Mgr. Milan Hampl EU OPVK ICT2-1/F17

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Miluše Hamplová EU OPVK ICT2-2/F08
Advertisements

Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Archimédův zákon (vztlaková síla)
Planety sluneční soustavy
Sluneční soustava.
Oběžnice Slunce-vnější soustava
Planety sluneční soustavy
Mgr. Milan Hampl EU OPVK ICT2-1/F11
Comparatives and superlatives Mgr. Ludmila Faltýnková EU OPVK ICT2-4/AJ13 Základní škola Olomouc, Heyrovského 33 Určeno pouze pro výuku Žádná část ani.
Mgr. Miluše Hamplová EU OPVK ICT2-2/F06
Mgr. Milan Hampl EU OPVK ICT2-1/F01
Hromadná korespondence
Téma Předmět: BiologieTřída: 1L Obor: Technické lyceumŠkolní rok: 2013/14 Vyučující: Mgr. Ludvík KašparJméno: Robert Navrátil.
Elektronické formuláře v programu MS Word
Mgr. Milan Hampl EU OPVK ICT2-1/F13
Jméno autoraZdeněk Bártl název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony III/2 Inovace.
Polovodiče 1 Mgr. Milan Hampl EU OPVK ICT2-1/F07 Základní škola Olomouc, Heyrovského 33 Určeno pouze pro výuku Žádná část ani celek nesmí být použit pro.
Ochlazování teploměru Mgr. Miluše Hamplová EU OPVK ICT2-2/ICT03 Základní škola Olomouc, Heyrovského 33 Určeno pouze pro výuku Žádná část ani celek nesmí.
Mgr. Milan Hampl EU OPVK ICT2-1/F06
Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Ing. Pavla Macillisová
Sluneční soustava 5. ročník
Sluneční soustava Miroslava Maňásková.
Mgr. Ludmila Faltýnková EU OPVK ICT2-4/Inf17
MS Excel – tvorba křížovky
Pronouns Mgr. Ludmila Faltýnková EU OPVK ICT2-4/AJ18 Základní škola Olomouc, Heyrovského 33 Určeno pouze pro výuku Žádná část ani celek nesmí být použit.
Šablony dokumentů v programu MS Word Mgr. Ludmila Faltýnková EU OPVK ICT2-4/Inf04 Základní škola Olomouc, Heyrovského 33 Určeno pouze pro výuku Žádná část.
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Vesmír.
Planety.
Člověk a jeho svět – Rozmanitost přírody – Vesmír – Sluneční soustava
Mgr. Miluše Hamplová EU OPVK ICT2-2/F09
Styly v programu MS word Mgr. Ludmila Faltýnková EU OPVK ICT2-4/Inf05 Základní škola Olomouc, Heyrovského 33 Určeno pouze pro výuku Žádná část ani celek.
Šablony (vlastní) v programu MS Word Mgr. Ludmila Faltýnková EU OPVK ICT2-4/Inf07 Základní škola Olomouc, Heyrovského 33 Určeno pouze pro výuku Žádná část.
Mgr. Milan Hampl EU OPVK ICT2-1/F09
Mgr. Ludmila Faltýnková EU OPVK ICT2-4/Inf19 MS Excel - Funkce Průměr Základní škola Olomouc, Heyrovského 33 Určeno pouze pro výuku Žádná část ani celek.
Vesmír a sluneční soustava
Výuková prezentace Mgr. Ludmila Faltýnková EU OPVK ICT2-4/Inf15 Základní škola Olomouc, Heyrovského 33 Určeno pouze pro výuku Žádná část ani celek nesmí.
Automatické tvary Mgr. Ludmila Faltýnková EU OPVK ICT2-4/Inf02 Základní škola Olomouc, Heyrovského 33 Určeno pouze pro výuku Žádná část ani celek nesmí.
Open Office Mgr. Ludmila Faltýnková EU OPVK ICT2-4/Inf16 Základní škola Olomouc, Heyrovského 33 Určeno pouze pro výuku Žádná část ani celek nesmí být použit.
Člověk a jeho svět – Rozmanitost přírody – Vesmír – Sluneční soustava
Zásady tvorba prezentace Mgr. Ludmila Faltýnková EU OPVK ICT2-4/Inf13 Základní škola Olomouc, Heyrovského 33 Určeno pouze pro výuku Žádná část ani celek.
Animace v prezentaci Mgr. Ludmila Faltýnková EU OPVK ICT2-4/Inf14 Základní škola Olomouc, Heyrovského 33 Určeno pouze pro výuku Žádná část ani celek nesmí.
Př í jemce Z á kladn í š kola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Kr á lov é Registračn í č í slo projektuCZ.1.07/1.1.05/ N á zev projektu Digitalizace.
Velký Vesmír Nejnovější informace o vesmíru 2007.
Optika Mgr. Miluše Hamplová EU OPVK ICT2-2/F20 Základní škola Olomouc, Heyrovského 33 Určeno pouze pro výuku Žádná část ani celek nesmí být použit pro.
VESMÍR A MY Radek Šipka.
Sluneční soustava.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Jolana Navrátilová NÁZEV:VY_32_INOVACE_09_Sluneční soustava TÉMATICKÝ.
Sluneční soustava planety kontrolní otázky Merkur Jupiter Venuše Saturn Země Uran Mars Neptun.
Sluneční soustava -Tvoři ji: Slunce, planety, měsíce, planetky, komety, meteoritická tělesa.
Sluneční soustava. Sluneční soustava (podle Pravidel českého pravopisu psáno s malým s, tedy sluneční soustava) je planetární systém hvězdy známé pod.
Vesmír. MERKUR NEPTUN SATURN URAN JUPITERVENUŠE ZEMĚ MARS SLUNCE.
Planety sluneční soustavy
Přírodopis – Vesmír Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k učivu o vesmíru. Jsou zde uvedené základní vlastnosti planet sluneční soustavy včetně.
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_29_SLUNEČNÍ SOUSTAVA
Sluneční soustava.
ČÍSLO PROJEKTU: OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová
EU peníze školám Základní škola Čachovice a Mateřská škola Struhy, Komenského 96, příspěvková organizace Označení: VY_32_INOVACE_231_PR5 Předmět: Přírodověda.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Název školy: Speciální základní škola Louny, Poděbradova 640,
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Ing. Iva Hlásková Číslo
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Planety sluneční soustavy. Sluneční soustava Sluneční soustava je planetární systém hvězdy známé jako Slunce. Tvoří jej především 8 planet, 5 trpasličích.
SLUNEČNÍ SOUSTAVA Člověk a jeho svět (Prvouka pro 3. ročník) Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY
Sluneční soustava.
ŠKOPKOVÁ HELENA, ZŠ HORNÍ SLAVKOV VY_32_INOVACE_237_VESMÍR
PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY
Uran Sluneční soustava Název školy
Transkript prezentace:

Mgr. Milan Hampl EU OPVK ICT2-1/F17 Základní škola Olomouc, Heyrovského 33 Sluneční soustava Mgr. Milan Hampl EU OPVK ICT2-1/F17 Určeno pouze pro výuku Žádná část ani celek nesmí být použit pro komerční účely

Identifikátor materiálu: EU OPVK ICT2-1/F17 Škola Základní škola Olomouc, Heyrovského 33 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.1217 Název projektu Máme šanci číst, zkoumat a tvořit Anotace Žáci si upevní a prohloubí znalosti při samostatné práci Autor Mgr. Milan Hampl Název Sluneční soustava Očekávaný výstup Procvičení a prohloubení znalostí s využitím digitální technologie Vzdělávací oblast - obor Člověk a příroda - fyzika Klíčová slova Sluneční soustava, planety Druh učebního materiálu Prezentace Metodika Druhy interaktivity Výklad, motivace, procvičení a ověření znalostí Cílová skupina Žáci Stupeň a typ vzdělávání Základní škola II. stupeň Typická věková skupina 9. ročník ZŠ Datum / období vzniku VM červen 2012

Metodika – informace pro učitele Tento digitální učební materiál je využitelný několika způsoby. Lze ho použit v klasické výuce pro výklad učiva doplněný obrazovou informací s mnoha dalšími rozšiřujícími informacemi pro žáky. Nutný je minimálně datový projektor a připojení do internetu. Na jednotlivých snímcích je minimum textu (základem je výklad učitele) obrazový materiál obohacuje výuku. Prakticky u každého takového materiálu je odkaz na URL adresu, kde jsou informace se vztahem k danému tématu. Tyto informace doplňují výuku, mají informativní a motivující charakter. Výhodou je, že jsou již předem vybrány a posouzeny co do vhodnosti, přiměřenosti, technické dostupnosti. Jsou vybrány stránky kde, pokud možno, je minimum reklam. Záměrně je minimálně využívána „Wikipedie“, kterou žáci využívají nejčastěji. Záměrem je přinést informace, které se někdy obtížněji vyhledávají. Internet je dynamické médium, je proto noto čas od času prověřit funkčnost odkazů. Další možností je použít tento materiál pro samostatnou práci žáků, kde mohou samostatně procházet jednotlivé snímky a seznamovat se s informacemi, které mají mnohdy charakter zajímavostí doplňující základní výuku. Hloubka informací přesahuje dalece základní učivo a má žáky spíše motivovat k samostatnému poznání. Aktivačním prvkem jsou otázky umístěné na konci prezentace, kde je i zpětná vazba. Otázky rozhodně nemají sloužit k testování a hodnocení, ale k aktivaci žáků a přimět je k vyhledávání informací. Třetí možností je poskytnout žákům tento materiál pro samostatnou práci doma, například jako podklad pro přípravu referátu, vlastní prezentace a podobně. K nejcennějším částem patří zdánlivě nevýrazná poslední stránka prezentace, kde je přehled URL adres které se vztahují k danému tématu. Část je použita přímo v prezentaci, jako odkaz z obrazového materiálu. Výběr adres byl časově náročný, bylo odfiltrováno množství balastu, který se na internetu při vyhledávání mnohdy nabízí. Tento materiál muže sloužit zájemcům pro samostatnou práci a rychlejší orientaci. Ovládání prezentace je standardní a intuitivní, pokud jsou někde animace je na ně upozorněno pokynem k jejich přehrání. Při ověřování neměli žáci žádné problémy s ovládáním prezentace.

Ovládání Doplnění učiva, zajímavosti - externí odkaz (nutné aktivní připojení) Opakování učiva – odpověď vybrat klepnutím myši! Správná odpověď se zbarví zeleně, špatná červeně. Verze 1.1 V tomto typu prezentace je velké množství odkazů na externí internetové stránky., je tedy nutno občas odkazy aktualizovat. Proto se stejné prezentace mohou vyskytovat v různých verzích. Je maximální snaha používat v prezentaci odkazy na stránky, které nejsou zamořeny protivnou reklamou, ale tato snaha není vždy úspěšná.

Merkur – kamenná planeta nejblíže slunci, povrch pokrývá velké množství kráterů. Oběhne Slunce za 88 dní. Teploty na povrchu od -180°C po 430 °C Prakticky nemá atmosféru. Také jedna ze dvou planet, která nemá žádný měsíc. Zkoumaly sondy Mariner10 a Messenger.

Venuše – druhá planeta od Slunce má podobnou velikost jako Země Venuše – druhá planeta od Slunce má podobnou velikost jako Země. Na Venuši je velmi hustá atmosféra, teplota na povrchu dosahuje 480°C. Slunce oběhne za 225 dní. Velký obsah oxidu uhličitého v atmosféře vytváří skleníkový efekt. Atmosférický tlak je přibližně 100krát větší než na Zemi. Venuše také nemá žádný měsíc. Sonda Magellan

Mars – poslední terestrická planeta, ze všech planet nejvíce podobná Zemi a také nelépe prozkoumaná pomocí sond. Velmi tenká atmosféra, teploty na povrchu od +10°C do -90°C, prokázaná přítomnost vody v minulosti, nyní led pod povrchem a v polárních oblastech. Sondy na Marsu

Pás planetek mezi Marsem a Jupiterem – pravděpodobně zbytky planety

J u p i t e r – největší planeta sluneční soustavy s vlastní soustavou měsíců. Patří do skupiny plynných „obrů“, nemá pravděpodobně pevný povrch. Pozorovány oblaka tvořená plyny různého zbarvení a velká rudá skvrna.

S a t u r n – další planeta ze skupiny plynných „obrů“ typický svými dobře viditelnými prstenci. Také tato planeta má vlastní soustavu měsíců. Pro svou vzdálenost patří k méně prozkoumaným planetám.

U r a n – jedná z velkých plynných planet (třetí největší) oběhne Slunce přibližně za 84 let. Má početnou soustavu měsíců a také prstence. Rotační osa je výrazně skloněná o 98° (Země jen 23°). Atmosféra tvořena převážně vodíkem a héliem. Podrobnější průzkum provedla sonda Voyager 2 (1986) Měsíce Uranu

N e p t u n – další plynný „obr“ stejně velký jako Uran N e p t u n – další plynný „obr“ stejně velký jako Uran. Má soustavu měsíců a také prstence. Atmosféra je převážně tvořena vodíkem, héliem a metanem. Oběh Neptunu kolem Slunce trvá přibližně 165 roků. Podrobnější průzkum provedla teprve sonda Voyager 2 v roce 1989.

P l u t o – „trpasličí planeta“ nejmenší planeta má měsíc Charon, který je skoro stejně velký.Oběhne Slunce za 248 let. Zatím u Pluta nebyla žádná sonda V roce 2015 proletí kolem sonda New Horizons. V roce 2006 bylo Pluto vyřazeno ze skupiny planet. Trpasličí planeta Pluto

A co dál? Sluneční soustava zdaleka nekončí oběžnou drahou Pluta

Opakování učiva 1) Která planeta obíhá nejblíže Slunci? a) Mars Vyber pomocí myši správnou odpověď - správná nemusí být vždy pouze jedna odpověď 1) Která planeta obíhá nejblíže Slunci? a) Mars b) Venuše c) Merkur 2) Která planeta se svou velikostí nejvíce blíží velikosti Země? a) Venuše b) Mars c) Merkur

3) Mají tyto planety atmosféru? a) Merkur b) Venuše c) Mars 4) Která planeta v naší soustavě obíhá nejdále od Slunce? a) Pluto b) Neptun c) Uran

5) Která planeta je ve sluneční soustavě největší? a) Saturn b) Jupiter c) Uran 6) Vyber planety které nemají měsíce. a) Mars b) Venuše c) Merkur

7) Kolik planet má v současnosti naše sluneční soustava? b) 8 c) 10 8) Výrazná „rudá skvrna“ v atmosféře se nachází na a) Saturnu b) Neptunu c) Jupiteru

Použité zdroje: http://vesmir.own.cz/soustava.php https://moodle.kge.tul.cz/pluginfile.php/5666/mod_resource/content/0/2008/filip_soucek/filip_uvod_slunce.html http://alienastroweb.ic.cz/zajimavosti.html http://neviditelnypes.lidovky.cz/astro-kolik-planet-ma-slunecni-soustava-fdd-/p_veda.asp?c=A060818_173019_p_veda_wag http://www.astro.cz/ http://www.letectvi.cz/letectvi/Article62123.html http://fyzmatik.pise.cz/82791-jak-urcit-vzdalenosti-planet-od-slunce.html http://planety.astro.cz/soustava/1866-modely-slunecni-soustavy http://planety.astro.cz/jupiter/880-jupiter http://www.vesmir.info/planety/prvni-fotografie-planety-mimo-slunecni-soustavu.htm http://planety.topweb.cz/pohyb.php http://www.aldebaran.cz/bulletin/2006_18_ste.php http://www.aldebaran.cz/animace/index_plan.html http://astronomia.zcu.cz/planety/mars/1141-polarni-cepicky http://kurz.geologie.sci.muni.cz/kapitola2.htm http://www.akademon.cz/article.asp?source=hist http://www.aldebaran.cz/bulletin/2009_44_hel.php http://www.devbook.cz/maturitni-otazky-z-fyziky-slunecni-soustava-a-astrofyzika http://www.distantworlds.wz.cz/DisWorlds1-2/Astro/Exoplan_dil1.htm http://www.techmania.cz/edutorium/art_vedci.php?key=162 http://planety.astro.cz/soustava/1861-planety-slunecni-soustavy http://www.aldebaran.cz/astrofyzika/sunsystem/index.html http://www.aldebaran.cz/astrofyzika/index.html http://www.planety.mysteria.cz/ http://www.planety.mysteria.cz/index.html http://www.techmania.cz/digi/mesice.html http://astro.wz.cz/astro/planety/planety.html#mars http://gimeda.cz/vesmir.html

http://gimeda.cz/soustava.html http://www.slunecnisoustava.wz.cz/KnihovnaSS.htm http://solarsystem.ic.cz/straa.htm http://amber.zine.cz/AZOld/astro/astro4.htm http://www.aldebaran.cz/bulletin/2010_22_plu.php http://mladez.astro.cz/?p=107 http://planety.astro.cz/soustava/1862-porovnani-rozmeru http://astronomia.zcu.cz/planety/trpaslici/2348-26-valne-shromazdeni-mezinarodni-astronomicke-unie http://www.distantworlds.wz.cz/DisWorlds1-2/Astro/Exoplan_dil1.htm http://www.aldebaran.cz/astrofyzika/sunsystem/trpaslici.html http://www.obloha.webzdarma.cz/venuse.php http://astronomia.zcu.cz/planety/mars/1135-povrch http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/na-marsu-pristane-roboticke-vozitko-curiosity-bude-hledat-zivot/824290&id_seznam=899 http://www.astro.cz/clanek/tisk/1256 http://mek.kosmo.cz/druzice/index.htm http://spaceprobes.kosmo.cz/index.php?sekce=prehled&kind=target&target=ma http://www.planetky.cz/article.php3?sid=201 http://sirrah.troja.mff.cuni.cz/~mira/astropis/astropis.html http://planety.astro.cz/saturn/1833-saturn http://planety.astro.cz/saturn/1841-mesice http://www.astro.cz/clanek/3586 http://planety.astro.cz/saturn/1838-prstence http://projects.mounttain.net/vesmir/index.html http://e-space.sweb.cz/planety/jupiter.html http://planety.astro.cz/jupiter/880-jupiter http://www.aldebaran.cz/bulletin/2008_11_oda.php http://www.astro.cz/clanek/895

http://astro.sci.muni.cz/pub/galileo/jpl2411.html http://astro.sci.muni.cz/pub/galileo/ http://astro.sci.muni.cz/pub/ http://astro.sci.muni.cz/ http://www.aldebaran.cz/bulletin/2006_33_pla.php http://www.aldebaran.cz/bulletin/2010_23_plu.php http://www.aldebaran.cz/astrofyzika/sunsystem/neptun.html http://www.astro.cz/clanek/2134 http://astronomia.zcu.cz/planety/neptun/1800-snimky-planety-neptun http://solarsystem.ic.cz/straj.htm http://www2.sci.muni.cz/clanek.php?id=666 http://provesmir.ic.cz/clanky/3/24-neptun/ http://planety.astro.cz/uran/1878-uran http://astronomia.zcu.cz/planety/uran/1879-atmosfera http://planety.astro.cz/uran/1882-snimky-planety-uran http://planety.astro.cz/uran/1880-prstence http://www.astro.cz/clanek/2263 http://www.astro.cz/clanek/tisk/2868 http://www.aldebaran.cz/astrofyzika/sunsystem/uran.html http://www.aldebaran.cz/sondy/sondy/77_Voyager_1_2.html http://astro.wz.cz/astro/planety/planety.html#merkur