OBOROVÁ DIDAKTIKA INFORMAČNÍ VÝCHOVY A ICT

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Znalostní zázemí organizace
Advertisements

EU PENÍZE ŠKOLÁM Učíme se pro život 2010 – 2013 reg. č. CZ 1.07/1.4.00/
Základní škola, Matice školské 3, České Budějovice
VOICE of European TeacherS (VOICES) je partnerská síť, která spojuje akademické pracovníky, učitele z praxe, studenty učitelských oborů a instituce, které.
Environmentální výchova pro základní školu
Příprava učitelů na Přírodovědecké fakultě UP v Olomouci
Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem - Aplikovaný výzkum prof. Jiřina Jílková Biomedicínský výzkum Ústí nad Labem, 23. května
Didaktika fyziky jako vědecká disciplína
Pedagogika volného času (VČ)
Vývoj konceptu kompetencí v celoživotním učení a vzdělávání – teoretická východiska a aplikace v neformálním vzdělávání PhDr. Michaela Tureckiová, CSc.
Živá historie konference Informační gramotnost – témata, trendy, inspirace Adéla Dilhofová Jiří Zounek.
Pedagogické kompetence 6. října 2014 Caroline Kearney vedoucí manažerka projektů & analytička vzdělávání.
Dosavadní možnost studia učitelství Mgr. - odborné (s možností učitelské způsobilosti) – FF - učitelství (PdF, FTK, PřF)
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Mgr. Alena Lukáčová, Ph.D., Dr. Ján Šugár, CSc.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
Jak se učí inovační podnikání
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
Koncepce DVPP pro Českou republiku. Obsah prezentace Cíle koncepce a rámec její tvorby Obsah koncepce Priority státní vzdělávací politiky Poradní sbor.
katedra pedagogiky PedF UK
Inovace výuky ve vazbě na požadavky Mezinárodních výukových standardů doc. Ing. Marie Pospíšilová,CSc. SVŠES.
KURZY PRO VYSOKOŠKOLSKÉ PEDAGOGY doc. Ing. Pavel Krpálek, CSc
Západočeská univerzita v Plzni Partner pro SOČ v Plzeňském kraji? Irena Vlachynská, Karel Jedlička Seminář pro autory SOČ, , Plzeň.
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Výuka fyziky v ČR vývoj, současnost a perspektivy Jiří Tesař.
Program PRVOUK Škola a učitelská profese v kontextu rostoucích nároků na vzdělávání oblast Filologie a jejich didaktiky Martina ŠMEJKALOVÁ Katedra českého.
NÁRODNÍ INSTITUT PRO DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ
Návrh a realizace modulového systému dalšího vzdělávání učitelů v MSK Magdalena Chmelařová Opava 2008.
 Pilotní kurz pro pedagogy MUDr. Iveta Matějovská, CSc.
TUL H32 Představení projektu OPVK: „Inovace mezioborového studijního programu Ekonomika a Management se zaměřením na znalostní ekonomiku”
Kvalita praktické výuky a masové vzdělávání: zkušenosti PdF Vlastimil Švec & Tomáš Janík Edukační praxe v éře masového vzdělávání 6. listopadu 2013.
Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta Ústav profesionálního rozvoje pracovníků ve školství (od října 2001) ředitelka: PhDr. Jana Kohnová Ústav.
ICT VE ŠKOLE LIDSKÉ ZDROJE listopad 2006 (c) Radek Maca.
Cíle studia didaktiky pedagogiky
259 Vybrané kapitoly z didaktiky 195 Vybrané kapitoly z didaktiky
Katedra didaktiky ekonomických předmětů VŠE v Praze DIDAKTICKÁ SLOŽKA STANDARDU UČITELE ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ Miloslav Rotport Kostelec nad Černými lesy 27.
KARIÉRNÍ SYSTÉM A PREGRADUÁLNÍ PŘÍPRAVA BUDOUCÍCH PEDAGOGŮ Mgr. Václav Víška, Ph.D.
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
Konference PRVOUK Projekt Pedagogika I Návaznost na výsledky řešení VZ „Učitelská profese v měnících se požadavcích na vzdělávání“ Návaznost na výsledky.
RVP ZV a tvorba ŠVP Jak dojít k cíli : zpracovat efektivní
Inovace pedagogických praxí na PdF MU: výzvy a očekávání
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
Postavení pedagogiky mezi vědami
Podpora vzdělávání na vysokých školách: Mezinárodní zkušenosti a doporučení Petr Pabian, Univerzita Pardubice, Telč, Podpora.
Pedagogická diagnostika
DIDAKTIKA FYZIKY I. 1 Fyzikální vzdělávání
Mgr. Katarína Nemčíková, VÚP Praha Změny v kurikulárních dokumentech základního vzdělávání.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Rozvoj klíčových kompetencí v rámci oborových didaktik, průřezových témata mezipředmětových vztahů Praha, 1. února.
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
Ústav pedagogických věd Mostní Zlín Tel: Fax:
Setkání expertní skupiny v rámci partnerské sítě TTnet Téma - polytechnické vzdělávání Ing. Tomáš CIMBÁLNÍK Mgr. Petr Paníček Praha,
STANDARDIZACE PROFESNÍCH ČINNOSTÍ UČITELE Projekt MŠMT ČR pro rok 2008.
D IDAKTIKA INFORMATIKY : SOUČASNÝ STAV A PERSPEKTIVY JEJÍHO ROZVOJE V RÁMCI SYSTÉMU OBOROVÝCH DIDAKTIK Miroslava Černochová (Univerzita Karlova v Praze)
Didaktika odborných předmětů jako vědní disciplína
EKOLOGICKÁ VÝCHOVA V PRAXI UČITELE
Šablony OP VVV a podpora nadání
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
ICT nebo Informatika? Mgr. Jan Berki, Ph.D.
CLIL v ČR a v zahraničí Content and Language Integrated Learning
EKOLOGICKÁ VÝCHOVA V PRAXI UČITELE
Pedagogika jako vědecká disciplína
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 6 didaktických pojmů + zodpovědět 2 otázky.
Polytechnické vzdělávání v praxi
KURIKULUM V SOUČASNÉ ŠKOLE
Podpora polytechnického vzdělávání v Centrech celoživotního učení škol
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO)
Cíle, obsah a prostředky polytechnického vzdělávání
Transkript prezentace:

OBOROVÁ DIDAKTIKA INFORMAČNÍ VÝCHOVY A ICT Za řešitelský tým KITTV, PedF UK v Praze Miroslava Černochová 5. dubna 2013

1. Představení týmu 2. Představení badatelského tématu (témat) 3 1 . Představení týmu 2. Představení badatelského tématu (témat) 3. Současný stav poznání v oblasti badatelského zaměření týmu 4. Dlouhodobé cíle týmu (do roku 2016) + jaké budou indikátory splnění 5. Podrobněji program a cíle pro rok 2013 + jaké budou indikátory splnění 6. Představa týmu o možnostech integrace výzkumných témat, nad nimiž tým pracuje, s jinými týmy v rámci PRVOUKu.

1. Představení týmu Pracovníci KITTV Doc. RNDr. Černochová, CSc. Doc. PhDr. Rambousek, CSc. Ing. Brdička, Ph.D. Ing. Fialová, CSc. PhDr. Fuglík, Ph.D. PhDr. Lapeš Mgr. Marád PhDr. Neumajer, Ph.D. PhDr. Procházka, Ph.D. PhDr. Štípek, Ph.D. Mgr. Tocháček Mgr. Vaňková

2. Představení badatelského tématu Didaktika informační výchovy a ict

2. Představení badatelského tématu Vymezení předmětu didaktiky informační výchovy a ICT Vymezení vztahu k didaktice, pedagogice, informatice, počítačovým oborům, aj. Vymezení výzkumného pole vědeckého bádání Didaktika předmětů zaměřených na ICT a informatiku a výpočetní techniku ONTODIDAKTIKA: Výchozí vědní disciplíny Kurikulum (učivo) PSYCHODIDAKTIKA: Didaktická transformace obsahu Výzkum kognitivních procesů žáků při osvojování učiva a procesů (mentální reprezentace) konstrukce poznání v mysli žáka Profese ICT učitele a profesní identita specifika profese učitele ICT předmětů eDidaktika jako obecná didaktika integrující digitální technologie do edukačního prostředí, do výuky a procesu učení Zobecnění postupů a zkušeností s integrací ICT do procesu poznávání Proměny procesu učení a vyučování v souvislosti s implementací digitálních technologií Uspořádání edukačního prostředí Uspořádání prostředí pro žákovo učení Fifteen Global Challenges: 6) How can the global convergence of information and communications technologies work for everyone? 14) How can scientific and technological breakthroughs be accelerated to improve the human condition?

2. Představení badatelského tématu Dva problémové okruhy (výzkumné problémy): Didaktika předmětů zaměřených na ICT a informatiku a výpočetní techniku ve vzdělávání na ZŠ a SŠ II. eDidaktika jako didaktika integrující digitální technologie do pedagogické profese, do vyučovacího procesu a procesu učení Zobecnění postupů a zkušeností s aplikací ICT do poznávání v různých oborech (utváření a rozvíjení znalostní báze s využitím ICT a informatiky) + význam informálního učení (muzea, knihovny, zájmová činnost …) Didaktika vytváření komplexního edukačního prostředí s využitím technologií (e-learning, PLE, …) – digitální generace Didaktika utváření základů učebního prostředí pro učení v 21. století Didaktika utváření digitální gramotnosti jako součásti „dovedností pro 21. století“ Hodnocení výuky s ICT, hodnocení učebního prostředí hodnocení žáků (e-portfolio) eDidaktika Hybrid Pedagogy Digital Pedagogy

2. Představení badatelského tématu I. Didaktika předmětů zaměřených na ICT a informatiku a výpočetní techniku znalosti a dovednosti z oblasti ICT a ICT kompetence jako fundamentální předpoklad pro využití ICT v učení, zaměstnání a volnočasových aktivitách (tzv. 21st Century Skills) Jak si žák osvojuje klíčové koncepty informační výchovy a ICT? Jak se žák učí používat a využívat digitální technologie? Jak se utváří informační myšlení žáka? → kurikulum ICT předmětů → metodika, jak učit ICT předměty → mentální reprezentace obsahů → příprava ICT učitelů

2. Představení badatelského tématu II. eDidaktika jako obecná didaktika integrující digitální technologie do edukačního prostředí, do výuky a procesu učení (Hybrid Pedagogy, Digital Pedagogy) → Metodika, jak uspořádat a zorganizovat edukační prostředí pro potřeby učení (TEL) → ICT v profesi učitele (ICT ve vzdělávání učitelů) Jak hodnotit pomocí digitálních technologií? Jak může učitel využívat digitální technologie ve vyučování? Jak může žák využívat digitální technologie ve svém učení? Jak rozvíjejí digitální technologie mentální dovednosti žáka? Jak má vypadat škola/edukační prostředí ve věku digitálních technologií? Jak zajistit pomocí ICT vzdělávání všech, kdo to potřebují? Identifikace klíčových překážek pro využití ICT ve (školním) vzdělávání

2. Představení badatelského tématu Výzkumný okruh (problém) Zdroje , východiska Výstup I. Didaktika předmětů zaměřených na ICT a informatiku a výpočetní techniku Obory informatika, technologie, počítačové vědy, … Obecná didaktika Psycho-didaktické disciplíny Edukační technologie Položení základů oborové didaktiky informační výchovy a ICT Terminologie Publikace: Úvod do teorie a metodologie didaktiky informační výchovy a ICT Úvod do didaktiky informační výchovy na ZŠ/ popř. SŠ

2. Představení badatelského tématu Výzkumný okruh (problém) Zdroje , východiska Úkoly I. Didaktika předmětů zaměřených na ICT a informatiku a výpočetní techniku Oborové didaktiky (matematiky, fyziky, informatiky, biologie aj.) Položení základů oborové didaktiky informační výchovy a ICT cíle informační výchovy a ICT obsah (učivo) organizace a metody učitel ICT předmětů Integrační a interdisciplinární charakter didaktiky informační výchovy a ICT Terminologie

2. Představení badatelského tématu Výzkumný okruh (problém) Zdroje , východiska Úkoly I. Didaktika předmětů zaměřených na ICT a informatiku a výpočetní techniku Kognitivní psychologie Informatika Počítačové vědy Položení základů oborové didaktiky informační výchovy a ICT jak probíhá proces osvojování konceptů informační výchovy a ICT u dětí elementaristika vybraných témat Spolupráce odborníků medicíny, (kognitivní) psychologie, …

2. Představení badatelského tématu Výzkumný okruh (problém) Zdroje , východiska Výstup II. E-Didaktika: Zobecnění metodických postupů a zkušeností s aplikací ICT do poznávání v různých oborech Didaktika vytváření a implementace komplexního edukačního prostředí integrujícího technologie Oborové didaktiky Obecná didaktika Kognitivní psychologie Metodika, jak učit děti/studenty využívat ICT a digitální technologie pro potřeby učení a poznání. Jak si dělat zápisky? Jak modelovat procesy? Jak zobrazovat výsledky? Jak číst multimediální texty? Jak využívat technologie k řešení problémů? … Psychologie Pedagogika ICT, telekomunikace Edukační technologie Technické výukové prostředky Položení základů e-Didaktiky Využívání OER. Metodika tvorby OCW, tvorby digitálních (učebních) materiálů Využití zkušeností žáků z informálního učení ve formálním učení. Přehodnocení toho, co to znamená vyučovat s ICT. Zkoumání všeho o vyučování s ICT (The Future of Education, 2013)

3. Současný stav poznání v oblasti badatelského zaměření týmu Výsledky výzkumů a oficiální dokumenty a trendy ve vývoji technologií UNESCO, OECD/CERI, ISSEP, MIT, WCCE IFIP EC (projekty 7FP, JRC IPTS, …) Vyhodnocení zkušeností ze zahraničí (Singapore, Jižní Korea, Japonsko, UK, USA, Kanada, Austrálie, NL, …) s OER, OCW, MOOC, JIGSAW, … a poznatků o učení stávající (digitální) generace

3. Současný stav poznání v oblasti badatelského zaměření týmu Dosavadní výsledky řešitelského týmu: Výzkumný záměr (1999-2003) Vzdělávání pro život v informační společnosti - vzdělávání v informační společnosti a pro informační společnost v podmínkách ČR Výzkum (2007): Výzkum informační výchovy na základních školách GAČR (2012-13) Informačně technologické kompetence dětí a jejich rozvoj na základních školách 5FP: SCHOOL+ (2000-2004) 6FP: SCHOOL-FORESIGHT (2004) 6FP: CALIBRATE (2006 – 2008) Calibrating eLearning in Europe 6FP: EMINENT (2011) Projekt EUN STEPS (2008-2009) The Study of the impact of technology in primary schools Projekt EUN eQnet (2009 - 2012) Quality Network for a European Learning Resource Exchange Projekt Comenius 2.1 TERECoP (2006 - 2008) Teacher Education on Robotics-Enhanced Constructivist Pedagogical Methods ESF (Čtenářská gramotnost. ICT ve škole. Rozvoj výuky přírodovědných a technických předmětů s ohledem na specifika velkoměsta - kombinované kurzy s online podporou pro učitele a žáky)

3. Současný stav poznání v oblasti badatelského zaměření týmu Disertační práce PANSKÝ, M. (2012) Rozvoj databázového myšlení FUGLÍK, V. (2012) Elektronické portfolio jako prostředek podpory evaluace a sebehodnocení žáků MUDRÁK, D. (2007) Rozvíjení kompetence pro manipulaci se strukturami jako součást informační výchovy NOVÁK, M. (2007) Využití webcastingových systémů ve vzdělávání Neumajer, O. (2007) ICT kompetence učitelů ŠTÍPEK, J. (2004) Informační elementaristika a systémové pojetí jejího obsahu PROCHÁZKA, J. (2004) Výukové www stránky jako prostředek edukace LEIPERT, J. (2001) Metodika elementarizace elektronického textu jako složky informační výchovy

3. Současný stav poznání v oblasti badatelského zaměření týmu Zvaní experti: M. Černochová EDUsummIT UNESCO (Paříž, 2011) workshop EC "ICT Skills“ (Brusel, 2011) workshop EU projektu JRC ISTP “Up-scaling Creative Classrooms in Europe” (Sevilla, 2012) Workshopy EU projektu 7FP TEL-Map (Bologna 2012, Berlín 2012, Brusel, 2013) … O. Neumajer Zvaný expert pro MŠMT ČR

4. Dlouhodobé cíle týmu (do roku 2016) + indikátory splnění Vymezit učivo, vzdělávací obsah informační výchovy a ICT, identifikovat klíčové koncepty, dovednosti, kompetence (CO UČIT?) Identifikovat procesy spojené s mentální reprezentací obsahů informační výchovy a ICT u žáků ZŠ/SŠ (JAK SI ŽÁK OSVOJUJE, JAK SE UČÍ?) Identifikovat nové účinné vyučovací metody a organizační formy výuky a navrhnout jejich uplatnění v předmětech zaměřených na témata ICT a informatiku v úzkém propojení s rozvojem oborů informatika, výpočetní technika, aj. (JAK UČIT?) V teoretické i praktické oblasti přispět k posunu vzdělávacích systémů do vzdělávání v digitálním věku (jak zvětšovat a rozvíjet znalostní bázi žáků s využitím ICT pro potřeby rozvoje vzdělávání, jak utvářet a rozvíjet pracovní prostředí pro potřeby formálního, nonformálního a informálního učení aj.)

4. Dlouhodobé cíle týmu (do roku 2016) + indikátory splnění 5. Porozumět rozporům mezi technologickými zkušenostmi žáků ve formálním a informálním edukačním prostředí a navrhnout, jak využít informální učení v učení formálním 6. Navrhnout a vyzkoušet model pregraduálního a postgraduálního vzdělávání učitelů ve využívání technologií ve školní edukaci 7. Využít ICT a metod datové analýzy k hodnocení procesu učení a výsledků učení s ICT (např. využití e-portfolia)

5. Podrobněji program a cíle pro rok 2013 + indikátory splnění Bude upřesněno

6. Možnosti integrace výzkumných témat s jinými týmy v rámci PRVOUKu Oborová didaktika tým Témata Pedagogika – standardy profese učitele č. 1 (prof. Spilková) Profese ICT učitele a její specifika Pedagogika - výzkumy č. 2 (prof. Walterová) Metodologie výzkumu Modely vzdělávání a vzdělávacích systémů založených na technologiích pro vzdělávání v budoucnosti (redesign of schooling) Pedagogika – koncepty školy budoucnosti č. 3 (prof. Bendl) Jak může vzdělání připravit jednotlivce a společnost na to, aby využívali ICT, které pronikají stále více do všech oblastí života? Hodnocení ve škole Jak budou integrovány do školního vzdělávání technologie jako VR, AR, … ?

6. Možnosti integrace výzkumných témat s jinými týmy v rámci PRVOUKu Oborová didaktika tým Témata Pedagogika – koncepty gramotnosti a kompetencí ??? Roste význam digitální mediální gramotnosti jako klíčové dovednosti ve všech oborech a profesích (Horizon Report, 2012). Didaktika matematiky č. 4 (doc. Vondrová) Rozvíjení konceptu algoritmus Utváření a rozvoj logického myšlení žáků Dovednosti řešit problémy/badatelský přístup Oborové didaktiky přírodních věd č. 5 (doc. Hrouda) Robotika Bioinformatika … Oborová didaktika OV a filosofie (filosofie výchovy a vzdělávání) č. 9 (doc. Pelcová) Jak mohou ICT zvyšovat spravedlnost a excelenci ve vzdělání? Remix culture Make innovation part of the learning ethic (The Future of Education, 2013)

6. Možnosti integrace výzkumných témat s jinými týmy v rámci PRVOUKu Oborová didaktika tým Témata Oborové didaktiky uměleckých oborů č. 10 (prof. Nedělka) Vizuální myšlení Tvůrčí myšlení Pedagogická psychologie č. 13 (dr. Kucharská) Inkluze nadaných dětí Inkluze dětí, které nemají přístup k ICT (sociální znevýhodnění) How can ICT help reconcile local specificity with universality of knowledge? Human computer interactions and knowledge representations Školský management č. 14 (dr. Trojan) ICT v řízení školy

ZDROJE EDUsummIT 2011. Building a Global Community of Policy-makers, Researchers and Teachers to Move Education Systems into the Digital Age. Summary Report. (Eds.) P.Resta, M.Searson, M.Patru, G.Knezek, J.Voogt. UNESCO, 2011. ELLIOT, B. E-PEDAGOGY & E-ASSESSMENT. Scottish Qualifications Agency. FENCLOVÁ, J. (1982) Úvod do teorie a metodologie didaktiky fyziky. SPN : Praha, 1982. FENCLOVÁ, J. (1984) Didaktické myšlení a jednání učitele fyziky. SPN : Praha, 1984. Horizon Report (2012) NMC Horizon Report: 2012 Higher Education Edition. Dostupný na http://net.educause.edu/ir/library/pdf/hr2012.pdf. The Future of Education (2013). Dostupný na http://www.nmc.org/pdf/2013-Horizon-Project-Summit-Communique.pdf SIEMENS, G. (2005) Connectivism: Learning as Network Creation. Available at: http://www.elearnspace.org/Articles/networks.htm. In: ELLIOT, B. E-PEDAGOGY & E-ASSESSMENT. Scottish Qualifications Agency.