OBLAST 4: SOUČASNÉ KULTURNÍ A UMĚLECKÉ PRAXE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Představení MAS Zubří země, o. p. s.
Advertisements

ECVET v Programu celoživotního učení
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
OBLAST 3: KULTURNÍ A VZDĚLÁVACÍ VÝMĚNA MLADÝCH EVROPANŮ Mgr. Pavel Černuška, Ph.D. Cyrilometodějská teologická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Na internetu: Karel Šimek říjen 2006.
POHLED PODNIKATELSKÉ SFÉRY NA SOUČASNOU SITUACI V OBLASTI ŘEMESEL
Výzva č. 31 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.4 Partnerství a sítě Mgr. Martina Jedličková.
EVROPSKÁ KULTURNÍ STEZKA SV. CYRILA A METODĚJE 25. června 2013 KONFERENCE VELEHRADSKÝ DŮM CYRILA A METODĚJE Ing. Ladislav Kryštof Radní Zlínského kraje.
HESLO NA WIFI KULTURAEVROPA. RE: FORMA, na které záleží aneb zaměstnávání osob s chronickým duševním onemocněním PARALELNÍ ŽIVOTY je název projektu, který.
OBLAST 1: KOOPERACE VE VÝZKUMU A VÝVOJI Marek Junek Filozofická fakulta Univerzity Karlovy v Praze EVROPSKÁ KULTURNÍ STEZKA SV. CYRILA A METODĚJE.
OBLAST 2: POSÍLENÍ VĚDOMÍ, HISTORIE A EVROPSKÉHO KULTURNÍHO DĚDICTVÍ Miroslav Vaškových Slovácké muzeum v Uherském Hradišti EVROPSKÁ KULTURNÍ STEZKA SV.
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
MEZINÁRODNÍ SROVNÁVACÍ STUDIE Produkt RP Podpora Romů v Praze.
Asociace energetického a elektrotechnického vzdělávání.
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
STARÉ SPLAVY, BŘEZEN 2012 P O D P O R A T A L E N T O V A N Ý C H S T U D E N T Ů A Ž Á K Ů ( Absolventi gymnázií – potenciál pro rozvoj vědy )
Mobility Project Cross Czech a.s.
OBLAST 5: KULTURNÍ CESTOVNÍ RUCH A UDRŽITELNÝ ROZVOJ KULTURY Ing. Zdeněk Urbanovský Centrála cestovního ruchu Východní Moravy EVROPSKÁ KULTURNÍ STEZKA.
OMC Pracovní skupina pro součinnost ve vzdělávání, zejména uměleckém.
Obnova a využití klášterních komplexů Plasy a Kladruby
Podpora přípravy projektů NNO pro příští programovací období 2007 – 13 Chceme zpracovat takové projekty NNO, jejichž cíle jsou společné více organizacím.
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
PODPORA TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ
Základní informace o projektu  Název projektu:Posílení inovací prostřednictvím nových klastrových konceptů za podpory nově vznikajících a mezisektorových.
SEMINÁŘ Možnosti podpory podnikatelského sektoru a jeho dalšího rozvoje v Libereckém kraji Příprava projektu vědecko technického parku v Liberci Mgr. Tomáš.
SPOLUFINANCOVÁNO Z PROSTŘEDKŮ EVROPSKÉHO FONDU PRO REGIONÁLNÍ ROZVOJ
Komunitní a otevřená škola
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
Úvodní konference projektu „Průvodce světem Multimédií“ 21. září 2010 LAPTUS s.r.o., rozvojová agentura.
KARIÉRNÍ SYSTÉM A PREGRADUÁLNÍ PŘÍPRAVA BUDOUCÍCH PEDAGOGŮ Mgr. Václav Víška, Ph.D.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Odbor projektové podpory – Univerzitní centrum Telč.
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
PaedDr. Pavla Břusková generální ředitelka a předsedkyně představenstva Agentura pro regionální rozvoj,a.s., Ostrava Inovační rozvoj regionů 2010 Žilina,
Projekt ROSTISLAV - Routes and Stories of Slavs Slovácké muzeum v Uherském Hradišti.
PRACOVNÍ SKUPINA VZDĚLÁVÁNÍ A ZAMĚSTNANOST 11. září 2015.
„Přírodovědné a technické vzdělávání Ústeckého kraje“ CZ.1.07/1.1.00/ Projekt: „Přírodovědné a technické vzdělávání Ústeckého kraje“
Posilování přeshraniční spolupráce v období MVDr. Stanislav Mišák náměstek hejtmana Zlínského kraje Konference , Zlín.
Interreg Rakousko - ČR/ Oddělení projektové podpory1 Interreg V-A Rakousko – Česká republika.
Cyrilometodějské jubileum 2013 Přehled aktivit Zlínského kraje Ing. Ladislav Kryštof Výroční konference cestovního ruchu Východní Moravy, 29. ledna 2012.
MUZEOEDU.CZ jako společná platforma edukačních pracovníků muzeí a galerií Mgr. Pavla Vykoupilová PERSPEKTIVY ČESKÉ MUZEJNÍ EDUKACE 10. – 11. května 2016.
Společná strategie - projektové aktivity JMK a TTSK Seminář pro žadatele z JMK , Hodonín.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Pracovní setkání v rámci připravovaného IPo s názvem „Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v Jihomoravském kraji“ 1.
Projekt Podpora práce učitelů - PPUČ
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Metodické centrum pro výstavbu a rekonstrukci knihoven
Práce s nadanými žáky ZŠ a SŠ ve výuce přírodovědných předmětů
Program rozvoje cestovního ruchu JMK ANALYTICKÁ ČÁST
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Regionální stálá konference
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Aktivity projektu Co máme hotovo a co nás čeká
Společné setkání „minitýmů“
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Libereckého kraje
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE CZ /0
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Karolína Hejduková GP3MP_MGP Metodika galerijní pedagogiky 2013
Závěrečná konference projektu
Polytechnické vzdělávání v praxi
Revitalizace zámeckého návrší v Litomyšli
Akční plánování v Ústeckém kraji z pohledu projektu P-KAP
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Velehrad - Centrum kulturního dialogu západní a východní Evropy
Kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání. kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání.
Kulatý stůl, Velehrad 21. listopadu 2018
Prezentace KAP Jihomoravského kraje
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO)
Transkript prezentace:

OBLAST 4: SOUČASNÉ KULTURNÍ A UMĚLECKÉ PRAXE EVROPSKÁ KULTURNÍ STEZKA SV. CYRILA A METODĚJE OBLAST 4: SOUČASNÉ KULTURNÍ A UMĚLECKÉ PRAXE Václav Mílek Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně

OBSAH popis oblasti a analýza potřeb Specifické cíle oblasti Návrh aktivit Cílové skupiny Garant oblasti Partneři / stakeholdeři Závěr / souhrn

OBLAST 4: SOUČASNÉ KULTURNÍ A UMĚLECKÉ PRAXE Popis oblasti a analýza potřeb Významný historický odkaz, který za sebou zanechali soluňští bratři, zahrnoval ve své době ovlivnění širokého pole lidské činnosti –také mnohé podoby umění. Aktuální umění se jen výjimečně přímo vyjadřuje k sakrálním tématům. Vztah této oblasti k odkazu cyrilometodějské mise je třeba hledat v obecnější rovině. Cílem oblasti bude multidisciplinární výměna mezi kulturními a uměleckými subjekty v zemích zapojených partnerů. Směřujeme k vyzdvižení současných kulturních a uměleckých praxí v oblasti kreativity a dovedností (vizuální umění, herecké umění, kreativní řemesla, architektura, literatura).

OBLAST 4: SOUČASNÉ KULTURNÍ A UMĚLECKÉ PRAXE Specifické cíle oblasti Cíl 1 MULTIDISCIPLINÁRNÍ VÝMĚNA MEZI KULTURNÍMI A UMĚLECKÝMI PROJEVY V ZEMÍCH PARTNERŮ Mezi hlavní priority Současné kulturní a umělecké praxe v rámci Evropské kulturní stezky sv. Cyrila a Metoděje patří utvoření dlouhodobých evropských partnerství, navázání spolupráce a multikulturního dialogu s podobně orientovanými institucemi ze střední a jihovýchodní Evropy a odborný i umělecký růst všech, kteří se na jeho utváření budou podílet. Cíl 2 VYZDVIŽENÍ SOUČASNÝCH UMĚLECKÝCH PRAXÍ PROSTŘEDNICTVÍM VÝZKUMU Vyzdvižení současných kulturních a uměleckých praxí v oblasti kreativity a dovedností prostřednictvím výzkumných projektů. Multidisciplinární rozměr plánovaných aktivit vychází jak z volby dát prostor prezentaci více druhů uměleckých oborů, ale také z participace a nutnosti spolupráce mezi odborníky v různých oblastech činnosti.

OBLAST 4: SOUČASNÉ KULTURNÍ A UMĚLECKÉ PRAXE Návrh aktivit Aktivity v rámci cíle 1 Rezidenční pobyty umělců Rezidenční pobyty patří v současném uměleckém provozu k nejčastějším způsobům kulturní výměny. Aktivita bude obsahovat přípravu a realizaci rezidenčních programů pro výtvarné umělce a literární tvůrce ze střední a jihovýchodní Evropy se společnou výstavní prezentací v závěru programu. Výstupy: rezidenční pobyty 9 umělců ve Zlíně a na Velehradě, výstava reprízovaná v zemích partnerů, publikace.

OBLAST 4: SOUČASNÉ KULTURNÍ A UMĚLECKÉ PRAXE Návrh aktivit Aktivity v rámci cíle 2 Výzkum soudobé sakrální architektury Výzkum se zaměří na v posledních letech realizované architektonicky významné sakrální stavby ve středoevropském, jihoevropském a východoevropském prostoru. Výstupy: publikace, výstava postupně uvedená v zemích partnerů, webové stránky.

OBLAST 4: SOUČASNÉ KULTURNÍ A UMĚLECKÉ PRAXE Cílové skupiny Cílová skupina 1 Umělci ze střední a jihovýchodní Evropy Cílová skupina 2 Návštěvníci výstav soudobého umění, intelektuálové Cílová skupina 3 Zájemci o soudobou architekturu a sakrální umění

OBLAST 4: SOUČASNÉ KULTURNÍ A UMĚLECKÉ PRAXE Garant oblasti Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně se věnuje především českému a slovenskému výtvarnému umění a architektuře 19. až 21. století. Spravuje a dále buduje sbírku uměleckých děl, pořádá výstavy, vzdělávací programy a spektrum své činnosti doplňuje o akce propojující různé obory kultury. Usiluje o to stát se jedinečným místem nevšedního vzdělávání a prostorem pro aktivní setkávaní s uměním. Jedním z podstatných cílů galerie je i stimulace výtvarného života v regionu. Hlavním magnetem galerie je nově otevřená stálá expozice ve 2 np. nově zrekonstruované industriální budovy 14 zlínského továrního areálu.

OBLAST 4: SOUČASNÉ KULTURNÍ A UMĚLECKÉ PRAXE Partneři / stakeholdeři Popis partnerů Chceme se opírat o spolupráci s galeriemi a muzei umění a profesními organizacemi architektů a neziskovými organizacemi z oblasti kultury. U většiny partnerů, kteří jsou schopní zajistit spolupráci ve věcné rovině (výběr umělců), je třeba zajistit institucionálního partnera, který bude schopen zvládnout poměrně složitou administrativu. Slovensko: Nitrianský kraj, Nitranská galéria, Mesto Nitra, Slovenská technická univerzita v Bratislave – Fakulta Stavební Maďarsko: Samosprávná župa Vas, FKSE - Fiatal Képzőművészek Stúdiója, ACAX | Agency for Contemporary Art Exchange (Budapešť) Polsko: Galeria BWA Bielsko- Biala Slovinsko: Znanstvenoraziskovalnem centru Slovenske akademije znanosti in umetnosti

OBLAST 4: SOUČASNÉ KULTURNÍ A UMĚLECKÉ PRAXE Závěrečné shrnutí Shrnutí oblasti Oblast je zaměřena aktuální umění všech oborů. Vztah této oblasti k odkazu cyrilometodějské mise je třeba hledat v obecnější rovině. V tuto chvíli jsou navrženy dvě aktivity, které je možno doplnit o další, zejména z oborů mimo výtvarné umění a literaturu. Čeho chceme dosáhnout Cílem oblasti je multidisciplinární výměna mezi kulturními a uměleckými projevy v zemích zapojených partnerů. Vybudováním sítě míst spojených s misií sv. Cyrila a Metoděje s odkazem na křesťanské kořeny Evropy chceme vytvořit inspirativní prostor pro přenos a sdílení zkušeností mezi současnými umělci.

Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně Děkuji za pozornost. Václav Mílek Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně vaclav.milek@galeriezlin.cz