Co je pohyb?.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pohyb tělesa opakování
Advertisements

Pohyb tělesa.
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Fyzikální vzdělávání Tematická oblast:Mechanika Téma:Pohyb rovnoměrně zrychlený Ročník:1. Datum.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhPohyb tělesa.
Mechanická práce a energie
Posuvný a otáčivý pohyb
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
7. ročník Pohyb Klid a pohyb tělesa Křivočarý a přímočarý pohyb Dráha
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
POHYB TĚLESA VY_32_INOVACE_01 - POHYB TĚLESA.
MECHANICKÝ POHYB Podmínky používání prezentace
Mechanika Dělení mechaniky Kinematika a dynamika
2.1-3 Pohyb hmotného bodu.
Vytvořil: Robert Kunesch
Modernizace výuky na ZŠ Česká Lípa Tyršova
2 MECHANIKA 2.1 Kinematika popisuje pohyb.
Klid a pohyb tělesa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT.
Inerciální a neinerciální vztažné soustavy
Fyzika 7.ročník ZŠ K l i d a p o h y b t ě l e s a Creation IP&RK.
MECHANIKA.
Kinematika 2. DRÁHA Mgr. Jana Oslancová VY_32_INOVACE_F1r0202.
Mechanický pohyb: Jestliže tělesa mění svoji polohu vzhledem
Přímočarý Křivočarý Rovnoměrný Nerovnoměrný Posuvný Otáčivý
3. KINEMATIKA (hmotný bod, vztažná soustava, polohový vektor, trajektorie, rychlost, zrychlení, druhy pohybů těles, pohyby rovnoměrné a rovnoměrně proměnné,
Co je to pohyb ZŠ Velké Březno. Co budu na konci hodiny znát? Poznám definici pohybu a klidu. Zjistím, že pohyb je relativní. Pochopím význam pojmu vztažná.
POHYB A KLID.
Eva Voříšková Radek Straka Lucie Klejnová Jiří Huněk
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Jak můžeme popsat pohyb?
© Letohradské soukromé gymnázium o.p.s. Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/ Virtuální předmětové kabinety.
DRÁHA A RYCHLOST HMOTNÉHO BODU DRÁHA HMOTNÉHO BODU  Trajektorie pohybu je geometrická čára, kterou hmotný bod opisuje při pohybu.  Trajektorií.
Fyzika 7. ročník Pohyb tělesa Anotace
Jan Stibůrek Miroslav Štěpánek Michaela Richterová
1. KINEMATIKA HMOTNÝCH BODŮ
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Rudolf Novák Jiří Čáha Petra Vančurová Michala Procházková.
Pohyb a klid.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
polohový vektor, posunutí, rychlost
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_701.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
KINEMATIKA - popisuje pohyb těles - odpovídá na otázku, jak se těleso pohybuje - nezkoumá příčiny pohybu.
Mechanika I - Kinematika
B) Mechanika I) Kinematika Základní pojmy Kinematika je část mechaniky, která se zabývá pohybem, bez ohledu na to, co jej způsobuje. Pro jednoduchost.
Pohyb tělesa Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Základní škola Benátky nad Jizerou,Pražská 135 projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název : Inovace.
Pohyb a klid Šach Mádl Janatková.
Pohyb tělesa Klid a pohyb tělesa
Při pohybu těleso mění polohu a opisuje čáru...
Trajektorie a dráha Fyzika Autor: Mgr. Lenka Rohanová
VÝKON A PŘÍKON.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Co se na obrázku pohybuje? Z tohoto pohledu. Z pohledu, když budeš sedět.
Jak můžeme popsat pohyb.
PaedDr. Jozef Beňuška
Rozměry těles, délka.
Ing. Michaela Štainbruchová
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Fyzikální veličiny - opakování
KLID A POHYB TĚLESA.
Průměrná rychlost ZŠ Velké Březno.
POHYB Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_16_29.
Fyzika 7.ročník ZŠ K l i d a p o h y b t ě l e s a Creation IP&RK.
Pohyb tělesa Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
MECHANIKA.
Trajektorie a dráha VY_32_INOVACE_FYZ_1_23
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Co je pohyb?.
Klid a pohyb tělesa.
Transkript prezentace:

Co je pohyb?

Která tělesa v okolí se pohybují? Živočichové Rostliny Mraky ve vzduchu Molekuly vody v řece Vesmírná tělesa …..

Které části těl různých živočichů umožňují jejich pohyb? Koncová část končetiny bzučivky obecné s drápky a přísavnými polštářky

Kdy mluvíme o pohybu? Když jedno těleso mění svoji polohu vzhledem k jinému tělesu NAPŘ.: Automobil vzhledem k silnici Moucha vzhledem k místnosti Země vzhledem k Slunci

Kdy mluvíme o klidu? Jestliže se poloha tělesa vzhledem k jinému tělesu nemění NAPŘ.: Řidič vzhledem k automobilu Kaktus vzhledem ke květináči Semafor vzhledem k silnici

Pohyb není vlastností konkrétního tělesa Určujeme, zda je těleso v klidu nebo v pohybu vzhledem k jinému tělesu Těleso může být současně v klidu vzhledem k jednomu tělesu a v pohybu vzhledem k jinému tělesu POHYB I KLID JE RELATIVNÍ Dokonce i když je těleso v klidu, pohybují se v něm neustále atomy i částice uvnitř atomů

Vztažná soustava Těleso, vůči kterému posuzujeme, zda je jiné v klidu či pohybu, určuje vztažnou soustavu Vztažná soustava je nejčastěji spojena s povrchem Země Pohyb planet a kosmických sond obvykle vztahujeme ke Slunci

U příkladů určuj, kdy a vzhledem ke kterému tělesu nastává klid či pohyb Vlak, cestující, koleje Kolotoč, dítě na kolotoči, země Hrušeň, kmen, padající hruška Cyklista, jízdní kolo, značka u cesty

Trajektorie Některé pohybující se těleso zanechává viditelnou stopu Většina těles stopy nezanechává, můžeme je však nakreslit, když zaznamenáváme pohyb v krátkých časových úsecích Této čáře říkáme TRAJEKTORIE

Dráha Délce trajektorie říkáme DRÁHA Je to fyzikální veličina Značka s Základní jednotka metr Další jednotky: kilometr, decimetr, centimetr, milimetr, v astronomii též světelný rok

Přímočarý a křivočarý pohyb Podle tvaru trajektorie určujeme Přímočarý pohyb (trajektorie je přímka nebo její část) Tento pohyb koná např. těleso volně padající k zemi, vlak na rovném úseku tratě,.. Křivočarý pohyb (trajektorie není úsečka) Pohyb klokana, pohyb sedačky na horské dráze,..

Zápis Těleso se pohybuje, mění-li svoji polohu vzhledem k jinému tělesu. Totéž těleso může být v pohybu vzhledem k jednomu tělesu a v klidu vzhledem k jinému. Spojnice bodů, kterými projde při pohybu určitý bod tělesa nazýváme trajektorie. Délce trajektorie říkáme dráha. Podle tvaru trajektorie dělíme pohyby na přímočaré a křivočaré.