Územně analytické podklady

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecné požadavky na výstavbu
Advertisements

Územní plánování pracovní porada s ORP Vyhodnocování územního plánu a jeho změny - § 55 SZ Zpracoval: Martin Herzog 7. června 2013.
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Produkce odpadů 2002 – 2007 obce ORP Šumperk
Územně analytické podklady obce s rozšířenou působností Děčín
ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Regulační plán Regulační plán v řešené ploše stanoví -podrobné podmínky pro využití pozemků, -pro umístění a prostorové uspořádání staveb, -pro ochranu.
Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.
Cíle územního plánování Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek.
Nástroje územního plánování
ÚZEMNÍ PLÁN OBCE A ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY OBCÍ
KONCEPT ÚZEMNÍHO PLÁNU ODOLENA VODA pro veřejné projednání –
Tento projekt byl financován z INTEGROVANÉHO OPERAČNÍHO PROGRAMU
Stavební zákon a územní plánování
Působnosti obcí na úseku územního plánování od setkání tajemníků obcí Karlovarského kraje KÚKK, ORR, odd. územního plánování, Jana.
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
ZADÁNÍ ÚZEMNÍHO PLÁNU Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu, ve znění pozdějších předpisů Vyhláška č. 500/2006 Sb., o územně analytických.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE 2014+
1 Evidence územně plánovací činnosti, ukládání a poskytování písemností Evidence územně plánovací činnosti, ukládání a poskytování písemností Krajský úřad.
Územního plánování na obcích v roce 2007 setkání tajemníků obcí Karlovarského kraje KÚKK, ORR, odd. územního plánování, Jana Kaválková.
POLITIKA ÚZEMNÍHO ROZVOJE
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
1 Zpráva o uplatňování územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP, Krajský.
Životní prostředí v konceptu ÚP hl. m. Prahy Ing. arch. Martin Říha.
1 „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací projektu z PRV“
1 Zadání územního plánu Zadání územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Plzeň, Krajský.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
? Územní (prostorové) plánování ÚP
Ochrana životního prostředí v rámci stavebního práva Vybrané otázky práva životního prostředí Přednáška č. 2.
VYHODNOCENÍ VYVÁŽENOSTI PILÍŘŮ ROZBORU UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ Ostrava Ing. Jiří Hon.
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
Správa stavební 2 Filip Dienstbier, 2010 Nástroje územního plánování Územně plánovací podklady Politika územního rozvoje.
Územní plánování a územní plán města
Obce a územně analytické podklady v procesu územního plánování ISSS 2007 – Hradec Králové Vojtěch Zvěřina.
Portál ÚAP MSK (Nástroje pro tvorbu a údržbu ÚAP) Zpracoval: Mgr. Tomáš Kupča Datum:
Správní právo 3 Přednáška č. 6 JUDr. Veronika Vlčková
Ochrana životního prostředí v rámci stavebního práva Právo životního prostředí I.
RNDr. Jiří Kocián, RNDr. Josef Glos AGERIS s. r. o. Jeřábkova 5, Brno
Ochrana životního prostředí v rámci stavebního práva.
Seminář č. 3 – PŽP II Právní režim ochrany půdy a lesa JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
ÚAP – datový model Jihomoravského kraje RNDr. Josef Glos AGERIS. s.r.o. Jeřábkova 5, Brno Tel., fax.: ,
Územně analytické podklady správních obvodů obcí s rozšířenou působností v území Jihomoravského kraje třetí / čtvrtá úplná aktualizace Územně analytické.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní inženýrství a ÚPD a doprava Podklady ke cvičení Převzato a upraveno dle Zákonů.
Územně analytické podklady Seminář pro pracovníky stavebních úřadů a úřadů územního plánování Jihomoravského kraje Brno, Ing. arch. Zita Řehůřková.
Porada OÚPSŘ KrÚ JMK s úřady územního plánování Územně analytické podklady obcí Třetí úplná aktualizace Porada OÚPSŘ KrÚ JMK s úřady územního plánování.
Příklad k metodickému pokynu porada ÚÚP
Vodní režim krajiny v územním plánování Petr Birklen AOPK ČR.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. Tomáš Sklenář Územně plánovací dokumentace a její aktualizace.
Návrh 2. úplné aktualizace Pořizovatel a zhotovitel : Městský úřad Moravské Budějovice, oddělení výstavby a územního plánování Prezentace - Krajský úřad.
1 Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního.
NÁVRH 2. ÚPLNÉ AKTUALIZACE ÚAPo ORP Pelhřimov Jihlava.
PÚR – aktualizace č. 1 SOB6 – Krušné hory Důvody vymezení Rozvíjet rekreační potenciál pro ČR (Sasko) Omezit zvýšenou míru znečištění životního prostředí.
ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY 3. ÚPLNÁ AKTUALIZACE ODBOR ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ A STAVEBNÍHO ŘÁDU KÚ ÚK.
NÁVRH 2. ÚPLNÉ AKTUALIZACE ÚAPo ORP JIHLAVA Jihlava.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Územně plánovací dokumentace Vybrané problémy pořizování a zpracování ve vztahu k DO.
Územní studie Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje
NÁVRH 2. ÚPLNÉ AKTUALIZACE ÚAPo
Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje
4. úplná aktualizace územně analytických podkladů ORP
ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY (ÚAP)
NÁVRH 2. ÚPLNÉ AKTUALIZACE ÚAPo
Územně analytické podklady Informace z metodické porady MMR s krajskými úřady ke 2. aktualizaci ÚAP obcí porada KrÚ JMK s ÚÚP JMK
ÚSK zadání – specifikum SO ORP Veselí nad Moravou
územního plánování na obcích v roce 2007
Obsah územně plánovacích podkladů
Územně analytické podklady
Transkript prezentace:

Územně analytické podklady Účel standardizace „diagnózy území“ nadmístní zadání pro ÚPD „srovnávací pozadí“ pro vyhodnocení UR podklad pro EIA podklad pro ÚPI přehled omezení v území a DO

ÚAP = P+R Právní úprava do konce roku 2006 Přípravné práce pořizovatele § 9 vyhl. Shromáždění dostupných podkladů a informací vyhodnocení Průzkumy a rozbory § 10 vyhl Cílem průzkumů a rozborů je vyhodnotit současný stav a podmínky využívání území a zjistit jeho hodnoty, rozvojové tendence, problémy a střety zájmů v řešeném území. Průzkumy a rozbory jsou podkladem pro zpracování zadání a pro řešení územně plánovací dokumentace

ÚAP = P+R Do r. 2006 Průzkumy a rozbory § 10 vyhl Průzkumy a rozbory obsahují textovou část … Její závěr okruhy problémů k řešení. Grafická část průzkumů a rozborů obsahuje zejména výkres limitů využití území vyplývajících z právních předpisů a správních rozhodnutí a dále problémový výkres, který souhrnně znázorňuje zjištěné záměry na změny v území, veřejné zájmy chráněné dotčenými orgány státní správy podle zvláštních právních předpisů, střety těchto záměrů a zájmů a nejdůležitější problémy, které by měly být řešeny v územně plánovací dokumentaci.

Územně analytické podklady obcí V rozsahu a podrobnosti nezbytné pro pořizování územních a regulačních plánu, mapovým podkladem KM ÚP - nad mapový podkladem v měřítku KM, výkresy 1/5-10000 RP – 1/1000, 1/500, VPS - KM Územně analytické podklady kraje V rozsahu a podrobnosti nezbytné pro pořizování ZÚR 1/100 000 (1/50 000, 1/200 000) PŘI VUC SE ROVNĚŽ NEČEKALO NA P+R obcí

Územně analytické podklady § 26 Podklady pro rozbor udržitelného rozvoje území stav a vývoj území, hodnot, VÝKRES HODNOT limity využití území VÝKRES LIMITŮ záměry na změny v území VÝKRES ZÁMĚRŮ Rozbor udržitelného rozvoje území zjištění a vyhodnocení udržitelného rozvoje (SWOT) problémy k řešení v ÚPD VÝKRES PROBLÉMŮ K ŘEŠENÍ V ÚPD

(dříve - přípravné práce pořizovatele) Podklady pro RURÚ (dříve - přípravné práce pořizovatele) Údaje o území § 27 (2), §185 (1), (2) NEJPOZDĚJI DO 30. 9. 2007 poskytovatelé údajů § 27 (3) PASPORT ÚDAJE O ÚZEMÍ – ověření správnosti Zjištění z průzkumů § 27 (1) Dostupné informace

Podklady pro RURÚ (Přípravné práce) Povinnost poskytovat údaje o území Poskytovatelé údajů o území Inventura představ, iluzí, skutečného stavu Neposkytnutý údaj = neexistující limit §28(3)

POUŽITÍ ÚDAJŮ O ÚZEMÍ pro územně plánovací činnost Projektanty ÚPD technické mapy ÚAP POŘIZOVATEL POSKYTUJE Stavebním úřadům Poskytovatelům údajů o území ZVEŘEJŇOVÁNÍ ÚAP - způsobem a v rozsahu umožňujícím dálkový přístup

VÝKRES HODNOT

VÝKRES LIMITŮ 1

VÝKRES LIMITŮ 2

VÝKRES LIMITŮ 3

Záměry obce, vlastníků a požadavky ÚAP ROVINA záměry vlastníci záměry . občanské vybavení požadavky ÚAP požadavek na likvidaci splašků záměr na výstavbu rozhledny požadavek ÚAP na retenci záměr úpravy křižovatky požadavek ÚAP na dopravu požadavek ochrany krajinného rázu CHOUZAVÁ

Rozbor udržitelného rozvoje území ZJIŠTĚNÍ A VYHODNOCENÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE (SWOT) TÉMATA Horninové prostředí Vodní režim Hygiena ŽP Ochrana přírody a krajiny ZPF, PPFL Veřejná infrastruktura dopravní a technická Sociodemografické podmínky Bydlení Rekreace Hospodářské podmínky VYHODNOCENÍ VYVÁŽENOSTI ÚZEMNÍCH PODMÍNEK

Zjištění a vyhodnocení udržitelného rozvoje území - SWOT

Vyhodnocení vyváženosti územních podmínek udržitelného rozvoje Územní podmínky pro příznivé životní prostředí Z tématické SWOT nedostatky: přetvořená koryta vodních toků včetně území znečištění odpadních vod z chatových osad není dostatečně likvidováno trvalé travní porosty, velkoplošné i původní nejsou stabilizované, závislé na vývoji zemědělského hospodaření v místě neintenzivní plochy zemědělské výroby

Z tématické SWOT silné stránky: zachované původní koryto potoka Chouzavá zachované území původních údolních niv rybniční soustava (3 vodní nádrže) vodní zdroje klidné a čisté prostředí, ticho velká část území harmonická krajina SHRNUTÍ: Území je z hlediska přírodních podmínek velmi stabilní

Z tématické SWOT tyto nedostatky: Územní podmínky pro hospodářský rozvoj a pro soudržnost společenství obyvatel území sociálních podmínek (hospodářsko-sociální podmínky) Z tématické SWOT tyto nedostatky: chybí služby, obsluha území veřejnou infrastrukturou v souladu demografickou prognózou růstu sídla nedostatečné ubytování v penzionech a kempech nevyužitý potenciál cest mimo tradiční turistické cesty málo pracovních příležitostí v místě neekologická MHD

Z tématické SWOT silné stránky dobrá obsluha sídla R4, místní komunikace dostatek pitné vody dostatek elektrické energie podmínky pro rozvoj rezidenčního bydlení svébytná obec, pospolitost svébytná chatová osada Roviny, Chouzavá cykloturistická trasa pobytová rekreace a víkendová v chatách vyjížďka za pracovními příležitostmi v rozvojové oblasti Prahy ( ekonomický magnet) a do Mníšku pod Brdy

SHRNUTÍ: Zjištěné podmínky pro hospodářský rozvoj velmi slabé, podmínky soudržnosti pro soudržnost obyvatel v území podprůměrné, přitom ale velmi dobré předpoklady pro rozvoj těchto podmínek (závislost obce na okolním území v nabídce pracovních příležitostí a občanského vybavení, špatná dopravní dostupnost apod.). Ve srovnání s územními podmínkami pro příznivé životní prostředí jsou hospodářsko-sociální podmínky nestabilní, s dobrými předpoklady pro jejich zlepšování a pro zvyšování udržitelného rozvoje území. Pro udržitelný rozvoj území je potřeba zlepšit podmínky pro hospodářský rozvoj a pro soudržnost společenství obyvatel.

KLIDNÉ A ČISTÉ PROSTŘEDÍ ZACHONANÉ PŮVODNÍ KORYTO POTOKA CHOUZAVÁ RYBNIČNÍ SOUSTAVA HARMONICKÁ KRAJINA VODNÍ ZDROJE ČISTÁ VODA V POTOCÍCH DOSTATEK VODY DOBRÁ DOPRAVNÍ OBSLUHA KAŽDODENNÍ REKREACE PODM. PRO ROZVOJ BYDLENÍ SVÉBYTNÉ CHATOVÉ OSADY SVÉBYTNÁ OBEC MNÍŠEK PRAHA SILNÉ STRÁNKY ROVINA

Výstupy rozboru udržitelného rozvoje území PROBLÉMY K ŘEŠENÍ V ÚPD Závady Střety Záměrů Záměrů s limity využití území (§ 26 odst. 1) Ohrožení území (§19 odst.1 g) výkres problémů k řešení v ÚPD

Příklad: Závady: přetvořená koryta vodních toků znečištění odpadních vod z chatových osad nedostatečné občanské vybavení s ohledem na demografickou prognózou růstu sídla nedostačující kapacity ubytování pro rekreaci nevyužitý potenciál rekreačních cest (např. nivy)

Příklad: Střety záměrů: střety ochrany přírody (základního krajinného celku údolí potoka Chouzavá) s využitím rekreačních chat a jejich technickou infrastrukturou, s rozvojem rekreační oblasti a jejími zvýšenými nároky na dopravu, likvidaci odpadních vod, odpadů, vytápění a dopravu, střet obnovy přirozeného stavu údolních niv s melioracemi v tomto území

STŘETY ROVINA CHOUZAVÁ záměry vlastníci záměry . občanské vybavení požadavky ÚAP požadavek na likvidaci splašků záměr na výstavbu rozhledny požadavek ÚAP na retenci záměr úpravy křižovatky požadavek ÚAP na dopravu požadavek ÚAP na dopravu CHOUZAVÁ

ROVINA CHOUZAVÁ STŘETY VYJMOUT PROBLÉM K ŘEŠENÍ V ÚP NADMÍSTNÍ PROBLÉM

Příklad: Ohrožení území: Ohrožení území rizikovými přírodními jevy nelze předpokládat při respektování vysoké kvality územních podmínek pro příznivé životní prostředí

Příklad: Shrnutí – doporučení pro zadání ÚP (vyhl.č.500/2006, příl.č.6 – obsah zadání územního plánu, písm. b): Prověřit územní podmínky pro: vymezení ploch pro bydlení včetně podmiňující veřejné infrastruktury při respektování  požadavků na ochranu kraj. rázu a přírodních hodnot. řešení veřejné infrastruktury podmiňující rozvoj rezidenčního bydlení, a to v rámci regionu Mníšecka nebo v rámci území obce. návrhu koncepce ochrany základního krajinného celku údolí potoka Chouzavá ve střetu s užíváním chat a jejich technickou infrastrukturou, návrhu kompromisního řešení zájmu ochrany přírody a rekreační oblasti, vybavení ploch stávajících chat technickou a dopravní infrastrukturou, umožňující jejich případnou rekolaudaci na trvalé bydlení

ROVINA CHOUZAVÁ záměry vlastníci záměry . občanské vybavení požadavky ÚAP požadavek na likvidaci splašků záměr na výstavbu rozhledny požadavek ÚAP na retenci záměr úpravy křižovatky požadavek ÚAP na dopravu požadavek ÚAP na dopravu CHOUZAVÁ

STŘETY ROVINA VYJMOUT PROBLÉM K ŘEŠENÍ V ÚP CHOUZAVÁ

ROVINA CHOUZAVÁ STŘETY VYJMOUT PROBLÉM K ŘEŠENÍ V ÚP NADMÍSTNÍ PROBLÉM K ŘEŠENÍ CHOUZAVÁ

ROVINA CHOUZAVÁ PODMÍNKA ROZVOJE VÝSLEDNÉ POŽADAVKY PODMÍNKA ROZVOJE PROBLÉM K ŘEŠENÍ V ÚP PODMÍNKA ROZVOJE NADMÍSTNÍ PROBLÉM K ŘEŠENÍ ŽÁDNÝ ROZVOJ CHAT PODMÍNKA ROZVOJE CHOUZAVÁ

§ 185 (3) … Nebudou-li územně analytické podklady pořízeny, bude pořízení územně plánovací dokumentace vždy zahrnovat i zpracování průzkumů a rozborů řešeného území v rozsahu odpovídajícím územně analytickým podkladům. Nezačíná se na zelené louce Prognozy, ÚTP kraje mnohem podrobnější než třeba pro ZÚR