Výsledky monitoringu kvality v České republice Pavel Kožený.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úhradová vyhláška, a regulace v letech 2009, 2010 a 2011.
Advertisements

Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Vyškovský cerebrovaskulární den Stávající stav budovy neurologického oddělení I a II p.
1 © AGIT AB Efektivní zdravotnictví v podmínkách Ústeckého kraje v Ústí n.L. Koncepce budování informačního systému v nemocnicích Ústeckého.
Akreditační standardy pro primární péči Bohumil Seifert Setkání auditorů
Poskytování informací krajskými odbory ÚZIS ČR
Restrukturalizace akutní lůžkové péče Ing. Petr Nosek náměstek pro zdravotní pojištění
Kvalita a bezpečnost zdravotních služeb -současná priorita MZ
Dnešní možnosti zdravotních pojišťoven při nákupu zdravotní péče Vladimír Kothera generální ředitel Zdravotní pojišťovna METAL-ALIANCE Kladno, září 2005.
Reforma zdravotnictví ČSSD Zdravotnický systém potřebuje postupné úpravy a změny, tedy evoluční způsob reformy. Pravicové strany se v posledních letech.
Standardy z pohledu zdravotní pojišťovny
Proč potřebujeme nákupčí zdravotní péče MUDr. Pavel Hroboň, M.S.
PQS - P Ing. Petr Mašek ICZ a.s.. PQS –P (Performance, Quality, Strategy ) Nástupce systému PMS2000 Systém pro měření efektivity poskytované zdravotní.
Zkušenosti ze zavedení systému řízení kvality informačních služeb
S€PA – platební služby pro €vropany Česká národní banka Praha, 21. září 2010 Ing. Tomáš Hládek, ředitel sekce peněžní a platebního styku Česká národní.
Role ceny zdravotní péče – ekonomický pohled PhDr. Lucie Antošová Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR.
Pád pacienta – národní indikátor kvality ošetřovatelské péče
Reinženýring cesta ke zvyšování výkonnosti státní správy s využitím procesního řízení Ing. Martin Čulík Notes CS a.s. Konference ISSS 2003 Hradec Králové.
Alokační efektivita klíčových hráčů ve zdravotnictví Užitek pacienta Zdraví, uzdravení vnímané subjektivně Fyzická, psychická a sociální pohoda Zdraví,
Management jakosti dle UKA Aachen Management jakosti dle UKA Aachen Ing. Lenka Jakubův Ekonomika zdravotnictví a hodnocení zdravotnických prostředků.
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Řízení zdravotnictví z pohledu kraje – zdravotnické právo
„Požadavky na jakost a hodnocení jakosti zdravotnických informačních systémů“ Praha Možné přístupy k analýze hospodaření bývalých okresních nemocnic.
Standardy z pohledu tvůrce metodiky Pavel Kožený.
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
C8 – hodnocení kvality výsledků VaV Osnova kurzu C8 – hodnocení kvality výsledků VaV Jana Hančlová Ekonomická fakulta VŠB-Technická univerzita Ostrava.
Kvalita v českém zdravotnictví
Systém zdravotní péče v ČR v datech OECD a dalších
Případová studie Seminář 2014.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
1 DÍLČÍ ANALÝZY SOCIÁLNÍCH SLUŽEB NA ÚZEMÍ STATUTÁRNÍHO MĚSTA LIBEREC LB plán s.r.o., Liberec JEDNÁNÍ ŘPS A KOMISE ZDRAVOTNÍ A SOCIÁLNÍ 19. května 2015.
Management jakosti, zdravotnické standardy, audit, měření jakosti
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Školské systémy, vzdělanost a ekonomická výkonnost
Martin Gregora.  Podvýživa je stav nerovnováhy mezi potřebami organismu a skutečným příjmem, který vzniká v důsledku nedostatku živin důležitých pro.
DRG ÚHRADOVÉ MECHANISMY ING. ZDENĚK KABÁTEK ŘEDITEL VZP ČR
Sledování dekubitů jako indikátoru kvality ošetřovatelské péče na národní úrovni Prezentace výstupů Praha,
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2008 Ministerstvo zdravotnictví Praha,
Péče o pacienty s cerebrovaskulárním onemocněním v ČR.
 Legislativa  Infrastruktura veřejné správy  Projekty  Finance  Informace.
Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/ Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Zdravotnické ukazatele v ČR. Kromě zcela obecných ekonomických ukazatelů je měření a hodnocení kvality zdravotní péče typické výskytem zcela specifických.
Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/ Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou.
Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/ Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou.
Seminář k soutěži Parádní web 21. leden 2014 Ing. Kamil Válek tajemník Městského úřadu Uherský Brod.
Posouzení vlivů Národního rozvojového plánu pro programové období 2007 – 2013 na životní prostředí Regionální environmentální centrum ČR Praha,
Práva Pacientů Tato práva jsou prohlášená za platná dnem 25. února 1992 Schválila Centrální etická komise Ministerstva zdravotnictví České Republiky.
Mgr. Petr Hanuš KOORDINÁTOR ODBORNÝCH SEKCÍ ASOCIACE POSKYTOVATELŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ČR ŘEDITEL SEKCE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB UNIE ZAMĚSTNAVATELSKÝCH SVAZŮ ČR.
KVALITA PÉČE ( jednotně v celé ČR ) Leoš Heger, PSP ČR,
Hlavní cíle a milníky projektu DRG Restart Ing. Petr Mašek vedoucí projektu DRG Restart.
1 Šetření dekubitů na národní úrovni 20. září 2011 Kajetána Ternbachová.
ZAJIŠTĚNÍ DIAGNOSTICKÉHO PRŮZKUMU VE VYBRANÝCH ORGANIZACÍCH Projekt OP LZZ „Posilování sociálního dialogu s důrazem na zvládání krizové situace při vzniku.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Motivace a stimulace pracovníků ve vybraném podniku Autor práce:
Ing. Jaromír Gajdáček, Ph.D., MBA
Úvod do DRG Mgr. David Zlatovský.
Standardizace odborné zdravotní péče
Standardní postupy a standardní péče – jak na to?
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Přeshraniční poskytování zdravotní péče
Praktický návod při vyhodnocování
Ukazatele kvality Program školení.
Strategie reformy psychiatrické péče geneze, současný stav
Ekonomika českého zdravotnictví
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Školení ve standardu dokumentace
Snídaně s novináři, Účelná a bezpečná farmakoterapie v domovech pro seniory, výsledky tří let realizace projektu PhDr. Ivana Plechatá
Ing. Ladislav Friedrich, CSc.
Skupina poskytovatelů akutní lůžkové péče Dohodovací řízení pro rok 2020 Společný návrh ZP
Transkript prezentace:

Výsledky monitoringu kvality v České republice Pavel Kožený

Národní referenční centrum (NRC) - společná instituce zdravotních pojišťoven, poskytovatelů zdravotní péče a ministerstva zdravotnictví pro: Klasifikace Metodiky Datové sady Sledování kvality Více o NRC na CD

Úhel pohledu na kvalitu Nemocnice a její činnost (společně a nerozdílně) –Viděná očima pacienta (Statisticky vyhodnocené dotazníky) - Jak jsou užitečné pro pacienty ? – Viděná ukazateli kvality a výkonnosti (statisticky prezentovaná „objektivní“ měření) - Jak jsou užitečné pro pacienty ?

Kvalita zdravotní péče #1 Avedis Donabedian, M.D., M.P.H. ( ) –Struktura (technické vybavení a kooperace těchto prostředků, kvalifikace) –Proces (doporučené postupy, standardy, co bylo nebo nebylo provedeno) –Výsledky výsledky intermediární (hodnoty krevního tlaku, glykovaného hemoglobinu,… ) výsledky konečné (úmrtnost, případně vznik onemocnění, nosokomiální infekce, dekubity,…)

Ambulantní péče Lůžková péče Kvalita zdravotní péče #2

Kvalita zdravotní péče z pohledu NRC Ambulantní péče Lůžková péče

Proces tvorby údajů v NRC Poskytování zdravotní péče Vykazování a platby... Klasifikace případů (např. systémem DRG) Celoplošná analýza, zveřejnění NemocniceZdravotní pojišťovny Národní referenční centrum Občané Pacientky/ pacienti

Kvalita zdravotní péče z pohledu ZP Ambulantní péče Lůžková péče Znalost objemu informací pro hodnocení kvality péče diagnózy I64

Základní ukazatele diagnózy I64 (Cévní příhoda mozková (mrtvice) neurčená jako krvácení nebo infarkt) všechny nemocnice v ČR za rok dle typu nemocnice

Výstup pro pacienty Těhotenství a porod MDC 14

Poslední vývoj Září 2008 – AHRQ: AHRQ - Směrnice pro zveřejňování údajů o kvalitě zdravotních služeb (Guidelines for Consumer-focused Public Reporting) National Quality Forum: –Diskuse ke “Guidelines for Consumer- focused Public Reporting”

Závěr #1 Žádný report nemůže obsáhnout veškerý (užitečný) doprovodný text, který je možné připojit. Pokud se neposkytnou vysvětlující informace (nebo se jich poskytne málo), je report nesrozumitelný. Pokud se poskytne mnoho informací, je report také nesrozumitelný (mimo to ani nebude čten). Existuje vůbec nějaké optimální množství a provedení doprovodných informací?

Závěr #2 Je třeba zvažovat: Dopady chtěné Dopady nechtěné, nepředvídané důsledky Jaké jsou komunikační bariery (sociálně-kulturní, jazykové) Jaký je skutečný vliv na kvalitu

Závěr #3 1.Cesta k hodnotnému a užitečnému informování pacientů bude ještě dost dlouhá 2.Postupný rozvoj různých typů ukazatelů můžeme považovat za dílčí kroky 3.Vytvoření nové generace procesních standardů je nutný předstupeň zavedení procesních ukazatelů 4.Je stále nutné znovu prověřovat užitečnost zveřejněných informací (ukazatelů) pro rozhodování se pacienta a reagovat na poznatky o užitečnosti

Děkuji za pozornost Ing. Pavel Kožený, Ph.D. ředitel Národní referenční centrum Vinohradská Praha 3