznikají tak nasycené MK z oleje se tak stává tuk, který je odolný vůči kyslíku a mikroorganismům reakce probíhá za zvýšené teploty žluknutí tuků a olejů – v této reakci dochází vlivem vzdušného kyslíku k oxidaci nenasycených MK vázaných v tucích nebo olejích vznikají aldehydy a ketony a karboxylové kyseliny např. kyselina máselná

vosky – estery vzniklé z vyšších alkoholů (cetylalkohol – C16, cerylalkohol – C26, myricylalkohol – C30) a z mastných kyselin rostlinné vosky – plody a listy rostlin živočišné vosky – včelí vosk (výroba pláství), lanolin

1.fosfolipidy – jejich molekuly mají hydrofilní a hydrofóbní část hydrofilní část umožňuje vytvářet ve vodném prostředí dvojvrstvy molekuly fosfolipidů tvoří membránové organely (cytoplazmatická membrána, mitochondrie, chloroplast apod.) v buňce a) fosfoacylglyceroly – vznikají z glycerolu, 2 MK, H3PO4 a cholinu (aminoalkohol), např. lecitin

b) sfingomyeliny – místo glycerolu obsahují sfingosin (aminoalkohol), tvoří axony nervových buněk 2. glykolipidy podle sacharidu je dělíme na: cerebrosidy – sacharidem je galaktóza, výskyt – neurony CNS gangliosidy – sacharidem je galaktóza a glukóza, výskyt – neurony CNS

LECITIN

3.lipoproteiny – mají hydrofilní a hydrofóbní část vznikají z cholesterolu, triacylglycerolu a proteinů lze je dělit dle chemického složení a dle velikosti jejich molekul na chylomikrony, LDL, HDL, VLDL lipoproteiny výskyt – membrány buněčných organel, cytoplazma buněk