Elektroskop. Jednotka elektrického náboje

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Advertisements

Elektrostatika.
Elektrický náboj - látky jsou složeny z atomů
Elektřina.
Elektrování těles. Vznik iontů.
Elektrický náboj a jeho vlastnosti
Elektrický náboj Podmínky používání prezentace
Vodič a izolant v elektrickém poli
Odkud se bere elektřina
ELEKTRICKÝ PROUD.
Nauka o elektrických vlastnostech těles
Elektrický náboj Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník
Elektrostatika I Mgr. Andrea Cahelová Hlučín 2013.
Měříme elektrické napětí
Elektrický náboj Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Elektrické vlastnosti I.
zpracovaný v rámci projektu EU
Název materiálu: ELEKTRICKÉ POLE – výklad učiva.
Model atomu a elektrování těles
ELEKTRICKÝ NÁBOJ A JEHO VLASTNOSTI.
VODIČ A IZOLANT V ELEKTRICKÉM POLI.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Proč se přitahují také nezelektrovaná tělesa
2. část Elektrické pole a elektrický náboj.
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 6.
Silové působení mezi nabitými tělesy Elektroskop
Elektrické pole Elektrický náboj, Elektrické pole
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
ELEMENTÁRNÍ ELEKTRICKÝ NÁBOJ
Elektroskop, elektrometr a zdroje elektrického náboje
ELEKTRICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Měření el. náboje – elektroskop, elektrometr a zdroje el. náboje
Elektroskop. Jednotka elektrického náboje
Elektrický proud Elektrické pole Elektrické siločáry Elektrické napětí.
Elektrické vlastnosti látek
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
27.1 Elektrické vlastnosti látek Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Fyzika Autor: Markéta.
zpracovaný v rámci projektu
Elektrické pole Z čeho jsou složeny látky Jaké druhy látek znáš
Elektrické vlastnosti látek
Anotace Prezentace, která se zabývá elektrickými vlastnostmi látek. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí vysvětlit a popsat.
ELEKTRICKÉ POLE.
Elektrický náboj.
1. část Elektrické pole a elektrický náboj.
ELEKTRICKÝ POTENCIÁL A ELEKTRICKÉ NAPĚTÍ
Elektrování těles (Učebnice strana 47 – 48) K elektrování těles dochází při jejich vzájemném tření. Atom tělesa 1 Atom tělesa 2 Obě.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
ELEKTŘINA A MAGNETISMUS 1. část Elektrické pole
ELEKTROSKOP. JEDNOTKA ELEKTRICKÉHO NÁBOJE.
Elektroskop, jeho elektrování a uzemnění Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Elektroskop a jednotka elektrického náboje Číslo DUM: III/2/FY/2/2/4 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická.
Elektrický náboj, elektrické pole. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Vodič a izolant v elektrickém poli Číslo DUM: III/2/FY/2/2/5 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:
Model atomu. Elektrování těles. Vypracoval: Lukáš Karlík
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Elektroskop a jednotka elektrického náboje Číslo DUM: III/2/FY/2/2/4 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická.
Proč se přitahují také nezelektrovaná tělesa
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Denisa Trubirohová Název materiálu: VY_32_INOVACE_02_36_ Elektrické pole a elektrický náboj Číslo.
Elektron, neutron a proton elektrické vlastnosti částic
Vlastnosti elektrického náboje
Elektrické vlastnosti látek
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček
Elektrický proud Elektrické pole Elektrické siločáry Elektrické napětí.
VODIČ A IZOLANT V ELEKTRICKÉM POLI.
ELEKTROSKOP = zařízení, které zjišťuje, zda má těleso el. náboj.
Elektrické vlastnosti látek
O zvláštních vlastnostech těles
Elektrické vlastnosti látek
ELEKTRICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK
Transkript prezentace:

Elektroskop. Jednotka elektrického náboje (Učebnice strana 104 – 108) Pomůcka, kterou můžeme zjišťovat nejen přítomnost elektrického náboje, ale i porovnávat velikost nábojů, se nazývá elektroskop. Jednoduchý elektroskop si můžeme sestavit ze svíčky, hřebíčku a proužku alobalu. Proužku alobalu se dotkneme záporně nabitou tyčí. Záporně zelektrovaná tyč má přebytek elektronů, které se vzájemně odpuzují. Při dotyku tyče se staniolem část elektronů přejde na staniol. Tím se obě poloviny staniolu nabijí záporně a vzájemně se odpuzují. Proužku alobalu se dotkneme rukou. Proužky alobalu poklesnou. V záporně nabitém proužku alobalu byl přebytek elektronů, které při dotyku rukou přejdou do našeho těla (nebo do země). Tím se alobal stane opět elektricky neutrální. Proužek alobalu jsme vodivě spojili se zemí. Říkáme, že jsme proužek alobalu uzemnili.

Vosk, ze kterého je svíčka, je elektrický izolant Vosk, ze kterého je svíčka, je elektrický izolant. Svíčka tedy brání tomu, aby se elektrický náboj z nabitého proužku alobalu odváděl pryč, např. do země. Spojíme-li těleso vodivě se zemí, stane se těleso elektricky neutrální. Říkáme, že jsme těleso uzemnili. Pro pokusy ve škole budeme používat elektroskop s otočnou ručkou. kovová deska nehybná kovová tyč prstenec z izolantu kovová otáčivá ručka kovová skříňka stojan z izolantu

+ + - - Elektroskopu se dotkneme kladně nabitou tyčí. Volné elektrony z kovové desky jsou přitahovány ke kladně nabité tyči a část jich přejde na tyč. V desce, nehybné tyčce i ručce elektroskopu, které jsou vodivě propojeny, vznikne přebytek kladného náboje. Jsou kladně nabité. Otáčivá ručka je odpuzována od souhlasně nabité tyčky, proto se vychýlí. + + Elektroskopu se dotkneme záporně nabitou tyčí. Část volných elektronů z tyče na kovovou desku elektroskopu. V desce, nehybné tyčce i ručce elektroskopu, které jsou vodivě propojeny, vznikne přebytek záporného náboje. Jsou záporně nabité. Otáčivá ručka je odpuzována od souhlasně nabité tyčky, proto se vychýlí. - -

+ + + + Elektroskopu se dotkneme kladně nabitou tyčí opakovaně. Výchylka ručky elektroskopu se zvětšuje. To znamená, že náboj na elektroskopu se zvětšuje. Nabitého elektroskopu se dotkneme opakovaně záporně nabitou tyčí. + + + Výchylka ručky elektroskopu se zmenšuje. To znamená, že náboj na elektroskopu se zmenšuje. + Když se po dotyku zkoumaným tělesem výchylka ručky elektroskopu zvětší, má těleso souhlasný náboj jako elektroskop. Při zmenšení výchylky ručky nabitého elektroskopu má těleso náboj opačný. Elektroskopem zjišťujeme, zda je těleso elektricky nabité, popř. zda je jeho náboj kladný nebo záporný. Podle výchylky ručky elektroskopu usuzujeme na velikost přeneseného náboje.

Desky kladně nabitého elektroskopu se dotkneme rukou (nebo ji uzemníme). Část volných elektronů přejde z našeho těla (nebo ze země) na desku, nehybnou tyčku a ručku elektroskopu. Elektroskop se stane elektricky neutrálním. Desky záporně nabitého elektroskopu se dotkneme rukou (nebo ji uzemníme). + + ̶ Část volných elektronů přejde z desky, nehybné tyčky a ručky elektroskopu do našeho těla (nebo do země). Elektroskop se stane elektricky neutrálním. ̶ Spojíme-li nabité těleso vodivě se zemí, stane se těleso elektricky neutrálním. Říkáme, že jsme těleso uzemnili.

Nabitý elektroskop propojíme vodivě (kovovou tyčí) postupně s dalšími dvěma elektroskopy. + + + + + + Náboj z prvního elektroskopu se postupně rozdělí mezi všechny elektroskopy stejným dílem. Americkému fyzikovi R. A. Millikonovi se podařilo při pokusech zjistit, že nejmenším nedělitelným nábojem je záporný náboj elektronu -e či kladný náboj protonu +e. Náboje obou částic mají stejnou velikost. Proto  atom, který má stejně elektronů jako protonů, je elektricky neutrální. Nejmenší nedělitelný elektrický náboj se nazývá elementární elektrický náboj, označuje se  e.

Pro pozorování zelektrovaných těles je elementární elektrický náboj e velmi malá jednotka. Proto byl za jednotku elektrického náboje zvolen coulomb (nazvaný na počest francouzského fyzika Charlesa Auguste de Coulomba), označuje se C.  Elektrický náboj je fyzikální veličina, která vyjadřuje velikost schopnosti působit elektrickou silou, označuje se Q. Jednotkou elektrického náboje je coulomb, označuje se C. Nejmenší elektrický náboj nazýváme elementární elektrický náboj e. Měřením bylo zjištěno, že 1 C = 6 · 1018 e, 1 e = 1,602 · 10-19 C.  V praxi se používají i menší jednotky, milicoulomb (mC) a mikrocoulomb (μC). 1 mC = 0,001 C = 10-3 C 1 μ C = 0,000 001 C = 10-6 C Všechna tělesa obsahují obrovské množství kladných a záporných nábojů. Jsou vázány na elementární částice, z nichž je látka složena.

Kladně nabitá tělesa obsahují více kladných nábojů než záporných. Záporně nabitá tělesa obsahují více záporných nábojů než kladných Elektrický náboj může přecházet z jednoho tělesa na druhé (např. při tření tyče, dotyku nabitých těles, jejich spojení vodičem, jiskrovým výbojem atd.)

Otázky a úlohy k opakování – učebnice strana 108. Elektrický náboj lze získat pomocí Van de Graaffova generátoru. Je to elektrostatický stroj umožňující nabíjet kovovou kouli na velmi vysoké napětí. Vynalezl jej americký fyzik R. J. van de Graaff, první model sestrojil v roce 1929. Do konce 30. let 20. století byly sestrojeny obří generátory vyrábějící až 5 MV. Stroj má využití při fyzikálních experimentech, ale i pro urychlování elektronů. Princip van de Graaffova generátoru je založen na tom, že pokud se uvnitř vodiče nachází dutina, zůstává v této dutině intenzita elektrického pole nulová. Pole uvnitř dutiny zůstává nulové i při změně celkového náboje vodiče. Náboj přivedený dovnitř vodiče se okamžitě přemístí na vnější povrch a pole uvnitř dutiny se nezmění. Povrch pásu z nevodivého materiálu získá třením kladný náboj. Pohybující se pás přenáší náboj do kovové koule, na jejímž povrchu se hromadí.Na obou od sebe izolovaných koulích vznikají stejně velké nesouhlasné náboje. Pokud koule k sobě přiblížíme, vzniká jiskrový výboj. Otázky a úlohy k opakování – učebnice strana 108.