Prostředky občanskoprávní ochrany všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2007.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ohrožení a porušení všeobecného osobnostního práva
Advertisements

Právo na soukromí © Vladimír Plecitý, 2007.
Odpovědnost při hospodaření s majetkem státu
Odpovědnost za škodu ve VS
Omezení všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2007.
Novinky ve zdravotnickém právu?
Všeobecné osobnostní právo
Subjekty a předmět všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2007.
Ochrana osobnosti Jméno a bydliště člověka © Vladimír Plecitý, 2012.
Žaloby a petity v občanském soudním řízení
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření28.
Odpovědnost školy v oblasti rizik. Druhy odpovědnosti odpovědnost za škodu –škoda na zdraví, jiná nemajetková újma, škoda na majetku odpovědnost za přestupek.
Od č in ě ní nemajetkové újmy v p ř ípad ě zásahu do osobnostního práva Problematika náhrady nemajetkové újmy © Vladimír Plecitý, 2013.
Od č in ě ní nemajetkové újmy v p ř ípad ě zásahu do osobnostního práva Problematika náhrady nemajetkové újmy © Vladimír Plecitý, 2013.
V ČESKÉ REPUBLICE 1.  chybějící definice diskriminace v hmotném právu  zákaz diskriminace – čl. 3 LZPS  mezinárodní úmluvy  judikatura ESLP (Belgický.
Obecná ustanovení © Vladimír Plecitý, Osobnost člověka = jedinečné spojení biologických, psychologických a společenských aspektů, přesněji hodnot.
Všeobecná osobnostní práva. Zastoupení
Právo na duševní a tělesnou integritu
Právo na čest a důstojnost, právo na slovní projevy osobní povahy
Subjekty a předmět všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2011.
Zásah do práva na ochranu osobnosti – domácí násilí Policie a institut vykázání © Vladimír Plecitý, 2011.
Ochrana osobnosti Osobnost člověka
D E S Í T K A D E S Í T K A
Markéta Štíbrová Ondřej Vaníček Veronika Kamenická
Právní prostředky ochrany
Jana Kučerová Kateřina Raisová Lucie Matoušková Monika Pastorková
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Právní odpovědnost Katedra práva.
ZÁKON č.17/1992 Sb. o životním prostředí Životním prostředím je vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem.
Tisková konference Praha, Zveřejnění odpovědí pronajímatelů na doplňující otázky ESLP a komentář k navýšení regulovaného nájemného od 1. 1.
OTÁZKA Č.1 Uveďte tři způsoby (možnosti) vzniku právnické osoby? a) volného zakládání (princip liberality) b) princip registrační (princip normativní),
1 Soudní ochrana v oblasti správy věcí veřejných Jitka Bělohradová.
Poplatkové právo Petr Mrkývka © 2011.
Všeobecné osobnostní právo
Občanské právo procesní
Petra Marušáková Dita Pelantová VSRR, 1.ročník
Právní vztahy Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/
K zákonem chráněným právům soutěžitelů patří svobodně rozvíjet soutěžní činnost v zájmu dosažení hospodářského prospěchu a sdružovat se k výkonu této činnosti.
ZÁKLADY OBČANSKÉHO PRÁVA
Soudní ochrana práva veřejnosti na účast ve veřejné správě 28. dubna 2010.
Hospodaření s majetkem obcí a krajů. Úvodem právní úprava obsažená v OZř a KZř je velmi kusá široký prostor pro uplatnění obecných předpisů (občanský.
PŘEDNÁŠKA Č. 8 NÁROKY Z PORUŠENÍ SMLOUVY (MIMO NÁHRADU ŠKODY)
Odpovědnost v právu životního prostředí
ROZVOD © Zdeňka Králíčková, 2009.
Ochrana osobnosti Všeobecná osobnostní práva
Ochrana osobnosti Všeobecná osobnostní práva
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Právní vztahy Katedra práva.
2. Správní trestání a správní delikty
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 6. dubna 2016.
Pohledávky obcí 2015 Ing. Michal Obrusník. Pohledávka jako majetek obce § 38 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích, uvádí základní povinnosti obcí při hospodaření.
Působnost Ministerstva spravedlnosti a správa státního zastupitelství JUDr. Jaroslav Picha.
Odpovědnost za škodu ve veřejné správě. Historický exkurz posun od jednostranně mocenského pojetí VS k jejímu pojetí jako služby veřejnosti 19. století.
Obchodní firma podnikatele – právní ochrana - přehled úpravy (od r. 1992: obchodní zákoník § 8 – 12 + § 44 a násl.) - současná právní úprava – občanský.
1 Mgr. Ing. Bc. Radek Neděla. Odpovědnost za škodu Odpovědnost zaměstnavatele = objektivní; předpoklady vzniku: - vznik škody, - protiprávní jednání nebo.
1 Úroky, splátky Právnické výpočty Adam Ptašnik 2009.
Pařížská úmluva na ochranu průmyslového vlastnictví z r článek 10bis (2): Nekalou soutěží je každá soutěžní činnost, která odporuje poctivým zvyklostem.
Stalking nebezpečné pronásledování Trestní zákoník - § 354.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Odpovědnost za škodu ve.
Právo nekalé soutěže: Právní prostředky ochrany
„Právní záruky zákonnosti“ v oblasti přístupu k informacím Mgr. Lukáš Rothanzl ( )
Odpovědnost za škodu způsobenou při výkonu veřejné moci (z.č.82/1998 Sb., v platném znění) Vybrané otázky správního práva a veřejné správy III
Změna a zánik závazků. Následky porušení obchodních závazků – vybraná témata Mgr. Monika Příkazská Základy obchodního práva.
ADVOKÁTNÍ TARIF JUDr. Jiří Janeba, advokát. PRÁVNÍ ÚPRAVA AT  čl. 28 LZPS  § 22 ZA  vyhláška č. 177/1996 Sb.  Etický kodex.
Jedenáct let aplikace „nového“ správního řádu a jeho proměny administrativní a justiční praxí – aneb 3 podivuhodné judikáty Stanislav KADEČKA SPRÁVNÍ.
EKOLOGICKÁ ÚJMA.
Název vzdělávacího materiálu
Obchodní firma (firma)
Obchodní firma podnikatele – právní ochrana
Právo x stavební fyzika
Náhrada nákladů řízení
Ochrana osobnosti ve zpravodajství, v tisku a při reklamě
Transkript prezentace:

Prostředky občanskoprávní ochrany všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2007

Prostředky občanskoprávní ochrany podle § 13 a 16 OZ rozeznáváme : 1)Obecné 2)Zvláštní (specifické) Ad 1) k obecným prostředkům občanskoprávní ochrany všeobecného osobnostního práva řadíme : a)Obrannou svépomoc (§ 6, § 416 – 418) b)Ochranu poskytovanou příslušným orgánem státní správy (§ 5) c)Ochranu soudní (petitorní) – ta se dále rozlišuje na : aa) ochranu poskytovanou soudem před zahájením řízení bb) ochranu poskytovanou prostřednictvím předběžných opatření cc) ochranu poskytovanou prostřednictvím jiných žalob dd) ochranu prostřednictvím žaloby na náhradu škody

Ad 2) Z hlediska občanskoprávní ochrany fyzických osob má největší význam zvláštní soudní (petitorní) ochrana Jedná se o tyto občanskoprávní žaloby : a)Upuštění od neoprávněných zásahů (žaloba zdržovací – negatorní) a)Odstranění nepříznivých následků neoprávněných zásahů, resp. nastalého protiprávního – závadného stavu (žaloba odstraňovací) c) Poskytnutí přiměřeného zadostiučinění (žaloba satisfakční) Žaloba zdržovací - negatorní Nezbytnou podmínkou úspěšné žaloby na upuštění od neoprávněného zásahu podle § 13 je, aby neoprávněný zásah dosud trval, popř. pokračoval, anebo aby existovalo konkrétní nebezpečí (hrozba) jeho opakování v budoucnu (např. žalovaný vyhrožoval, že bude zásah opakovat). Žalobce má povinnost tvrzení, důkazní povinnost i důkazní břemeno.

Žaloba odstraňovací Při použití této žaloby je nezbytné, aby následky nastalého porušení osobnosti ještě trvaly, i když neoprávněný zásah sám již skončil (pominul) a dále aby bylo možno následky vzniklého porušení osobnosti fyzické osoby odstranit. Žaloba satisfakční Postižená strana má subjektivní právo a nárok na přiznání přiměřeného zadostiučinění, jak vyplývá ze znění § 13 odst. 1 OZ. Zadostiučinění podle § 13 spočívá v : morálním plnění (zadostiučinění – satisfakce nemajetková – morální peněžitém plnění (zadostiučinění – satisfakce majetková – v penězích)

V případě, že může být vzniklá nemajetková újma zmírněna některou z forem morálního zadostiučinění, má morální forma zadostiučinění přednost ! Novela, zákon č. 87/ 1990 Sb., zavedla v oblasti občanského práva nově možnost přiznat postižené osobě zadostiučinění v penězích (tzv. materiální satisfakci). Přiznání peněžní satisfakce předpokládá splnění zákonem kvalifikovaných podmínek podle § 13 odst. 2, kterými jsou : 1.Morální zadostiučinění se jeví v konkrétním případě nepostačujícím 2.Neoprávněným zásahem došlo ke snížení důstojnosti fyzické osoby či její vážnosti ve společnosti ve značné míře

Zadostiučinění v penězích plní pouze podpůrnou (subsidiární) funkci, tj. nastupuje vždy až poté, kdy morální zadostiučinění se ukázalo nepostačujícím zadostiučinění v penězích lze považovat za občanskoprávní prostředek výjimečného charakteru v tom smyslu, že jeho použití přichází v úvahu pouze, jestliže došlo ke snížení důstojnosti fyzické osoby anebo její vážnosti ve společnosti ve značné míře občanský zákoník pro poskytnutí zadostiučinění v penězích nestanoví žádný subjektivní předpoklad na straně původce neoprávněného zásahu – konkrétně zavinění. zadostiučinění v penězích neslouží v žádném případě k náhradě vzniklé škody, např. k náhradě ztráty na výdělku. Charakteristika zadostiučinění v penězích : Z hlediska výše (částky) finanční satisfakce musí být podle zákona přiměřená ! Pro určení výše přiměřeného zadostiučinění stanoví zákon dvě kriteria : 1.Závažnost vzniklé újmy 2.Okolnosti, za kterých k neoprávněnému zásahu do osobnosti fyzické osoby došlo