Oběžnice Slunce-vnější soustava

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sluneční soustava Předmět: Biologie Třída: 1L
Advertisements

Planety sluneční soustavy
Planetky, měsíce planet
SLUNEČNÍ SOUSTAVA SOLAR SYSTEM Mgr Iva Lulayová.
Sluneční soustava.
Soubor všech fyzikálně na sebe působících objektů, který je současná astronomie a kosmologie schopna obsáhnout. staří vesmíru se odhaduje na 13 až 18miliard.
Planety sluneční soustavy
Uran.
Sluneční soustava je planetární systém hvězdy známé pod názvem Slunce.
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Počítačová soutěž Počítač je můj kamarád
Sluneční soustava Noemi Svobodová.
Jupiter.
Registrační číslo projektu
Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Ing. Pavla Macillisová
Sluneční soustava 5. ročník
Sluneční soustava Miroslava Maňásková.
JUPITER Zuzana Al Haboubi.
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Název šablony: Inovace ve fyzice52/F25/ ,Slabá Janoutová Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Plynné planety Autor: Bc.
Sluneční Soustava Autor Hrát.
Vesmír.
Práce s atlasem - Vesmír
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Vesmír.
Velký Vesmír. Slunce v různých vlnových délkách. Čtveřice světlých útvarů v horní části jsou sluneční skvrny. V optickém oboru by byly tmavší než okolí,
Planety.
Vesmír a sluneční soustava
Adam Stibůrek Monika Vančurová
Nela Bártová Opava,2010 Březen
SLUNEČNÍ SOUSTAVA TTTTato prezentace Vám přiblíží všech devět planet (i s Plutem). SSSSnad se Vám bude líbit!
Kateřina Bartůšková, Jakub Žďárský
Vesmír a hvězdy Vesmír Soubor všech kosmických těles
NEPTUN Kateřina Valentová Lucie Kvasničková Triton.
Slunce vzniklo asi před 4,6 miliardami let a bude svítit ještě přibližně 7 miliard let. Stejně jako všechny hvězdy hlavní posloupnosti i Slunce.
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Nikola Houšková, Aneta Říhová
Pluto.
Sluneční soustava.
Planety sluneční soustavy
Velký Vesmír Nejnovější informace o vesmíru 2007.
Neptun.
VESMÍR A MY Radek Šipka.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 19.
Sluneční soustava.
Sluneční soustava. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ AUTOR: Mgr. Helena Špinarová NÁZEV: VY_52_INOVACE_14 II Planety sluneční soustavy.
Sluneční soustava planety kontrolní otázky Merkur Jupiter Venuše Saturn Země Uran Mars Neptun.
Sluneční soustava. Sluneční soustava (podle Pravidel českého pravopisu psáno s malým s, tedy sluneční soustava) je planetární systém hvězdy známé pod.
JUPITER planeta sluneční soustavy Marek Bartoš. OBSAH Všeobecné Povrch Měsíce Zajímavosti.
Uran, Neptun GalaxyTrip. Uran ● Doba oběhu okolo Slunce je 84 let ● Průměr planety je km ● Plynný obry a společně s Neptunem i mezi tzv. ledové.
Jméno autora výukového materiáluSoňa Maruničová Datum (období, ve kterém byl vytvořen)11/2011 Ročník, pro který je výukový materiál určen5. ročník Vzdělávací.
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
JUPITER.
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_29_SLUNEČNÍ SOUSTAVA
Planety sluneční soustavy
Sluneční soustava.
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Název školy: ZŠ Netvořice
EU peníze školám Základní škola Čachovice a Mateřská škola Struhy, Komenského 96, příspěvková organizace Označení: VY_32_INOVACE_231_PR5 Předmět: Přírodověda.
Anotace : Výuka předmětu Člověk a příroda Autor : Mgr. Zuzana Šimotová
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Ing. Iva Hlásková Číslo
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Ing. Iva Hlásková Číslo
Planety sluneční soustavy. Sluneční soustava Sluneční soustava je planetární systém hvězdy známé jako Slunce. Tvoří jej především 8 planet, 5 trpasličích.
PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY
Vnější planety sluneční soustavy
Sluneční soustava.
ŠKOPKOVÁ HELENA, ZŠ HORNÍ SLAVKOV VY_32_INOVACE_237_VESMÍR
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Planeta Sluneční Soustavy
Transkript prezentace:

Oběžnice Slunce-vnější soustava David Tesař Jakub Hutňan

Úvod… Oběžnice Slunce Existuje devět planet a velké množství dalších, menších těles, která obíhají Slunce. (Která tělesa ovšem mohou být klasifikována jako planety, to je stále zdrojem mnoha kontroverzí, jejichž podstatou je jenom spor o správnou definici)

Objevitelé planet a jejich parametry:

Jupiter Jupiter je čtvrtým nejjasnějším objektem na obloze (po Slunci, Měsíci a Venuši; občas je jasnější i Mars). Jupiter byl znám pochopitelně již od prehistorických dob, Galileův objev čtyř největších Jupiterových měsíců Io, Europa, Ganyméd a Kalisto (v r. 1610), nyní pojmenovaných jako "Galileovy měsíce", byl prvním objevem pohybu, který nebyl podle všeho centrován podle Země. To byl hlavní bod k prokázání Koperníkovy heliocentrické teorie o pohybech planet. Galileova hlasitá podpora Koperníkovy teorie vedla až k jeho uvěznění inkvizicí. Galileo jí byl donucen odvolat svá tvrzení, ale po zbytek života byl stejně žalářován. Jupiter, jako plynná planeta, nemá pevný povrch - jeho plynný materiál se jednoduše stává s přibývající hloubkou hustším a hustším. Co vidíme my při pohledu dalekohledem, to jsou pouze nejvyšší vrstvy mračen Jupiterovy atmosféry.

Saturn Po Jupiteru jde o další obří planetu s rozsáhlým systémem měsíců a prstenců. Planetu poprvé prozkoumala sonda Voyager 1 v roce 1980. Saturn je od Slunce desetkrát dále než Země a proto je jeho teplota velmi nízká (−150°C). Průměrná hustota planety je nejnižší z celé sluneční soustavy, dokonce nižší než hustota vody. Obdobně jako Jupiter má Saturn silné magnetické pole a rozsáhlou magnetosféru s plazmovým torem.

Uran Uran je dvakrát dále od Slunce než Saturn. Jde opět o obří plynokapalnou kouli. Kolem své osy při obletu Slunce rotuje na boku, což je pravděpodobně výsledkem dávné srážky s jiným velkým objektem sluneční soustavy. Navíc je magnetická osa skloněna 60° od rotační osy. Jako všechny velké planety má Uran rozsáhlou rodinu měsíců a prstence.

Neptun Neptun je poslední z obřích planet, osmá planeta v pořadí od Slunce. Podobně jako ostatní obří planety má prstence, pravděpodobně rozsáhlou soustavu měsíců a pásovitou strukturu atmosféry s obřími víry – skvrnami. A protože oběžná dráha Pluta je velmi excentrická, občas překříží dráhu Neptuna a dostane se blíž ke Slunci - to dělá na pár let z Neptuna nejvzdálenější planetu Sluneční soustavy.

Pluto Pluto je trpasličí planeta v Sluneční soustavě. Bylo objeveno 18. února 1930 Clydem Tombaughem (objev byl oznámen 2. března 1930) a zařazeno jako devátá planeta sluneční soustavy. Dne 24. srpna 2006 bylo na astronomickém kongresu v Praze ze seznamu planet vyškrtnuto v důsledku přijetí nové definice termínu planeta.