VZTAHY MEZI ORGANISMY 15. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Pavlátová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Otáčivé účinky síly PÁKA
Advertisements

PODMÍNKY ŽIVOTA NA ZEMI
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.09 Název pro školu:
Logopedické pexeso M Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Digitalizace výuky Vztahy mezi organismy, rozmanitost organismů
Život na Zemi.
Savana Obr. 1 – Savana – Gambie
Živočichové rybníka Žahavci.
Stavba a vznik Země Projevy života
Potravní vazby rostlin a živočichů
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: Vztahy mezi organismy
Projevy života, třídění organismů
BUŇKA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Opakování pro 6. ročník s ježkem Čendou
VZTAHY ORGANISMŮ.
Metodický list ZŠ a MŠ TGM Bílovec Pořadové číslo:
Alkany Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Opakování učiva pro žáky 6. tříd
VZTAHY MEZI ORGANISMY.
TOK LÁTEK A ENERGIE EKOSYSTÉMEM
Registrační číslo projektu:
Základy ekologie Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy z oblasti ekologie. Materiál je plně.
Význam půdy Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
Škola Střední průmyslová škola Zlín
VZTAHY MEZI ORGANISMY POTRAVNÍ VZTAHY.
ŽIVOT NA ZEMI Přírodopis 6. třída.
ORGANISMY JEDNOBUNĚČNÉ
ŘASY- lesní Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Tropický deštný les Obr. 1 – Rio Madre de Dios (Peru)
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Puzzle – jehličnaté stromy
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Projevy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: RISKUJ VY_inovace_32_PR6_10
Populace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
PROJEVY ŽIVOTA 9. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Pavlátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
JEDNOBUNĚČNÉ ROSTLINY SINICE
Vztahy mezi organismy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Cizorodé látky v potravním řetězci
Co jsme již poznali.
Ekosystém lesa a rybníka
Projevy života, třídění organismů
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Tematická oblast: Život na Zemi Téma: Podmínky života na Zemi Předmět: Přírodověda Ročník: 5. Autor: Mgr. Alena Hrušková Datum: Druh výstupu:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
 AUTOR: Ing. Tereza Kovalská  NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_Projevy života  ROČNÍK: 6. ročník ZŠ  VZDĚLÁVACÍ OBLAST:Člověk a příroda  VZDĚLÁVACÍ OBOR: Přírodopis.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o fotosyntéze. Klíčová slova: fotosyntéza,
Uvolňování energie pro život Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
Základní znaky a rozmanitost života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
VZÁJEMNÉ VZTAHY ORGANISMŮ V EKOSYSTÉMECH Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslav Navrátil. Dostupné z Metodického.
Přírodní vědy DUM 11 Vztahy ve společenstvu organismů
Projevy života, třídění organismů
3. Autotrofní a heterotrofní organismy
Přírodní vědy DUM 21 Základní podmínky života PŮDA I.
ŽIVÁ A NEŽIVÁ PŘÍRODA -prezentace
Ekosystém – potravní řetězec, potravní pyramida
Název školy: Speciální základní škola Louny, Poděbradova 640,
Získávání energie pro život
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr
ŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením živé přírody.
Přírodopis DUM 11 Vztahy ve společenstvu organismů
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
České mince Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Podmínky života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné.
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Transkript prezentace:

VZTAHY MEZI ORGANISMY 15. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Pavlátová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

Autor: Mgr. Věra Pavlátová Anotace: Materiál vychází ze vzdělávací oblasti Člověk a příroda, vzdělávacího oboru Přírodopis, Obecná biologie. Žáci se seznamují se vztahy mezi organismy. Očekávaný výstup dle ŠVP: Druh učebního materiálu: Cílová skupina: Stupeň a typ vzdělávání: Typická věková skupina: Žák se orientuje v daném přehledu organismů. Prezentace, DUM. Je možné ji použít v rámci expozice i fixace, délka aktivity 45 minut. Žák, naplňuje zde KK k řešení problémů, k učení, komunikativní, sociální a personální. Základní vzdělávání ‒ druhý stupeň. Prezentace je po úpravě vhodná i pro 1. stupeň ZV. 11‒12 let, 6. třída KLIKNĚTE NA F 5

Ú.: Vysvětlete, jak organismy zabezpečují tyto životní projevy. OPAKOVÁNÍ: ŽIVÝ ORGANISMUS: – Pohyb – Růst a vývin – Dědičnost – Dráždivost – Rozmnožování – Vývoj ENERGIE – Pohyb – Myšlení ENERGIE – Dýchání – Potrava Ú.: Vysvětlete, jak organismy zabezpečují tyto životní projevy. LÁTKY – Potrava – Vdech LÁTKY – Vylučování – Výdech

Potravní vztahy Každý organismus je během svého života ovlivňován. Organismy jsou ovlivňovány vztahem k prostředí, ve kterém žijí. Organismy jsou ale také ovlivňovány mezi sebou navzájem. Budeme se nyní zabývat potravními vztahy. Úkol: Proč klokani žijí volně jen v oblasti kolem Austrálie? Ale bylo to tak vždy? Medvídek koala se živí jen listy eukalyptu. Co by se mohlo stát, kdyby všechny eukalypty vyhynuly? (odpovědi na konci prezentace).

Potravní vztahy − producenti Patří sem zelené rostliny a sinice. Mají schopnost vytvářet fotosyntézu. Jsou schopni se živit sami. Na zelené barvivo (chlorofyl) v rostlině působí sluneční záření, voda a oxid uhličitý a vzniká kyslík a cukr (glukóza). Kyslík je potřeba na dýchání a cukr na výživu. 2. chlorofyl + cukr (glukóza) 1.

Potravní vztahy − konzumenti Patří sem živočichové. Neumějí si vyrábět živiny, přijímají je v potravě. Požírají rostliny (býložravci) nebo jiné živočichy (masožravci) nebo obojí (všežravci). 3. 4.

Potravní vztahy − rozkladači Rozkládají těla uhynulých organismů na jednoduché látky, a tak je vrací zpět do koloběhu látek (producenti je čerpají z půdy). Jsou to hlavně houby a bakterie. 6. 5.

Potravní vztahy − Potravní řetězec a pyramida Jeden organismus je zdrojem energie pro druhého, jsou na sobě závislí. konzumenti třetí třídy, největší predátoři = lovci konzumenti druhé třídy, masožravci konzumenti první třídy, býložravci producenti rozkladači 7.

Potravní řetězec a pyramida Nejvíce je v přírodě producentů, méně býložravců, ještě méně masožravců, nejméně lovců. Závislost proto vyjadřujeme potravní pyramidou. 8.

Potravní řetězec a pyramida Jeden organismus je zdrojem energie pro druhý. Tato závislost se nazývá potravní řetězec. Úkol č. 1: Sestavte potravní řetězec s co největším počtem členů. Úkol č. 2: Co se stane, když vyhyne jeden člen potravního řetězce? Úkol č. 3: Co se stane, když vyhyne celé patro potravní pyramidy? 9.

Další Potravní vztahy − symbióza Symbióza je výhodné soužití dvou různých organismů, které si navzájem prospívají. 10. sasanka a rak poustevníček 11. sasanka a klaun 12. lišejník (sasanky poskytují ochranu žahavými buňkami, rak je poponáší, klaun jim čistí chapadla) (řasa + houba) Odkaz na video: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Marinewi-1158004747.can.ogg sasanky, klaun je čistí

Další Potravní vztahy − predace Predátor (= lovec) loví a požírá kořist. Tento vztah je prospěšný pouze pro lovce. 13. 15. 14. Odkaz na video: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Avicularia_versicolor_hunting.ogg predace pavouka

Úkol: Vymyslete vlastní predace 18. 16. Úkol: Vymyslete vlastní příklad predace. 17.

Další Potravní vztahy − parazitismus Je to nedobrovolné soužití mezi parazitem a hostitelem. Parazit (cizopasník) odebírá hostiteli živiny, a tím ho poškozuje. 19. tasemnice 20. klíště 21. veš Úkol: Jeden parazit je vnitřní, dva jsou vnější – poznáte jací? Vymyslete další příklad parazitů a rozhodněte, zda jsou vnější nebo vnitřní.

Opakování − vyluštěte: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 1. Nevratný projev života, u rostlin neomezený. 2. Proces, kdy vzniká díky Slunci cukr a kyslík. 3. Výměna látek a energie. 4. Nápadný projev života, ke kterému slouží např. bičík. 5. Schopnost předávat vlastnosti svým potomkům. 6. Organismus, který neumí fotosyntézu, a tak se živí jinými. 7. Vztah mezi organismy, kdy má jen jeden užitek a vysává druhého. 8. Vztah mezi organismy, kdy má jen jeden užitek a loví druhého.

Opakování − řešení: 1. R Ů S T 2. F O Y N É Z A 3. M E B L I U 4. P H 5. D Ě Č 6. K 7. 8. C Úkol: Vysvětlete tajenku a uveďte příklady.

zařaĎTE DO SPRÁVNÉ SKUPINY: KOČKA, HŘIB, FIALKA, MRAVENEC, DUB, BAKTERIE, LÍPA, SOKOL, MUCHOMŮRKA, JETEL, VLK, HOLUBINKA, ČLOVĚK, BUK, HOLUB 1. ROZKLADAČI ROZKLADAČI 2. PRODUCENTI PRODUCENTI 3. KONZUMENTI KONZUMENTI 1. ROZKLADAČI HŘIB BAKTERIE HOLUBINKA 2. PRODUCENTI FIALKA DUB LÍPA JETEL BUK 3. KONZUMENTI KOČKA MRAVENEC SOKOL VLK ČLOVĚK HOLUB ŘEŠENÍ − KLIKNI

zařaĎTE dvojice DO SPRÁVNÉ SKUPINY: 1. slunéčko a mšice, 2. klaun a sasanka, 3. vlaštovka a moucha, 4. antilopa a komár, 5. slon a ptáčci, 6. tasemnice a člověk, 7. řasa a houba, 8. mravenec a mšice, 9. škrkavka a pes, 10. sasanka a ráček, 11. klíště a kočka, 12. kočka a myš, 13. hřib a borovice, 14. orel a zajíc, 15. roup a člověk, 16. lev a zebra PREDACE SYMBIÓZA PARAZITISMUS PREDACE 1. slunéčko a mšice 3. vlaštovka a moucha 12. kočka a myš 14. orel a zajíc 16. lev a zebra SYMBIÓZA 2. klaun a sasanka 5. slon a ptáčci 7. řasa a houba 8. mravenec a mšice 10. sasanka a ráček 13. hřib a borovice PARAZITISMUS 4. antilopa a komár 6. tasemnice a člověk 9. škrkavka a pes 11. klíště a kočka 15. roup a člověk ŘEŠENÍ − KLIKNI

Odpovědi na úkol ze slidu č. 4 Proč klokani žijí volně jen v oblasti kolem Austrálie? Ale bylo to tak vždy? Klokan i koala patří mezi vačnatce. Dříve byli vačnatci rozšířeni po celém světě, ale predátoři je vyhubili. Zůstali jen v Austrálii (je tam málo predátorů), malí vačnatci i v Jižní Americe. Medvídek koala se živí jen listy eukalyptu. Co by se mohlo stát, kdyby všechny eukalypty vyhynuly? Buď by se musel medvídek přizpůsobit a začít jíst něco jiného, nebo by vyhynul také. 22. 23.

Použité zdroje: Obrázky byly staženy dne 9. 10. 2011 mezi 10. 00 a 23 Použité zdroje: Obrázky byly staženy dne 9. 10. 2011 mezi 10. 00 a 23. 00, DOSTUPNÉ Z WIKIMEDIA COMMONS ČABRADOVÁ, V.; HASCH, F. Přírodopis pro 6. ročník základní školy a primu víceletého gymnázia. Plzeň : Fraus, 2003. ISBN 807238211X. Stepa. [cit. 2011-10-09]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fotosynteza3.png> 1. Aushulz. [cit. 2011-10-09]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Clorofilla_animazione.gif> 2. Andrew. [cit. 2011-10-09]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mouse_kill.jpg> 3. Fingalo. [cit. 2011-10-09]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cow_in_Iceland.jpg> 4. Mark. [cit. 2011-10-09]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Giant_Mushrooms_-_Auckland.jpg> 5. LadyofHats. [cit. 2011-10-09]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Average_prokaryote_cell-_es.svg> 6. Thompsma. [cit. 2011-10-09]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Trophiclevels.jpg> 7. Danie1996. [cit. 2011-10-09]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Esquema2._Piramide_Alimenticia.jpeg> 8.

Použité zdroje: Obrázky byly staženy dne 9. 10. 2011 mezi 10. 00 a 23 Použité zdroje: Obrázky byly staženy dne 9. 10. 2011 mezi 10. 00 a 23. 00, DOSTUPNÉ Z WIKIMEDIA COMMONS Thompsma. [cit. 2011-10-09]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:TrophicWeb.jpg> 9. Nbharakey. [cit. 2011-10-09]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Eupagurus_prideauxi_and_Adamsia_palli ata.jpg> 10. eric. [cit. 2011-10-09]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Amphiprion_chrysogaster.JPG> 11. MichaelMaggs. [cit. 2011-10-09]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lichen-covered_tree,_Tresco.jpg> 12. Terri Jenkins. [cit. 2011-10-09]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cropped-gator-with-deer.jpg> 13. GorillazFanAdam. [cit. 2011-10-09]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Felis_Chaus.jpg> 14. Veronika Ronkos. [cit. 2011-10-09]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kanadai_r%C3%B3ka.jpg> 15. Andreas Lederer. [cit. 2011-10-09]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ephippiorhynchus_senegalensis_- Tanzania_-fish_in_beak-8.jpg> 16.

Použité zdroje: Obrázky byly staženy dne 9. 10. 2011 mezi 10. 00 a 23 Použité zdroje: Obrázky byly staženy dne 9. 10. 2011 mezi 10. 00 a 23. 00, DOSTUPNÉ Z WIKIMEDIA COMMONS Sarefo. [cit. 2011-10-09]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Marpissa.muscosa.with.bug.jpg> 17. L. Shyamal. [cit. 2011-10-09]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:MalabarPitViperLotens.jpg> 18. [cit. 2011-10-09]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bandwurm-drawing.jpg> 19. Gery Alpert. [cit. 2011-10-09]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dog_tick_5148.jpg> 20. Gilles San Martin. [cit. 2011-10-09]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Male_human_head_louse.jpg> 21. Raul654. [cit. 2011-10-09]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kangaroo2.jpg> 22. Quartl. [cit. 2011-10-09]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Friendly_Female_Koala.JPG> 23.