Zaměstnání mladistvých

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bezpečnost práce a základní znalosti z oblasti chemie
Advertisements

Pracovní poměr = vztah mezi zaměstnancem(FO starší 15 let) a zaměstnavatelem(FO nebo PO) = za úplatu odvedu práci Vznik Uzavření pracovní smlouvy – dvoustranný.
Hmotná nouze Mgr. Terezie Pemová.
Pracovní doba a dovolená v evropském právu a judikatuře soudního dvora
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ ŠKOLA: STŘEDNÍ ŠKOLA PRÁVNÍ – PRÁVNÍ AKADEMIE, S.R.O. TYP ŠABLONY: III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ.
Pracovní smlouva Jelínková C3A. Co to je? Smlouva zakládající pracovní pom ě r mezi zam ě stnancem a zam ě stnavatelem Dvoustranný právní úkon Pramen.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Podnikatelé vs. zaměstnanci
Zákon č.262/2006 Sb., zákoník práce Zvláštní pracovní podmínky některých zaměstnanců § § 247.
PRACOVNÍ POMĚR Mgr. Michal Oblouk.
AU UK - školení zaměstnanců z BOZP
Vybrané právní aspekty pracovního práva
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_12.
Rozdíly a interakce veřejné služby a dobrovolnické služby Mgr. Petr Beck Odbor rodiny a dávkových systémů Ústí nad Labem
PRACOVNĚ PRÁVNÍ VZTAHY
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_11.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 28. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 21. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.4.
Studijní obor: Sociální činnost
5. téma:. Práce jako výrobní faktor  půda, práce, kapitál ( + know-how)  „Lidský kapitál“ (vzdělání + praxe = kvalifikace)  Státní politika zaměstnanosti.
Bezpečné stroje Nařízení vlády 24/2003 Sb. CE.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_227.
Žáci si interaktivně, ústně i písemně opakují dané učivo.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 22. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_
PRACOVNÍ PRÁVO Pracovní doba JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Všeobecný přehled Pracovní právo Mgr. Pavel PETR.
2. Právní předpisy k zajištění BOZP
Pracovní právo J.Kožiak.
Pracovní právo ES a změny v pracovně právních předpisech v ČR.
V zaměstnání I. Petr Machala. zajdete na personální oddělení podepíšete pracovní smlouvu seznámíte se s pracovním řádem Víte co následuje po úspěšném.
Bezpečnost a ochrana zdraví při práci
V zaměstnání III. Petr Machala. 1.Jaký je rozdíl mezi mzdou a platem? 2.Za co se dávají příplatky? 3.Co je to hrubá mzda? 4.Co se z hrubé mzdy odvádí.
Oblasti úpravy pracovního práva 1. Volný pohyb osob (pracovníků) 2. Rovné zacházení a boj s diskriminací 3. Pracovní podmínky 4. Ochrana zaměstnanců 5.
Pracovní doba, BOZP Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES – přednáška č. 4.
Návrh znění pracovní smlouvy. Pracovní smlouva uzavřena v souladu s ustanovením § 33 zákona č. 262/2007 Sb., zákoníku práce ve znění pozdějších předpisů.
ZÁKONÍK PRÁCE. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1124Ročník:2. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh: Personální činnosti Téma: Zákoník.
JUDr. Jaroslav Stránský
Vybrané kapitoly z pracovního práva V ČESKÉ REPUBLICE Seminář „Budoucnost pro připravené“ 2011.
262/2006 Sb., zákoník práce 89/2012, občanský zákoník 2.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
VY_62_INOVACE_ Pracovněprávní vztah.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S2_19.
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_071 Jméno autora: Blanka Zbožínková Název.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Legislativa v oblasti RP (žen a mužů) Mgr. Veronika Šprincová.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU.
Anotace: Materiál je určen pro 3. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Doprava a přeprava, inovuje výuku použitím multimediálních.
Téma 2 Odměňování Mzdy a platy v odměňování zaměstnanců.
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Podnikatelé vs. zaměstnanci
Název projektu: Moderní škola
Zákoník práce 1 – Zákoník práce
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Digitální učební materiál
Pracovně právní vztahy
Základy pracovněprávních vztahů
Pracovní podmínky žen a mladistvých
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Téma 2 Odměňování Mzdy a platy v odměňování zaměstnanců.
Základy pracovněprávních vztahů
Rozsah náhrady škody způsobené zaměstnancem zaměstnavateli
PERSONALISTIKA Pracovní vztahy a vztahy související
Soc. událostí….mateřství, rodičovství
Digitální učební materiál
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Transkript prezentace:

Zaměstnání mladistvých Michal Pek, C3A

Povinnost zaměstnanci mladší 18 let (a starší 15 let) K uzavření pracovní smlouvy je zaměstnavatel povinen si vyžádat vyjádření zákonného zástupce povinnost ohledu na fyzický a psychycký vývoj - pouze prace, které jsou přiměřené jejich fyzickému a rozumovému rozvoji zabezpečení vyšetření pracovnělékařských služeb - před vznikem pracovního poměru, převedením na jinou práci, pravidelně Povinností mladistvého je se vyšetřením podrobit

Omezení poskytnout mladistvým přestávku po 4,5 hodinách na 30 min max. 48 hodin týdně/8 denně nepřetržitý odpočinek v týdnu rozsahu nejméně 48 hodin zajistit mladistvým dostatečné a přiměřené informace a pokyny o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci

Zákazy práce pod zemí při těžbě nerostů nebo při ražení tunelů a štol které s ohledem k anatomickým, fyziologickým a psychickým zvláštnostem v tomto věku jsou pro ně nepřiměřené, nebezpečné nebo škodlivé jejich zdraví při jejichž výkonu by mohli vážně ohrozit bezpečnost a zdraví ostatních zaměstnanců nebo jiných fyzických osob

Dále... Zákaz práce přesčas a v noci - Výjimečně mohou starší 16 let na 1 hodinu, pod dohledem dospělého minimální mzda je 80% z stanovené minimální mzdy nelze sjednat pracovní poměr na dobu určitou nelze sjednat dohodu o hmotné odpovědnosti

Legislativa Zákoník práce, 65/1965 sb., č. II., Hlava sedmá Zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů § 243–247 Zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti (Část 6. – výkon umělecké, kulturní, sportovní nebo reklamní činnosti dítěte) Zákon č. 436/2004 Sb., kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o zaměstnanosti Vyhláška MZČR č. 288/2003 Sb., kterou se stanoví práce a pracoviště, které jsou zakázány těhotným ženám, kojícím ženám, matkám do konce devátého měsíce po porodu a mladistvým, a podmínky, za nichž mohou mladiství výjimečně tyto práce konat z důvodu přípravy na povolaní

Zdroje http://www.icm.cz/pracovni-podminky-mladistvych http://business.center.cz/business/pravo/zakony/zakprace/cast2h7.aspx http://www.mpsv.cz/ppropo.php?ID=IPB053 http://old.alis.cz/clanky/detailClanku.jsp?id=78