Člověk v tísni, o. p. s. Programy sociální integrace Projekt POLIS Mgr

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Program Pracovní poradenství „Podpora sociální integrace v Bílině a Chomutově“
Advertisements

Kancelář Rady vlády pro záležitosti romské komunity při Úřadu vlády Agentura pro odstraňování sociálního vyloučení v romských lokalitách České Budějovice.
Pracovní skupina národnostní menšiny a cizinci
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Krok do života 1 projekt, který pomáhá mladým lidem odcházejícím z dětských domovů vstoupit do samostatného života.
Spolupráce se vzdělávacími institucemi. Projekt iYouth – Modely integrace a prevence sociálního vyloučení: podpora migrantské mládeže je spolufinancován.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Plán rozvoje sociálních služeb Milevsko Ing. Michaela Švehlová Tato akce byla financována Evropskou unií, státním rozpočtem České republiky a Jihočeským.
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
Vznik  jeden z výstupů projektu „Vytvoření střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Prostějově“  realizace byla zahájena  v pěti.
KONTAKT BOHUMÍN – metodika komunitního centra a soc
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Evropský sociální fond a podpora zaměstnávání
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
ŠPP Školní poradenská pracoviště Moravskoslezského kraje - východisko, koncepce - krajská síť a organizační struktura - metodika - vzdělávání
ohroženým domácím násilím
Národní tematická síť F NTS F – národní tematická sít F Ing. Václav Götz 19.listopadu 2007.
„Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci Finančního mechanismu EHP a Norského finančního mechanismu prostřednictvím Nadace rozvoje.
VZDĚLÁVÁNÍ ÚČASTNÍKŮ KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB VE SPRÁVNÍCH OBVODECH HL. MĚSTA PRAHY.
Středisko integrace menšin Opava Husova
Čujkovova 31 Ostrava – Jih tel: tel:
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Komunitní a otevřená škola
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Informační a poradenské centrum v Havlíčkově Brodě a spolupráce s veřejnými knihovnami Modelový program podpory slaďování profesního a rodinného života.
Podpora integrace příslušníků sociálně vyloučených romských lokalit v Pardubickém kraji II Registrační číslo CZ.1.04./3.2.00/B
Interkulturní práce a slovník roku Mladý Jeroným, Jana Vlastníková.
PRACOVNÍ PORADENSTVÍ 1. Zprostředkování X management 2. Kde působíme 3. Cílová skupina 4. Kdo je klient PP 5. Příklady z praxe, diskuse.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
Komunitní centrum Amaro Phurd - Pražská
Naše zkušenosti a výsledky v dosavadní projektové činnosti v oblasti řešení problémů nezaměstnanosti a podpory uchazečů o zaměstnání uplatnit se na.
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Bezpečně v kyberprostoru Jihlava 19. – projekt zaměřený na omezení rozšiřování nebezpečných počítačových jevů.
RODINNÁ POLITIKA Rodinná politika na úrovni krajů a obcí, Metodické „doporučení“ MPSV ČR, 2008) souhrn aktivit a opatření za účelem podpory rodiny podpora.
SPOLEČNOST TADY A TEĎ o.p.s. Michaela Hirtová, Hana Moravcová.
OBLASTNÍ CHARITA MOST NÍZKOPRAHOVÉ ZAŘÍZENÍ PRO DĚTI A MLÁDEŽ ZASTÁVKA DUCHCOV.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
Aktivním přístupem ke změně v SVL města Litvínova CZ /0.0/0.0/15_042/
6. Lokální partnerství Frýdlantsko.
Úřad práce ČR – Krajská pobočka v Ostravě Ing. Petra Prouzová.
VÝMĚNA ZKUŠENOSTÍ S REALIZACÍ PROJEKTŮ OP VK SEMINÁŘ.
Tým pro mládež Plzeň-město v rámci projektu „Na správnou cestu!“
PROGRAMY SOCIÁLNÍ INTEGRACE Pobočka Liberec ČLOVĚK V TÍSNI, o.p.s.
Intervenční centrum pro osoby ohrožené domácím násilím Ostrava © Bílý kruh bezpečí, o. s.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Projekt: „Aktualizace Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb na území ORP Veselí nad Moravou “ Bc. Gabriela Fellingerová 1. Veřejné setkání 1. října.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
KONFERENCE PROJEKTŮ ZAMĚSTNANOSTI KARLOVARSKÉHO KRAJE.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
ČINNOST PANELU HO ÚSTECKÉHO KRAJE V ROCE 2016
Podpora odborného partnerství – Sociální bydlení v Plzeňském kraji
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Sdružení AMIGA - Agency for Migration and Adaptation
Prezentace k výzkumu cílové skupiny Další osoby ohrožené sociálním vyloučením pro přípravu 5. komunitního plánu Autorský tým Centrum praktických a evaluačních.
NÁZEV PROJEKTU: Podpora počátečního vzdělávání zdravotnických oborů, jejich propagace ve vzdělávacím centru pro komunitní práci a rozvoj klíčových kompetencí žáků 
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Transkript prezentace:

Člověk v tísni, o. p. s. Programy sociální integrace Projekt POLIS Mgr Člověk v tísni, o. p. s. Programy sociální integrace Projekt POLIS Mgr. Karolína Ranglová Mgr. Miloš Hrubý Následující prezentace se bude týkat především projektu Polis, protože veškeré aktivity, které v Plzni realizujeme nebo zamýšlíme realizovat

Na co navazuje projekt POLIS Terénní programy Vzdělávací program - VARIANTY Poradenství městům a obcím Mediální projekty a kampaně Výzkumné aktivity POLIS Plzeň Bílina Ústí nad Labem

Cíle projektu POLIS POLIS: komplexní rozvojový projekt zahrnující řadu vzájemně provázaných sociálních a vzdělávacích služeb přispět k minimalizaci vnitřních i vnějších faktorů vzniku sociálního vyloučení na lokální úrovni minimalizovat počet lidí žijících v podmínkách sociální exkluze a zamezit vzniku chudinských lokalit (ghett) podporovat systémová řešení situace sociálně vyloučených populací a lokalit na obecní úrovni pomoci designovat sociální politiku měst tak, aby měla byla schopna pomoci lidem v životní krizi a zabránila jejich pádu do sociáního vyloučení zvýšit povědomí veřejnosti o podmínkách života v sociálním vyloučení Instrumentálním cílem je - …. tento program by měl být nástrojem

POLIS je partnerský projekt Partneři projektu POLIS: Instituce státní správy a místní samosprávy Mag. města Plzeň, MěÚ Bílina, M.m. Ústí nad Labem Úřady práce v Plzni, Teplicích a Ústí nad Labem Nevládní neziskové organizace Společnost Tady a teď, o. p. s. Dobrovolnické centrum, o.s. Společenství „Začít spolu“ RAMI, o.s. Občanská poradna Plzeň Kritické myšlení, o.s. Vzdělávací instituce Západočeská univerzita v Plzni Katedra antropologie FF Pedagogická fakulta Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem Centrum interkulturního vzdělávání 5 středních škol 6 základních škol 1 základní škola praktická

Cílové skupiny projektu POLIS Sociálně vyloučení lidé, lidé ohrožení sociálním vyloučením Lokální decision a opinion makeři – volení představitelé měst a obcí Zaměstnanci magistrátů, MěÚ či OÚ – zejména odbory sociálních věcí a bytové odbory Zaměstnanci úřadů práce Školy – ZŠ, SŠ i oblast terc. vzdělávání – pregrad. příprava, DPS Pedagogicko-psychologické poradny Příslušníci Policie ČR a městské policie Zaměstnavatelé Vlastníci bytového fondu Realizátoři volnočasových aktivit Novináři Široká veřejnost

Aktivity projektu POLIS pro sociálně vyloučené Přímá práce s klienty (minimalizace vnitřních faktorů sociálního vyloučení) Terénní sociální práce v sociálně vyloučených lokalitách Zaměstnanostní poradenství klientům Individuální doučování dětí Podpora vnějšího institucionálního prostředí (minimalizace vnějších faktorů soc. vyloučení) Informativní a konzultační podpora pro zaměstnance OSV, „bytových odborů“ apod. pro zaměstnance ÚP pro policisty ze Západočeské správy PČR pro zaměstnavatele a správce bytového fondu pro novináře a veřejnost Podpora škol při tvorbě „interkulturně přátelského“ ŠVP Podpora volnočasových aktivit

Aktivity projektu POLIS pro volené zastupitele Spolupráce na tvorbě strategických plánů v oblasti sociální politiky města Podpora komunitního plánování Spolupráce při asanaci a revitalizaci chudinských enkláv Pomoc s fundraisingem sociálních služeb

Aktivity projektu POLIS pro zaměstnance městských úřadů Zprostředkování jednání mezi sociálně vyloučenými klienty a úředníky Motivace klientů ke spolupráci s úřady Pořádání školení pro pracovníky úřadů o specifických problémech sociálně vyloučených lidí

Aktivity projektu POLIS pro zaměstnance úřadů práce Zprostředkování jednání mezi sociálně slabými klienty a úředníky Pomoc při nalezení vhodného rekvalifikačního kurzu podle schopností klientů Motivace klientů ke spolupráci s úřady práce a k účasti v rekvalifikačních kurzech Pořádání školení pro pracovníky úřadů práce o specifických problémech sociálně vyloučených lidí

Aktivity projektu POLIS pro učitele a školy Asistence při přípravě na tvorbu, tvorbě a aplikaci školního vzdělávacího programu podle potřeb partnerských škol Poskytnutí podkladů k uchopení a realizaci průřezového tématu multikulturní výchova Podpora školních i mimoškolních vzdělávacích a volnočasových aktivit pro děti ze sociokulturně znevýhodněného prostředí Zprostředkování kontaktu mezi školou a sociálně vyloučenými lidmi

Aktivity projektu POLIS pro policisty Pomoc při identifikaci důvodů, které vedou ke vzniku a existenci trestné činnosti v sociálně vyloučených lokalitách (lichva, prostituce, dealerství drog aj.) Zprostředkování jednání mezi příslušníky státní i obecní policie a lidmi žijícími v sociálně vyloučených lokalitách Spolupráce s Policií ČR v rámci „Národní strategie pro práci Policie České republiky ve vztahu k národnostním a etnickým menšinám“ Školení policistů pro práci s lidmi žijícími v sociálním vyloučení

Aktivity projektu POLIS pro zaměstnavatele Depistáž vhodných klientů pro jednotlivá zaměstnání podle poptávky zaměstnavatelů v příslušné oblasti Jednání se zaměstnavateli o tvorbě vhodných pracovních míst (motivace k přijímání sociálně vyloučených klientů, garance za klienty) Motivace klientů k udržení pracovního místa Motivace klienta k investicím do vlastního rozvoje a zvyšovaní kvalifikace

Aktivity projektu POLIS pro sociální pracovníky Pomoc při společné práci s klientem (doprovod klientů, poskytování podpory při jednání s OSV) Poskytování poradenství o terénní sociální práci Spolupráce s ostatními sociálními pracovníky a institucemi (např. K-centry, probační a mediační službou atd.) Školení sociálních pracovníků formou stáží a dobrovolnické pomoci

Aktivity projektu POLIS pro novináře Poskytování informací o souvislostech života v sociálním vyloučení Vytváření podmínek, aby žurnalisté mohli vstoupit do lokalit a hovořit s jednotlivými lidmi Realizace osvětových kampaní (např. Likviduj! www.ceskaghetta.cz, chystá se PROTIDLUHOVÁ KAMPAŇ) Publikace novinových článků, vydávání knih, brožur a bulletinů o sociálním vyloučení, vydávání tiskových zpráv a pořádní tiskových konferencí

Aktivity projektu POLIS pro všechny Pořádání kurzů a seminářů o sociálním vyloučení pro zájemce z řad širší veřejnosti Analýza situace v sociálně vyloučených enklávách Informování o sociálním vyloučení prostřednictvím pravidelné spolupráce s médii i specifických kampaní Vytváření standardů terénní sociální práce a metodiky interkulturního vzdělávání Vytváření manuálů, učebnic a studií týkající se problematiky sociálního vyloučení a jeho aspektů

Děkujeme za pozornost… Karolína Ranglová, Miloš Hrubý

Další informace a materiály www.epolis.cz