Základní syntaktické pojmy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vymezení slovních druhů
Advertisements

Úvod do studia jazyka – 4. Gramatika Morfologie.
Interpretace práva.
Natural Language Processing Prague Arabic Dependency Treebank Otakar Smrž koordinátor projektu Motivační přehled problémů, řešení a aplikací.
Přednáška č. 3 Normalizace dat, Datová a funkční analýza
JAZYKOVĚDA, JAZYKOVÁ KULTURA, ŘEČ A JAZYK
Zájmena uvozující obsahové věty
Digitální učební materiál
Základové větné struktury, slovesná valence a její chápání
ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY
Základové větné struktury, slovesná valence a její chápání
Lingvistika dvacátého století Magda Ševčíková Přednáška
Úvod do studia jazyka – 5. Syntax Japonština.
Pojem / koncept Homonymie Ondřej Diblík – Simona Kukučová | |
Vzorce se slovesy s obecným významem změny Jiří Řezáč VMS, 8. prosince 2009.
Digitální učební materiál
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Digitální učební materiál
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Řízené slovníky databází ISTA, LLIS/FTXT, LISA. Obecně: Řízený slovník – controlled vocabulary Slovník lexikálních jednotek selekčního jazyka uspořádaný.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Interpretace neuměleckého textu Výklad III. Přečtěte si uvedený úryvek a rozhodněte: Pojem persvaze chápeme v tomto příspěvku značně široce jako označení.
Podmět a přísudek. Vedlejší věta podmětná a přísudková
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Český jazyk 2 morfologie, syntax
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
STAVBA VĚTY A TEXTU POŘÁDEK SLOV VE VĚTĚ
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ , OPVK) Logická analýza.
Kam se obrací „gramatická“ vlna?
ZS 2013/2014 Božena Bednaříková
VĚTA JEDNODUCHÁ, SOUVĚTÍ, sklaDEBNÍ VZTAHY
Predikace a věta, sekundární predikace Přednáška PedF 4,
Věta, výpověď, promluva Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ3r0101
JAZYKOVĚDA JAZYKOVÉ PŘÍRUČKY
Komplexní jazykový rozbor
Pojem a význam řízení Cash Flow ve firmě
Dagmar Strejčková Kapitoly z lexikologie současné češtiny Kapitoly z lexikologie českého jazyka Dagmar Strejčková
Markéta Lopatková Karolína Skwarska Václava Kettnerová Eduard Bejček
[Výrazy funkce a funkční v Mathesiově definici věty a foném(at)u] Martin Beneš – ÚJČ AV ČR; ÚČJTK FF UK v Praze vzdělávací cyklus Moderní mluvnice češtiny.
UDINE Lingua ceca I LM ZS 2013/2014 Božena Bednaříková.
Osoba v právním smyslu Obecná charakteristika. Výběrová literatura: Korten, D.C., Keď korporácie vládnu svetu. Vyd. PARADIGMA.SK, Košice, 2000 Gray, J.,
Počítačové zpracování češtiny v Ústavu formální a aplikované lingvistiky
Volitelný jazykový seminář STYLISTICKÉ HODNOCENÍ PŘEKLADU Božena Bednaříková.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu)Věta a výpověď Tematická oblast:Česky jazyk a literatura pro 3. ročník oboru.
Mentální reprezentace
Větný rozbor věty jednoduché krok za krokem. Na úvod Zopakujeme si postup při rozboru věty jednoduché.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Základní a rozvíjející větné členy Grafický rozbor věty jednoduché.
VY_32_INOVACE_Jir_ II_11 Věta a souvětí Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
STAVBA VĚTY A TEXTU POŘÁDEK SLOV VE VĚTĚ
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_274_ČJ8
PODMĚT.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 1 Mluvnice pro 2. ročník 2. ročník
JAZYKOVĚDA A JEJÍ DISCIPLÍNY
Základní skladební dvojice Název projektu: OP VK
PŘÍSUDEK Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_276_ČJ8
Věta Hasiči museli vyjíždět v Příbrami několikrát kvůli spadlým stromům a větvím, ohrožujícím bezpečnost silničního provozu.
Digitální učební materiál
Funkční styl odborný.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Koherence textu   - koherence textu: soudržnost textu, provázanost.
Transkript prezentace:

Základní syntaktické pojmy Cíl přednášky: přehled obecných východisek syntaktického popisu v českých syntaxích a syntaktických statích od 70. let minulého století

Základní syntaktické pojmy Nutno zmínit dvě starší práce: Novočeská skladba Vladimíra Šmilauera (1. vyd. 1947, 2., přepracované vydání 1966) + na ni navazující Učebnice větného rozboru (1958) Základy české skladby Františka Kopečného (1958, 1962).

Novočeská skladba Závislostní syntax, zakládá se na syntaktických vztazích formálních (parataxe, hypotaxe) a významových (koordinace, determinace), do nichž vstupují autosémantická slova na základě svých slovnědruhových vlastností. Větu vytvářejí „skladební dvojice“ s členem řídícím a členem řízeným, přičemž jedno slovo může být řídící pro více slov, ale může být řízeno jen jedním slovem. Struktura věty i souvětí představuje síť hierarchicky uspořádaných závislostí, kterou lze ukázat závislostními grafy.

Novočeská skladba PRÁVĚ VYDANÁ KNIHA REPORTÁŽÍ MLADÉHO ŽURNALISTY VYVOLALA NEČEKANOU SENZACI. VYDANÁ KNIHA, PRÁVĚ VYDANÁ, KNIHA REPORTÁŽÍ, REPORTÁŽÍ ŽURNALISTY, MLADÉHO ŽURNALISTY, KNIHA VYVOLALA, VYVOLALA SENZACI, NEČEKANOU SENZACI KNIHA VYVOLALA VYDANÁ REPORTÁŽÍ SENZACI PRÁVĚ ŽURNALISTY NEČEKANOU MLADÉHO vyjádření vztahu - kongruence, rekce, predikace pojem FRÁZE rozvitý větný člen je stejné kategorie jako člen holý

Novočeská skladba Výklad přívlastku: při nominalizaci sloves a adjektiv se všechny jejich rozvíjející členy mění v přívlastky s předvídatelnou formou – v podstatě jde o typ transformace. vydaná kniha – vydání knihy vyvolala senzaci – vyvolání senzace Podobně: sbírat papír – sběr papíru, pomáhat rodičům – pomoc rodičům pracovat v zahradě – práce v zahradě

větněčlenská (povrchová) analýza Základy české skladby závislostní syntax větněčlenská (povrchová) analýza zřetel k dichotomii gramatické formy a významu, sémantika syntaktických konstrukcí (pojetí tzv. doplňku) zřetel k uplatnění syntaktických funkcí gramatických kategorií slovních druhů v syntaxi materiál nejen ze spisovné češtiny, ale i z nářečních útvarů

Funkčně strukturalistický pohled na syntax F. Daneš - monografie Intonace a věta ve spisovné češtině (1957) F. Daneš – M. Dokulil K tzv. významové a mluvnické stavbě věty (článek, 1958). věta – základní systémová jednotka založená na predikaci výpověď – realizace věty v promluvě (vs. tzv. větný ekvivalent) rovinový přístup k syntaktickému popisu (rovina sémantická, rovina formálně gramatická) postup od významu k výrazu – sémantická rovina se chápe jako východisko pro tvoření syntaktických jednotek Sémantika v syntaxi se v této době a v 60. letech začíná objevovat s odkazy na slovesnou valenci (resp., v návaznosti na Paulinyho, na intenci slovesa).

Funkčně strukturalistický pohled na syntax Spojení/vztah významové a výrazové složky v syntaxi definuje větné typy (základové větné struktury). Zachycuji je tzv. větné vzorce založené na vlastnostech slovesa (F. Daneš, Z. Hlavsa a kol. – Větné vzorce v češtině, 1981, 1987). ZVS obsažená ve větě JANA VYPRALA SVETR GVV S nom - Vf - S acc SVV Agens - Actio - Patiens Věta JANA UPLETLA SVETR stejný GVV S nom - Vf - S acc SVV má podobu Agens - Actio - Efficiens (výsledek). Sémantice v syntaxi a přechodu syntaktických a textových jevů se věnuje soubor studií Věta a text (F. Daneš, 1985).

Funkční generativní popis (FGP) Východisko: tektogramatická (významová) rovina/reprezentace, která se chápe jako podklad povrchové syntaktické stavby; součástí tektogramatické roviny je i aktuální členění, centrem predikát. Z okruhu FGP vyšlo velké množství studií: P. Sgall – Generativní popis jazyka a česká deklinace J. Panevová – E. Benešová – P. Sgall – Čas a modalita v češtině, E. Hajičová – Negace a presupozice ve stavbě české věty J. Panevová – Formy a funkce ve stavbě české věty V současnosti: Pražský závislostní korpus, Prague Tree Bank. Integrace aktuálního členění do tektogramatické roviny umožnila nové pohledy na pojetí presupozice a interpretaci záporných vět. J. Panevová vypracovala model valence, který s otázkovým testem umožňuje zjišťování sémantické obligatornosti.

Funkční generativní popis (FGP) Integrace aktuálního členění do tektogramatické roviny umožnila nové pohledy na pojetí presupozice a interpretaci vět. Mnoho lidí čte málo knih - Málo knih čte mnoho lidí. Každý v této místnosti umí dva jazyky – Dva jazyky umí v této místnosti každý. Honza nespí na podlaze. Negace popírá vztah mezi tématem/presupozicí a rématem/ohniskem.

Funkční generativní popis (FGP) J. Panevová vypracovala model valence, který s otázkovým testem umožňuje zjišťování sémantické obligatornosti. (syntaktická vs. sémantická obligatornost) Moji přátelé přišli. Kam? *Nevím. Matka je v kuchyni a vaří. Co? Nevím.

Novější syntaxe češtiny Skladba spisovné češtiny (J. Bauer – M. Grepl, 1970) Skladba spisovné češtiny (M. Grepl – P. Karlík, 1986) Mluvnice češtiny III (F. Daneš, M. Grepl, Z. Hlavsa a kol., 1987) Skladba češtiny (M. Grepl – P. Karlík, 1998) - explicitní rozdělení na syntax věty a syntax výpovědi (Syntax věty – P. Karlík, syntax výpovědi s rozsáhlými výklady pragmatickými - M. Grepl). Rozvoj syntaktického bádání: studie P. Karlíka Hypotéza modifikované valenční teorie (SaS 2000) syntaktická hesla v Encyklopedickém slovníku češtiny (Karlík – Nekula – Pleskalová a kol., 2002) - rekapitulují tradiční chápání syntaktických pojmů, dále se poprvé v českém kontextu a v češtině zpracovávají teoretické podněty nejnovější generativní syntaxe. Danešův rovinový model syntaxe (původně A three-level approach to syntax, stať v TLP z r. 1964) se v ESČ prezentuje jako dvourovinná valenční syntax, kdy za specifickou syntaktickou rovinu se už nepovažuje aktuální členění (je vlastností výpovědi). - další studie – především tzv. mikrosyntax (vlastnosti deverbativ), syntax pasiva v č.

Východisko zkoumání syntaxe Jevy jazyka/langue jsou přístupny pouze od parole, proto poznáváme vlastnosti věty skrze vlastnosti výpovědi. Výpověď - minimální komunikát, ukončený zvukově (nebo graficky), který je ukotven v nějaké komunuikační situaci. Termíny komunikát a základní textová jednotka - M3 užívají synonyma. Teprve ve druhém kroku se mezi výpověďmi rozlišuje na základě jejich formálních vlastností: Liší se výpovědi s ustálenou, standardizovanou (nedefektní) formou, které realizují určité syntaktické (větné) schéma, výpovědi větné, a výpovědi ostatní (s aktuální elipsou, defektní nebo nesyntaktické, např. citoslovečné), výpovědi nevětné.

Věta vs. výpověď Věta - abstraktní systémová jednotka obsahující verbum finitum (určitý = osobní tvar slovesný). Věta je teoretický konstrukt se standardizovaným pořadím a formou konstituujících prvků (S – V – O). Výpověď - realizace věty v komunikační interakci. Pro porozumění obsahu a smyslu výpovědi je relevantní pořadí jejích složek: Maminka (moje? naše? Tvoje?) dnes navštívila tetu / Tetu navštívila maminka včera/Maminka tam tetu navštívila. U výpovědi lze identifikovat její smysl / komunikační funkci a referenci indexových a referenčně užitých výrazů.

Nevětná výpověď vs. tzv. větný ekvivalent Dvě kávy a kolu. Za panem Novákem. Nádraží, Čekárna, Okresní knihovna Pozor! Vpravo v bok! Hrůza! Nádhera!

Predikace, predikát, predikátor, propozice, valence vztah mezi podmětem a přísudkem, vyjádření predikace (výsledek aktu predikačního) vyjádření predikace – formální prostředky - predikátor valence - schopnost vázat na sebe další prvky definovatelné formálně gramaticky a sémanticky (komplementy/argumenty/aktanty/participanty) Počet predikací vs. počet vět: Viděl, jak otec přichází ->Viděl otce přicházet/otcův příchod, Dědeček kráčí usmívaje se, Dědeček sedí u stolu shrbený.