Základy počítačů a kancelářský software

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Advertisements

POČÍTAČ.
Identifikátor materiálu: EU
Michal Votrubec.  Stroj zpracovávající data zadaná uživatelem.  Nejčastější typy PC: stolní počítač, notebook (laptop, netbook), server, …  Můžeme.
Složení počítače a základní pojmy
SOFTWARE dálkové studium PODNIKÁNÍ 2. listopad 2006.
Kateřina Svobodová a Markéta Pospíšilová
SOFTWARE a HARDWARE Název školy
Windows - základy Jiří Beran Windows - základní Jiří Beran.
ZÁKLADNÍ DESKA.
PC komponenty.
Základní součásti PC Základní Škola.
Základy práce s počítačem – lekce I. Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU.
HARDWARE PC Uvnitř počítače.
Z ČEHO SE POČÍTAČ SKLÁDÁ
Blokové schéma PC a jeho hardwarová realizace
Základní pojmy V informatice.
Opakování učiva pro 7. ročník
Hardwarové vybavení počítače
Hardware a software.
Informatika 1_5 5. Týden 9. A 10. hodina.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Počítač a jeho příslušenství
HARDWARE Technické vybavení počítače. John von Neumann Stanovil teoretické principy (1945), které umožňují vytvořit univerzální počítač Počítač bude využívat.
Co vše nám může tvořit počítačovou sestavu
Složení počítače Informatika 5. třída.
Jak pracuje počítač vstupní a výstupní zařízení počítače
Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
Referát č. 3 Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení (principy fungování, digitální záznam informací, propojení počítače s dalšími (digitálními)
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Identifikátor materiálu: EU
HARDWARE.
T1: Základy práce s počítačem
Opakování hardware a software.
Opakování učiva pro 8. ročník
Počítačová sestava – Základní hardware I.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček.
Základní pojmy a části počítače Data (informace) se v počítači ukládají v pojmenovaných celcích, které se nazývají soubory. Soubory jsou dvou druhů: Programy.
– vytvoření a ověření VM Výukový materiál slouží k vyvození učiva o počítačových komponentech.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Hardware.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Součásti osobního.
HARDWARE Co je to ?.
OPERAČNÍ SYSTÉMY.
Univerzita třetího věku kurz Znalci Hardware 1.
Základní struktura počítače
Základní pojmy ve výpočetní technice
Univerzita třetího věku kurz ECDL
Identifikátor materiálu: EU
Autor: Filip Jelínek Rok: 2006/2007 Hardware,software, vstupní a výstupní zařízení, atd …
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Hardware počítače Číslo DUM: III/2/VT/2/1/01 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Principy funkce počítače (4). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Mgr. Jiří Benda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_I.ICT1 Vytvořeno:2. 7.
Ovládací panely Šablona 32 VY_32_INOVACE_1_7_Windows-ovládací panely.
Název školy Střední škola hotelová aslužeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyVY_32_INOVACE INF Název DUMuINF S.
Cesta do nitra počítače. Hardware Hardware Hardware označuje veškeré fyzicky existující technické vybavení počítače. Základní deska: procesor operační.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zpracování a využití informací pro 6. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_01_Základní pojmy,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Simona Korbová, 1.L. Seznámení s počítačem Současný počítač je elektronický a skládá se z hardwaru, který představuje fyzické části počítače (mikroprocesor,
PRACOVNÍ PLOCHA Vasyl Lutsak.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Informační a komunikační technologie
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
SOS Pod amfiteátrom 7, Levice
Opakování učiva pro 7. ročník
Opakování učiva pro 8. ročník
Mgr. Miroslava Telingerová
Transkript prezentace:

Základy počítačů a kancelářský software Katerina.Kostolanyova@osu.cz Univerzita 3. věku TŘINEC 2004

Co je to počítač? Počítač je stroj, který usnadňuje zpracování informací. Jeho výhodou je, že může pracovat velmi rychle. Pracuje podle programu sestaveného člověkem.

Počítač Používá pro reprezentaci všeho (programů, textů, obrázků, atd.) čísla. Zařízení, která používají číselné vyjádření, nazýváme digitální. Digitální záznam a přenos čísel (nul a jedniček) je kvalitnější než analogový přenos.

HARDWARE X SOFTWARE - programy, které počítač (jeho hardware) oživují. Např. operační systém, textový editor, grafický nebo účetní program, apod. - označení pro samotný počítač, jeho technické díly, tj. procesor, disk, klávesnici, myš a další počítačové díly uvnitř i vně počítače

HARDWARE

Z čeho se počítač skládá ? Skříň počítače Monitor Klávesnice a myš Disketová jednotka CD-ROM mechanika Periférie

Zapojení počítače a připojení periférií

Díly uvnitř skříně počítače Procesor Operační paměť Pevný disk Disketová a CD-ROM mechanika Zvuková karta Síťová karta Modem

Díly ve skříni počítače

Procesor - výkonná část počítače, provádí člověkem naprogramovanou činnost Disk díl, ve kterém je vše uloženo pracuje na principu magnetického záznamu všechno co do něj uložíme tam zůstane, dokud to sami nesmažeme Operační paměť procesor v ní vykonává všechny operace elektricky napájená součástka, která je na energii závislá (po vypnutí počítače v ní NEZŮSTANOU data)

Vnější vstupní a výstupní zařízení Tiskárny Skenery a digitální fotoaparáty Reproduktory Prezentační zařízení

SOFTWARE

Software tvoří programy, které oživují počítač vytvářejí je a prodávají softwarové firmy jedná se o autorská díly, nemůžeme si je koupit jako celek, ale kupujeme „právo k jeho používání – LICENCI“ chceme-li používat na program na více počítačích - MULTILICENCI

APLIKAČNÍ OPERAČNÍ SYSTÉM SOFTWARE programy z nejrůznějších oblastí , např. programy pro procházení www stránek internetu, využívání e-mailu, práce s textem, tabulkami a grafy, programy pro přehrávání a tvorbu hudby, atd. základní program, který, oživuje díly počítače a poskytuje prostředí pro práci všech ostatních programů

Prostředí operačního systému systémy využívají princip oken a ikon mají tlačítko - obsahující nabídku činností a programů - panel na kterém vidíme spuštěné programy - koš sloužící k odstraňování souborů - nástroje nastavení systému

Prostředí operačního systému

Pracovní plocha a Hlavní panel Obsah pracovní plochy Tapeta pracovní plochy Hlavní panel Tlačítko START Panel nástrojů Tlačítka stále spuštěných programů Tento počítač, Dokumenty, Koš Místa v síti

Nabídky START - spuštění programu Klepneme na tlačítko START. Vybereme (ukázáním) volbu Office (nebo Programy). Vybereme (ukázáním) příslušný program, se kterým chceme pracovat. Klepneme na něj.

Zapnutí a vypnutí počítače Zapnutí počítače pomocí hlavního vypínače na čelní straně přihlášení do počítačové sítě v okně „Přihlášení do systému“ Vypnutí počítače klepneme na tlačítko START vybereme volbu VYPNOUT volbu potvrdíme klepnutím na OK

Kancelářský software Soubory – datové a programové Pomocí programů tvoříme datové soubory a ukládáme je na disk Datových souborů je velké množství – nutná organizace, proto abychom udrželi na disku pořádek. Soubory ukládáme do složek, ve složce může být libovolné množství souborů.

Soubory x složky

Okno programu a jeho prvky

Řešení konkrétních příkladů v textovém editoru MS Word a tabulkovém kalkulátoru Excel

Děkuji za pozornost Katerina.Kostolanyova@osu.cz