Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost TATO PREZENTACE JE FINANCOVÁNA EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kariérové poradenství
Advertisements

Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Vstup absolventů středních škol na trh práce
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
PREZENČNÍ INFORMAČNÍ SEMINÁŘ PRO VEDOUCÍ ZAMĚSTNANCE.
Svazky obcí jako zřizovatelé škol a školských zařízení
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Program konkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH DĚTÍ NA 1. STUPNI ZŠ
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
„Sjednocení úřadů práce podpoří spolupráci zaměstnavatelů s kariérovými poradci – realizace Dohody o spolupráci MPSV se Sdružením automobilového průmyslu.
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
Ing. Petr Czekaj, Mgr. Zdeněk Karásek Velké Karlovice, Vytváření strategických partnerství na trhu práce v MSK.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. projekt CENTRA PODPORY INKLUZIVNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Individuální národní.
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Informační a poradenské centrum v Havlíčkově Brodě a spolupráce s veřejnými knihovnami Modelový program podpory slaďování profesního a rodinného života.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Číslo a název operačního programu: CZ.1.07 OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Prevence sociálně patologických jevů a MŠMT
Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje , Otrokovice.
Ing. Eva Bartoňová, náměstkyně ministra, skupina finanční, právní a správy úřadu, MŠMT.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Globální granty Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR.
Naše zkušenosti a výsledky v dosavadní projektové činnosti v oblasti řešení problémů nezaměstnanosti a podpory uchazečů o zaměstnání uplatnit se na.
Poradenství poskytované úřady práce.  Poradenství pro zaměstnavatele  Výběr uchazečů  Poskytování informací  Další  Poradenství pro nezaměstnané.
Praxe ve školní psychologii
Praxe ve školní psychologii Školní psychologie jako aplikovaná psychologická disciplína.
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
Globální granty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Závěrečná konference globálních grantů Operačního.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Seminář pro žadatele IROP.
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
ZŠ Přerov, Boženy Němcové 16 Školní poradenské pracoviště Mgr. Ilona Bočinská ředitelka školy
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
„JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ KONFERENCE „JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ Karlovy Vary 8. Února 2016.
Kariérové poradenství a úřad práce Současná situace a perspektivaSoučasná situace a perspektiva.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
ZŠ DĚČÍN 1 Kariérové poradenství na základní škole.
Projekt Poradenství v Libereckém kraji I CZ.1.07/1.2.00/ I PORADENSTVÍ V LIBERECKÉM KRAJI Financován z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Ústeckém kraji Most
Škola jako poskytovatel DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Využívání Evropského sociálního fondu v oblasti vzdělávání v letech Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR Schola Nova, Praha
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Projekt Rozvoj školských poradenských pracovišť v číslech Analýza měsíčních výkazů o činnosti školních psychologů/speciálních pedagogů a pracovníků Poradenské.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Evropské strukturální a investiční fondy Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání P-KAP: Kariérové poradenství prezentace pro Olomoucký kraj Mgr. Miroslav.
Září 2008Ing. Luboš Dobiáš INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Oblast podpory 1.1 Oblast podpory 1.2 Oblast podpory 1.3 Výzvy k předkládání žádostí Individuálních.
Kraslice, – Úvod – několik slov o projektu … – Naladíme se … – Nadané děti – Ing. Petr Čavojský / Mgr.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Zprostředkující subjekt.
Kariérové poradenství v českém středním školství
MAP – Místní akční plán ORP RK
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Realizace vašich potřeb prostřednictvím OP VVV
NÁZEV PROJEKTU: Podpora počátečního vzdělávání zdravotnických oborů, jejich propagace ve vzdělávacím centru pro komunitní práci a rozvoj klíčových kompetencí žáků 
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Cesta rozvoje středních škol v Jihomoravském kraji
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Realizace potřeb regionálního školství pomocí šablon
Setkání kariérových poradců
Vzorový projekt pro ZŠ.
Kariérové poradenství a podnikavost
Vzorový projekt pro ZŠ.
Transkript prezentace:

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost TATO PREZENTACE JE FINANCOVÁNA EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY

Číslo a název priority 7.1 Počáteční vzdělávání Číslo a název oblasti podpory Další vzdělávání pracovníků škol a školských zařízení Výzva č. 01 pro GP Oblast podpory 1.3 Doba realizace projektu Od do – 24 měsíců Místo realizace projektu Ústecký kraj, region Most a region Litoměřice Zprostředkující subjekt Ústecký kraj Řídící orgán OP VK Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR Výše rozpočtu v Kč ,00 Projekt KAR-POR TATO PREZENTACE JE FINANCOVÁNA EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY

 je podpořit profesní rozvoj a další vzdělávání pedagogických pracovníků, kteří budou poskytovat služby kariérového poradenství žákům základních škol,  vyučovat základy volby povolání a seznamovat žáky se světem práce již na 1. stupni základních škol s ohledem na aktuální místní podmínky trhu vzdělávání a trhu práce. Projekt KAR-POR TATO PREZENTACE JE FINANCOVÁNA EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY

Vliv sociálního prostředí na kariérové rozhodování žáka TATO PREZENTACE JE FINANCOVÁNA EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY

Vliv sociálního prostředí na kariérové rozhodování žáka TATO PREZENTACE JE FINANCOVÁNA EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY  Volba další vzdělávací a profesní dráhy není jednorázovým aktem, ale dlouhodobým procesem a již od raného dětství si jedinec na základě různých sociálních podnětů a svých vlastních potřeb ve fantazii představuje, čím bude.  Kariérové rozhodování představuje závažnou životní etapu a řadí se k nejdůležitější etapě lidského života.  Kariérové rozhodování a finální vlastní rozhodnutí výrazně ovlivňuje sociální prostředí žáka.

Vliv sociálního prostředí na kariérové rozhodování žáka TATO PREZENTACE JE FINANCOVÁNA EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY  Rodina (rodiče, sourozenci, příbuzní).  Škola – učitelé, třídní učitel, výchovný, kariérový poradce, školní psycholog a speciální pedagog v úzké spolupráci s odborníky z PPP a ÚP.  Spolužáci, kamarádi.  Zapojení do projektových činností kariérového poradenství.  Obec, město, region, celospolečenské klima.

Významní sociální činitelé TATO PREZENTACE JE FINANCOVÁNA EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY  Rodina patří k nevýznamnějším faktorům, rodiče jsou považování za nejefektivnější zdroj rad a informací Každý člen rodiny vykazuje jinou míru aktivity a hraje specifickou roli. V počáteční fázi rozhodování jsou aktivnější spíše matky. Sourozenci jsou zdrojem výzvy a konkurence, prostředkem pro srovnávání schopností, starší sourozenci představují důležitý zdroj informací. Rodina ovlivňuje jedince předávanou genetickou informací, rodinná tradice.

Významní sociální činitelé TATO PREZENTACE JE FINANCOVÁNA EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Každý člen rodiny vykazuje jinou míru aktivity a hraje specifickou roli. V počáteční fázi rozhodování jsou aktivnější spíše matky. Sourozenci jsou zdrojem výzvy a konkurence, prostředkem pro srovnávání schopností, starší sourozenci představují důležitý zdroj informací. Rodina ovlivňuje jedince předávanou genetickou informací, rodinná tradice.

Významní sociální činitelé TATO PREZENTACE JE FINANCOVÁNA EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Socioekonomický status rodiny >Vyšší – při výběru dalšího vzdělávání bývají rodiče zpravidla aktivnější. >Nižší – rodiče zpravidla nechávají dětem vyšší míru autonomie, nejistota a nerozhodnost v otázkách kariérového rozhodování. >U různých sociálních skupin jsou i rozdíly v ochotě i možnostech poskytnout dítěti nejen finanční, ale zejména psychickou podporu k formování aspirací a životních plánů. >Širší rodina – zajímavá profese někoho z členů je pro některé vzorem a zdrojem inspirace budoucí profese.

Významní sociální činitelé TATO PREZENTACE JE FINANCOVÁNA EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY  Škola – společně s rodiči se podílí na formování vzdělanostních a profesních aspirací, je klíčovým zdrojem informací, rad a pomoci Celkové klima školy (velikost školy, umístění školy, vnímání školy rodiči a širokou veřejností). Vzdělávání pedagogů v oblasti kariérového poradenství, kooperace, schopnost pedagogů diagnostikovat nejen úroveň vědomostí, ale i projevy nadání, zájmů a případných vzdělávacích obtíží žáka.

Významní sociální činitelé TATO PREZENTACE JE FINANCOVÁNA EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Poskytování kvalifikovaných informací o oborech vzdělávání, náplni a perspektivách jednotlivých profesí (pro žáky, kteří volbu dalšího vzdělávání zvažují, je pedagogická podpora nezastupitelná). Zapojení do projektových aktivit, které pozitivně ovlivňují kariérové rozhodování. Kooperace rodiny a školy – formální i neformální setkávání s rodiči žáků. Rozšiřování povědomí rodičů a žáků o informačních a poradenských možnostech jednotlivých subjektů kariérového poradenství ve škole a mimo školu – odborníci na ÚP, v PPP.

Významní sociální činitelé TATO PREZENTACE JE FINANCOVÁNA EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY  Spolužáci, kamarádi – v důsledku postupného odpoutávání se od rodičů začínají v životě významnější roli hrát spolužáci, kamarádi Další zdroj sociálního učení, podpora při hledání vlastní identity. Emoční podpora, porozumění. Možný přenos zkreslených a specifických informací (hodnocení pedagogického sboru, klimatu nové školy).

Významní sociální činitelé TATO PREZENTACE JE FINANCOVÁNA EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY  Zapojení do projektových činností kariérového poradenství Podpora samostatného a zodpovědného rozhodování. Rozšíření sociálního vlivu (návštěvy středních škol, ochutnávky, besedy z odborníky z různých oborů…).

Významní sociální činitelé TATO PREZENTACE JE FINANCOVÁNA EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY  Obec, město, region, celospolečenské klima Rozšiřování povědomí o perspektivě budoucího uplatnění na trhu práce. Jaké jsou nejžádanější a nejméně požadované profese celospolečenské, regionální, místní. Vzdělanostní struktura a poptávka po pracovní síle podle vzdělanosti. Počet zaměstnavatelů, jejich oblast působnosti. Uplatnitelnost zvoleného oboru na trhu práce.

Vliv sociálního prostředí na kariérové rozhodování žáka ZÁVĚR TATO PREZENTACE JE FINANCOVÁNA EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY  Vliv sociálního prostředí je při kariérovém rozhodování žáků nezastupitelný.  Individuální role jednotlivých aktérů jsou při kariérovém rozhodování v průběhu času proměnlivé a specifické.  Rodiče i rodina přímo i nepřímo působí na rozhodovací činnost žáka v nejvyšší míře a po celou dobu.

TATO PREZENTACE JE FINANCOVÁNA EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY  Podpora ze strany pedagogů a poradenských pracovníků je nezastupitelná, jsou zdrojem klíčových informací, rad a pomoci.  Projektové aktivity se řadí k důležitým podpůrným prostředkům v oblasti kariérového rozhodování.  Zvyšování povědomí o celospolečenském klimatu, dění v obci, městě a regionu ovlivňují rozhodování o dalším vzdělávání s cílem uplatnění se na trhu práce. Vliv sociálního prostředí na kariérové rozhodování žáka ZÁVĚR

TATO PREZENTACE JE FINANCOVÁNA EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Projekt KAR-POR