Konference SMO ČR listopad 2009 www.cmzrb.cz 1 Využití municipálních úvěrů ČMZRB a.s. na financování projektů podporovaných z evropských prostředků Fondy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Spolupráce s mikroregiony
Advertisements

Aktuální informace k financování vodohospodářských projektů v působnosti Ministerstva zemědělství odboru vodovodů a kanalizací Připravil ing. Zdeněk Hledík.
Nástroje na podporu bydlení v ČR Ekonomika bydlení a technické infrastruktury.
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Občanské vybavení a služby Program rozvoje venkova ČR OSA III.
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Podpora mikroregionů v Královéhradeckém kraji Ing. Pavlína Trpkošová Krajský úřad Královéhradeckého kraje Odbor regionálního rozvoje, cestovního ruchu.
Metodika projektového investování - Případová studie Petra Wendelová Jim Wheeler Libor Cupal David Koudela 2. a Tato zakázka je financována Evropskou.
Českomoravská záruční a rozvojová banka a evropské peníze.
Česká spořitelna EU Program Region. Česká spořitelna – banka první volby Základní informace  zázemí silné mezinárodní skupiny Die Erste  více jak 5.
Financování projektů municipalit v Programovacím období
Možnosti strukturálních fondů EU – Služby v oblasti bezpečnosti, prevence a řešení rizik Hradec Králové, Ing. Miloš Ciniburk zástupce ředitele.
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
Michal Pluta Česká spořitelna, a.s. IX / 2008
Stavební spoření, úvěry, leasing
Role měst a obcí v kohezní politice 23. června 2011 Ing. Dan Jiránek Předseda Svaz měst a obcí ČR.
Národní a regionální dotační tituly. Význam národních a regionálních dotačních titulů Jejich význam postupně klesá, pro mnohé subjekty přesto téměř nezbytné.
PODPORA SLUŽEB CESTOVNÍHO RUCHU PRO VEŘEJNÝ SEKTOR grantové schéma Libereckého kraje v rámci Společného regionálního operačního programu Priorita: 4. Rozvoj.
Spolupráce a podpora mikroregionů v rámci Jihočeského kraje Brno – ÚÚR
JJ Mois Année IX. Celostátní finanční konference “Finance pro města a obce z evropských fondů v letech “ IX. Celostátní finanční konference.
Exportní strategie České republiky Exportní úspěchy podniků Moravskoslezského kraje Ing. Petr Adrián, MBA poradce pro řízení podpory exportu MPO konference,
Technoexport poskytuje poradenství na přípravu a realizaci projektů napříč operačními programy Spolupráce s více než 300 klienty – podniky, obce, univerzity,
Správa a distribuce dotací z fondů EU a státního rozpočtu ČR Tisková konference HVB Bank a České pojišťovny 3. října 2006.
1 Dotační řízení 2015 Středočeské fondy. 2 1.Základní informace pro žadatele 2.Struktura dotačních titulů Tematické zadání Rozpočty Středočeských.
Vodohospodářská zařízení Šumperk, a.s.
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Úvěrové a záruční nástroje v rámci OPPI. 2 Obsah prezentace Výsledky OPPP ČMZRB v OPPI Záruční a úvěrové programy Nástroje podpory Změny v postupech implementace.
Směrnice Rady Libereckého kraje č. 3/2006 k zadávání veřejných zakázek Libereckým krajem a jím zřizovanými příspěvkovými organizacemi Liberec, 9. dubna.
1 Evropská dimenze ekonomické krize Ing. Oldřich Vlasák předseda SMO ČR a poslanec EP XII. Celostátní finanční konference 23. listopadu 2009.
Rozpočty územních samosprávných celků
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
HYPOTEČNÍ ÚVĚR. STAVEBNÍ SPOŘENÍ.
Využití municipálních úvěrů ČMZRB a.s. na financování projektů podporovaných z evropských prostředků Prezentace na XI.celostátní finanční.
Podpora obnovy venkova podpora regionálního rozvoje v roce 2008.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Program Inostart.
GP Bydlete na venkově 2008 Celkový objem finančních prostředků: 1,2 mil. Kč Předmět podpory: projektová dokumentace pro stavební řízení - 1. rekonstrukce.
Program semináře: 1)Úvod, obecné informace o JPD 2 a výzvách (Mgr. Jakub Benda) 2)Změny ve 4. Výzvě (Mgr. Jakub Benda) 3)Informace o Prioritě 1 (Ing. Johana.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
JHK a její podpora začínajícím podnikatelům JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA.
KAPITOLA 11: AKTIVNÍ BANKOVNÍ OBCHODY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
ZPŮSOBY FINANCOVÁNÍ A ZPOPLATNĚNÍ DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business.
Regionální operační programy V rámci cíle Konvergence je pro období je připraveno celkem 7 regionálních operačních programům (ROP) určených pro.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM (IROP) - možnost získání FINANČNÍ PODPORY pro pořízení územně plánovacích dokumentů - alokace 46 mil. EUR 1.
Posilování přeshraniční spolupráce v období MVDr. Stanislav Mišák náměstek hejtmana Zlínského kraje Konference , Zlín.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
1 Podpora regenerace BROWNFIELDS v Moravskoslezském kraji Ing. Marian Piecha, Ph.D., LL.M Ředitel sekce strategie mezinárodní konkurenceschopnosti a investic.
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok Východiska pro sestavení návrhu rozpočtu JMK na rok 2015  Návrh zákona o státním rozpočtu České republiky.
Vybraná problematika činnosti Svazu měst a obcí České republiky Vybraná problematika činnosti Svazu měst a obcí České republiky Mgr. Ludmila Němcová Ing.
Podpory pro malé a střední podnikatele v roce zvýhodněné záruky, úvěry a finanční příspěvky.
STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ jednání Expertní skupiny manažerů IPRM Děčín Ing. Michal Pluta, ředitel Holdingového fondu SFRB.
Analýza potřeb venkova Josef Bezdíček místopředseda Svazu měst a obcí ČR Předseda Komory obcí 22. června 2012 Senát PČR, Praha.
FN JESSICA v IOP Nástroj finančního inženýrství JESSICA Zvolená implementační struktura Řídící orgán IOP Holdingový fond – SFRB - instituce.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR PLÁNOVANÉ POUŽITÍ FINANČNÍHO NÁSTROJE.
ČMZRB čtvrtstoletí podpory podnikání v ČR
Podpora podnikání v ČR Konference „Evropská unie a český export“
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Finanční nástroje v podpoře energetické účinnosti
3. kolo Programu rozvoje venkova 2014 – 2020
Seminář pro žadatele k Výzvě IROP (2017) – Bezpečnost dopravy a cyklostezky v regionu MAS Moravská cesta 21. Března 2017, Příkazy.
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok 2015
PROGRAM OBNOVY VENKOVA KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE 2011 SETKÁNÍ ORP 30. 6
Dotace obcím na zpracování územních plánů pro rok 2017
Program Prevence před povodněmi I. až IV. etapa
ČMZRB a podpora podnikání v ČR
Garantovaná úroková sazba 1,99 % p.a. na 5 i 8 let!
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
V. Setkání se starosty obcí
Konference Dopravní Infrastruktura Litomyšl 2019
Transkript prezentace:

Konference SMO ČR listopad Využití municipálních úvěrů ČMZRB a.s. na financování projektů podporovaných z evropských prostředků Fondy rozvoje měst – nástroj využití strukturálních fondů

Konference SMO ČR listopad Hlavní témata prezentace ČMZRB a financování municipalit nový program municipálních úvěrů OBEC 2 nový program municipálních úvěrů MUFIS 2 úvěry z Regionálního rozvojového fondu (RRF) (všechny typy uvedených úvěrů lze využít na kofinancování projektů podporovaných z evropských prostředků nebo státních dotací) ČMZRB jako finanční manažer programu – Výstavba a obnova infrastruktury vodovodů a kanalizací FRM – nástroj využití strukturálních fondů

Hlavní přínosy municipálních úvěrů v rámci programů ČMZRB Obohacení nabídky úvěrů obcím dle jejich potřeb: fixní úrokové sazby, splatnost až 15 let, nepožadování zajištění, možnost předčasného splacení bez sankcí, odklad splatnosti úvěrů, žádné nebo nízké poplatky V případě úvěrů RRF „lepší“ úrokové sazby Zpřístupnění úvěrů obcím i v době finanční krize, kdy některé komerční banky omezily jejich úvěrování nebo zhoršily podmínky (zvýšení úrokových sazeb) Konference SMO ČR listopad

4 Základní informace o municipálních úvěrech v programu OBEC 2 Úvěry lze použít opět na pořízení či rekonstrukci investic ve vlastnictví obcí či svazků obcí Novinkou je možnost poskytnutí úvěrů i vodohospodářským společnostem s kapitálovou účastí obcí Maximální částka úvěru mil. Kč Minimální částka úvěru - 8 mil. Kč

Na co lze municipální úvěry OBEC 2 použít a hlavní výhody těchto úvěrů Municipální úvěry lze využít zejména na následující projekty: Vodovody, kanalizace, čističky odpadních vod Místní komunikace a dopravní stavby Plynofikace, elektrifikace Školská i předškolní zařízení, domy pro seniory…. Hlavní výhody Splatnost úvěrů až 15 let, odklad splatnosti až o 3 roky Pevná úroková sazba po celou dobu splácení úvěru Možnost předčasného splacení bez sankce Konference SMO ČR listopad

Úvěry MUFIS 2 Jde spíše o doplňkový program, neboť rozsah jeho zdrojů je výrazně nižší – v letošním roce cca 60 mil. Kč Má velmi podobné věcné zaměření jako program OBEC 2 – investice do majetku obcí ke zvýšení kvality života obyvatel Zdrojem jsou volné prostředky Municipální finanční společnosti, a.s. (MUFIS) jejímž prostřednictvím bylo v letech 1994 – 2000 profinancováno 112 projektů v hodnotě 1,4 mld. Kč. Úvěry byly poskytnuty ze zdrojů amerických investorů ve spolupráci s USAID Maximální částka úvěrů činí 30 mil. Kč se splatností do 10 let a možným odkladem splatnosti jistiny až 2 roky Úvěry jsou určeny sice hlavně na vodohospodářskou infrastrukturu, ale i lze je použít i na další municipální projekty Úročení opět fixní sazbou

Konference SMO ČR listopad Záměry ČMZRB v oblasti municipálních úvěrů ČMZRB by chtěla podpořit zejména vodohospodářské projekty, jejichž cílem je naplnit požadavky EU k čištění městských odpadních vod, ale nebude odmítat ani jiné projekty, které budou odpovídat podmínkám uvedených programů ČMZRB respektuje podmínky dané zákonem o veřejných zakázkách, tj.:  u zakázek malého rozsahu (cena do 2 mil. Kč) zpracuje žádosti podané přímo příslušným pobočkám  u podlimitních zakázek (cena do 5,8 mil. Kč) podá nabídku, pokud je oslovena (jako jedna z 5 či více bank)  u nadlimitních zakázek (cena nad 5,8 mil. Kč) podá nabídku na základě oznámení v Informačním systému o veřejných zakázkách

Konference SMO ČR listopad ČMZRB jako finanční manažer programu Program je vyhlášen Ministerstvem zemědělství, které posuzuje, zda jsou splněna kritéria investorů v tomto programu Investorům, kteří splní kritéria a bude jim přiznána dotace, bude tato dotace vyplacena prostřednictvím ČMZRB Důležité: pokud účastníci programu budou potřebovat komerční úvěr k doplnění zdrojů, mohou jej získat u ČMZRB, ať již v rámci programu OBEC 2 nebo MUFIS 2 Pro obce to znamená mj. zjednodušení administrativy

Konference SMO ČR listopad ČMZRB a úrokové bonifikace V rámci dotačního programu jsou některým účastníkům vypláceny tzv. úrokové bonifikace, a to opět prostřednictvím ČMZRB. Jde o úhrady úroků z komerčních úvěrů těm účastníkům programu, kteří si je musí vzít na doplnění zdrojů. Podrobné informace o podmínkách získání úrokových bonifikací poskytuje Ministerstvo zemědělství, ale i ČMZRB, a.s. poskytne zájemcům základní informace.

Konference SMO ČR listopad Fondy rozvoje měst – nástroj využití prostředků strukturálních fondů

11 Proč Fondy rozvoje měst  Evropská komise zdůrazňuje využití nástrojů finančního inženýrství jako progresivního způsobu používání prostředků strukturálních fondů.  Nástroje finančního inženýrství mají výhody:  Rychlost čerpání  Revolvování  Snížení nároků na administrativní kapacitu státních orgánů či orgánů a institucí regionální samosprávy  FRM pouze pro určité typy projektů, není to všelék. Konference SMO ČR listopad

12 Co je FRM  FRM je sdružení prostředků veřejného sektoru (státní rozpočet, kraj, strukturální fondy) a soukromého sektoru k financování projektů či snižování rizik externího financování projektů  FRM představuje jednu z možných variant finančního fondu vytvořeného s účastí prostředků strukturálních fondů. Konference SMO ČR listopad

13 Vytvoření FRM Vytvoření FRM  FRM jako oddělený systému účtů v rámci finanční instituce.  Nižší administrativní náročnosti a rychlé vytvoření FRM.  FRM vytvořen na základě přímo aplikovatelné legislativy EU (nař. 1083/2006 a 1828/2006).  FRM je dohoda stran o společném investování prostředků, nikoliv o službě. Konference SMO ČR listopad

14 FRM a JESSICA FRM a JESSICA  FRM lze vytvořit bez účasti iniciativy JESSICA.  JESICA v podstatě nepřináší nové prostředky (příslib účasti prostředků EIB je poměrně vágní). Je to komplikovanější a dražší cesta jak alokovat prostředky do FRM. Konference SMO ČR listopad

15  Podrobnější informace o programu OBEC 2 a MUFIS 2 jsou na webu ČMZRB kde jsou i kontaktní jména a adresywww.cmzrb.cz  U prezence je k dispozici i několik letáků o programu OBEC 2 a Zpravodaj ČMZRB č.2/2009, na jehož druhé straně jsou informace o programu MUFIS 2  V případě potřeby rádi poskytneme bezplatné konzultace

Konference SMO ČR listopad Děkuji Vám za pozornost a přeji hodně úspěchů při realizaci konkrétních projektů