Znečišťování a ochrana vody Praha – město našeho života Projekt č. CZ.2.17/3.1.00/36097, podpořený Evropským sociálním fondem v rámci Operačního programu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Energie pro vodu nejenom v domácnosti
Advertisements

Odpady a odpadové hospodářství V
Monitorování a analýzy Laboratorní cvičení
zpracovaný v rámci projektu EU
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Prof. Ing. Pavel Jeníček, CSc.
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/
Chemické zatížení krajiny
Kvantitativní analytická chemie
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
VY_32_INOVACE_ 04 - Znečišťování vod
Znečišťování vodních zdrojů.
VY_32_INOVACE_G Voda Opakovací otázky
podmínka života na Zemi
ČOV (čistírna odpadních vod)
VODA Praha – město našeho života
REAKCE ANIONTů Praha – město našeho života
Ořechovka a pražské hradby Ve slunném březnovém dni jsme se studenty semináře Město v dějinách vyrazili na exkurzi od Strahovského kláštera směrem k rezidenční.
Základní vzdělání - 2. stupeň
PEDOSFÉRA PŮDA NA ZEMI.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Voda Veronika Drzková, 2.E.
STŘEŠOVICE Seminář Město v dějinách Aktivita č. 1 Jan Urbánek Septima A Praha – město našeho života Projekt č. CZ.2.17/3.1.00/36097, podpořený Evropským.
KOLOBĚHY LÁTEK V PŘÍRODĚ
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Voda a vzduch = základ života
Měření vody z Jičínky Vypracovali: Jiří Hodura, Silvie Vykydalová, Jana Konvičková, Dominika Miková Třída: 8.A.
JAROSLAV OUHRABKA Pitná voda pro Prahu. Obecně Pitná voda je voda zdravotně nezávadná ani při dlouhodobé konzumaci Všechno to zajišťuje akciová společnost.
Prof. Ing. Pavel Jeníček, CSc.
Voda.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI614 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
Hydrosféra Filip Bordovský.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Co je to vlastně voda? Klára Boháčová.
MOŽNOSTI POUŽITI MEMBRÁNOVÝCH PROCESŮ PRO ZPRACOVÁNÍ SKLÁDKOVÝCH VÝLUHOVÝCH VOD Hlavní řešitel: Savchuk Nataliya Membrain 2013.
Salinita půdy = množství rozpustných solí v půdě - nadbytek solí zhoršuje fyzikální, chemické a biologické vlastnosti půdy a snižuje její úrodnost.
Ing. Eliška Kotíková Kokořínsko,
Opakování voda, vzduch.
AnotaceZařazení vody do systému látek AutorMgr. Květuše Horáková Jazykčeština Očekávaný výstup Žák se seznámí a utřídí druhy vod, způsoby čištění vod,
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky SVĚTOVÝ.
RNDr. Martin Culek, Ph.D. Geografický ústav Př.F. MU
Seminář město v dějinách Aktivita č. 1 Královské vinohrady
01.5 Produkce hnoje, močůvky, výroba kompostu Ing. Magda Pavezová
ČR – PŘÍRODNÍ PODMÍNKY K/41, M/01
Dejvice Matěj Volf Seminář Město v dějinách Aktivita č. 1 Praha – město našeho života Projekt č. CZ.2.17/3.1.00/36097, podpořený Evropským sociálním fondem.
PITNÁ, UŽITKOVÁ, ODPADNÍ
J. Schlaghamerský: Ochrana životního prostředí - ochrana vod – voda jako zdroj Voda jako zdroj.
RZ RZ v ní životVznikl v ní život Koloběh vodyKoloběh vody „obnovitelná“látka Kolem řekKolem řek vznikaly osady a města Civilizace.
VODA.
Voda a vzduch 1. VODA RZ
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt LITERACY Minerální výživa rostlin.
Voda Zbožíznalství 1. ročník Voda - nejrozšířenější sloučenina - zároveň velmi vzácný zdroj, kterého ubývá.
Čistota vody je obecný pojem, vyjadřující obsah cizích látek ve vodě Skutečně chemicky čistou vodu H 2 O lze připravit pouze laboratorně!H 2 O.
Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Jiří Mejda Datum NázevVY_32_INOVACE_05_CH7 TémaRozdělení vody podle použití RočníkSedmý.
Anotace Prezentace slouží k přehledu tématu problémy životního prostředí a jejich řešení - voda Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního.
1 VODA Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, příspěvková organizace VODA / DUM/ VYDMUCHOV/ OWCZARZOVÁ / ČLOVĚK A PŘÍRODA/ 010 Autor:
VODA vodárna a čistírna odpadních vod Jaké existují druhy vod dle obsahu nečistot? pitná - musí být zdravotně nezávadná - získává se z podzemí či úpravou.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_PR_03_.
15 ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Znečišťování půd a vod. Znečišťování a degradace půd Minerální hnojiva - dusičnany,fosforečnany Pesticidy Imise – těžké kovy, kyselé.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Ochrana přírody a životního prostředí.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. ročník
3.2 Není voda jako voda Vodu člověk využívá k nejrůznějším účelům. Podle toho rozlišujeme vodu na pitnou, užitkovou a odpadní. PITNÁ VODA - zdravotně.
Ochrana přírody a životního prostředí.
Pesticidy, léčiva a možnosti jejich eliminace z ŽP
Transkript prezentace:

Znečišťování a ochrana vody Praha – město našeho života Projekt č. CZ.2.17/3.1.00/36097, podpořený Evropským sociálním fondem v rámci Operačního programu Praha adaptabilita „Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti “

Voda na Zemi Celkový objem vody na Zemi je 1, litrů. Pitné vody je asi 0,27%. Denní spotřeba na 1 osobu je 280 litrů, z toho na pití a vaření cca 4 litry Není odděleno potrubí pro pitnou a užitkovou vodu. V ČR se ročně spotřebuje okolo 1210mil. m 3 pitné vody, z toho je 58% z povrchových zdrojů a 42% z podzemních zdrojů. Praha – město našeho života Projekt č. CZ.2.17/3.1.00/36097, podpořený Evropským sociálním fondem v rámci Operačního programu Praha adaptabilita „Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti “

Spotřeba vody v domácnosti Praha – město našeho života Projekt č. CZ.2.17/3.1.00/36097, podpořený Evropským sociálním fondem v rámci Operačního programu Praha adaptabilita „Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti “

Zdroje pitné vody v ČR Řeky a na nich zbudované přehrady Želivka - Švihov, Malše – Římov, Mže – Hracholusky, Svratka- Vír, Dyje – Vranov Říční voda vyžaduje nákladná čistící zařízení: Ozonizace, filtry s aktivním uhlím, denitrifikace Praha – město našeho života Projekt č. CZ.2.17/3.1.00/36097, podpořený Evropským sociálním fondem v rámci Operačního programu Praha adaptabilita „Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti “

Zdroje podzemní vody V závislosti na geologickém podloží obsahuje spodní voda různé minerály, hlavně ionty Mg 2+, Ca 2+. Způsobují tvrdost vody a snižují účinnost pracích prášků. Úprava spodní vody na vodu pitnou Praha – město našeho života Projekt č. CZ.2.17/3.1.00/36097, podpořený Evropským sociálním fondem v rámci Operačního programu Praha adaptabilita „Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti “

Znečištění spodních vod Znečištění dusičnany – nadměrné hnojení Nesprávné uložení chlévské mrvy Znečištění herbicidy – prostředky k ošetřování rostlin Chlorované uhlovodíky- používané k povrchovému čištění kovů, elektronických součástek, textilu Minerální oleje Staré skládky odpadů Praha – město našeho života Projekt č. CZ.2.17/3.1.00/36097, podpořený Evropským sociálním fondem v rámci Operačního programu Praha adaptabilita „Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti “

Jakost vody ve vodních tocích Teplota vody pH Obsah kyslíku Elektrická vodivost Obsah různých iontů Obsah organických látek BSK – biologická spotřeba kyslíku = množství kyslíku spotřebované mikroorganismy pro rozklad organických látek za aerobních podmínek Praha – město našeho života Projekt č. CZ.2.17/3.1.00/36097, podpořený Evropským sociálním fondem v rámci Operačního programu Praha adaptabilita „Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti “

CHSK – chemická spotřeba kyslíku Úplné oxidace se dosahuje roztokem dichromanu draselného, roztokem manganistanu draselného se stanovuje pouze obsah snadno oxidovatelných látek. Stanovení chemické jakosti vody umožňuje usuzovat poute na okamžitý stav při odběru vzorku Stanovení biologické jakostiumožňuje posouzení jakosti vody z časově delšího úseku Praha – město našeho života Projekt č. CZ.2.17/3.1.00/36097, podpořený Evropským sociálním fondem v rámci Operačního programu Praha adaptabilita „Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti “