Digitalizace výuky Vztahy mezi organismy, rozmanitost organismů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Potravní vztahy v ekosystémech
Advertisements

Živá složka biomů - organismy
Biotické podmínky života
Digitalizace výuky Příjemce
Život na Zemi.
Potravní vazby rostlin a živočichů
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: Vztahy mezi organismy
EKOSYSTÉM Základní funkční jednotka přírody
Heterotrofní výživa rostlin
Opakování pro 6. ročník s ježkem Čendou
LIŠEJNÍKY Lišejníky jsou organismy složené. Jedná se o SYMBIÓZU houby a řasy. Houba poskytuje řase vodu a řasa houbě dává organické látky. Díky tomuto.
VZTAHY ORGANISMŮ.
Registrační číslo projektu
Živá a neživá příroda 3. ročník
Výživa rostlin Autor: Mgr. Jarmila Kučerová Projekt „EUROgymnázia“
Opakování učiva pro žáky 6. tříd
VZTAHY MEZI ORGANISMY.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
JAK POZOROVAT EKOSYSTÉM
TOK LÁTEK A ENERGIE EKOSYSTÉMEM
ZÁKLADY EKOLOGIE Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Potravní vztahy.
Rozmanitost organismů, třídění organismů
Potravní pyramida.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Vztahy mezi živočichy a rostlinami
Škola Střední průmyslová škola Zlín
VZTAHY MEZI ORGANISMY POTRAVNÍ VZTAHY.
ŽIVOT NA ZEMI Přírodopis 6. třída.
Hmyz Digitalizace výuky Příjemce
Viry a bakterie Digitalizace výuky Příjemce
VY_32_INOVACE_Př-b 6.,7.06 Anotace: Prezentace popisuje vlastnosti, vysvětluje rozdíly mezi viry, bakteriemi. Vzdělávací oblast: Viry, bakterie, sinice.
Základní struktura života
Biotické podmínky života
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Lišejníky Digitalizace výuky Příjemce
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: RISKUJ VY_inovace_32_PR6_10
Digitalizace výuky Příjemce
Digitalizace výuky Příjemce
Živá příroda.
Vztahy mezi organismy.
Ekosystémy.
VÝŽIVA ROSTLIN 2014.
Potravní pyramida, potravní řetězec
Vzájemné vztahy organismů v přírodě
2014 Výukový materiál EK Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Co jsme již poznali.
Ekosystém lesa a rybníka
Projevy života, třídění organismů
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu Pracovní list slouží k zopakování a doplnění učiva. Vyhledávání informací motivuje žáky k zájmu o.
Tematická oblast: Život na Zemi Téma: Podmínky života na Zemi Předmět: Přírodověda Ročník: 5. Autor: Mgr. Alena Hrušková Datum: Druh výstupu:
Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina 548,788 05,IČ: Název projektu: Škola hrou Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tematický celek: LES Téma: POZNÁVÁME PŘÍRODU Ročník: 6. Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská.
VZÁJEMNÉ VZTAHY ORGANISMŮ V EKOSYSTÉMECH Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslav Navrátil. Dostupné z Metodického.
3. Autotrofní a heterotrofní organismy
Vzájemné vztahy mezi organismy
Ekosystém – potravní řetězec, potravní pyramida
DIDAKTICKÁ HRA PRO 6. ROČNÍK
Název školy: Speciální základní škola Louny, Poděbradova 640,
Vztahy mezi populacemi - negativní
Bakterie.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
ŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením živé přírody.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Opakování základních ekologických pojmů Ekologie Opakování základních ekologických pojmů.
TŘÍDĚNÍ ORGANISMŮ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Název školy Základní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm
Základní škola, Hradec Králové
VY-52-INOVACE-67_Vodní ekosystém - učební text
Transkript prezentace:

Digitalizace výuky Vztahy mezi organismy, rozmanitost organismů Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.1.05/02.0010 Název projektu Digitalizace výuky Číslo prioritní osy 1/1.1 Předmět Přírodopis Téma Vztahy mezi organismy, rozmanitost organismů Ročník šestý Autor Mgr. Anna Ascherlová

Rozmanitost organismů Vztahy mezi organismy Rozmanitost organismů

Rozmanitost organismů Pojmenujte následující organismy:

Rozmanitost organismů Společné znaky předchozích organismů (práce ve skupinách, poznatky zapisujte do sešitu): - Které organismy patří mezi rostliny? - Které organismy patří mezi živočichy? - Které organismy žijí ve vodě (v mořích, sladkých vodách)? - Které organismy žijí na souši (na poušti, pod zemí, na skalách apod.)? - Jak jsou jednotlivé organismy přizpůsobeny k životu ve vodě, na souši (pod zemí), ve vzduchu? (např. tvar těla, barva, přizpůsobení orgánů, částí těla apod.)

Rozmanitost organismů Organismy se od sebe liší stavbou těla a způsobem života Podle společných znaků jsou organismy uspořádány do těchto skupin: - bakterie - sinice - houby - rostliny - živočichové

Rozmanitost organismů Vyhledejte na internetu tyto organismy a určete, zda se jedná o rostlinu, živočicha, sinici nebo houbu: ampulárie dračinec achatina tychnin jazyk vombat rozsivka potěrka žabí sémě drkalka

Vztahy mezi organismy Organismy jsou ve vzájemném vztahu nejen k prostředí, v němž žijí, ale i mezi sebou navzájem. Ke svému životu potřebují stavební látky a energii, které získávají potravou (živočichové) a fotosyntézou (rostliny). Proto mezi organismy existují potravní vztahy.

Vztahy mezi organismy Během vývoje se potravní vztahy ustanovily mezi třemi skupinami organismů, které uvádějí látky a energii do pohybu. Jsou to: producenti (výrobci) konzumenti (spotřebitelé) reducenti (rozkladači)

Potravní vztahy mezi organismy Producenti (výrobci) – zelené rostliny, vyrábí organické látky Konzumenti (spotřebitelé) – živočichové, organické látky přijímají v potravě - býložravci - masožravci - všežravci Reducenti (rozkladači) – rozkládají zbytky těl organismů, přeměňují organické látky na jednodušší látky anorganické, hlavně bakterie, houby

Vztahy mezi organismy Jeden organismus je zdrojem energie pro druhý a dochází mezi nimi k oběhu látek. Tato závislost se nazývá potravní řetězec. Doplňte věty podle učebnice: V přírodě se nejvíce vyskytují………………………….., méně je ………………………………………… a ještě méně………………………………….. Pokud tuto závislost vyjádříme graficky, vzniká………………………………………………….. (v následujícím snímku doplňte čísla odpovídajících organismů do potravní pyramidy a vytvářejte potravní řetězce)

Vztahy mezi organismy – potravní pyramida

Vztahy mezi organismy Mezi organismy se vyvinuly ještě další vztahy: Predace – živočichové, kteří loví jiné živočichy jako svou potravu, např. kočkovité šelmy vztah lovec (predátor) – kořist, tento vztah je výhodný pouze pro lovce Symbióza – vzájemně prospěšné soužití organismů, např. lišejníky, houba s lesními rostlinami Parazitismus– organismy (cizopasníci), kteří žijí na úkor jiných organismů, např. blecha, veš parazit odebírá hostiteli živiny a tím ho poškozuje

Vztahy mezi organismy - úkoly Sestavte příklad co možná nejdelšího potravního řetězce. Co by se stalo, kdyby bylo více predátorů než jejich kořisti? Jak se liší parazit a jeho hostitel velikostí těla? Vysvětlete na příkladu, jaký vliv má parazit na svého hostitele.